O petiție online cu aproape 20.000 de semnături, în sprijinul grevei generale a profesorilor, declanșată de luni, 22 mai, și care continuă și miercuri, 24 mai, după negocierile eșuate ale sindicatelor din Educație cu Guvernul, a fost lansată pe platforma Declic. În doar câteva ore, peste 19.900 de oameni au semnat pentru demers, cerând „majorarea imediată a tuturor salariilor din sistemul de învățământ”.
Inițiatorii petiției online scriu că „peste 230.000 de cadre didactice din țara noastră trăiesc la limita subzistenței, în condițiile în care un dascăl debutant câștigă mai puțin de 2.500 de lei, iar, înainte de pensionare, poate ajunge la un salariu maxim de 4.500 de lei. Aceste sume sunt derizorii în contextul actual al costurilor de trai și nu asigură un nivel decent de trai pentru profesori și familiile lor”.
- Context. Greva generală în școli continuă, iar joi va fi miting de amploare în București, susțin președinții federațiilor sindicale din Învățământ, după discuțiile informale de marți după-amiază, 23 mai, cu reprezentanții Guvernului. De luni, 22 mai, pe termen nedefinit, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în cea mai amplă grevă din noiembrie 2005 încoace, nemulțumiți din cauza salariilor. Greva generală din școli a continuat marți, 23 mai, pentru că Guvernul nu a mai invitat sindicatele la discuții, după ce organizațiile profesorilor au cerut o nouă întâlnire.
„Spre deosebire de alte domenii, învățământul este considerat prioritate națională. Cu alte cuvinte, de cum merg lucrurile în învățământ depinde bunul mers al întregii țări”. „Iar învățământul este în stare de avarie de zeci de ani”, atrag atenția inițiatorii petiției Declic, care poate fi semnată aici.
În textul care însoțește demersul se arată că „datorită salariilor infime, tineri absolvenți, mai ales cei foarte bine pregătiți, refuză să intre în sistem și preferă să opteze pentru alte domenii în care pot obține remunerații mai ridicate. Își pot găsi cu ușurință slujbe mult mai bine plătite. Așa am ajuns să avem 4.000 de profesori necalificați în școli, pe lângă 6.000 de pensionari care au fost rechemați la catedre”.
„Creșterea salariilor profesorilor ar aduce tineri bine pregătiți la catedră. Asta ar duce la creșterea calității învățământului care s-ar traduce, în timp, la copii și viitori adulți educați”, argumentează inițiatorii petiției. ”Susținem revendicarea profesorilor privind corelarea salariului cu salariul mediu pe economie. Considerăm că fondurile necesare pot fi asigurate din reforma pensiilor speciale. Iar pentru a susține acest efort financiar pentru bugetul României, solicităm Guvernului, o dată în plus, tăierea pensiilor speciale”, mai atrag atenția aceștia.
„Un sistem care se bazează pe dascăli slab pregătiți sau chiar necalificați este și explicația pentru gradul uriaș de analfabetism funcțional din România. Aproape 45% dintre elevi nu au competențe de bază: de a citi, scrie și de a calcula. Sau pur și simplu nu înțeleg un text pe care-l citesc”, mai scrie în petiție
1 comment
Dacă mai așteptați 1 minut erau 20 000 🙂