Candidații la a doua sesiune a Bacalaureatului 2024 continuă marți examenele scrise cu proba la Matematică sau Istorie. Primele rezultate vor fi afișate pe 26 august

2.285 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Mii de candidați susțin marți a doua probă scrisă a Bacalaureatului 2024 de toamnă, potrivit calendarului de examen. Aceștia primesc subiecte la matematică sau la istorie, în funcție de specializarea urmată în liceu. Proba începe la ora 9, moment din care sunt 3 ore la dispoziție pentru rezolvarea cerințelor.

Bac 2024 – sesiunea de toamnă continuă marți, 20 august, cu proba obligatorie, miercuri – cu proba la alegere și joi cu proba la limba maternă pentru candidații aparținând minorităților naționale, potrivit calendarului de examen. Primele rezultate vor fi publicate pe 26 august, iar cele finale pe 30 august.

Candidații intră în săli până la ora 08:30, pe baza unui act de identitate – carte de identitate sau pașaport. Pentru depozitarea obiectelor personale cu care au venit la examen și pentru depozitarea oricăror materiale interzise, candidații sunt îndrumați de membrii comisiilor de examen din centrul lor de examen către o sală dedicată unde le pot preda până la terminarea probei.

Luni, 19 august, la proba scrisă la Limba română, au fost prezenți 14.853 de candidați din totalul celor 17.541 de candidați înscriși pentru a o susține, a transmis Ministerul Educației. Asta înseamnă peste 2.600 de absenți și o rată de participare de 84,7%.

Candidații au avut la subiectul al III-lea de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte despre poezia lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu, la uman. George Bacovia și Mihai Eminescu au picat pentru candidații absolvenți de real – descarcă subiecte și bareme de corectare.

  • Subiectele de la proba de limba română au fost scurse pe Internet dintr-un centru de examen din județul Vaslui, mai exact de la Liceul Ștefan Procopiu din Vaslui, după cum au confirmat reprezentanții inspectoratului școlar pentru Edupedu.ro, care au anunțat că au demarat o anchetă la nivel de județ.
Iată calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024:

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Amintim că sunt doar 33.600 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat de toamnă 2024, cel mai mic număr din ultimii 20 de ani – grafic.

Un ghid cu sfaturi pentru candidați în ziua examenului, ce se întâmplă în timpul probelor și cum trebuie să fie redactate lucrările a fost prezentat de Ministerul Educației înainte de sesiunea de vară.

Vezi și ce au avut de rezolvat candidații la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului de anul trecut:

Condițiile pe care un tânăr trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  1. să fi susținut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”, conform regulilor în vigoare.

Bac 2024, sesiunea de vară – cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani

Rezultate Bacalaureat 2024 de după contestații au fost publicate de Ministerul Educației, vineri, 12 iulie, la 12:30.

Rezultatele arată o rată de promovare de 78,2% – o creștere cu aproape 3 puncte față de anul trecut și cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani.

Aproape 49.000 de note de la Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, au fost greșite și modificate după contestații.

Sunt cu 20 de medii de 10 mai mult decât la rezultatele inițiale, ajungându-se ca 59 de candidați să obțină media maximă. Este cel mai mic număr din ultimii 11 ani.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Bacalaureat de toamnă 2024. Peste 2.600 de candidați au lipsit la prima probă scrisă, de limba română / 25 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă
Bacalaureat de toamnă 2024. Temperaturi maxime de 38 de grade marți, miercuri și joi, în zilele cu examen la Matematică sau Istorie, proba la alegere și cea de limba maternă – prognoză ANM
Bacalaureat de toamnă. Profesoara de limba română Adelina Beldugan: Subiectul are o dificultate medie spre ridicată, având în vedere partea a III-a – poezia lui Mihai Eminescu sau George Bacovia / Sfaturi pentru BAC 2025
ULTIMA ORĂ Subiecte și bareme de corectare Limba română Bacalaureat de toamnă 2024, publicate de Ministerul Educației: eseu de 400 de cuvinte despre poezia lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu, la uman. Bacovia și Eminescu – la real

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cursuri gratuite despre siguranță rutieră pentru elevi și profesori, în programul educațional „Copiii în siguranță: în vehicul și pe drum” / Înscrierile se fac până pe 20 octombrie

Elevii și profesorii din învățământul primar și gimnazial au acces la cursuri educative gratuite despre siguranța rutieră în cadrul programul educațional național „Copiii în siguranță: în vehicul și pe drum”,…
Vezi articolul

Inspecții tematice în școlile din județul Iași, până pe 15 martie, după ce peste 80% din elevii din rural au luat note sub 5 la Matematică – simularea Evaluării Naționale 2024 / Programul intensiv de învățare remedială, pentru elevii de clasa a VIII-a, printre aspectele vizate

În perioada 26 februarie – 15 martie au loc inspecții tematice în școlile din județul Iași, ca urmare a rezultatelor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, potrivit unui document…
Vezi articolul

Rafila: S-a folosit acest pretext, că deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri / Studiile arată că nu influențează semnificativ evoluția epidemiei / Sănătatea mintală a copiilor nu a fost pusă niciodată în balanță

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că afirmațiile de tipul „deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri de COVID-19” nu sunt altceva…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Sorin Decă a fost numit din nou secretar general adjunct al Ministerului Educației, la cererea ministrului Ligia Deca, după ce ocupase prin concurs șefia Direcției România educată tot din această poziție

Sorin Decă a fost numit secretarul general adjunct al Ministerului Educației, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Inițial, Decă nu a mai fost secretarul general adjunct al Ministerului încă…
Vezi articolul