Candidații la examenul de directori de școli au primit o parte din întrebările și răspunsurile date la proba scrisă, cu două săptămâni înainte. Modelele de subiecte au ajuns subiecte în sine

12.700 de vizualizări
SURSA: Unsplash.com
Proba scrisă pentru posturile de director din școlile unde mandatele expiraseră a avut loc pe 14 februarie 2019. Această probă a avut 40 de întrebări de tip grilă. Cu două săptămâni înainte de test, Ministerul Educației a transmis printr-o adresă, inspectoratelor și apoi candidaților la aceste posturi, o serie de ”modele de itemi”, cu tot cu răspunsuri. Majoritatea acestora s-au regăsit și în varianta dată la examen, potrivit documentelor oficiale publicate pe subiecte.edu.ro.

Varianta dată la concursul de ocupare a funcțiilor vacante de director și director adjunct de școală a fost cea cu numărul I. La proba scrisă, susținută pe 14 februarie, candidații au primit subiecte de tip grilă, asemănătoare cu cele date în anii 2017-2018. Subiectele sunt din două cărți date ca bibliografie și din legislația din domeniu.

Pe 28.01.2019, cu 17 zile înainte de examenul pentru directori, Ministerul Educației a trimis Adresa nr 56/DGMSPP către Inspectorarele Școlare Județene cu ”Modele de itemi exemplificativi de verificare pentru pregătirea probei scrise din cadrul concursului naţional de ocupare a funcţiilor de director şi director din unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea ianuarie-februarie 2019”. Aceste modele conțineau și rezolvarea (fiind test grilă era vorba despre indicarea răspunsului corect a., b. sau c., plus sursa bibliografică)

Întrebările din modelele de subiecte au fost și în varianta de examen

Am comparat itemii model pentru directori, de la minister, cu itemii dați la proba scrisă a examenului pentru directori, care a avut loc pe 14 februarie 2018 și poate fi descărcată aici. Prima întrebare dată la examen este întrebarea a doua din modelele de itemi (vezi foto de mai jos). Oricine rezolva modelele de subiecte știa din start că răspunsul era a). (Vezi aici șablonul de răspunsuri pentru proba scrisă.)

Întrebarea numărul 2 dată la examenul pentru posturile de directori și directori adjuncți de școli a fost tot din cartea lui A. Gherguț, cu o ușoară reformulare a enunțului. Oricine rezolva modelele de subiecte găsea acolo întrebarea și știa că răspunsul este c).

Întrebarea cu numărul 3 din testele date candidaților la funcția de directori de școli apare și ea în modelele de subiecte.

Mai sunt și alte întrebări în modelele de subiecte care au fost date la examenul din 14 februarie, pentru postul de director și director adjunct. Modelele de subiecte au fost realizate în 2017 de către Institutul de Științe ale Educației – după cum menționaează Ministerul Educației. În 2017 nicio întrebare din testul scris nu a coincis cu cele din modelele de itemi. Fiecare item din cei 40, de la proba scrisă a examenului, a fost punctat cu 2,5 puncte.

Photo by Mikael Kristenson on Unsplash


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Ghidul sanitar pentru redeschiderea școlilor, aprobat de miniștii Educației și Sănătății: intrarea în școli, eșalonată pe mai multe uși de acces, purtarea măștii este obligatorie pentru toți elevii și profesorii. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19

Intrarea în școală se va face eșalonat,  pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri, elevii vor urma trasee prestabilite în…
Vezi articolul

Proiect de lege pentru anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului și echivalarea examenelor, depus la Parlament de un deputat PMP / Consiliul Legislativ: Toți absolvenții care au picat BAC-ul anii trecuți “ar urma să fie promovați”

Un proiect de lege care prevede că Evaluarea Națională și Bacalaureatul pot fi înlocuite cu mediile din gimnaziu și liceu sau cu mediile obținute în timpul anului la materiile de…
Vezi articolul

Laureata Nobelului pentru Chimie 2020, despre câștigarea premiului de către două femei: Tind să mă consider om de știință. Vedem o lipsă de interes general în rândul tinerilor pentru o carieră științifică

„Mi-am dorit dintotdeauna să fac cercetare genetică pe celule umane, care poate ajuta comunitatea științifică să înțeleagă mai bine diverse boli”, a declarat astăzi Emmanuelle Charpentier, atunci când a fost…
Vezi articolul

Apel umanitar al directoarei Școlii din Cudalbi, Galați, după inundații: Nu avem apă, nu avem curent, avem nevoie de oameni care să ne ajute să scoatem noroiul din clase / Cosmin, un elev de 7 ani, printre primii voluntari – FOTO

Directoarea Școlii Gimnaziale „Emil Panaitescu” din comuna Cudalbi, județul Galați, face un apel la solidaritate, după ce școala și Grădinița Nr. 1 din localitate au fost grav afectate de inundațiile…
Vezi articolul