Când intră bursele și de ce nu ajung banii la elevi, pas cu pas. Demontarea mecanismului birocratic care face ca drepturile financiare ale copiilor să fie încălcate de autorități cu lunile

58.696 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Este 2 noiembrie 2022 și mulți elevi nu au primit bursele sociale medicale pentru anul școlar 2022-2023, burse care ar fi trebuit să fie plătite pe 15 octombrie, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022. O mamă din Grindu, județul Tulcea, ne-a semnalat că nu a primit bursa socială medicală din aprilie 2022. De la începutul anului școlar, pe adresa e email a redacției Edupedu.ro și pe pagina de Facebook primim zilnic mesaje de la părinți: “când primim bursele?”, “în localitatea x nu s-au primit banii de câteva luni”, “de ce am primit sume mai mici?”. Ce s-a întâmplat cu drepturile acestor copii? De ce nu au primit banii de burse?

Poziția oficială a Ministerului Educației este că “întârzierile au fost cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale”. Instituția i-a băgat în ședință pe 26 octombrie pe toți inspectorii generali școlari și pe contabilii inspectoratelor ca să afle aceste două concluzii, dar nu s-a mai întâmplat nimic de la acel moment.

Am încercat să descoperim dacă există un blocaj instituțional sau legal care duce la întârzieri atât de mari, pentru că nu se întâmplă doar într-o școală, ci a devenit un fenomen care afectează nenumărați elevi din școli aflate în comune și în orașe, fie ele mari, mici sau medii.

Ping-pong cu declarații în cazul unei școli gimnaziale din județul Tulcea: Am trimis lista / Primaria: Nu am primit nimic

Am pornit de la cazul particular al părintelui din Grindu, județul Tulcea, care nu a primit banii de bursă socială pe motive medicale din luna aprilie 2022 și am sunat la Școala Gimnazială “Nicolae Iorga“ din comuna Grindu, județul Tulcea. Directoarea școlii ne-a declarat că a trimis către primărie și Inspectoratul Județean Tulcea solicitări pentru bursele restante cu o valoare de 26.000 de lei și că i s-a promis că se va rezolva până săptămâna viitoare. 

La primărie, ni s-a comunicat altceva: “Nu eu fac lista. Dacă nu avem nimic, nu am primit nimic, nu avem ce burse să dăm la copii”, ne-a declarat primarul comunei Grindu, Neculai Neagu.

Am revenit la directoarea școlii pentru a afla ce s-a întâmplat cu lista. Am primit dovada că a trimis solicitarea pe 2 septembrie către Primăria comunei Grindu pentru bursele restante, în care a precizat suma necesară, așa că am sunat din nou la primărie.

Primarul comunei Grindu: “Mi-a trimis o adresă în septembrie? Degeaba au trimis-o, că prin lege nu e de la bugetul local, nu au fost bani de la bugetul de stat. Trebuie să facă mai departe adrese către Inspectoratul Școlar Județean nu către U.A.T. (unitatea administrativ teritorială). Toate școlile din România fac către Inspectoratul Școlar Județean și Inspectoratul Școlar Județean dă mai departe la Ministerul Educației. Exclus să existe la U.A.T. Grindu tabel de burse.

Noi am primit 10.000 de lei și când am primit banii, i-am dat la școală. Nu putem da mai mult, cât primim de la finanțe, atât dăm”, a spus edilul pentru Edupedu.ro.

Totuși, cum primeau până acum banii de burse copiii din Grindu? 

La primăria Grindu ni s-a explicat că “se completează niște formulare pe care direcția finanțe le trimite la Primărie, contabila școlii ne trimite situația, completăm, de acolo iau sumele și trimitem mai departe la Finanțe, la Tulcea și apoi primim banii când facem buget. Pe baza solicitărilor de la Tulcea, nu pe baza solicitărilor noastre“.

În urma acestui schimb de declarații, care aparent aruncă pisica dintr-o curte în altă – când la școală, când la primărie, când la inspectoratul școlar -, am încercat să aflăm care este de fapt procedura legală și cum arată “drumul banilor“ de la buget până în contul de bursă al copilului. De ce și unde se blochează totul?

Ce fac practic școlile, inspectoratele școlare județene, Ministerul Educației și și Ministerul de finanțe pentru ca banii de burse să ajungă la elevi?

Inspectoratul școlar județean Tulcea ne-a declarat că pașii sunt următorii:

  1. Părintele depune actele necesare la școală – primul pas.
  2. Bursa este aprobată de școală, dacă toate documentele sunt la dosar și dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite.
  3. Școala trimite lista cu numărul bursierilor pe categorii de burse – de performanță, de merit, de studiu și sociale, plus suma necesară la Consiliul Local și la Inspectoratul Școlar Județean. Două liste cu bugetele necesare pentru aceste drepturi ale elevilor.
  4. Lista care ajunge la Inspectoratul Școlar Județean pleacă apoi la Ministerul Educației, după ce are loc la ISJ o centralizare a situației din tot județul.
  5. Ministerul Educației centralizează sumele necesare pentru burse de la toate inspectoratele și după încă un set de verificări face solicitarea de buget către Ministerul Finanțelor.
  6. Ministerul Finanțelor este cel care alocă bugetul respectiv prin Legea Bugetului de stat sau Ordonanțe de Urgență pentru rectificări bugetare.
  7. Inspectoratul Școlar intră din nou în scenă după aprobarea de către Finanțele centrale a bugetului – ISJ-urile trimit listele cu sumele necesare pentru fiecare localitate/unitate de învățământ în parte către Direcția Finanțelor Publice din fiecare județ.
  8. De la Finanțele județene, banii nu pleacă automat spre bugetele localităților, ci apare o complicație: pasul 9
  9. Consiliul local trebuie să se reunească în fiecare oraș și comună din țară și să emită o hotărâre, pe baza listei primite de la școală și a sumelor aprobate și repartizate de la Finanțe. În hotărârea de Consiliul Local apare atât numărul elevilor beneficiari, cât și cuantumul lunar pe fiecare categorie de bursă pentru anul școlar în curs, cu respectarea cuantumului minim garantat prin hotărâre de guvern – adică 500 de lei pentru performanță, 200 de lei pentru bursele de merit și ajutor social, 150 de lei pentru studiu.
  10. De-abia după ce hotărârea Consiliului Local este aprobată, Direcția de Finanțe Publice a județului transmite banii către primărie.
  11. În final banii ajung la școală și în conturile elevilor. 

Însă, primăria mai poate face ceva, poate mări cuantumul burselor din bugetul local, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022: Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Deoarece consiliul local votează și măririle de burse cu fonduri care vin din bugetul local, poate să apară o confuzie legată de sursa de finanțare a burselor.

Bursele cu cuantum minim lunar vin de la bugetul de stat și orice creștere este finanțată de la bugetul local. De exemplu, în sectorul 1, București, consilierii locali au votat o bursă socială medicală de 800 lei/lună pentru elevii cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli.

În anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare este:

  • a) 500 de lei, pentru bursa de performanță;
  • b) 200 de lei, pentru bursa de merit;
  • c) 150 de lei, pentru bursa de studiu;
  • d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Practic, câteva sute de mii de elevi, poate chiar mai mulți, stau și așteaptă să își primească drepturile cuvenite prin lege, întârziate până la încălcarea legii. Nicio autoritate nu s-a apucat să facă anchetă și ședințe decât la două săptămâni după data limită de plată a burselor, stabilită de Guvern prin act normativ. Iar totul se blochează într-o procedură birocratico-administrativă și pur formală – aprobarea Consiliului Local a unor burse care oricum sunt primite de elevi direct din bugetul de stat, din cotele defalcate de TVA, deci nu din bugetul local. Primăria nu dă banii, primăria prin Consiliul Local doar aprobă formal numărul de burse. 

Chiar și în condițiile în care Ministerul de Finanțe a virat banii către Direcțiile Finanțelor Publice, această procedură de la nivelul fiecărei comune din România întârzie semnificativ acordarea burselor, pentru că depinde de momentul în care are loc ședința de consiliu local, de aprobarea hotărârii, dar și de cunoașterea de către primarii, consilieri locali, școli și inspectorate a procedurii în sine. 

Alocarea directă a banilor de la Finanțe la școli, pentru că este vorba despre un cuantum minim garantat, plătit de bugetul de stat, ar asigura previzibil plata la timp și onorarea drepturilor elevilor, garantate prin lege.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


45 comments
  1. Bună ziua. nu se poate asa ceva.noi nu am mai primit bursa socială din Decembrie 2022.va bateți joc de copii noștri.unde ne sant bănuți promiși!!

  2. suntem in 18 februarie si am primit bursa doar pe septembrie si octombrie !!! pt anul scolar in curs !! restul cica nu se stie !! de ce nu se fac controale ??

  3. Bună ziua! Mă interesează și pe mine de ce nu se dau burse medicale și copiilor înscriși în învățământul de masa privat?oare nu au toți aceleași drepturi?

  4. București, Sector 4. Nici aici nu au intrat bursele medicale ale celor 2 copii ai mei. Nu au intrat de la începerea școlii.

  5. Bună dimineața. Bursa socială nu sa dat decât pentru luna septembrie. Nici bănuți pentru ces nu știe nimeni nimic.Neamț(girov)

  6. la Snagov Ilfov au venit bani dar nu să știe când le dă bursă sau tichete sociale la jumătate de copii le-a intrat bani pe card de tichete sociale noi mai avem de așteptat până la anul rușine să le fie

  7. sintem condusi de oameni incompetenti pentru pensiile lor specieale sau gasit mereu bani si maririle lor salarieale ce sunt imense cu toate cheltuielile unui om politic oameni ipocriti ce nu au nici un patriotism fara mila de acesti urmasi nevinovati ce traesc in aceasta tara boieri cu singele patat de multa aroganta si prostie ce au ajuns sa conduca aceasta românie.
    Va mirati de ce sunt plecati din tara milioane 90%din cei plecatii sunt cea mai buna forta de munca si cea mai eficienta au mai ramas doar cei cu ajutoare sociale pensionari muncesc pentru ca pensiea este mica le promit bani sai voteze iar ei sunt la disperate si pentru un ban in plus îi voteaza .

  8. buna seara!Nici la data aceasta nu sau dat bursele pt anul acesta în mehedinti.Astazi am sunat la inspectorat și au spus sa nu știu când se dau pt ca nu au primit banii de la guvern

  9. La Bacau Moinești au spus ca în decembrie sau ianuarie ne va da nu este corect sunt copiii care nu au pachețel la școală și mamele așteaptă bănuți rușine dacă au ei asta nu înseamnă că au toți.

    1. Eu am 5copii sla scoală si nu am primit bursă dde loc

      Rușine primăria cu buget doar pentru eii face ce vor cu noi
      Ce fac cu 5copii la școală??
      Le mai dau la școală cu ce ???

  10. Nici in baia de aries jud Alba nu am primit bursele de ce nu se respecta ordinul de ministru de ce nu cere nimeni o situatie fiecarei scoli de ce la campeni se dau si aici nu iar daca intrebam la scoala ne respunde foarte urat doamna de acolo, va rugam luati masuri

  11. Mai “interesant” este atunci când îți transmite contabila prin elev că nu îi va vira bursa de merit daca nu are cont la banca “tolerată” de școală, nu accepta cont al unei alte bănci pentru că sunt ” multe acte de întocmit” și ne dă termen limită pentru deschiderea contului la banca “tolerată “.
    Degeaba am spus directorului școlii și contabilei că este abuz și o ilegalitate, mi-au spus că asta e politica școlii.
    Bineînțeles că nu m-am conformat “politicii școlii”; sunt curioasa daca vor vira banii.
    Trist…să vezi școala condusă de incompetenți, analfabeți digitali, care consideră că școala este “pe persoană fizică ” și puși în funcții…..

  12. Piatra Neamt la Liceul Dimitrie Leonida nici o bursa de la începutul anului si nici CES si astazi suntem în 9.11.2022 si ne apropiem încet de cea de a treia bursa oare cand se vor vira.La Inspectorat daca suni sa întrebi astepti cu robotul si 4-5 minute.Rusine celor ce astepta,,ROMANIA EDUCATA”.

  13. Doamna ministru a anuntat ca bursele profesionale au fost virate la timp,adica pe 15.10.2022!Astazi suntem in 09.11.2022 iar colegiul tehnic DINICU GOLESCU din BUCURESTI ,nu au facut nici o plata pe anul scolar 2022-2023!

  14. Bună ziua!Nici la Iași nu am primit bursa socială,iar cardul pt rechizite cel de 500lei nu se mai știe nimic se mai încarcă nu?Am sunat și mi și spus să aștept nu știe o dată exactă când se vor încărca.Rușine.

  15. Buna ziua.Ma numesc Tinca Maria de la Batos .Când va sa primim pe card bursele pt elev m-am saturat cu minciuna bateți joc de copii și de parinti

  16. Bună ziua . Nicu în Ștei Bihor nu sa dat bursele sociale din iunie . Nu pot înțelege odată ce e dat prin lege și sa făcut dosare de către părinți , dece nu se lucrează la timp pt distribuirea banilor ?
    Sunt mamă și unic părinte cu copila bolnavă gr 2 de handicap .

  17. Am mai scris și mă repet: de ce nu se distribuie de la minister/ inspectorate sumele cerute. Am dovezi că am solicitat o sumă și ni s-a distribuit altă sumă (mai mică bineînțeles). Pe unde se pierd banii copiilor? În nici un caz nu sunt “ascunși” în școală sau conturi ascunse.

  18. Ruşine …200 lei pe o bursă de merít, pentru acea bursă copilul îsi dă tot anul silinţa să devină cel mai bun si aşa e răsplătit că nu primeste nici acei puţini bani la timp…da spre exemplu în iunie deja nu au primit ….acum totusi cum va fi …vor primi banii din urmă😔

  19. buna ziua sun din com.bazna jud Sibiu am rugăminte să îmi spuneți de ce nu primim dreptul copiilor primăria ne spune că au livrat bani in scoli dar secretara spune că nu are bani sa plătească bursele

  20. Rușine ministerului educației deoarece au pretenții sa meargă copiii la școală zilnic dar ei s- au întrebat vreodată dacă sunt copiii care mănâncă o data în zi sau măcar sa aibă și ei un senvici la școală au pretenții sa învețe și sa fie prezenți dar bui întreabă dacă au ce manca sau cum sa ajungă la școală cel mai bn ar fi sai intereseze și de copiii amărâți nu doar să-și mărească lor și celor ce Isi bat joc de oamenii saraci

  21. Bună ziua asta este batae de jog mai mulți părinți cofima asta că nu s-au dat .
    Dar cad facem actele ne fugărește sa le facem .Ei bine
    Nici la piatra neamț ( Roznov ) nu s-au dat

  22. De ce nu se autosesizează autoritatile, in acest caz? Nu exista termene limita? Se pot aplica penalizări pentru aceste întârzieri. Apoi veți observa că nu vor mai fi întârzieri.
    Peste tot se aplica penalizări dar când este vina lor nu se aplica.
    Dezamăgitor! Elevii nu au nicio putere și atunci se pot face întârzieri fara justificări. permitem

  23. Nici în Târgoviște nu s-a dat niciun ban, nici pentru bursele medicale nici pentru CES! Mai mare râsul! Una scrie in legislație și alta fac primarii. Trebuie să stai până se scarpină ei sa aprobe in ședința de consiliu niste bani care nu vin de la ei!

  24. Foarte bun articolul ,dar se vede ca nu ati intrebat un contabil de scoala care face platile.Procedura este aproape identica dar nu primariile au un rol important si Inspectoratul scolar este cel care detine cheia platii burselor.Dar ce sa ii faci cand exista 2 structuri paralele,Primarie si Inspectorat(Inspectoratul scolar este in plus si plin de habarnisti).Se face estimarea necesarului in lei pe un an a valorii burselor de catre scoli in noiembrie anul curent ,pentru anul urmator .Estimarea poate fi corecta sau departe de necesar (de ex ,in cazul nefericit cand ceri bani mai putini si tu ai mult mai mult de platit ,ba se schimba legea ,ba conditiile de acordare,etc) .Acest necesar se da la inspectorat care il transmite la primarie si iti da primaria in bugetul scolii anului urmator banii care ai cerut pe un an.In rest vrajeala cu Finantele si Primaria,nu ei sunt actorii principali.
    Problema cand nu iti ajung banii ,daca mai ai nevoie in plus NSPECTORATUL SCOLAR ii suplimenteaza abia…la sfarsitul anului (prin noiembrie).
    Exista situatii unde nu se plateste la timp datorita …contabililor de scoli .In orice padure exista uscaturi.Dar majoritatea platesc ,daca au de unde plati .
    Termenul de 15 ale lunii nu este realizabila asta nu s-a spus de catre minister pentru ca ei contabilii sunt suparaglomerati si sufocati de hartii ,adrese ,rapoarte pe care unii de la minister habar nu au sa le interpreteze si motivul cel mai important atunci d este termenul de plata pentru salariile profesorilor,14 ale lunii
    Daca intereseaza pe cineva adevarata fata a lucrurilor in sistemul de invatamant si vreti reportaj adevarat ,va dau un pont intrebati un contabil sau secretar de scoala si veti afla lucruri f.interesante.

    1. Va răspund eu la întrebarea asta?
      in 6-7 octombrie “sectretarul” scolii mi-a răspuns ca “nu știe nimic de burse, ca nu s-a întrunit comisia de verificare, ca nu știe unde este dosarul depus de mine, etc”.
      Am solicitat punct de vedere de la inspectorat și, ce sa vezi, în 10 octombrie aveau și liste și toate numele copiilor , asa cum trebuie.
      Știți ceva, personal am serioase motive sa cred ca o secretara de școală care nu e capabila sa dea un nr. de înregistrare unor documente și care nu e în stare sa ducă la clasa o scutire de la un părinte, are chiar atât de mult de lucru.
      PS: am făcut dosarul pentru bursa de performanta, m-am învoit de la munca 2 zile pentru a depune aceleași documente, pt ca primul set de documente trona probabil pe undeva prin secretariatul scolii fără sa fie înregistrat sau verificat de cineva.
      În concluzie, pana sa ajungă documentele la inspectorat, ar trebui sa întrebam directorii de școală motivul pentru care nu se pun la punct cu legislația în domeniu și de ce ei sunt primii care incalca drepturile acestor copii.

  25. Bună ziua, vi se pare normal ca nici la ora actuala în sectorul 5 sa nu fie aprobate bursele de către primărie. Am sunat astăzi și acesta a fost răspunsul, mai avem de așteptat.

  26. Un articol foarte bun, complet, care cuprinde o analiză clara a circuitului si care putea fi realizat de decidenți pentru a clarifica sau, mai mult, pentru a simplifica si accelera procedura. Trebuie doar sa te implici si sa VREI!

    1. bună ziua.nici în județul Botoșani nu sau dat bursele sociale.anul acesta ne puteți spune când primim bursele sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vasile Dîncu, sociolog: Profesorii au câștigat importanță cât nici nu ne dăm seama în acest moment. Este un fel de dreptate care s-a făcut / Acum părinții și-au dat seama, în online, cât sunt incompetenți în a-și pregăti copiii / O nouă utopie pândește educația

“Profesorii au câștigat importanță cât nici nu ne dăm seama în acest moment. Este un fel de dreptate care s-a făcut”, a spus sociologul Vasile Dîncu, senator PSD și membru…
Vezi articolul

Generația 2024 – ultima fără clasa pregătitoare. 30% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani nu au mai ajuns la Bacalaureat, adică peste 60.000 de elevi, cu 10 mii mai mulți față de anul trecut

Peste 60.000 de elevi care au început în urmă cu 12 ani clasa I nu s-au înscris în acest an la bacalaureat, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza datelor publice…
Vezi articolul

Logica și psihologia trebuie să fie studiate în liceu, spune, cu argumente, inteligența artificială / IA poate găsi motive și pentru renunțarea la cele două materii, dar insistă pe păstrarea lor pentru abilitățile critice și de comunicare și “înțelegerea mai profundă a comportamentului uman”

Ideea ca psihologia și logica să nu mai fie predate în liceu este una greșită, în opinia inteligenței artificiale. Aceasta e convinsă de necesitatea păstrării celor două materii, în așa…
Vezi articolul

Doi elevi au cerut tuturor inspectoratelor județene informații despre navetă, educația pentru minorități, “ilegalități” printre profesori. Raportul rezultat: Doar 1 din 6 navetiști ar fi primit bani pentru decont / În 9 județe nu se face deloc școală în limba maternă

Mai puțin de 20% dintre elevii navetiști din România ar fi primit bani pentru decontarea navetei în anul 2020-2021, potrivit estimărilor făcute de un “grup informal de inițiativă”, numit “Cu…
Vezi articolul

Măndița Baias, profesor de fizică, despre scenariul învățării exclusiv online, din toamnă: E nevoie ca directorul școlii să imprime ritmul de lucru, să încurajeze colegii să experimenteze, să găsească oamenii “locomotivă”

Opinie semnată de Măndița Baias, profesor de fizică la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” și la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Baia Mare: Cursuri exclusiv online În cele ce urmează voi încerca…
Vezi articolul