Campanie pentru prevenirea cancerului la sân, în context psihologic, lansată în comunitatea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Daniel David: Intervențiile psihosociale sunt cele care pot eficientiza demersul biomedical / Cine poate participa la screening

189 de vizualizări
Zilele Educației Sexuale
Foto: UBB – Facebook.com
În premieră în România, o campanie pentru prevenirea cancerului la sân, în context psihologic, a fost lansată în cadrul unei comunități universitare. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Institutul Oncologic din Cluj-Napoca anunță că au inițiat proiectul de prevenție primară-secundară în cancerul de sân, în context psihologic, pentru persoanele eligibile din comunitatea Universității: femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau studente la Universitatea Babeș-Bolyai, care sunt așteptate să trimită, până în data de 30 iunie 2024, un mesaj la adresa de e-mail cancercontrol[@]ubbcluj.ro, dacă vor să participe la studiu și la screening.

După procesarea datelor, fiecare persoană va primi un răspuns (pe parcursul lunii iulie), cu data programării (programările vor începe din luna septembrie) și cu un link pentru completarea unor chestionare psihologice și medicale, anunță Universitatea.

Campania este atât un studiu științific – investigând mecanisme psihologice relevante prevenției primare-secundare prin mamografie în cancerul de sân -, cât și un serviciu de sănătate care țintește prevenția primară-secundară a cancerului de sân, adresat comunității UBB, anunță universitatea într-un comunicat remis Edupedu.ro. Campania face parte din programul strategic UBBMed și este coordonată de profesorul Patriciu Achimaș și de rectorul Daniel David.

La sosirea la Centrul de Cercetare Avansată și Abordare Comprehensivă a Cancerului, fiecare persoană va parcurge:

  • O ședință de psihoeducație și educație medicală, inclusiv evaluare psihologică de bază (aprox. 15 de minute); aici se va semna și consimțământul informat de participare la proiect;
  • Procedura de mamografie (aprox. 30 minute);
  • O ședință post-mamografie, cu elemente de consiliere psihologică și medicală (aproximativ. 15 de minute), incluzând elemente de continuare, acolo unde este cazul.

Contactat de Edupedu.ro, Daniel David a declarat că proiectul pentru prevenirea cancerului la sân „s-a născut în modat natural, odată ce am înființat cu Institutul Oncologic un centru comun dedicat abordării multidisciplinare a cancerului. Problema de foarte multe ori, în zona oncologiei, este că abordările sunt foarte segmentate, de multe ori se merge doar pe abordarea biomedicală. Intervențiile psihosociale sunt cele care se referă la modul în care reacționează pacientul la un diagnostic oncologic; dacă reacționează cu anxietate, depresie, atunci aderența lui la tratamentele biomedicale va fi scăzută. S-ar putea să refuze anumite tratamente care îi pot salva viața pe linia chimioterapiei sau a radioterapiei sau intervențiilor chirurgicale. Intervențiile psihosociale sunt cele care pot eficientiza întregul demers biomedical și care te asigură că pacienții nu dezvoltă și probleme psihologice suplimentare, adică tulburări psihice“.

În cadrul acestei campanii, ne interesează foarte mult elementul de prevenție primară și secundară, pentru a putea după aceea recomanda intervenții adecvate“, a precizat rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Eu cunosc această abordare complexă biopsihosocială din experiența concretă pe care o am ca profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai unde lucrez chiar la un centru de oncologie și unde cele mai multe proiecte în care am fost implicat sunt cele legate de cancerul la sân într-o astfel de abordare. Și atunci încercăm să aducem cele mai bune practici la nivel internațional și în țară. Și începem cu UBB“, a declarat David.

Acesta a explicat că a început colaborarea cu Center for Behavioral Oncology de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai după ce în 2000-2002 a urmat un postdoctorat la această instituție și a primit propunerea de a deveni profesor asociat. „Sunt implicat în diverse proiecte ale Centrului, proiecte de cercetare și în redactarea articolelor. Nu am mers în pandemie la Centrul din New York, dar merg anual. Între 2000 și 2024 foarte puțini ani au fost cei în care nu am mers“.

Proiectul este inițiat de Centrul de Cercetare Avansată și Abordare Comprehensivă a Cancerului, co-fondat de Institutul Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prin programul strategic UBBMed. Este coordonat de profesorii Patriciu Achimaș și Daniel David, rectorul UBB.

Conform literaturii de specialitate, este recomandată participarea la screening pentru femeile care au antecedente familiale și genetice (mai ales mame, surori, fiice), stil de viață precum obezitate, sedentarism, consum de alcool, fumat, dar și pentru femeile care nu au născut niciodată un copil sau au născut primul copil după vârsta de 30 ani, se arată în comunicatul UBB.

Cancerul de sân este o problemă clinică majoră, pentru care există însă mijloace moderne de abordare pe linia prevenției primare, secundare și a tratamentului oncologic biomedical în context psihologic. Într-adevăr, studiile de specialitate arată că abordarea biomedicală a cancerului într-un context psihologic eficientizează întregul demers clinic. Ca model de integrare a abordării biomedicale a cancerului la sân într-un context psihologic ne raportăm la setul de bune practici ale Center for Behavioral Oncology de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (unde unul dintre coordonatori este implicat direct – profesorul Daniel David), incluzând tradiția de excelență a Institutului Oncologic «Prof. univ. dr. Ion Chiricuță» din Cluj-Napoca în abordarea comprehensivă a cancerului“ (unde este afiliat clinic celălalt coordonator al proiectului – profesorul Patriciu Achimaș), se arată în comunicat.

În cadrul programului, fiecare persoană eligibilă (femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB) și interesată din UBB poate trimite, până în data de 30 iunie 2024, un mesaj la adresa de e-mail: cancercontrol@ubbcluj.ro, unde indică numele, vârsta, precum și dorința de a participa la studiu. De asemenea, persoanele interesate trebuie să precizeze dacă se vor deplasa la Centru (Str. Aleea Nemira Nr. 2, comuna Gilău, județul Cluj) prin mijloace proprii sau solicită mijloacele puse la dispoziție de UBB.

Citește aici comunicatul integral al UBB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele CNATDCU, Ioan Aurel Pop, despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului Ciucă: N-am nicio părere, sunt în convalescență, am COVID și nu am putut urmări nimic / Anunță că se va suspenda în continuare de la conducerea forului care verifică doctoratele de plagiat, după ce a mai făcut asta în urmă cu 6 luni

Ioan Aurel Pop își va prelungi autosuspendarea din funcția de președinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care se poate pronunța dacă…
Vezi articolul

Cinci mari universități românești vor să stabilească programe de studiu comune, de la licență la doctorat, mai ales în domenii “hot topic” și clasice. Decizia Consorțiului Universitaria

Cele cinci mari universități românești care formează Consorțiul Universitaria intenționează să desfășoare pe viitor programe academice comune, “inclusiv cu dublă diplomă și/sau cu utilizarea sistemului de microcredite”, dar și să…
Vezi articolul

Noul clasament „oficial” al universităților românești, făcut pe repede înainte. Metodologia e în consultare publică până pe 14 aprilie, pe 15 aprilie metarankingul trebuie finalizat

Ministerul Educației a pus în consultare proiectul de Metodologie pentru un nou metaranking național (ediția pentru anul 2023), clasament anual al universităților românești, folosit în finanțarea cercetării în aceste instituții.…
Vezi articolul

DOCUMENT „Ministru” Educației le-a cerut universităților ca în 48 de ore să recomande experți care să evalueze proiectele de digitalizare depuse de aceleași universități pentru apelul de 234 de milioane de euro lansat recent. Experții vor fi retribuiți / Lista cu întrebările frecvente, publicată de minister

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a solicitat universităților să recomande experți în digitalizare pentru evaluarea proiectelor depuse de universitățile în care ei lucrează, potrivit unui document trimis de minister. Amintim că…
Vezi articolul