Candidații la prezidențiale – chemați de Alianța studenților să semneze scrisori de angajament prin care să-și asume „ferm, fără echivoc” includerea priorităților studențești în programele lor politice

137 de vizualizări
Foto: © Vasyl Dolmatov | Dreamstime.com
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță că a transmis tuturor celor 11 candidați înscriși în alegerile prezidențiale o scrisoare de angajament prin care aceștia să-și asume prioritățile studenților în programele lor politice, „ca priuorități-cheie într-un potențial mandat”. 

Cererile ANOSR către candidați, prezentate săptămâna trecută, sunt grupate în cinci seturi prioritare și sunt prezentate a fi „de natură să îmbunătățească sistemul de învățământ superior din România și să promoveze principiile unei societăți democratice stabile”.

Această listă de deziderate menționează, între altele, nevoie ca cel care va deveni președinte să-și respecte asumările care derivă din apartenența României la UE și NATO, să folosească educația ca principal instrument diplomatic în dezvoltarea politicii externe a statului, să elaboreze un plan de țară cu dezvoltarea învățământului superior ca prioritate.

Potrivit ANOSR, în eventualitatea în care candidații vor răspunde afirmativ invitației de a participa la dialog cu studenții, „vom solicita candidaților să semneze scrisoarea de angajament transmisă, ca dovadă a unei asumări ferme, fără echivoc și nu doar la nivel declarativ, garantând prin acest fapt că prioritățile studenților se vor regăsi în programele politice ca priorități-cheie și vor fi respectate și materializate în următorii 5 ani de mandat”.

Organizația apreciază că „într-o societate care exprimă în mod vădit o încredere vulnerabilă în decidenții din întreaga țară de o perioadă destul de îndelungată de timp, dar și dat fiind faptul că este vorba despre alegerile pentru Președintele României, funcția cu cea mai mare participare la vot a populației, este absolut stringent ca toți cei 11 candidați să dea dovadă de deschidere la dialog și să onoreze cât mai multe din invitațiile la dezbateri publice și discuții deschise.”

Cei 11 candidați în alegerile prezidențiale 2025 sunt:

Nicușor Dan – candidat independent

Crin Antonescu – candidat PNL-PSD-UDMR

George Simion – candidat AUR

Elena Lasconi – candidat USR

Victor Ponta – candidat independent

Daniel Funeriu – candidat independent

Cristian Terheș – candidat PNCR

Lavinia Șandru – candidat PUSL

John Ion Banu – candidat independent

Silviu Predoiu – candidat PLAN

Sebastian Constantin Popescu -candidat PNR

Citește și:
DOCUMENT Solicitările studenților ANOSR pentru viitorul președinte: Să respecte asumările care derivă din apartenența României la UE și NATO, să folosească educația ca principal instrument diplomatic în dezvoltarea politicii externe a statului, să elaboreze un plan de țară cu dezvoltarea învățământului superior ca prioritate

Foto: © Vasyl Dolmatov | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Romanian Science Festival: Profesorii de științe exacte pot înscrie elevii într-un program de corespondență cu mentori din cercetare – “Scrisori către viitori oameni de știință” / Înscrieri până pe 30 iunie

“Scrisori către viitori oameni de știință” este o nouă inițiativă a Romanian Science Festival, deschisă claselor care doresc să poarte un schimb de scrisori și care să aibă parte de…
Vezi articolul

Directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, Andreia Bodea: Unii elevi nu mai înțeleg pentru ce trebuie să învețe. Un elev de 17 ani mi-a spus că vrea să dea un tun și să se retragă. Noi în școală oferim modele, dar părinții nu ne lasă să ne facem treaba

Directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, Andreia Bodea, spune într-un interviu acordat TVR2, în emisiunea Educația la putere, că “unii elevi nu mai înțeleg pentru ce trebuie să…
Vezi articolul

PSD anunță că pregătește un proiect de reformă administrativ-teritorială a României / Lucian Romașcanu: Intră aici inclusiv partea de educație, învățământ. Nu există principiul desființării, există principiul comasării

Înființarea unui grup de lucru care să elaboreze un proiect de lege privind reforma administrativ-teritorială a României, cu scopul de a eficientiza administrațiile locale și de a îmbunătăți serviciile publice,…
Vezi articolul

DOCUMENTE Modificări de reguli în timpul apelurilor deschise pentru dotarea școlilor cu smart lab-uri și cu mobilier. Primăriile și școlile trebuie să depună proiectele pe platforma UEFISCDI / Noile calendare, ghiduri și anexe

Apelurile pentru dotarea școlilor cu smart laburi și dotarea laboratoarelor de informatică, a cabinetelor școlare și a claselor cu mobilier au fost schimbate de Ministerul Educației prin doua ordine de…
Vezi articolul