Structura anului școlar a fost modificată cu o săptămână înainte de intrarea în vacanță a elevilor, astfel încât majoritatea acestora să stea acasă o perioadă cu două săptămâni mai lungă decât era programată inițial. Calendarul prevede că din cei 2,9 milioane de elevi și copii din învățământul preuniversitar, doar puțin pentru 300 de mii sunt exceptați de la vacanța de o lună, din 2 aprilie până pe 4 mai. Este vorba despre elevii claselor terminale, care au rămas pe structura veche a anului școlar.
Toți copiii din învățământul preșcolar (grădiniță) au vacanță în perioada 2 aprilie – 4 mai. Toți elevii din învățământul primar (clasele pregătitoare – IV) și cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a au vacanță în această perioadă. La fel, elevii din clasele de liceu, a IX-a, a X-a și a XI-a sunt și ei în vacanța prelungită.
Revenirea la școală, respectiv la grădiniță, a tuturor acestor elevi și copii va fi pe 5 mai 2021. Atunci școala se va relua în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, pe scenariile reglementate pe care a funcționat din 8 februarie, potrivit declarației date Edupedu.ro de ministrul Sorin Cîmpeanu.
Motivul închiderii majorității claselor pentru o perioadă mai lungă este unul de ordin epidemiologic, a mai spus ministrul, având în vedere că specialiștii consultați de minister au estimat un vârf de infectare în luna aprilie.
Pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, circa 300 de mii, situația este neschimbată – au rămas pe vechea structură a anului școlar, au două vacanțe și școală online între ele.
Vacanța 1 este de Paștele catolic – 2-11 aprilie.
Vacanța 2 este de Paștele ortodox – 30 aprilie – 9 mai.
Aceste schimbări în structura au fost urmate de precizări pentru cadrele didactice, pentru că cele care nu au cursuri la clasele terminale sau alte activități, cum ar fi cele remediale, trebuie să intre în concediu în această perioadă.
„La programarea concediilor se vor lua în considerare următoarele aspecte:
- Cadrele didactice care au în încadrare clase a VIII-a, a XII-a zi și a XIII-a seral și/sau frecvență redusă, în perioada 12 – 29 aprilie 2021, vor fi în activitate. Și, la cerere, aceste cadre didactice pot fi programate în concediu de odihnă doar în zilele în care nu desfășoară activități didactice la aceste clase;
- Cadrele didactice care nu au în încadrare clase a VIII-a, a XII-a zi și a XIII-a la seral și/sau frecvență redusă vor fi programate în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021;
- Cadrele didactice din învățământul preșcolar vor fi programate în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, în situația în care unitățile de învățământ în care sunt încadrate nu organizează activități educative cu copiii, cu prezență fizică, conform punctului 5 al art. 2 din OMEC nr. 3125/2020 privind structura anului școlar 2020 – 2021, cu modificările și completările ulterioare.
În perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, vor fi în activitate:
Cadrele didactice nominalizate în comisiile stabilite prin decizia ale directorilor unităților de învățământ, care în această perioadă au planificate activități (de exemplu: înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, desfășurarea anchetei sociale în vederea includerii elevilor în programul „Euro 200”, ș.a.);
Cadrele didactice a cărui prezență se impune în unitatea de învățământ de exemplu: asigurarea continuității la conducerea unității de învățământ, prezența la ședințele consiliului de administrație stabilită în baza actelor normative în vigoare și altele;
Cadrele didactice din cadrul CJRAE/CMBRAE implicate în activitățile de evaluarea dezvoltării copiilor în vederea înscrierii la clasa pregătitoare;
Cadrele didactice din cluburile sportive școlare implicate în organizarea și desfășurarea competițiilor sportive, precum și caietul de didactice din unitățile conexe implicate în organizarea și desfășurarea activităților deja programate.
Aceste cadre didactice vor fi programate în concediu de odihnă în zilele în care nu sunt implicate în activități de tipul celor menționate anterior”, potrivit unui document trimis inspectoratelor de Ministerul Educației.
În aceeași notă de la minister sunt prevăzute și explicații privind salarizarea. Profesorii care au activități de predare în perioada 12 – 29 aprilie vor fi plătiți „doar pentru norma didactică de predare aferentă funcției de bază”, dacă numărul de ore nu depășește norma, indiferent dacă sunt titulari sau suplinitori. Detalii aici.
În perioada vacanțelor se pot organiza activități educative la grădiniță cu prezență fizică, cu avizul DSP.
De asemenea, pe durata vacanțelor se pot organiza activități remediale, cu prezența fizică, cu elevii de clasa a VIII-a și pentru elevii de la liceu, în toate localitățile până la indicele 6/1.000 de locuitori.
Foto: pixabay.com
12 comments
Deci până la urmă postlicealele indiferent de ce tip sunt, sunt în vacanță de pe data de 2aprilie?
Dezamăgire ! duble . Ministru…… Rușine, rușine
Am avut încredere în d,, voastră….
După un an de stat acasă…. o luna de vacanta….. le trebuia copiilor ????
Ce facem cu copiii de grădiniță, ce facem cu adolescenții …
II,, tembeli am ?
Jumate din tineretul care iese in strada….. sint copiii de liceu ,,, care i ați oprit sa meargă la școală….
,, Urla,,,,,tara de durere….. din cauza învățământului…..
Ani terminali și ore remediale!?Terminali sună a moarte iar remediale(!?) nu exista în DEX! Tâmpiților!
Eu nu prea am înțeles partea cu concediul.Daca am ore la clase terminale când predau sunt in activitate și când nu predau sunt in concediu?Adică jumătate de săptămână sunt un activitate și jumătate sunt in concediu?
Sau ca mine: 2 zile da, 3 zile nu. Astfel s-a ajuns ca unii profesori, care nu au deloc ore sa trebuiasca sa faca in plus inca 14 zile de activitate la vara. Concluzia: iunie aproape pierdut, una din lunile iulie sau august pierduta total cu cel putin 20 zile activitate. Faceti, dragi profesori vacante cu vouchere mai ales intr-o singura luna. Sa nu uitam ca avem familii, avem soti cu care trebuie sa ne simcronizam concediile, soti care si-au programat concediul stiind ca noi avem 2 luni de concediu, nu una si libertatea de alege intre cele 2 luni. Acum ce sa alegi din una singura? Doi politisti numarau o bila.
Trebuia sa se facă ore online la toate clasele, la toate nivelurile.
Nu sa bagi în evaluare nationala elevii de clasele 2,4,6 imediat după 5 săptămâni de vacanta.
Dar deh, se face economie la buget, dacă nu se plătește un părinte sa stea acasă cu copil sub 12 ani la scoala online.
Si se face economie la buget trecând cadrele didactice obligatoriu în concediu în acele doua săptămâni de scoala.
Daca ministrul Câtu l-a ajutat lpe ministrul Câmpeanu sa își realizeze ambițiile și orgoliile, atunci și ministrul Câmpeanu ii este dator ministrului Câtu.
Asa este cand prim ministru este un economist care vede în fata ochilor numai bancnote.
Păcat de copii!
Hilar titlul articolului….la fel cum sunt toate declaratiile celor de la putere, in special ale “domnului de la educatie”….hahaha
“Vacanta de primavara a inceput…..elevii si prescolarii pot veni la cursuri cu aviz dsp”….mai cititi o data, poate nu inteleg eu termenul de “vacanta “…cred ca s a modificat de curand in Dex. Deci…..Interg invatam prescolar este la cursuri, fizic!!!! Posibil si o parte din primar….si toti cei din anii terminali, asa ca…Mintiti oamenii in continuare, nu s a modificat nimic, nu este vacanță!!!!! Nu se fac teste si totul se desfasoara cu prezenta fizica. Cadrele did si elevii se imbolnavesc, dar asta nu intereseaza pe nimeni, doar tb sa si tina “scaunul cald” acolo.
Cat despre avizul dsp….e doar o formalitate, o hârtiuța in plus desenata frumos. Sunt unitati cu o singura baie la 100 si ceva de copii, fără geam si aerisire….(aceea ce tb făcută foarte foarte des dupa cum tot ei subliniaza) si care totusi au avizul. Senzațional! Asa merg lucrurile la noi, ca in povesti.
Profesorii sunt jucăria ministerului. In plus, unii din noii directori numiti politic impun reguli care nu exista. Dacă spre exemplu un profesor are din 5 zile pe săptămână în 4 zile ore la clasa a XII a îl obligă să își ia concediu in a cincea zi, cu toate că în ordinul de ministru se specifica că doar la cerere se acorda concediu in ziua fara ore. Sindicatele nu exista. Aleluia.
Sindicatele sunt in vacanta!!!
Hakuna Matata – adica ”fara griji”. Scoala va deveni eminamente privata, deoarece profesorii si elevii sunt trimisi fortat in vacanta, renuntandu-se chiar la solutia imperfecta a invatarii online. Cine isi va permite sa isi trimita copii la afterscooluri si meditatii private va asigura mentinerea acestora pe un parcurs educational normal, in rest ”Hakuna Matata”. Si poate, cum spunea ministrul, candva va incepe si scoala fata in fata, cu toti copii. Nu se stie precis cand! Conteaza?
Statul si-a redus cheltuielile bugetare prin trimiterea fortata a profesorilor in concediu, iar reprezentantii acestora sunt in amorteala.
In lume va fi nevoie de forta de munca necalificata si slab platita. O vom asigura cu succes!
Cu alte cuvinte profesorii vor fi plătiți pentru 3 săptămâni de muncă impusa cu norma redusă (doar la clasele a VIII a și XII a) doar cu cât revine cca o cincime din salariu, câteva sute de lei.
Aude cineva? E corect așa??
Toți copiii…
Cadrele didactice a căror prezență…
Și în vacanță scriem corect!