Candidații la examenul de directori de școli au primit o parte din întrebările și răspunsurile date la proba scrisă, cu două săptămâni înainte. Modelele de subiecte au ajuns subiecte în sine

12.699 de vizualizări
SURSA: Unsplash.com
Proba scrisă pentru posturile de director din școlile unde mandatele expiraseră a avut loc pe 14 februarie 2019. Această probă a avut 40 de întrebări de tip grilă. Cu două săptămâni înainte de test, Ministerul Educației a transmis printr-o adresă, inspectoratelor și apoi candidaților la aceste posturi, o serie de ”modele de itemi”, cu tot cu răspunsuri. Majoritatea acestora s-au regăsit și în varianta dată la examen, potrivit documentelor oficiale publicate pe subiecte.edu.ro.

Varianta dată la concursul de ocupare a funcțiilor vacante de director și director adjunct de școală a fost cea cu numărul I. La proba scrisă, susținută pe 14 februarie, candidații au primit subiecte de tip grilă, asemănătoare cu cele date în anii 2017-2018. Subiectele sunt din două cărți date ca bibliografie și din legislația din domeniu.

Pe 28.01.2019, cu 17 zile înainte de examenul pentru directori, Ministerul Educației a trimis Adresa nr 56/DGMSPP către Inspectorarele Școlare Județene cu ”Modele de itemi exemplificativi de verificare pentru pregătirea probei scrise din cadrul concursului naţional de ocupare a funcţiilor de director şi director din unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea ianuarie-februarie 2019”. Aceste modele conțineau și rezolvarea (fiind test grilă era vorba despre indicarea răspunsului corect a., b. sau c., plus sursa bibliografică)

Întrebările din modelele de subiecte au fost și în varianta de examen

Am comparat itemii model pentru directori, de la minister, cu itemii dați la proba scrisă a examenului pentru directori, care a avut loc pe 14 februarie 2018 și poate fi descărcată aici. Prima întrebare dată la examen este întrebarea a doua din modelele de itemi (vezi foto de mai jos). Oricine rezolva modelele de subiecte știa din start că răspunsul era a). (Vezi aici șablonul de răspunsuri pentru proba scrisă.)

Întrebarea numărul 2 dată la examenul pentru posturile de directori și directori adjuncți de școli a fost tot din cartea lui A. Gherguț, cu o ușoară reformulare a enunțului. Oricine rezolva modelele de subiecte găsea acolo întrebarea și știa că răspunsul este c).

Întrebarea cu numărul 3 din testele date candidaților la funcția de directori de școli apare și ea în modelele de subiecte.

Mai sunt și alte întrebări în modelele de subiecte care au fost date la examenul din 14 februarie, pentru postul de director și director adjunct. Modelele de subiecte au fost realizate în 2017 de către Institutul de Științe ale Educației – după cum menționaează Ministerul Educației. În 2017 nicio întrebare din testul scris nu a coincis cu cele din modelele de itemi. Fiecare item din cei 40, de la proba scrisă a examenului, a fost punctat cu 2,5 puncte.

Photo by Mikael Kristenson on Unsplash


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța Studenților critică lipsa de interes a parlamentarilor care au plasat mai multe prevederi „problematice“ legate de prescripția plagiatului în doctorate sau taxele care se pot modifica în timpul studiilor / Fără alocările necesare de buget, legile vor deveni o formă fără fond, cu impact nul asupra sistemului educațional din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că, deși proiectul Legii învățământului superior, adoptat ieri de Parlamentul României, aduce și „noi măsuri pozitive pentru studenții din România, acesta…
Vezi articolul

Măriuca Talpeș: Noi susținem greva profesorilor și e bine că se întâmplă, e o grevă a noastră, ca societate / Mingea este la puterea politică, clar. Și are soluții. Numai să dorească și să înțeleagă că educația este un pilon al societății, nu o Cenușăreasă, nu o masă de profesori care ne deranjează și de care trebuie să scăpăm. Nu! Ei ne educă copiii, ei duc țara înainte – acești profesori

Coordonatoarea pilonului Educație din Coaliția pentru Dezvoltarea României, Măriuca Talpeș, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că susține greva profesorilor și consideră că aceasta este „o grevă a noastră, ca…
Vezi articolul

Unu din trei elevi români a rămas în urmă cu materia școlară în ultimii doi ani de pandemie – sondaj al Salvați Copiii România. La începutul anului 2021, peste 15% dintre copiii care împliniseră 5 ani nu erau înscriși la grădiniță

Unu din trei elevi români a rămas în urmă cu materia școlară în ultimii doi ani de restricții pandemice, în vreme ce rata de participare la educație timpurie a scăzut,…
Vezi articolul

Școlile să fie închise imediat la o rată de 6 la mie în localitate și să poată decide singure trecerea în online, cu prioritizarea prezenței fizice a anilor terminali – solicitare din partea Federației Asociațiilor de Părinți care mai cere eliminarea tezelor și flexibilizarea modului de predare

Revenirea la decizia de suspendare a cursurilor la o rată de infectare de 6 la mie în localitate, solicitată într-un comunicat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți Edupart. Organizația…
Vezi articolul