Camere de supraveghere obligatorii în creșe și grădinițele de stat și private în sălile de clasă, pe holuri, în săli de mese, de festivități și în curte, fără acordul părinților și cadrelor didactice – proiect

13.860 de vizualizări
Foto: © Stephen Kinosh | Dreamstime.com
Grădinițele și creșele de stat și private ar putea fi obligate să aibă “camere de supraveghere în sălile de clasă, pe holuri, în sala de mese și de festivități dar și în exteriorul clădirii”, prevede un proiect de modificare a articolului 66 din legea Educației nr.198/2023, depus la Camera Deputaților în data de 5 martie. În prezent, legea nu permite amplasarea de camere de supraveghere audio-video “în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educațional”. Amintim, este în curs de desfășurare o anchetă a corpului de control a Ministerului Educației la Școala Nicolae Titulescu din București unde mai mulți părinții au protestat în fața școlii pe 4 martie după ce părinții unui au reclamat că a fost abuzat de două ori de colegii săi.

Creșele și grădinițele de stat și private ar putea fi obligate să monteze camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă, pe holuri, în exteriorul clădirii și în sălile de mese și festivități, potrivit unui proiect depus pe 5 martie la Camera Deputaților.

În document nu se precizează din ce surse se vor cumpăra camerele de supraveghere și nici sume alocate.

Din expunerea de motive se arată că “violența psihologică şi abuzul emoțional sunt fenomene din ce în ce mai întâlnite în cazul preşcolarilor iar acestea vin din partea unor persoane cu care minorii se află într-o relație de încredere sau de răspundere și în majoritatea cazurilor aceştia sunt educatori/învățători, director.

Modalitatea de abuz îmbracă forme diferite de la umilire verbală sau nonverbală, la amenintare, terorizare, ridiculizare etc.

În acest context, evident că putem discuta de abuz din partea cadrului didactic care poate îmbrăca inclusiv forma răspunderii penale. Dar pentru a putea ajunge la sancțiuni este necesar ca aceste fapte să fie cunoscute, ori vârsta copiilor este un impediment, de aceea trebuie găsite mijloace prin care aceste fapte să fie descoperite cât mai devreme fără a supune copilul la trauma pe o perioadă îndelungată”, se arată în expunerea de motive.


4^1 Prin derogare de la prevederile alin. (1) — (4) unitățile de învățământ antepreşcolar si prescolar, din sistemul public si privat, au obligatia de a instala sisteme de monitorizare audio-video în sălile de clasă, exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese şi săli de festivități.


4^2 Unitățile de învăţământ anteprescolar si prescolar sunt obligate să transmită părinților modalitatea prin care acestia pot accesa camerele pe toată perioada cât copilul se află în incintă.


4^3 Consimţământul părților vizate de sistemul de monitorizare al spațiilor de educație antepreşcolară și preşcolară nu este necesar. În cazul acestor sisteme, camerele de monitorizare audio-video sunt obligatorii în contextul serviciilor de prevenire a incidentelor, de consiliere și cu scopul asigurării siguranței şi integrității oferite direct copiilor.

Se menționează că “nu este necesar consimţământul părților vizate de sistemul de monitorizare al spațiilor de educație antepreşcolară și preşcolară” pe motiv că aceste camere de monitorizare audio-video “sunt obligatorii în contextul serviciilor de prevenire a incidentelor, de consiliere și cu scopul asigurării siguranței şi integrității oferite direct copiilor”.

Ce prevede în prezent Legea Educației

Legea Educației prevede la Art. 66 că nu se pot monta camere de supraveghere în sălile de clasă fără acordul majorității părinților, dar în același timp sunt consultate și cadrele didactice.

Se specifică clar în prezent că unitățile de învățământ cu camere de supraveghre audio-video își asumă răspunderea publică cu privire la protecția datelor publice și că “încălcarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal se sancționează conform legii”.

Expunere de motive
Informații de context


Luni, 4 martie, părinții unor copii de la Școala Nicolae Titulescu din București au protestat după un caz de abuz sexual asupra unui elev.

O sesizare a fost depusă la inspectorat luni dimineață, 4 martie, conform G4Media.

Părinții spun că se tem să își mai lase copiii la ore și așteaptă, urgent, răspunsuri din partea directoarei școlii. Asta după ce părinții unui băiețel care are acum 10 ani au reclamat că acesta a fost violat de două ori în toaleta școlii.

În primul caz, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani. Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal.

În aceeași zi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că Inspectoratul Școlar al Municipiului București urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară și că un prim raport preliminar arată o serie de abateri de la procedură. 

„Există o serie întreagă de constatări care țin de neinformarea unor entități care trebuiau informate despre aceste cazuri, de exemplu consiliul de administrație al școlii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violență”, a spus Ligia Deca, care a trimis corpul de control al Ministerului Educației la Școala ”Nicolae Titulescu” și la inspectorat. 

A doua zi după protest, pe 5 martie, Directoarea școlii „Nicolae Titulescu” și-a dat demisia. Iudita Popteanu va rămâne însă profesor de matematică în cadrul școlii, conform Euronews România.

Proiect de modificare a legii Educației

Foto: © Stephen Kinosh | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cazul de la Școala Nicolae Titulescu. Există o plângere cu rezultat din partea parchetului de clasare și încă una care este în cercetare la acest moment. La Inspectoratul Școlar a fost depusă sesizare astăzi, la ora 8:50, susțin Sorin Ion și Vlad Drinceanu
Ligia Deca: Raportul preliminar în cazul Şcolii Nicolae Titulescu arată o serie de abateri de la procedură. Inspectoratul urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară / Am trimis corpul de control la școală și inspectorat
Ligia Deca, despre cazul de la Școala Nicolae Titulescu: Am solicitat Inspectoratului Școlar al Municipiului București să transmită ministerului concluziile cercetării. Reiterez obligația școlilor de a urma Procedura privind gestionarea cazurilor de violență
Cazul de la Școala Nicolae Titulescu. Există o plângere cu rezultat din partea parchetului de clasare și încă una care este în cercetare la acest moment. La Inspectoratul Școlar a fost depusă sesizare astăzi, la ora 8:50, susțin Sorin Ion și Vlad Drînceanu
Părinții unor copii de la Școala Nicolae Titulescu din București protestează după un caz de abuz sexual asupra unui elev

8 comments
  1. Ăștia care spuneți ca nu este o măsură de protecție, camerele video, nu aveți copii la creșe sau școli, înainte sa va da-ți părere, lasă ți statul sau alta persoană In afara de voi, sa va crească copilul 6 ore pe zi, și după o sa înțelegi stresul unui părinte care vrea sa se asigure ca copilul lui nu este maltratat sau abuzat, în diferse forme de cineva, fie ca e bona sau personalul unei creșe.
    Camerele chiar dacă nu împiedică abuzul, putem afla în modul asta, dacă se întâmplă ceva în neregula.
    Camere sunt în aproape toate instituțiile, asta nu înseamnă că ne violează intimitatea, sa fim serios, dar înainte de toată sa fim oameni

  2. Nu este o măsură bună. Nu poți obliga pe nimeni să suporte niște camere de luat vederi care de fapt nu pot preveni un act de violență. Montarea camerelor de supraveghere necesită consimțământul tuturor. Așa se procedează într-un stat democratic. Ne-am săturat de lucruri obligatorii băgate pe gâtul oamenilor sub pretextul siguranței, care în realitate încalcă drepturile și demnitatea umană în timp ce persoanele care promovează astfel de lucruri se ocupă cu activități dubioase și ciudate care contravin normelor sociale general acceptate de societate.

  3. Zau? Exista camere video demult in clase, in unele scoli. Credeti ca i-a dat înapoi pe elevi sa nu mai comita acte de violență? Aiurea.
    Camerele video sunt pentru altceva, nu sa il vada pe Petrica cum o bate pe Maria.
    Si daca se apeleaza la vizionare, dupa enspe semnături de permisiune, dirigintele este secretar de procese verbale, consilier juridic, judecator si alte cele. De aia m-am facut profesor? Sa ma consum cu zeci de procese verbale INUTILE?!
    Pentru ca in final loazei nu i se întâmpla nimic, se va cuminti 2 luni si i se va ridica sanctiunea. Iar tu ai muncit la nenorocirile alea de procese verbale zile intregi, in loc sa iti pregatesti lectiile.
    Si nu ai doar o loaza. Ci ai 3-4.

  4. FOARTE BINE, PSD SI PNL (Simonis si Ciuca semnatari) ! Adaugati va rugam si invatamantul SCOLAR GENERAL SI GIMNAZIAL. Pentru ca nefericitul caz din bucuresti, la scoala clasele 1-4 s-a intamplat, nu la gradinita. In mod normal TOTI POLITICIENII INDIFERENT DE PARTID ar trebuie sa voteze acest proiect de lege, pentru ca TUTUROR ne pasa si vrem sa fie copiii in siguranta! Nu?

    1. Cu ce crește siguranța existența camerelor video?

      Oare la școala Titulescu nu erau?
      Sau la Târgu Mureș?

      Au prevenit cu ceva ?

      E doar o șmecherie politică de confirmare subliminală a pornirilor securistice.(mai multă supraveghere, mai mult cont control, mai multă autoritate…)

    2. Elevul de la Tg Mureș A FOST FILMAT în timp ce se manifesta – ce credeți că o să pățească?

      Eu prezic că – NIMIC.

    1. Într-adevăr Citizen ! Corect spus . Ei susțin statul totalitar și nu cer opinia celorlalți. Doar într-un stat ca România se călca în picioare toate drepturile prevăzute de convențiile internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare de susținere pentru profesori a unui elev de clasa a XII-a: Faptul că s-a ajuns în această situație este vina noastră, a tuturor. Noi ne alegem conducătorii și consider că toată țara ar trebui să fie în aceste momente solidară cu cadrele didactice

“Profesorii trebuie să știe că suntem alături de ei”, spune Ștefan Alexoaie, elev în clasa a XII-a, președinte al Consiliului Elevilor din cadrul Colegiului Economic „Octav Onicescu” din Botoșani. Într-un…
Vezi articolul

Monica Anisie: Fac apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar / MEC pregătește modele de subiecte, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene

“Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă”,…
Vezi articolul