“Caietul Alexandrei” este de astăzi disponibil gratuit pentru orice profesor care lucrează la clasă cu copii cu CES (cerințe educative speciale). Centruldeautism.ro a publicat fișele pe care le-a făcut o fetiță de numai clasa a IV-a, pentru colegul său cu autism, iar acestea pot fi descărcate și din articol. Alexandra Loredana Deneș este fetița care a învățat, zi de zi, ce înseamnă să ai prieten special și cum învață un copil cu autism.
În urmă cu o săptămână, Ana Dragu, președinta Asociației Autism Europa Bistriţa, publica pe pagina sa de Facebook povestea Alexandrei și a lui Vlăduț, cu anunțul că fișele vor putea fi descărcate online din ianuarie. Între timp, “am primit sute de cereri”, așa că a devansat termenul și de astăzi Caietul Alexandrei poate fi descărcat gratuit, a anunțat pentru Edupedu.ro Ana Dragu.
“Alexandra și Vlad sunt colegi în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 4 din Bistrița de la începutul școlii. Deși sunt în aceeași clasă, Alexandra și Vlad sunt foarte diferiți. Băiatul a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la vârsta de 2 ani și de atunci face intensiv terapie de recuperare în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița. Cu sprijinul unui facilitator școlar (shadow), Vlad a parcurs cursurile unei grădinițe de masă și în prezent este elev în clasa a IV-a, la școala de masă, unde a fost primit cu brațele deschise de învățătoarea Bombonica Barteș și de colegi”, a povestit în urmă cu o săptămână După ce a văzut că terapeutul care îl însoțește pe Vlad la școală îi dă acestuia de făcut exerciții diferite de ale celorlalți elevi, “spre uimirea tuturor, Alexandra a venit într-o zi la școală cu o fișă concepută special pentru Vlad”. A continuat să vină materiale și exerciții special gândite pentru prietenul ei cu autism și a ajuns, la clasa a IV-a, să facă o culegere de fișe de lucru pentru copii cu cerințe educative speciale, a scris Ana Dragu.
Fondatoare și a Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, Ana Dragu atrage atenția că, “deși extrem de util, un astfel de instrument era inexistent și extrem de necesar oricărui dascăl care integrează copii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă“. Auxiliarul pentru elevi cu cerințe educative speciale poate fi descărcat de pe site-ul www.centruldeautism.ro și este opera unui copil de clasa a IV-a, nu a unui profesor. Ana Dragu a declarat pentru Edupedu.ro că tot aici vor fi publicate și alte materiale cu care profesorii vor putea lucra la clasele unde au elevi cu CES.
Caietul Alexandrei, Editura Școala Ardeleană 2018, a fost publicat în 1000 de exemplare în cadrul proiectului ”Creșterea nivelului de incluziune al copiilor cu cerințe educative speciale în școlile din Municipiul Bistrița”, proiect cofinanțat din bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2018.
Citește și:
5 comments
Felicitări, Alexandra! Mi_ar plăcea să te cunosc.
Ce copii frumosi, iar fetita, intr-adevar un geniu al bunatatii , empatiei si inteligentei
De cele mai multe ori copiii sunt mai receptivi la nevoile celorlalti, probabil au o perceptie maii buna, izvorâta din sinceritatea si curãtenia sufletelor lor. Este absolut impresionant. Felicitari Alexandra! Felicitari Vlad! Ai o prietena de nadejde! Craciun fericit!