„Cu siguranță, săptămâna viitoare, cel puțin o mare parte dintre tichetele educaționale se va încărca”, a declarat secretarul general adjunct din Ministerul Educației, Sorin Decă, pentru Edupedu.ro, după ce în presa locală și pe grupuri de părinți a apărut informația că tichetele educaționale se vor încărca doar după ce vor fi distribuite toate. Sorin Decă a explicat și ce se întâmplă în situațiile în care părinții nu au primit încă tichetele și cele în care copiii erau eligibili, dar nu au fost validați.
„Am făcut demersurile să ne asigurăm că sunt validați toți cei care la prima interogare a bazelor de date au apărut nevalidați la evidența populației. Avem situații în care sunt doi frați într-o familie, în aceeași clasă, unul a fost validat, unul nu sau doi gemeni. Evident că nu ai cum să justifici așa ceva”, a spus Sorin Decă.
- Peste 500 de mii de părinți așteaptă din octombrie să primească banii cu care pot cumpăra rechizite și haine pentru elevi, potrivit OUG nr. 83/2023. Edupedu.ro a scris pe 10 ianuarie că tichetele educaționale erau blocate din nou pentru că nu au există procedura.
- Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial tot pe 10 ianuarie și prevede pașii pe care trebuie să îi urmeze inspectoratele și școlile.
Declarațiile secretarului general adjunct din Ministerul Educației, Sorin Decă, pentru Edupedu.ro
Rep.: În presa locală și pe grupuri de părinți a apărut informația că tichetele educaționale se vor încărca doar după ce vor fi distribuite toate. Când se vor încărca?
Sorin Decă: Cu siguranță, săptămâna viitoare, cel puțin o mare parte dintre carduri se va încărca.
Încărcarea cardurilor se face doar după confirmarea primirii de către beneficiarul final, adică după ce părintele semnează de primire pentru cardul respectiv, care variază foarte mult între județe.
Încărcarea se va face la un anumit interval de timp, cel mai probabil săptămânal și se face pe măsură ce sunt recepționate cardurile, în conformitate cu prevederile ordinului comun. Altfel, ar însemna ca în ultima zi a anului școlar, conform Ordonanței, cât este valabil programul pe anul școlar 2023 – 2024, abia atunci să le încărcăm, ceea ce e exclus.
Rep.: Să explicăm pentru părinți, pe scurt, la ce să se aștepte. De exemplu, părinții care nu au primit încă tichetele educaționale, deși copiii sunt eligibili și se întreabă dacă vor mai primi banii.
Sorin Decă: Nu putem să spunem “dacă n-au primit, conform ordinului comun, în 5 zile, atunci nu mai primesc”. Nici vorbă de așa ceva. Vor primi cardurile, situația variază foarte mult între județe. Avem inspectorate care în două zile au reușit să le transmită pe toate la școli și inspectorate unde a durat mai mult, sunt situații și situații. De exemplu, în Alba mai sunt 10% din carduri care nu au ajuns la școli și se livrează astăzi și mâine
Cel mai important lucru este să înțeleagă că, în cel mai rău caz, este o diferență de câteva zile față de alții, dar nu înseamnă că, dacă a primit cardul și nu este încărcat este o problemă. Dacă a primit cardul, înseamnă că este eligibil și urmează să primească și banii.
Rep.: Pentru copiii care erau eligibili, dar nu au fost validați. De exemplu, situația unei familii cu doi copii, unde doar un copil a primit cardul
Sorin Decă: Am făcut demersurile să ne asigurăm că sunt validați toți cei care la prima interogare a bazelor de date au apărut nevalidați la evidența populației. Avem situații în care sunt doi frați într-o familie, în aceeași clasă, unul a fost validat, unul nu sau doi gemeni. Evident că nu ai cum să justifici așa ceva. Pe bună dreptate, părintele este frustrat când merge și vede că trebuie să mai facă un drum și nu înțelege de ce pentru un copil a primit și pentru celălalt nu. Sunt probleme tehnice care se vor rezolva.
Vorbim de peste 20.000 de cazuri, le-am transmis la colegii de la ministerul Afacerilor Interne și sunt în validare. Trebuie să le verifice CNP cu CNP.
Mai sunt situațiile în care un copil este la gimnaziu, unul este la grădiniță și atunci da, poate că pentru un prag s-a încadrat pentru alt prag nu s-a încadrat, pentru că sunt praguri diferite pentru preșcolari și școlari.
Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului
Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
- venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.