Căminele din campusul Regie al Politehnicii București au o rețea electrică veche și subdimensionată, spune administratorul Mihai Corocăescu, citat de Adevărul. Mai exact, au o putere instalată de 8 ori mai mică decât niște cămine noi, adică de 80 de kW, față de 650 de kW, potrivit acestuia.
Directorul General Administrativ al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB) a explicat pentru publicația citată că oricâte lucrări s-ar face pentru schimbarea prizelor, căminele din Regie nu pot susține mai mult consum din cauza instalației vechi care nu a fost concepută pentru un flux de curent din zilele noastre.
- Cel mai recent, la căminul P22 din Regie a avut loc un incendiu pe 22 septembrie, în urma căruia o studentă și-a pierdut toate lucrurile, după cum susțin colegii acesteia. Universitatea Politehnica București (UNSTPB) a transmis în ziua respectivă că de vină ar fi un „aparat electrocasnic vechi”. Studenții au reacționat prin mai multe mesaje în care au susținut că de vină este rețeaua electrică veche și neîntreținută de UNSTPB.
Mihai Corocăescu, administratorul căminelor studențești ale Politehnicii, spune că, pentru a rezolva situația căminelor care iau foc, „ar trebui regândit întreg proiectul instalației electrice, cap-coadă”.
„Practic, ar trebui refăcută toată, de la zero. Dar este foarte greu să obții un aviz ATR de la Enel. Ca să vă faceți o idee: dacă un cămin nou construit are acum 650 kW putere instalată, un cămin vechi are 80. Chiar dacă noi înlocuim componente vechi cu componente noi, puterea instalată prin avizul tehnic de racordare dat de ENEL rămâne aceeași”, a declarat directorul administrativ al UNSTPB.
Corocăescu a mai declarat pentru Adevărul că de vină pentru producerea incendiilor ar fi studenții, care își cumpără prelungitoare „din piață” și folosesc frigidere vechi pe care le pasează prin vânzare de la o generație la alta:
„[Studenții – N. Red.] își cumpără prelungitoarele din piață, că sunt mai ieftine, dar nu realizează că aceste produse pot deveni periculoase. Își prepară alimentele folosind tot soiul de dispozitive improvizate și îndoielnice. Își gătesc în camere sau chiar pe holul căminelor folosind reșouri sau plite. Bagă în priză diverse aparaturi transmite din generație în generație. Să vă uitați pe grupurile de anunțuri. Dar noi le oferim cantine unde să mănânce. Au cantină în campus, au cantine grupate pe facultăți. Avem cantină și în Rectorat, și în Leu”, a mai spus administratorul de la UNSTPB
În același timp, nu prelungitoarele cumpărate de studenți „din piață” ar fi de vină pentru focuri, spune tot directorul căminelor de la Politehnica. El spune că s-a supraîncălzit frigiderul din camera care a luat foc:
„Incendiul de duminică a pornit de la un frigider adus de către studenta care locuiește în acea cameră de cămin. Nu priza a fost de vină. Nu partea electrică, ci acel aparat vechi care s-a supraîncălzit. Nu o spun eu, au spus asta experții care au venit să cerceteze, să ancheteze incidentul. Uitați-vă pe grupurile de studenți să vedeți cum se vând frigiderele. Păi cred că sunt unele chiar mai în vârstă decât mine”, a precizat Mihai Corocăescu, conform sursei citate.
- Iar el a completat: „Ștecherul este întreg, tot ce a fost prin priză este nears, netopit. Deci nu de la priză a pornit focul”.
„În momentul în care o instalație electrică este suprasolicitată, se poate întâmpla o nenorocire, Doamne ferește. Studenții nu au voie să folosească echipamente vechi, neomologate, care nu sunt conform consumurilor date de proiectant. Să vă spun că sunt copii care și-au făcut instalație electrică paralelă cu cea există în cameră, în cămin? Să vă spun că dacă se arde o siguranță la panoul electric sunt mulți care nu o înlocuiesc, în schimb leagă firul acesteia la siguranța cea bună? Să vă spun că am descoperit studenți care își confecționaseră dintr-o talpă de fier de călcat plită pe care își pregăteau ceaiul? Sunt studenți care fac tot felul de improvizații în ideea în care lor nu li se poate întâmpla nimic”, mai spune Corocăescu.
Directorul căminelor a comentat pentru Adevărul și clauzele despre care a scris în premieră Edupedu.ro că au fost introduse dup incendiu, înainte de începerea noului an universitar, în contractele de închiriere a camerelor de cămin ale UNSTPB cu studenții: „Sunt măsuri menite să prevină incendiile în camerele de cămin, măsuri care au existat și până acum, studenții le cunosc, însă nu erau și trecute pe hârtie. Le-am trecut acum, să le citească, să nu spună că nu le-au citit și nu au avut de unde să știe. Pe de altă parte, vom avea și noi o dovadă că studenții au fost înștiințați”.
Clauzele respective, nou introduse, se referă la faptul că studenții sunt complet responsabili dacă iau foc camerele de cămin și nu mai au voie să folosească prelungitoare.
Context. Potrivit pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov (B-IF), incendiul de duminică, 22 septembrie, de la căminul din Regie al Politehnicii (UNSTPB) s-a produs din cauza unui „scurtcircuit la un aparat electric”.
Cel mai recent, prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrei Educației „o evaluare a proiectelor prioritare de cămine la nivel național”, înaintea ședinței de Guvern de pe 2 octombrie. Premierul Ciolacu a făcut trimitere la vizita sa de duminică, înainte de începerea anului universitar de la căminele din Regie când a criticat condițiile generale din unele cămine, iar cererea către ministra Ligia Deca vine și după incendiul de la Politehnica.
Luni, 30 septembrie, după deschiderea anului universitar de la Politehnica, Ligia Deca, ministra Educației, le-a cerut studenților cazați în campusul Regie să trimită la minister dovezile că Universitatea Politehnica din București (UPB) mușamalizează cauzele incendiilor și situația precară a rețelei electrice din cămine. Ea a fost întrebată de televiziuni cum comentează problemele semnalate în articolele Edupedu.ro.