Campus de învăţământ dual „care va reconfigura învăţământul tehnologic liceal şi universitar” din Târgu Mureş, proiect major în valoare de peste 29.9 milioane de euro anunțat de Universitatea de Medicină „Emil Palade”

1.954 de vizualizări
Campusul Ergopolis al UMFST Targu Mures / Foto: UMFST Targu Mures
Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş anunță că va ridica un campus de învăţământ tehnic dual, care va „reconfigura învăţământul tehnologic liceal şi universitar”. Campusul ERGOPOLIS este un proiect major realizat de UMFST care este liderul unui consorţiu format din alte 11 entități din mediul public şi privat, anunță universitatea.

Partenerii Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş în acest proiect sunt Consiliul Judeţean Mureş, Hirschmann Automotive TM, IRUM SA, Electro Orizont, Pro Value, Multinvest AG, Three Pharm, Fomco Truck Service, Fomco Solar Systems, Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai” Târgu Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, relatează Agerpres.

Campusul ERGOPOLIS va fi construit pe o suprafaţă de 2 ha, aparţinând UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, şi va fi constituit din trei corpuri de clădire:
  • Corpul 1: centru de învăţământ liceal şi universitar tehnic (P+3E) cu laboratoare TCM şi SPD, laboratoare de proiectare şi fabricaţie asistate de calculator, ateliere de maşini unelte, de prelucrare, de toleranţe şi control, de injectare a materialelor termoplastice, laboratoare şi ateliere destinate învăţământului dual în automatică şi informatică, laboratoare de tehnică medicală, laboratoare de energii regenerabile şi de reţele electrice inteligente;
  • Corpul 2: cămin şi cantină (D+P+2E) pentru elevi şi studenţi;
  • Corpul 3: centru de învăţământ, sportiv şi de recreere (3D+P+E).

Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a obţinut cel mai mare punctaj din Regiunea Centru (89,60 puncte) și are o valoare de 148.196.945,65 lei, adică 29.950.097 euro, din care valoare nerambursabilă de 122.545.632,60 lei (24.766.199 euro). Contractul de finanţare a fost semnat la Ministerul Educaţiei, iar perioada de implementare a proiectului este: 3 octombrie 2023 – 30 iunie 2026.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea capacităţii de rezilienţă a sistemului educaţional prin modernizarea infrastructurii educaţionale şi a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente şi viitoare ale pieţei forţei de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educaţional de calitate, modern şi incluziv, notează agenția de presă.

Învăţarea duală se referă la o metodă de predare în care studenţii învaţă simultan cunoştinţe teoretice şi practice. Această abordare combină instruirea tradiţională în clasă cu experienţa practică, din lumea reală. Ideea din spatele învăţării duale este combinarea de cunoştinţe teoretice şi practice pentru a oferi o mai bună pregătire pentru forţa de muncă.

Viziunea ERGOPOLIS este de a modela viitorul industriei tehnologice, dând putere elevilor şi studenţilor să devină profesionişti competitivi şi adaptabili, printr-un mediu de învăţare inovator, colaborativ şi aliniat la industrie. ERGOPOLIS are misiunea de a reduce decalajul dintre oferta educaţională şi nevoile industriei.

ERGOPOLIS reprezintă unul dintre marile proiecte ale UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, nu doar prin valoarea sa, dar mai ales prin impactul pe termen lung pe care îl va avea asupra învăţământului tehnic şi a dezvoltării industriale din regiune, precizează instituția de învățământ superior.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții mai pot merge cu trenul cu legitimațiile vizate pe anul universitar trecut până pe 30 noiembrie, anunță CFR. De la 1 decembrie, au nevoie de documente actualizate 2024-2025 / Reducerile la bilete sunt de 90%

Studenții mai pot merge cu trenul, cu legitimațiile vizate pe anul universitar 2023-2024, până pe 30 noiembrie, anunță CFR într-un comunicat de presă. De la 1 decembrie, studenții au nevoie…
Vezi articolul

Condițiile de admitere la Rezidențiat 2023 se înăspresc prin creșterea pragului minim la 130 de întrebări cu răspuns corect, față de 120 cât era anul trecut – proiect / Propunerea invocă „ridicarea nivelului de selecție“, deși a mai fost o încercare similară eșuată în 2022, când 600 de locuri au rămas neocupate

Pragul de admitere la examenul de rezidențiat în 2023 crește la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu, față de pragul…
Vezi articolul

BREAKING Prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei – o nouă metodă de amnistiere a plagiatorilor inclusă în proiectul de lege a Educației / Cele 273 de amendamente ale ANOSR

Reprezentanții studenților reacționează la proiectul de lege a învățământului superior și semnalează că în textul proiectului apare încă o formă de amnistiere a plagiatorilor: răspunderea pentru plagiat să se prescrie…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai, după discuții cu manifestanții pro-Palestina: toate colaborările în vigoare, cu companii sau alte instituții, vor fi făcute publice / În absența unor sancțiuni ale statului român sau ale Comisiei Europene, măsurile unilaterale ar situa UBB în afara cadrului legal

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță, într-o poziție transmisă după discuții avute luni cu un grup de manifestanți pro-Palestina, că va susține facilități pentru cadrele academice și studenții cu statut de…
Vezi articolul