Campusul pentru învăţământul dual din Oradea, primul din ţară, îşi începe activitatea în septembrie. În cadrul liceului ar urma să înveţe 140 de elevi care vor beneficia de o bursă lunară între 400 şi 1.000 lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului

1.469 de vizualizări
Foto: Campus Oradea / Ilie Bolojan – Facebook
Campusul dual din Oradea, primul proiect pentru susţinerea învăţământului dual finalizat în ţară, îşi va începe activitatea în septembrie, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, potrivit Agerpres.

“De luna viitoare, şcoala va începe şi în campus. Elevii vor beneficia de cele mai bune condiţii, burse, cazare şi masă gratuită. În aceste zile se livrează dotările necesare funcţionării Campusului pentru învăţământul dual. Se instalează tablele, calculatoarele, imprimantele şi dotările aferente componentei digitale”, a scris Bolojan pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, la sfârşitul acestei săptămâni va fi livrat mobilierul pentru sălile de clasă şi internatul campusului. De asemenea, se instalează dotările şi instalaţiile pentru practica elevilor în ateliere.

Campusul dual din Oradea este primul proiect pentru susţinerea învăţământului dual finalizat în ţară din fonduri obţinute prin PNRR.

Acesta este rezultatul unei colaborări între Consiliul Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar, Primăria Oradea, Universitatea din Oradea şi firmele partenere, cu sprijinul Ministerului Educaţiei.

Inspectorul şcolar general, Horea Abrudan, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că activitatea şcolară în campus va începe în această toamnă, iar pentru gestionarea sa a fost înfiinţat Liceul tehnologic dual care a primit ordin de ministru pentru autorizare de funcţionare începând cu anul şcolar 2024-2025.

“În campus vor veni toate clasele celor cinci şcoli partenere, din zona de învăţământ tehnic, pentru a învăţa şi deprinde aspectele practice ale meseriilor lor, sprijinite de operatorii economici din consorţiu”, a precizat inspectorul şcolar general.

Potrivit acestuia, aici îşi vor desfăşura activitatea practică elevi din cele cinci şcoli partenere ale consorţiului: Colegiul Tehnic “Traian Vuia”, Colegiul Tehnic “Mihai Viteazul”, Colegiul Tehnic “Alexandru Roman” din Aleşd, Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi” şi Liceul Tehnologic “Unirea” din Ştei.

Domeniile de pregătire sunt: mecanică, instalaţii şi lucrări publice, construcţii, electromecanică, electronică şi automatizări şi chimie industrială. În cadrul liceului ar urma să înveţe 140 de elevi care vor beneficia de o bursă lunară între 400 şi 1.000 lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului.

Campusul Dual Oradea este situat pe strada Ceyrat, în imediata vecinătate a Universităţii Oradea şi a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic, cel din urmă fiind tot o investiţie a Consiliului Judeţean Bihor.

Se întinde pe o suprafaţă de circa 22.000 metri pătraţi şi cuprinde opt clădiri, în care vor funcţiona laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învăţământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot şi sală de sport.

De asemenea, a fost amenajat şi un teren de sport în aer liber.

Campusul dual a fost construit şi dotat cu fonduri europene de 29 milioane de euro, prin PNRR, finanţare obţinută de CJ Bihor în baza unui proiect care a primit cel mai mare punctaj din ţară.

Informații de context

Campusul a început să fie construit înainte sa fie semnată finanțarea. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Bihor, la începutul lunii septembrie 2023, Consiliul Județean Bihor a trimis către Ministerul Educației prima cerere de plată pentru lucrările de la Campusul Școlar pentru Învățământ Dual.

„Valoarea cererii de plată este de 61,5 milioane de lei, echivalentul a peste 12 milioane de euro, din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 15 – Educație, Reforma 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior.  Urmează evaluarea cererii și realizarea efectivă a plății.

Vă reamintim că președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și ministrul Educației, Ligia Deca, au semnat la Oradea, în data de 25 august, contractul de finanțare.

Proiectul are o valoare totală de 147.009.818,89 lei, cu TVA, echivalentul a peste 29 de milioane de euro, cu TVA. Contribuția proprie a Consiliului Județean Bihor la valoarea eligibilă a proiectului este de 20.841.983,64 lei, fără TVA, reprezentând 20,01% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Lucrările sunt într-un stadiu avansat de execuție, de peste 95%”, se arată în comunicatul din 2023.

Citește și:
Campusul Dual realizat în Oradea va fi pus la dispoziția elevilor în luna mai / Investiția se ridică la 146 milioane lei și a fost suportată din fonduri europene
Ligia Deca, la semnarea contractului prin PNRR a campusului dual la Oradea, care este aproape gata: Peste 40% dintre elevii înscriși în ruta dual în România se regăsesc în județul Bihor / Din această toamnă, elevii de clasa a IX-a vor putea urma aici ruta mecanică, construcții sau automatizări, promit autoritățile
“Campus Oradea”, consorțiu pentru învățământ dual, aprobat de Consiliul Județean Bihor / A început procedura de selecție a companiilor ce vor face parte din consorțiu și care vor beneficia de facilități fiscale

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectorii, șefi de departamente și alți angajați cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă și se întorc în școli, din cauza salariilor. Există o nemulțumire care se propagă în lanț, până la ultimul salariat din învățământul preuniversitar, spune liderul FSE, Marius Nistor

Angajații cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă din minister, nemulțumiți de salarii, spune liderul sindicatului FSE Spiru Haret, Marius Nistor, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro. “Există o nemulțumire…
Vezi articolul