Calendar Bacalaureat 2020 după anularea probelor de competențe

62.996 de vizualizări
Calendar Bacalaureat 2020
Foto: Pexels.com
Prin anularea probelor de competențe decisă în această seară de către Guvern prin Ordonanță de Urgență, Bacalaureatul 2020 se va susține doar pentru probele scrise. Potrivit surselor Edupedu.ro, probele scrise vor avea următoarea desfășurare:

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:
  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

În curând ministerul va anunța data afisării rezultatelor de la Bacalaureat, precum și perioada pentru depunerea contestațiilor, potrivit acelorași surse.

Vă reamintim că pentru anul școlar 2019-2020, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal și probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării.

Metodologia de recunoaștere/echivalare trebuie publicată în maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței adoptate azi de Guvern.

FOTO: pexels.com


16 comments
  1. Bacalaureatul putea fi echivalat cu mediile din cei patru ani numai in cazul in care domnii profesori ar fi acordat acelasi interes orele si notarii elevilor, dar cand exista si profesori care isi bate joc de elevi atunci se opteaza pentru sustinerea probelor scrise. Pentru sustinerea celor scrise asi dori sa va intreb cum ati proceda cand profesorul de limba romana de la un liceu de renume din Galati le comunica elevilor ca nu va veni la liceu in perioada de pregatire 2-12 iunie pentru a evita sa se infecteze cu COVID -19 de la elevi, in schimb vrea sa vina la probe orale. Oare atunci nu se mai transmite VIRUSUL?

  2. Daca se anuleaza BACul se va promova incompetenta si lipsa de pregatire ! Pentru cei care au invatat si s-au pregatit in toti anii de liceu BACul nu ar trebui sa puna vreo problema . Nu e normal ca nota de admitere la facultate sa fie obtinuta din note subiective obtinute de-a lungul celor 4 ani de liceu . BACul a fost mereu ultimul examen care atesta valoarea liceenilor si trebuie sa ramana asa in continuare . Asta daca nu dorim sa avem peste 4 ani absolventi de facultate care sunt slabi pregatiti .
    Asta e parerea mea si am si eu o fata in cls a 12-a .

    1. Sunt de aceeași părere cu tine. Si eu sunt eleva de clasa a 12-a si VREAU sa dau BAC-ul. As fi de acord cu echivalarea mediilor doar elevilor care au probleme de sănătate reale, confirmate de medicii specialisti. Toată lumea pune problema contaminării… stati putin dar doar la bac se poate lua virusul??? Ca nu inteleg… Cand ies din casă pentru orice altceva atunci nu sunt predispuși contaminării?? Iar părinții elevilor care susțin sus si tare ca nu isi pun in pericol copiii? Ei nu merg la servici? Chiar toți lucrează de acasă? Ei la servici nu stau cu masca 8 ore pe fata si nu au posibilitatea de a se infecta si a duce virusul acasă tuturor membrilor familiei? Aaa.. stai putin.. ei nu au cum sa spuna asa ceva pentru ca ar putea sa ramana fara loc de munca.. Si atunci din ce mai trăiesc?… Ideea e ca pana se plâng pe internet de cât de putrezit este sistemul din România , ar putea sa le explice copiiilor lor cum sa respecte distanțarea atunci când merg la examen, sa nu isi atingă fata cu mana nedezinfectata, sa poarte masca, etc. Si astfel nu s-ar mai aduna toți in turma si s-ar putea desfășura cu bine acest examen. Să fim puțin realiști.. cati dintre ei vor sta in casa si dupa 15 mai?? Ce ar fi daca si cei care dau pt carnet de conducere sa protesteze pt anularea examenelor si inlocuirea acestora cu nivelul considerat de instructor?? Ca doar pana la urma si ei sunt pusi in pericol de infectare si nu pot sa stea cu masca pe fata 40 de minute conducând… daca li se face rau in timpul examenului din cauza soarelui puternic care bate pe parbriz , a mastii si a emotiilor si fac accident? Ei de ce nu protestează??? Haideti sa fim putin mai realisti.. Daca s-ar deschide mall-urile ar putea rezista cu masca in mall ore întregi.. Toti sunt puși în pericol doar unde nu le convine lor… Pana la urma virusul asta nu dispare peste noapte iar noi trebuie sa invatam sa convietuim cu el. Iar echivalarea nu este posibilă pentru ca liceele sunt diferite iar unii invata mult pentru o notă, pe cand altii poate le primesc doar pe prezență , chestie care stim cu totii ca se intampla. Echivalarea ar insemna un procent foarte mare de promovare si bineinteles ca mulți dintre ei se vor înscrie la facultate. Chiar dacă mulți nu rezista, eu din cauza asta.. ca am fost într-un liceu unde notele foarte bune nu se obtin atât de ușor, nu imi convine sa mi se echivaleze media si sa intru la facultate la taxa. Vreau sa mi se ofere posibilitatea să demonstrez să demonstrez că imi merit locul la buget! Cine imi plătește mie 4000 de lei pe an?
      Repet.. Sunt de acord cu echivalarea mediilor doar elevilor cu probleme de sănătate concrete , confirmate medical. Restul.. cum pot iesi din casa bine mersi pentru alte lucruri care le pot pune viata in pericol , asa pot merge si la Bac.

    2. De ce vecinii de peste prut pot sa l anuleze si noi nu? Sa fim seriosi… Bacul a insemnat ceva acum zeci de ani. Faptul ca se da si acum sugereaza neincrederea in predarea unor profesori; ori mediile din cei 4 ani de liceu iti arata bine la ce nivel esti, nefiind nevoie sa mai dai inca un examen care are mai mult rolul sa te infrice decat sa te ajute,mai ales in situatia de acum.

      1. Bacul nu se da doar in România.Este un examen pentru a-ti arata nivelul și faptul ca meriți sa promovezi 12 ani de învățământ.Conteaza sa ai bacul oriunde te duci dacă nu ar conta ai putea sa dai la facultate in străinătate fără acest examen.In Moldova situația sta altfel, nu știu cum pentru ca nu am învățat acolo, pot sa pun pariu ca ei sunt mai corecți și ca notele la ei nu se iau pe prezenta ca la noi (in cele mai multe cazuri). Examenul asta e făcut in așa fel încât îl poți lua cu un niște cunoștințe medii, nu toată lumea trebuie sa ia 10.

  3. Lăsați copii sănătoși,nu faceti experiențe pe ei.Daca in alte tari se poate la noi dc nu se poate?Ce urmăriți de fapt voi incompetentilor?Avem copii care suferă de boli si pe care tratamentul nu-l găsim în farmacii de 3 luni.Faceti media ptr bac cu mediile celor 4 ani de liceu oricum tars este la pământ credeti ca le mai este de folos?.

    1. Omule, eu sunt elev pe clasa a 12-a și NU vreau sa fie anulat BAC-ul. Nu toți copiii din tara asta sunt incompetenți. Unii chiar au învățat tot liceul și s-au pregătit.
      Acolo ai și o greșeală de logica: ce legătură are faptul ca tara e la pamant(fapt discutabil) cu faptul ca trebuie anulat BAC-ul? Dimpotrivă, BAC-ul din România este un examen care ii motivează pe elevi sa mai învețe! Fără BAC sau fără examen de admitere la facultate, sunt intr-adevar de acord ca tara va fi la pământ.

      1. Si eu sunt clasa a 12-a si vreau sa dau bacul. Dar toti cei care sunt in situatia noastra si vor sa sustina examenul sunt pusi la zid in online de altii care pun problema contaminarii (care poate fi in orice alt loc, nu doar la bac), lipsa orelor de pregatire, etc. Cei care nu doresc pe aceste motive, pot sa dea exmenul atunci cand vor avea starea necesara sau cand vor invata. Nimeni nu este obligat sa il dea acum. Am prieteni care doresc sa il dea in toamna din aceleasi motive si nu numai , dar nu mai fac tam-tam-uri pe internet.

  4. Doamna Ministru al educației,
    Sunt mama unei eleve de clasa a 12a, profil matematică-informatică. Vreau să vă aduc la cunoștință ca fata mea de la începutul anului școlar nu a făcut o oră de informatică nici la școală, nici in timpul pandemiei.Am vazut știrile cum vor să dea examnul de la bac, s-au scos polinoamele si ariile si volumele la matematică din semestrul al doilea. În schimb au ridicat nivelul de greutate considerabil, în acele set-uri de pregătire pentru bac la matematică, iar fica mea la școală nu a aprofundat anumite tipuri de exerciții, deoarece bacul nu s-a presupus ca ar putea fii dat așa de greu. Apoi ne poate explica doamna ministru al educației, daca dansa a luat in considerare in ziua examenelor transportul in comun cu care elevii trebuie să poarte mască și manuși într-un stb care nu are aer condiționat și e plini de oameni. Va dau exemplu fica mea suferă de atacuri de panica si migrene, care este nevoită sa dea examenul într-o clasă clasa fara aer conditionat la fel si în transportul în comun. Cum menționat, emoțiile si frica pe care le are se acumulează, iar masca aceea pe care trebuie să o țină pe față timp de 3 ore in timpul examenului, plus in transportul comun si pana la intrarea in sala de examen, îi poate creea claustrofobie ori sa ii dea impresia ca nu aer destul și poate sa îi provoace un atac de panica. Acest atac de panică ii poate ridica temperatura corpului si provoca hiperventilatie si în momentul când va trebui sa îi temperatura, poate avea fix temperatura necesara pt a o considera purtător de virus si nu va putea întra în bac. Nimeni din minister nu întreabă și elevii care e părerea lor, iar doamna Anisie le-a luat cuvântul și a decis pentru ei că vor să dea bacul în condițiile acestea. Am văzut la Universitatea din București că au luat hotărârea, ca anul acesta să nu se mai dea admitere, deoarece nu vor să pună în pericol sănătatea elevilor si să intre pe baza mediei de la bac și vor să ia în considerare și anumite note din liceu, dar în același timp admiterea la facultatea de drept se ține in continuarea, doar pt faptul ca nu există materii sa echivaleze admitere și ca acei elevi s-au pregatit atația ani. Nu mi se pare corect, având în vedere ca și fica mea se pregătește la fel, ani de zile, sa dea admitere la Calculatoare si tehnologia informației din cadrul Universității din Bucuresti si Politehnică, iar acum cei care nu s-au pregătit absolut delocn își pot depune dosarul și ei la fel, dar având mult mai multă pregătire la bac pentru că timpul le-a permis, pe când fica mea a trebuit sa învețe si pt cele 2 admiteri și pt bac. Întrebarea mea e, de ce nu se poate lua în considerare echivalarea bacul cu notele din liceu, iar admiterile sa fie data in august când s-ar presupune că numarul de cazuri ar scădea? V-am scris dumneavoastră în speranta că îmi veți citi mesajul, ia-mi scris și doam
    nei ministru al educației pe facebook, dar se pare ca îl are doar de frumusețe.Va mulțumesc Dumitru Roxana.

  5. In situatia de fata cea mai buna decizie ar fi anularea bacalaureatului si eliberarea diplomeloe de bacalaureat tinand cont de mediile din cei 4 ani. Tinerii merita macar atat ,stresul ar fi maxim, dar cum nu avem guvernanti care sa tina cu tinerii tarii, ii vor chema si posibilitatea de infectare cu noul.covid va fi maxim. Ma intreb de ce unele tari mai dezvoltate ca noi pot lua decizii in favoarea tinerilor si la noi nu? Ce se urmareste? Ce vor sa demonstreze? Cred ca ar trebui doamna ministra sa de mai gandeasca, daca ar fi si copilul printre toti ceilalti, ar hotara alta decizie? Nu avem decit oameni incopetenti in conducere care nu tin cu tinerii tarii care sunt viitorul tarii.

    1. Echivalarea ar fi fost o varianta daca s-ar fi sustinut examene nationale in fiecare an. Exista o diferenta considerabila de la liceu la liceu.
      E ca si cum cei care doresc sa obtina permisul de conducere ar dori sa nu mai sustina examenul ci sa li de ia in considerare nivelul lor (considerat de instructor) pe care acestia l-ar fi avut in timpul orelor de pregatire.
      Suntem cu totii constenti ca virusul nu o sa treaca peste noapte si vom fi nevoiti sa convietuim cu el si totodata nu cred ca toti cei care urmeaza sa dea Bac-ul ar sta in casa inchisi ani de zile de frica acestui virus, in caz ca acesta nu o sa dispara prea curand. Incetul cu incetul ne vom relua activitatile , bineinteles cu normele de rigoare.

      1. Da, in cele mai multe cazuri, media pe patru ani e mult mai mare decat media la BAC, dar daca luam numai mediile la materiile de profil/ cele la care elevul respectiv trebuia sa sustina examenul, atunci diferenta este mult mai mica, chiar si la liceele mai putin exigente. O alta varianta ar fi mediile la aceste materii dar numai din clasele a XI-a si a XII-a.

  6. De ce in Republica Moldova au putut anula examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat astazi, dupa ce ieri “Se gandesc sa-l anuleze”? Ieri s-au gandit, iar astazi au aplicat. Au acelasi sistem si aceeasi siautia ca la noi. De ce ei o pot face, iar noi nu? ANULAREA BACALAUREATULUI ESTE SINGURA METODA VALIDA!

    1. Doamne fereste ,cum poti gandi asa.Munca unui elev de 4 ani de zile sa se naruie cu o asa usurinta .Poate dl Vlad Ionescu esti elev si ti-ar mai trebui inca un an sa te pregatesti pt examenul adolescentei ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anchete ale poliției în ambele cazuri flagrante de scurgere a subiectelor de la Bacalaureat 2024, anunțate și de Ministerul Educației, care face apel de responsabilitate și la presă, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor

Ministerul Educației reacționează după ce subiectele de la proba de limba română de la examenul de Bac 2024 s-au scurs în presă cu puțin timp după ce a început proba.…
Vezi articolul

Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029 / Ligia Deca: O să avem niște discipline cu un număr mic de ore și axate pe cunoștințe de bază la materiile la care se va da proba complementară

Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului, după cum spune ministrul Educației,…
Vezi articolul

Baremele și subiectele de la Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie și Sociologie, Bac 2021, au fost publicate de Ministerul Educației. Descarcă din articol baremele

Baremele și subiectele de la Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie și Sociologie au fost publicate la ora 15:00, de Ministerul Educației, pe site-ul subiecte.edu.ro. Pentru probele de la Geografie, Filosofie, Logică, Economie,…
Vezi articolul

Elevii cer oficial un Corp Național de Experți în Evaluare și sesiuni de formare în evaluare pentru profesori, după greșelile de corectare și numărul record de contestații de la BAC și Evaluarea Națională 2020

“Elevii solicită reforma sistemului de evaluare la examenele naționale, prin înființarea unui Corp Național de Experți în Evaluare și organizarea unor sesiuni de formare pentru profesori”, anunță Consiliul Național al…
Vezi articolul