Călătorii gratuite cu trenul prin Europa pentru tinerii din România, oferite în programul DiscoverEU. Runda de înscrieri de toamnă este deschisă până pe 18 octombrie / Sunt trei condiții de participare

1.933 de vizualizări
Foto: © Worawee Meepian | Dreamstime.com
Comisia Europeană a lansat astăzi, 4 octombrie, runda de înscrieri de toamnă DiscoverEU, în cadrul căreia mii de tineri de 18 ani vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa, potrivit youth.europa.eu. Ele vin în completarea celor lansate în martie, fiind un total de 70.000 de permise gratuite pentru tinerii din țările europene.

Perioada de înscriere a început astăzi, miercuri, 4 octombrie 2023, la ora 13:00 (ora României) și se încheie miercuri, 18 octombrie 2023, la ora 13:00 (ora României).

În primăvară, peste 1.400 de tineri români au fost aleși să participe în program din peste 5.700 de aplicări, conform datelor de la Comisia Europeană.

„Pentru a fi eligibil, trebuie:

  • să te fi născut între 1 ianuarie 2005 (inclusiv) și 31 decembrie 2005 (inclusiv)
  • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
  • să fii cetățean sau rezident într-una din următoarele țări: 
    • statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau
    • țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2024 și 31 mai 2025”, anunță coordonatorii.

„DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care vă oferă ocazia de a explora diversitatea Europei, de a afla mai multe despre patrimoniul său cultural și istoria sa și de a cunoaște oameni de pe întregul continent. Cei care vor fi selectați vor primi un card european de tineret DiscoverEU, care le va oferi posibilitatea de a beneficia de reduceri pentru vizitele culturale, activitățile de învățare și sportive, transportul local, cazare și masă”, potrivit sursei citate.

Ce este DiscoverEU?

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Călătorind în special cu trenul (există și excepții pentru a permite participarea tinerilor care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), tinerii pot admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Ei au la dispoziție două runde de înscrieri în fiecare an. Solicitanții selectați vor primi un permis de călătorie.

Din 2018, mai mult de 1 milion de candidați s-au înscris pentru cele 248.000 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72% dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

În acest context, la prima rundă din 2023, Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat campania ”Discover EU / Discover your skills”, care adună experiențele tinerilor români care au călătorit, până în prezent, cu „trenul” DiscoverEU în toată Europa. 

„Uniunea Europeană este un proiect al păcii, și tocmai de aceea investim constant în noile generații de tineri, care duc mai departe visul european. Astăzi se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru un loc în „euroaventura” DiscoverEU. Ce înseamnă acest lucru? Tinerii pot câștiga un permis gratuit de călătorie în Europa, pentru a explora, timp de 30 de zile, Europa și patrimoniul său cultural bogat. Până în prezent, peste 8300 de tineri români au beneficiat de un astfel de permis de călătorie. Tinerii, precum Daniela, Mihaela, Cosmin, Ioan, Mihai și mulți alții, sunt proprietarii viitorului Europei!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Interviurile cu tinerii călători sunt publicate pe website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România, și vor fi publicate gradual și pe paginile de Facebook și Instagram ale Reprezentanței și pe pagina de Facebook Casa Europa – House of Europe.

Foto: © Worawee Meepian | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu: S-ar putea să vă dau o veste proastă, să fiu și-n al patrulea mandat de ministru, pentru că nu e o limită / Justificări pentru introducerea numărului nelimitat de mandate pentru rectori: prin exemplul unui director de liceu tehnologic din Oradea, care e din 1990 în funcție arată că „ne dorim profesionalizarea guvernanței”

Printr-o serie de comparații cu funcții din alte domenii sau din universități din sisteme mult mai evoluate decât cel românesc, așa a justificat Sorin Cîmpeanu introducerea în proiectul legii învățământului…
Vezi articolul

Schimbare de atitudine a profesorilor față de testele pentru elevi: 63% spun că testarea ar trebui făcută la școală, de asistenți medicali. În sondajele sindicatelor, ei spuneau că elevii trebuie testați acasă, de părinți

Schimbare de atitudine a profesorilor față de testele pentru elevi. 63% dintre profesorii respondenți la un sondaj cred că testarea de Covid-19 ar trebui să fie făcută la şcoală, de…
Vezi articolul