Caietul Alexandrei – liber la descărcat gratuit: fișe de lucru pentru copii cu cerințe speciale făcute de fetița de clasa a IV-a

18.076 de vizualizări
Caietul Alexandrei
Caietul Alexandrei
“Caietul Alexandrei” este de astăzi disponibil gratuit pentru orice profesor care lucrează la clasă cu copii cu CES (cerințe educative speciale). Centruldeautism.ro a publicat fișele pe care le-a făcut o fetiță de numai clasa a IV-a, pentru colegul său cu autism, iar acestea pot fi descărcate și din articol. Alexandra Loredana Deneș este fetița care a învățat, zi de zi, ce înseamnă să ai prieten special și cum învață un copil cu autism.
Caietul cu fise de lucru / Foto: Facebook Ana Dragu

În urmă cu o săptămână, Ana Dragu, președinta Asociației Autism Europa Bistriţa, publica pe pagina sa de Facebook povestea Alexandrei și a lui Vlăduț, cu anunțul că fișele vor putea fi descărcate online din ianuarie. Între timp, “am primit sute de cereri”, așa că a devansat termenul și de astăzi Caietul Alexandrei poate fi descărcat gratuit, a anunțat pentru Edupedu.ro Ana Dragu.

Alexandra si Vlad / Foto: Ana Dragu Facebook

Alexandra și Vlad sunt colegi în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 4 din Bistrița de la începutul școlii. Deși sunt în aceeași clasă, Alexandra și Vlad sunt foarte diferiți. Băiatul a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la vârsta de 2 ani și de atunci face intensiv terapie de recuperare în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița. Cu sprijinul unui facilitator școlar (shadow), Vlad a parcurs cursurile unei grădinițe de masă și în prezent este elev în clasa a IV-a, la școala de masă, unde a fost primit cu brațele deschise de învățătoarea Bombonica Barteș și de colegi”, a povestit în urmă cu o săptămână După ce a văzut că terapeutul care îl însoțește pe Vlad la școală îi dă acestuia de făcut exerciții diferite de ale celorlalți elevi, “spre uimirea tuturor, Alexandra a venit într-o zi la școală cu o fișă concepută special pentru Vlad”. A continuat să vină materiale și exerciții special gândite pentru prietenul ei cu autism și a ajuns, la clasa a IV-a, să facă o culegere de fișe de lucru pentru copii cu cerințe educative speciale, a scris Ana Dragu.

Fondatoare și a Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, Ana Dragu atrage atenția că, “deși extrem de util, un astfel de instrument era inexistent și extrem de necesar oricărui dascăl care integrează copii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă“. Auxiliarul pentru elevi cu cerințe educative speciale poate fi descărcat de pe site-ul www.centruldeautism.ro și este opera unui copil de clasa a IV-a, nu a unui profesor. Ana Dragu a declarat pentru Edupedu.ro că tot aici vor fi publicate și alte materiale cu care profesorii vor putea lucra la clasele unde au elevi cu CES.

Caietul Alexandrei, Editura Școala Ardeleană 2018, a fost publicat în 1000 de exemplare în cadrul proiectului ”Creșterea nivelului de incluziune al copiilor cu cerințe educative speciale în școlile din Municipiul Bistrița”, proiect cofinanțat din bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2018.

Caietul cu fise de lucru / Foto: Facebook Ana Dragu

Citește și:


5 comments
  1. De cele mai multe ori copiii sunt mai receptivi la nevoile celorlalti, probabil au o perceptie maii buna, izvorâta din sinceritatea si curãtenia sufletelor lor. Este absolut impresionant. Felicitari Alexandra! Felicitari Vlad! Ai o prietena de nadejde! Craciun fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raluca Turcan, vicepremier: În Educație este pentru prima dată când copiii vor începe anul școlar cu manualele pe bănci și când un program de pregătire a profesorilor nu este doar pe hârtie, ci este pus în practică

Promisiuni pentru elevii care în septembrie vor intra în clasa a VIII-a din partea vicepremierului Raluca Turcan, la Consiliul Național al PNL. Prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, Turcan a declarat…
Vezi articolul

USR cere o perioadă mai mare de dezbatere publică de 10 zile, pentru legile Educației / Vom susţine în Parlament amendamentele preluate de la societatea civilă, părinţi, elevi şi studenţi, spune senatorul Ștefan Pălărie

Proiectele legilor Educaţiei făcute publice luni “cuprind multe compromisuri politice”, sunt nefundamentate și au nevoie de modificări radicale, a precizat senatorul Ștefan Pălărie într-o scurtă conferință de presă la Parlament.…
Vezi articolul

BREAKING Profesorii care refuză să predea online intră în comisia de disciplină și riscă desfacerea contractului de muncă, avertizează Inspectoratul Școlar București

Pentru prima dată de la debutul pandemiei, Inspectoratul Școlar București avertizează cu desfacerea contractului de muncă cadrele didactice care refuză să predea online, scrie EuropaFM.ro. Inspectorii încep controalele pentru a vedea dacă…
Vezi articolul

Ghid UNICEF pentru gestionarea stresului, autocunoașterii și dezvoltării inteligenței emoționale a adolescenților / Documentul conține activități ce pot fi folosite de profesori și consilieri școlari

UNICEF a lansat un ghid cu activități ce reprezintă o “resursă valoroasă pentru toți cei implicați în educația și îngrijirea adolescenților, în special pentru profesori și consilieri școlari”, potrivit unui…
Vezi articolul

Părintele unei eleve olimpice cu CES solicită adaptarea condițiilor examenului de Bacalaureat 2024 și susține că a primit de la ISJ Brașov hărți mentale care nu corespund nevoilor elevei, într-o scrisoare deschisă către ministrul educației, Ligia Deca

Părintele unei eleve olimpice cu CES solicită adaptarea condițiilor examenului de Bacalaureat 2024 și susține că a primit de la ISJ Brașov hărți mentale necorespunzătoare  nevoilor elevei. „Pentru Evaluarea Națională…
Vezi articolul