Președintele Klaus Iohannis i-a decorat pe foștii miniștri de la educație Sorin Cîmpeanu și Mihnea Costoiu, pe fostul președinte ARACIS Mădălin Bunoiu, pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, alături de alte nouă persoane, pentru contribuțiile aduse „la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (AUF)“. Liderul de la Cotroceni a semnat decretele de decorare luni, 18 martie 2024, la aproape 1 an și jumătate după ce Universitățile din Franța i-au cerut oficial lui Cîmpeanu să se retragă de la președinția Agenției Universitare a Francofoniei, ca urmare a acuzațiilor de plagiat care au dus la retragerea sa de la conducerea Ministerului român al Educației.
Ordinele au fost conferite într-o ceremonie organizată pe 19 martie 2024 la Clubul Diplomatic de către Ministerul Afacerilor Externe, de ziua francofoniei și la 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, după cum a relatat fostul președinte al ARACIS, Mădălin Bunoiu.
Cu jumătate de an înainte să-și finalizeze cele două mandate de președinte demarate cu scopul declarat de a construi „România educată“, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Ofițer domnului Cîmpeanu Sorin Mihai, președintele Consiliului Național al Rectorilor și Președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF)“, anunță Administrația Prezidențială.
Amintim că Sorin Cîmpeanu a demisionat pe 29 septembrie 2022 din funcția de ministru al Educației, la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a unei anchete semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). În scandalul de plagiat, în apărarea sa, Cîmpeanu a afirmat că materialele de lucrări practice „se partajează la nivelul colectivului” în „colective de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină”. Acesta a comparat cursul plagiat de el cu instrucțiunile de la aparatul de cafea. În exclusivitate pentru Edupedu.ro, președintele Institutului Internațional privind Frauda Academică a declarat că în materialele de curs trebuie indicată mereu sursa, iar ISBN nu are legătură cu obligația citării. Vezi aici declarațiile integrale
Demisia lui Cîmpeanu a venit la finalul unei veri în care a lansat în dezbatere două proiecte de legi ale Educației cu prevederi extrem de criticate. Cele mai multe critici s-au referit la articolele propuse pentru amnistierea plagiatorilor, la anularea ca obligatoriu a examenului de Evaluare Națională și introducerea unui examen doar la colegiile naționale, prevederi preluate în forme ușor schimbate de actualul ministru al Educației, Ligia Deca, în proiectele sale care au devenit legile educației „România educată“ (Sursa și detalii).
În octombrie 2022, Universitățile Franței, asociația care reunește instituțiile de învățământ superior franceze, i-au solicitat public fostului ministru al Educației Sorin Cîmpeanu să se retragă din funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, în urma acuzațiilor de plagiat cu care este confruntat (Sursa și detalii).
De remarcat că Sorin Cîmpeanu a mai fost decorat tot de președintele Klaus Iohannis, în 2019, cu Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler, iar în 2004 a fost decorat de Ion Iliescu cu Medalia „Meritul pentru Învăţământ”.
Un alt fost ministru decorat luni de președintele Klaus Iohannis este Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București. Fostul ministru delegat cu învățământul superior în guvernul Ponta, Mihnea Costoiu a fost condamnat în primă instanță, în martie 2022, la 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu pentru că, în 2009, când era secretar de stat al Ministerului Educației, ar fi semnat un document care a adus statului un prejudiciu de 10,79 milioane de euro, prin înstrăinarea bazei sportive școlare Cutezătorii. Costoiu a scăpat de dosarul „Baza Cutezătorii” în aprilie 2023 în urma deciziei Curții Constituționale privind prescripția faptelor. În noiembrie 2023, rectorul Politehnica București a fost obligat de Înalta Curte să achite prejudiciul de 267.000 de euro în dosarul „Baza Cutezătorii” (Sursa și detalii).
Administrația Prezidențială anunță că pe 18 martie 2024, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, Președintele României a conferit: […] Ordinul Național «Serviciul Credincios» în grad de Ofițer domnului Costoiu Mihnea Cosmin, rectorul Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica București“.
Amintim că în martie 2022 rectorul Mihnea Costoiu, pe atunci ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și președintele Klaus Iohannis au inaugurat construcția Casa Francofoniei, în campusul Universității Politehnica.
Ce drepturi câștigă persoanele decorate de președinte, potrivit Legii 29/2000 privind sistemul naţional de decorații al României:
- gradul de Ofițer al ordinului Steaua României este asimilat gradului de colonel
- „prefecturile şi primăriile vor avea în vedere invitarea cu precădere a persoanelor decorate, domiciliate în raza lor de competenţă, la diverse manifestări comemorative, culturale, științifice sau sportive, pe care le organizează cu diferite ocazii“
- „Cu prilejul zilei fiecarui ordin naţional, precum şi cu prilejul zilei Ordinului militar naţional Mihai Viteazul Preşedintele României organizeaza, prin grija Cancelariei Ordinelor, un Te Deum, urmat de o receptie, la care vor participa: Preşedintele României, cancelarul ordinelor, cavalerii ordinului naţional respectiv în grade superioare (Colan, Mare Cruce, Mare Ofiter şi Comandor), precum şi ultimele doua promotii ale gradelor de Ofiter şi Cavaler“.
- Persoanele decorate vor avea asigurate gratuit și locuri de veci: Articolul 51 al Legii 29/2000 privind sistemul naţional de decorații al României prevede că „Pentru cinstirea memoriei cavalerilor ordinelor naţionale, în cimitirele existente în municipii şi oraşe se va rezerva, prin grija autorităţilor locale, un loc special pentru inmormantarea celor decorati din respectiva localitate“. „Costul parcelelor respective va fi suportat din bugetele primariilor. Locurile de veci vor fi puse la dispoziţie mostenitorilor legali în mod gratuit“.
Ierarhia decorațiilor naționale
Ierarhia decorațiilor naționale este următoarea, conform Legii 29/2000 privind sistemul naţional de decorații al României:
Ordinul Steaua României cuprinde 6 grade:
a) Colan;
b) Mare Cruce;
c) Mare Ofiter;
d) Comandor;
e) Ofiter;
f) Cavaler.
Ordinul Serviciul Credincios cuprinde 5 grade:
a) Mare Cruce;
b) Mare Ofiter;
c) Comandor;
d) Ofiter;
e) Cavaler.
Ordinul Pentru Merit cuprinde 5 grade:
a) Mare Cruce;
b) Mare Ofiter;
c) Comandor;
d) Ofiter;
e) Cavaler.
Vezi aici ierarhia tuturor decorațiilor
Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:
„Decrete de decorare semnate de Președintele României, Klaus Iohannis
18 martie 2024
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 martie 2024, o serie de decrete de decorare.
Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer domnului Cîmpeanu Sorin Mihai, președintele Consiliului Național al Rectorilor și Președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).
De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, Președintele României a conferit:
- Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor domnului Abdel Rahamane Baba-Moussa, Secretar General al Conferinței miniștrilor educației din statele și guvernele Francofoniei (CONFEMEN); domnului Yves Bigot, președinte director general al TV5 Monde; domnului Ștefan Grigore de Fay, consul onorific al României la Nisa; domnului Bruno Yves Fuchs, delegat general al Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF); domnului Slim Khalbous, rectorul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF); domnului Eric Poppe, Reprezentantul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și de Est;
- Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer domnului Costoiu Mihnea Cosmin, rectorul Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica București;
- Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler domnului Bunoiu Octavian Mădălin, prorector al Universității de Vest din Timișoara, și domnului Paraschiv Gigel, secretar de stat în Ministerul Educației.
Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția importantă avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer domnului Mohamed Ketata, director regional Direcția regională a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) pentru Europa centrală și orientală.
În semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler:
- doamnei Spiță Doina Paula, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, vicepreședinta Federației Internaționale a Profesorilor de Limba Franceză (FIPF);
- doamnei Cosovanu Irina-Ofelia, președinta Asociației Române a Profesorilor de Limba Franceză.“ (Sursa)