SURSE Calendarul probelor scrise de la Bacalaureat 2020 și Evaluarea Națională 2020 rămâne același. Ministerul ia în calcul renunțarea la centrele zonale de examinare pentru BAC

17.324 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Bacalaureatul începe pe 22 iunie 2020 cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar Evaluarea Națională va debuta pe data de 15 iunie 2020, cu proba scrisă la Limba și literatura română, potrivit declarațiilor făcute pe 27 aprilie de ministrul Educației, Monica Anisie. Potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației discută în prezent susținerea online a unora dintre probele de competențe de la BAC, dar nu a ajuns încă la o decizie tehnică finală, motiv pentru care examenele scrise au fost programate înaintea celor orale.

O altă modificare avută în vedere de oficialii din Minister pentru Bacalaureatul de anul acesta este renunțarea la centrele zonale de examinare. Pentru a putea asigura distanțarea și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, liceenii care fac naveta, de exemplu, ar putea susține examenul la școlile din localitatea de domiciliu, potrivit surselor Edupedu.ro.

Nu s-a luat încă o decizie cu privire la probele de admitere în liceele vocaționale și în clasele cu profil bilingv, potrivit surselor Edupedu.ro.

Calendar BAC 2020 – probele scrise, anunțate de minister să înceapă în data de 22 iunie

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

Potrivit surselor Edupedu.ro aceste date nu vor suferi modificări.

Calendar Evaluare Națională 2020:

15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020       Matematică – examen scris
18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

Menționăm că ministrul Educației a anunțat pe 2 mai că „la momentul acesta calendarele sunt în lucru și vor fi prezentate publicului săptămâna viitoare”. Cel mai probabil calendarele pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională vor fi anunțate vineri.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declarat pe 27 aprilie că ”examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare”.

Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni) 
  • Școlile au fost închise de pe 11 martie 2020

Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

  • vacanţa de vară 2020 începe pe 13 iunie
  • Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Foto: School photo created by freepik – www.freepik.com

Citește și:

 


9 comments
  1. Pe langa nebunia cu scolile inchise, izolarea acasa, pregatirea examenelor, mai apare si un stres suplimentar = nesiguranta.
    Cand se dau examenele ? Deocamdata stim doar ca in clasa sunt programati maxim 10 elevi. Si aici se opreste informarea.
    Este enervant, MEN (d-na ministru) anunta ca va anunta… si a trecut mai bine de o saptamana de atunci.

  2. Sunt mama unui elev de clada a 12-a si mi se pare inadmisibil ce se intimpla cu acesti copii care urmeaza sa sustina in astfel de conditii bacalaureatul.Ma intreb daca domnul Orban sau doamna Anisie ar putea sa stea 3 ore cu mastile pe fata in conditii de concentrare maxima si cind afara o sa fie o temperatura de 30 de grade.Va incumetati domnilor guvernanti la un astfel de exleriment?

  3. Ce se întampla cu elevii din anii terminali pentru care părinții nu și-au dat acordul să participe la orele de pregătire ținute în școală în perioada 02-12 iunie (în unele clase peste 50%)? Se vor face in continuare cursurile online?

  4. Cum se va face corectarea lucrărilor? Cred că ar trebui să se renunțe și la centrele zonale de corectare. Cine va corecta, de exemplu, lucrările elevilor din Suceava? Ați putea spune că elevii vor scrie cu mănuși, dar am eu certitudinea, ca și profesor corector, că toată lumea a avut mănuși? Dacă un profesor corector se îmbolnăvește în urma contactului cu lucrările unui elev infectat cu Covid, asimptomatic, iar apoi profesorul se stinge, cine răspunde de moartea acestuia? Ca să nu mai vorbim de faptul că ar fi incorect ca unii elevi să dea examen în școlile din localitatea de domiciliu, corectitudinea fiind pusă sub semnul întrebării. Iată câteva lucruri la care reprezentanții ministerului ar trebui să se mai gândească și să informeze cadrele didactice din timp, pentru că starea de incertitudine în care trăim cu toții, părinți, profesori și elevi sporește disconfortul.

  5. Noi nu avem inca informatii despre modul in care se va face INSCRIEREA la BAC si cum se vor echivala diplomele eliberate de British Council pentru anumite niveluri de cunostinte ale limbilor straine!

    1. Ministerul nu ia in calcul anularea competentelor?
      Este important sa se dea probele scrise pentru ca sunt relevante pentru media de admitere si in cele mai multe cazuri se intra la facultate in functie de ea. Asta presupune 3 zile de prezenta la scoala in niste conditii speciale si bineinteles cu unele riscuri pentru sanatate. Competentele nu influenteaza cu nimic media de bac si la nicio facultate nu se tine cont de acele calificative, cu atat mai putin la vreun loc de munca (calificativele de la proba de limba straina au “valabilitate” 6 luni!!). Dar pt a le sustine elevii vor merge inca 3 sau 4 zile la scoala si riscul e mai mare pt ca distantarea sociala e mai greu de respectat in situatia aceasta (sau vor vorbi cu cei din comisie cu masti si din ultima banca???). Varianta cu sustinerea acestor probe in online este intr adevar mai sigura dpdv sanitar, insa cum se va asigura Ministerul Educatiei ca toti elevii au acces la internet intr o luna si jumatate??

  6. Sunt foarte curioasa, Ministerul Educatiei pune un examen mai presus de sanatatea copiilor? S au inchis scolile in contextul in care erau pana in 100 de cazuri coronavirus, acum cand sunt 14.500, si cine stie cate vor mai fi pana pe 22 iunie, ne hotaram sa dam niste examene care pot fi echivalate cu mediile anuale sau macar amanate. Nu cred ca se mai pune acum problema de corectitudine, ci de sanatate. Cei care impun examenele in perioada aceasta isi asuma un risc major, dau dovada de inconstienta si de lipsa de consideratie. Ministerul Educatiei, elevii nu au niciun cuvant de spus? Ei sunt cobaii vostri? Clasele care nu sunt terminale stau acasa deoarece e riscul imbolnavirii, restul sunt imuni sau cum de ei trebuie sw mearga la scoala 10 zile in care sa recupereze 2 luni online, o aberatie maxima, si sa mai dea si examenele. Rusine. Nu inteleg cum tari respectate si sus puse precum Italia, Olanda si Spania nici nu se gandesc la examene si alte lucruri in afara de sanatate, iar Romania da dovada de “corectitudine” si “consecventa” trimitandu si elevii, viitorul tarii, in ghearele virusului. Imi este rusine ca sunt romanca. Imi este rusine ca nici in cazul unei situatii de viata si de moarte nu se gandeste nimeni cu adevarat la binele populatiei, ci la imaginea si eticheta de “corectitudine”, cand de fapt noi ca tara suntem vai de capul nostru. Daca se imbolnavesc elevii, cine raspunde? Parintii? Profesorii? Ministerul Educatiei? Cu ce le incalzeste inima elevilor si parintilor si chiar si Ministerului Educatiei ca s au dat examenele dar cativa prieteni/colegi/cunostinte au ajuns in spital infectati de virus? Inca o data, ni se demonstreaza cat de defect este sistemul de invatamant.

  7. Sa scoateti elevii din elementul lor, sa i departati de colegi si izolati de a dreptul…pe langa masti, manusi si cine mai stie, asta le mai trebuie…

  8. Si daca pentru competente testarea se poate face online, pentru celelalte probe ale BAC de ce nu facem acelasi lucru?!?!? Daca se renunta la centrele zonale, atunci si elevii din mici orase, comune si sate care vor da – incorect si cu posibilitate clara de fraudare a examenului – BAC in scolile din localitatile de resedinta – au posibilitatea accesului la internet si examen online!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește” și calculul “10+10:10 a creat probleme pentru 15% dintre elevii” ale căror lucrări au fost evaluate digitalizat, în Dâmbovița – Sorin Cîmpeanu / Ce subiecte au fost rezolvate de cei mai mulți elevi și care au produs cele mai multe probleme

Un exercițiu care viza scrierea corectă a fost rezolvat integral și corect de doar 6% dintre elevi, la proba de Limba română – Evaluarea Națională 2022, pe când, la proba…
Vezi articolul