„Nu poți să predai Renașterea fără să-i arăți copilului un tablou de Leonardo da Vinci sau o sculptură a lui Michelangelo Buonarroti”, a declarat Călin Băluțoiu, profesor de Istorie la Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru” din Bălcești, la emisiunea Educație 9 de la TVR Craiova. Acesta a spus că „istoria nu se rezumă doar la date”. „Este vorba despre cauzalitatea dintre evenimente, despre a avea un punct de vedere, despre a putea să faci o argumentare pe baza unor lecții care se leagă”, potrivit cadrului didactic.
„Eu am înțeles de când am intrat în învățământ că este necesar să ne adaptăm, iar în situația actuală tehnica este inevitabilă. Nu putem lucra fără tehnică. De exemplu, nu poți să predai Renașterea fără să-i arăți copilului un tablou de Leonardo da Vinci sau o sculptură a lui Michelangelo Buonarroti, fără să-l plimbi, de exemplu, prin atelierul Atelierul lui Da Vinci”, a povestit profesorul.
Călin Băluțoiu a vorbit și despre impactul vizual asupra elevilor: „Există metode extraordinare acum, iar noi ne-am dezvoltat prin cursuri, precum CRED, pe aceste mijloace tehnice, mai ales în perioada pandemiei, și le folosim cu brio. În momentul în care impactul vizual și auditiv apare în fața elevului, acesta este fascinat și l-ai câștigat. Atunci, istoria nu se rezumă doar la date. Nu despre asta este vorba. Este vorba despre cauzalitatea dintre evenimente, despre a avea un punct de vedere, despre a putea să faci o argumentare pe baza unor lecții care se leagă.”
Aceasta a mai spus că nu se mai merge acum pe învățarea mecanică a unor date:
„Nu se mai merge acum pe învățarea mecanică a unor date, ci pe încadrarea în perioadă, pe puterea de a te exprima referitor la un anumit eveniment istoric sau proces istoric. Lucrurile s-au schimbat în bine. Da, eu am fost adeptul inovației și în momentul de față sunt foarte încântat, pentru că la noi la Bălcești s-a făcut foarte multă treabă”.
Cadrul didactic a mărturisit că trebuie să existe respect între profesori și elevi, „apoi este foarte simplu să predai”:
„Eu cred că harul este înnăscut. Pentru orice meserie, trebuie să ai înclinație, altfel este dificil să o practici, iar această meserie de dascăl este una dintre cele mai frumoase din lume. Harul îl ai în tine, tehnicile se învață, dar, în primul rând, trebuie să existe respect între tine, ca profesor, și elev, indiferent ce vârstă are. Dacă oferi respect, primești respect, iar apoi este foarte simplu să predai.”
2 comments
Da, da… arătați-le opere de artă. Americanii s-au crizat când au văzut fotografii cu statuia lui David (nud) și alte opere ale Renașterii la o lecție de artă (nu istorie). Hai să se crizeze și delicații noștri care nu știu ce e aia artă, dar știu tot despre nuduri.
Sosu’ https://www.bbc.com/news/world-us-canada-65433304
Respectul trebuie sa vina si din parte elevilor,parintilor,directorilor și înspectorilor nu numai din partea profesorilor și trebuie să înlocuiască actuala anarhie și violența din scoli.Elevii trebuie să învețe că au și îndatoriri si. responsabilități nu numai drepturi.Sanctiunile trebuie sa fie mult mai severe.Elevii care se prefac că se crizează in fața unor nuduri renascentiste au telefoanele,tabletele și laptopurile pline ochi de filme pentru adulți .