UPDATE Calendarul olimpiadelor școlare naționale 2024 – surse

142.551 de vizualizări
Foto: © Petro | Dreamstime.com
Etapele naționale ale olimpiadelor școlare 2024 se vor desfășura, cele mai multe, după 20 aprilie, în ultimele zile de cursuri din modulul 4, prevede calendarul olimpiadelor școlare naționale obținut pe surse de Edupedu.ro.

Cele mai multe faze județene ale olimpiadelor școlare ar urma să fie organizate pe 9, 10, 16, 17 sau 23 martie, conform calendarului consultat de Edupedu.ro.

Cele mai multe etape naționale sunt organizate după 22 aprilie, în ultima săptămână de cursuri din modulul 4, altele încep din prima zi de vacanță de primăvară (sâmbătă, 27 aprilie) ori sunt organizate fie înainte de vacanță, fie după ea.

Când ar urma să fie fazele județene și naționale la olimpiadele școlare în anul școlar 2023-2024

Olimpiada de Limba și Literatura Română (OLLR) 2024: Etapele pe județ ar urma să se organizeze pe 9 martie 2024, conform documentului consultat de Edupedu.ro.

  • Etapa națională pentru gimnaziu ar fi între 8 și 12 mai la Bacău
  • Etapa națională pentru liceu este între 24 și 28 aprilie la Suceava
  • Etapa pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru diaspora are etapa județeană pe 16 martie și cea națională între 18-21 aprilie, la Arad.

Olimpiada Națională de Matematică, clasele V – XII: între 10 și 25 februarie se țin etapele locale. Faza județeană este pe 10 martie. Între 9 și 12 mai 2024 este faza națională la Vaslui pentru clasele V-VI, între 2 și 7 aprilie la Vaslui pentru clasele VII-VIII și între 2 și 7 aprilie la Târgu Mureș pentru clasele IX-XII.

Olimpiada Națională de Istorie 2024: Faza județeană se va organiza pe 16 martie. Între 27 aprilie și 1 mai, la Brașov, este faza națională.

Olimpiada Națională De Geografie, clasele VIII – XII: Fazele pe județ se țin pe 16 martie. Etapa națională este în zilele de 26 aprilie – 1 mai, la Constanța, potrivit calendarului consultat de Edupedu.ro.

Olimpiada Națională de Limba Engleză 2024: pe 16 martie se ține etapa județeană – scris, pe 23 este proba orală. Faza națională ar urma să fie la Hunedoara, cu desfășurare în zilele 27 aprilie – 1 mai.

Olimpiada Națională de Limba Franceză 2024: pe 23 martie este județeana. Între 26 și 30 aprilie este faza națională, desfășurată la Iași.

Olimpiada Națională de Limba Germană modernă 2024: pe 16 martie este județeana. Datele pentru faza națională și locul „vor fi stabilite ulterior”.

Olimpiada Națională de Fizică: Faza județeană este pe 9 martie. Faza națională este între 21 și 26 aprilie, la Brașov.

Olimpiada Națională de Chimie: Faza județeană este pe 16 martie, iar faza națională între 28 aprilie și 2 mai la Buzău.

Olimpiada Națională de Biologie: etapele județene sunt pe 16 martie. Nu ar fi încă stabilit orașul pentru faza națională programată între 20 și 25 aprilie.

Olimpiada Națională de Informatică: etapa județeană este pe 17 martie. Între 22 și 26 aprilie este naționala pentru elevii de gimnaziu, la Iași. Pe 16 martie este județeana pentru liceeni și între 22 și 27 aprilie ar urma să fie naționala pentru aceștia, în București.

Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” 2024 (OLAV) pentru liceu: Proba A pe 19-23 aprilie 2024, iar Proba B pe 23-26 mai 2024, la Bistrița.

Olimpiada de limbi romanice – spaniolă, italiană, portugheză: faza județeană, pe 23 martie, faza națională pe 26-30 aprilie, la Iași. Pe 13 aprilie ar urma să fie județeana, separat, de italiană ca limbă maternă, arată calendarul consultat de Edupedu.ro.

Olimpiada de limbi clasice – greacă veche, latină: faza județeană, pe 17 martie, faza națională pe 25-28 aprilie 2024, la Timișoara.

Olimpiada Națională de Astronomie și astrofizică 2024: etapa județeană ar urma să fie pe 20 aprilie, iar etapa națională pe 24-29 mai la Iași.

Olimpiada de Informatică aplicată – AcadNet: Etapa locală ar urma să fie pe 3 februarie, cea județeană pe 9 martie, iar naționala – între 11 și 15 mai, la București.

Olimpiada Națională de Lingvistică „Solomon Marcus”: Pe 24 februarie ar fi stabilită etapa județeană, pe 29-31 martie – etapa națională, la Ploiești.

Olimpiada Națională de Științe pentru Juniori 2024: Etapa județeană, pe 18 mai, iar cea națională – pe 26-31 august, în Râmnicu Vâlcea.

Olimpiada Națională de Argumentare, Dezbatere și Gândire critică „Tinerii dezbat”: În lunile martie-aprilie 2024 ar urma să se stabilească etapele județene, iar etapa națională, cu dată deocamdată nefixată, se va organiza la București.

Olimpiada Națională de Dezbateri pentru Juniori (VII-VIII): În lunile martie-aprilie 2024 ar urma să se stabilească etapele județene, iar etapa națională, cu dată deocamdată nefixată în luna mai, se va organiza la Oradea.

Olimpiada de Securitate Cibernetică 2024: Pe 2 martie ar fi etapa județeană și pe 22-25 mai faza națională, în Capitală.

Olimpiada de Informatică pentru echipe: pe 17 februarie ar urma să fie etapa zonală, după ce fazele pe școală, locală și județeană s-au desfășurat. Naționala este pe 28 februarie – 2 martie la Piatra Neamț.

Olimpiada de Inovare și Creație digitală – infoeducație 2024: Etapa locală, în intervalul 1 – 20 martie; etapa județeană, 20-26 mai, iar cea națională pe 29 iulie – 3 august în Focșani.

Olimpiadele Naționale din aria curriculară Tehnologii: fazele județene sunt stabilite pe 16 martie pentru cele 14 competiții. Etapele naționale – pe 26-30 aprilie, în județele Arad, Argeș, Bihor, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Mureș, Satu Mare, Vaslui și Tulcea.

Olimpiada de Religie (cultul ortodox): pe 13 aprilie ar urma să fie etapa județeană, iar pe 8-12 mai 2024 etapa națională; pentru gimnaziu, la Focșani, pentru liceu – în Piatra Neamț.

Olimpiada de Religie (cultul romano-catolic, limba maghiară [editare ulterioară]) 2024: Pe 16 martie ar urma să fie etapa județeană, iar pe 24-26 aprilie etapa națională, la Târgu Secuiesc.

Olimpiada de Interpretare instrumentală, vocală și Studii teoretice (muzică, clasele IX-XII): În luna martie ar urma să fie etapele pe școală și pe 17-21 aprilie etapa națională în Craiova.

Olimpiada de Interpretare instrumentală 2024 (muzică, clasele V-VIII): În martie ar urma să fie etapa zonală și pe 25-28 aprilie naționala, la Suceava.

Olimpiada Națională de Pedagogie – Psihologie (licee pedagogice): Pe 22 martie ar urma să fie faza județeană și, pe 19-22 aprilie (proba A) și 25-28 aprilie 2024 (proba B) – faza națională, la Buzău.

Olimpiada Națională de Tehnologia Informației: pe 13 aprilie ar urma să fie etapa județeană, între 23 și 26 mai etapa națională la Slobozia (Ialomița).

Calendarul este în curs de actualizare.

Mai multe etape locale și județene au fost anunțate recent de inspectoratele școlare. Programările vin în lipsa unui calendar oficial și a unor regulamente de organizare actualizate care să fie anunțate de Ministerul Educației până acum.

De exemplu, pentru anul școlar trecut, calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare și ale competițiilor sportive școlare au fost publicate pe 20 ianuarie 2023.

Zile libere pentru profesorii implicați în olimpiade, drept prevăzut de contractul colectiv de muncă

Profesorii care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior.

Cadrele didactice care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare, derulate în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată, după cum se arată în contractul colectiv de muncă.

Foto: © Petro | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Olimpiade școlare 2024. Etapa națională pentru olimpiada de Istorie ar urma să înceapă pe 27 aprilie, la Brașov, potrivit Inspectoratului Școlar Vaslui / Calendarul concursurilor 2024 nu a fost încă publicat de Ministerul Educației
Olimpiade școlare 2024. Etapele locală și județeană pentru Istorie și Socio-umane, stabilite în județul Vaslui de Inspectoratul școlar pe 10 februarie și 16 martie – document
Fazele locale ale olimpiadelor naționale de limba română și de matematică 2024, stabilite în județele Dolj și Neamț de inspectoratele școlare, în lipsa unui calendar anunțat de Ministerul Educației
Profesorii de matematică pot trimite propuneri de probleme pentru faza județeană a Olimpiadei Naționale până pe 10 februarie, anunță Societatea de Științe Matematice / Calendarul concursurilor și olimpiadelor școlare 2024, încă nepublicat
Apel de selecție pentru Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2024, din partea Societății de Științe Matematice. Elevele de clasele VIII-XII cu medalii la etapa națională și faze internaționale se pot înscrie până pe 26 ianuarie
Prima olimpiadă internațională dedicată inteligenței artificiale, anunțată pentru 2024 de Ministerul Educației din Bulgaria. Echipe de tineri din 15 țări s-au înscris deja
România va găzdui în decembrie 2024 Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, anunță ministrul Educației. Peste 50 de țări participă de regulă la această competiție

20 comments
  1. Unde se regasesc rezultate de la Olimpiada locala de la Limba Romana din 17 februarie 2024? Copilul a primit doar un cod si nu i sa zis unde sa verifice? Multumesc.

  2. Nici o schimbare de 3 saptamani.Olimpiada de engleza si OLAV faza judeteana. suprapuse pe data de 16 martie.Nu e corect fata de copii.S-au pregatit pentru ambele iar acum trebuie sa renunte la una din ele???Doamne,in ce tara traim!!!Acum inteleg de ce copilul imi spune in ultimul timp ca este mereu dezamagita de scoala si ca nu-i place acest lucru.Va rog faceti ceva in acest sens,e dreptul lor sa participe,fara a fi conditionati sa aleaga din doua sanse,doar una.

  3. Ma bucur ca cei din minister si-au amintit ca olimpiada de Lectura ca abilitate de viata se organizeaza si la gimnaziu dar faptul ca etapa judeteana se suprapune cu etapa judeteana de limba engleza ii pune pe elevii de clasa 7 si 8 in imposibilitatea de a participa la cele 2 discipline.

  4. Olimpiada de Fizica e foarte vaduvita! Etapa Judeteana a Olimpiadei de Fizica coincide cu Etapa Judeteana a Olimpiadei de Romana, iar etapa nationala coincide cu cea de Informatica. Chiar nu se putea ca datele de concurs sa se suprapuna cu o materie umanista mai putin cautata de copii, ci nu cu cea mai importanta materie umanista? Si sa nu se suprapuna cu nicio alta stiinta exacta?
    Cui sa ne adresam sa fim auziti? Chiar sa se fi pregatit copiii degeaba ?

  5. Jenant.Majoritatea olimpiadelor sunt pe 16 martie. Exista si data de 17 de ce nu programati si duminica? Un copil poate participa cu succes si la olimpiada de chimie si la biologie sau la oricare alta olimpiada.
    Cred ca se pot programa si duminica astfel incat sa nu se suprapuna. Nu este greu necesita putin efort….

  6. Copiii care vor să performeze la mai multe discipline nu merg in vacanța de sky, doamna ministru. Ei ar veni si din vacanță să susțină probele la diverse olimpiade, pentru ca știu cât au muncit si cât au sacrificat. Nu va costă nimic sa le oferiți posibilitatea să arate pt ce s-au pregătit atât la mai multe discipline. Nu le zadarniciti eforturile, nu-i demotivati, există profesori care vin la corectat in timpul lor liber

  7. Multumim de informatii. Dezamagire totala din partea Ministerului Educatiei, anul acesta a pus un copil premiant la 2 faze nationale pe acelas loc cu unul cu media 2,3 sau 4 dandu-le bursa de merit amandurora. Acum le i-a sansa celor care invata din septembrie pentru mai multe olimpiade sansa de a participa si se califica la mai multe faze nationale.

  8. Aceeași bataie de joc, acalasi dispreț pentru copii supradotați care ar fi apreciati oriunde in lume pt abilitățile lor inalte. O muncă uriașă, o copilărie sacrificată pentru performanță pe care ignorantii din minister le anulează cu o semnătură. Decizii luate impotriva copiilor geniali ai acestei țări – și sunt multi d-na ministru. Nu e posibil să pui româna in acelasi timp cu matematica si fizica sau biologia cu chimia etc. O aflare in treabă prin care anulati o întreagă generatie de cercetători, oameni de știință sau specialiști capabili sa schimbe destinele acestei țări

  9. Absolut jenant… pe 16 martie se suprapun majoritatea olimpiadelor importante pentru elevi… Biologie, chimie, fizică, engleză, germană, geografie… Nici nu vreau să mă gândesc la elevii care se pregătesc din vara lui 2023 pentru olimpiada de chimie și acum sunt nevoiți să renunțe pentru biologie… Nu numai că au așteptat până la finalul lui ianuarie să publice calendarul, dar au mai și suprapus toate într-o zi amărâtă…

  10. Olimpiada de istorie și cea de geografie sunt în aceeași zi. E păcat pentru copiii care s-au pregătiți pentru ambele. Propun ca una dintre acestea sa se desfășoare sâmbătă, iar cealaltă duminică.

  11. Vă mulțumim domnule Peticilă pentru aceste informații mult așteptate, chiar dacă sunt neoficiale. Cât despre ministerul care ne păstorește nu mai am mari așteptări. În ritmul în care s-a anunțat în ultimii ani, tot mai târziu, probabil că în 2-3 ani calendarul oficial va apărea după susținerea fazelor județene ! Vorba aceea, ”Las-o bre că merge și așa !”.

  12. Olimpiada de limba romana si cea de fizica in aceeasi zi, mai ales la gimnaziu, unde copiii participa cu interes la ambele discipline…si mate, fizica, romana in acelasi weekend!

    1. Este incredibil…
      Elevii se pregatesc un an intreg pt aceste olimpiade, si ei le suprapun.
      In fiecare an la fel….chiar nu exista niste oameni competenti sa stabileasca aceste calendare!!!!
      Exista variante sambata, duminica, chiar si in vacanta….acesti elevi silitori sunt dispusi sa participe si asa cu multe sacrificii.
      Nu ii fortati sa aleaga!!!
      OLLR cu FIZICA suprapuse la etapa judeteana, 9 martie.
      MATEMATICA cu ENGLEZA suprapuse etapa locala, 10 feb.
      ENGLEZA oral cu FRANCEZA 16 martie
      …..si multe, multe altele.
      Angajati ai M.E. chiar nu puteti sa realizati un calendar fara sa suprapuneti….un an intreg ati avut timp…

  13. Se suprapun si olimpiadele naționale de fizica și informatica gimnaziu. Multi copii se califica la trei olimpiade: fizica, informatica și matematica. Ei trebuie sa opteze pentru fizica sau informatica. Păcat de munca depusă de copilași. Măcar sa nu pună probele în aceeași zi.

    1. În sfârșit s-au scobit în urechi tovarășii din Ministerul Educației și au publicat un program al olimpiadelor școlare făcut împotriva copiilor care doresc să participe la mai multe discipline.

  14. La fel ca olimpiadele de engleza si istorie. Nu este corect pentru copii. Sa se puna, spre exemplu, matematica si istoria in aceeasi data, nu ambele olimpiade de umanisti sau de realisti.

  15. Un ministru si un minister total rupti de fenomenul Educatie… Daca ar fi avut o farama de inteligenta nu ar fi suprapus – macar – olimpiadele judetene de chimie si biologie in aceeasi zi – 16 martie.
    D-na ministru, lucrurile se fac cu cap nu de dragul ca sa va aflati in treaba ! Se pare ca incompetenta va precede !!!

    1. Informațiile publicate de noi sunt neoficiale, dintr-un document de lucru al Ministerului Educației, așa că este posibil să apară modificări în forma finală. Vom reveni cu informații, când le avem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministerul Mediului lansează în luna noiembrie o campanie națională de conștientizare a importanței reciclării și colectării separate, spune ministrul Tánczos Barna: Statul este obligat să asigure educația pentru generațiile noastre, nu doar pentru cei mici

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a spus în cadrul conferinței online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro în cadrul campaniei „Metal pentru Viitor”, că în…
Vezi articolul