Campanie masivă în Statele Unite pentru a atrage tinerii spre şcolile profesionale: locurile de muncă sunt foarte bine plătite şi nu ai nevoie de “bacalaureat”

Foto: Pixabay.com

În mijlocul unei crize a forţei de muncă, mai ales în domeniul serviciilor, în Statele Unite companiile au început să adopte o tehnică de recrutare foarte directă, scrie Bloomberg. Firmele promovează intensiv faptul că un angajat de-al lor poate câștiga mai bine decât absolvenții de universitate și nici nu se aleg cu datorii de zeci de mii de dolari, făcute prin creditele pentru studii.

Şcolile de meserii se laudă cu faptul că de pe băncile lor ies în piața muncii specialişti precum instalatori, electricieni sau mecanici care câștigă mai mult decât cei cu diplome universitare. Venitul anual mediu al unui astfel de lucrător este de 52.000 de dolari, dar sunt și alții specializați (de exemplu mecanici de aeronave sau tehnicieni de mașini grele) care pot trece de venituri anuale de 100.000 de dolari. Statisticile oficiale confirmă aceste cifre.

Deși absolvenții de studii superioare încă au câștiguri mai mari decât tinerii cu studii medii, faptul că aceştia din urmă pot evita creditele pentru studii (din sistemul universitar), fiind astfel mai puţin îndatoraţi. face mult mai atractivă o carieră non-universitară, în școlile de meserii. De ce? Pentru că multe dintre costurile acestor școli sunt acoperite de angajatori sau sunt subvenționate de stat, potrivit Bloomberg, care citează un studiu făcut de Georgetown University’s Center on Education and the Workforce.

“În contextul actual al pieței muncii, pentru a obține un job bine plătit s-ar putea să nu mai fie nevoie diplomă de licență. Din 10 ocupații la care ne așteptăm să vedem cea mai mare creștere până în 2026, doar una, asistentă medicală, are nevoie de studii superioare (potrivit Bureau of Labor Statistics). Mai mult, 6 dintre aceste 10 job-uri nu au nevoie nici de diplomă de “bacalaureat” (îngrijitori, chelneri, personal curățenie, muncitori necalificați, îngrijitori bătrâni la domiciliu și personal bucătărie)”, potrivit Businessinsider.com. În total, cel puțin 64% din locurile de muncă din 2026 nu vor necesita un nivel educațional dincolo de liceu, comparativ cu doar 25%, joburi care s-ar putea să solicite studii superioare, mai arată jurnaliştii.

FOTO: Image by skeeze from Pixabay

Exit mobile version