UPDATE ianuarie 2023 Guvernul a adoptat amânarea legii cu un an, până în 2024, prin care se acordă tichete sportive pentru elevii legitimați la un club sportiv, cu care pot cumpăra echipamente. Propunerea apăruse în proiectul ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat de Ministerul de Finanțe în data de 29 noiembrie. De altfel, Guvernul nu a susținut niciodată acest proiect de lege, din lipsa banilor, după cum a scris Edupedu.ro.
- Prin același proiect de ordonanță de urgență, Guvernul propune amânarea alocării a 6% din PIB pentru bugetul Educației. Ar fi al 12-lea an consecutiv, de când se tot amână. – detalii aici
UPDATE ianuarie 2023 Guvernul a adoptat amânarea legii cu un an, până în 2024, prin care se acordă tichete sportive pentru elevii legitimați la un club sportiv, cu care pot cumpăra echipamente.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat de Ministerul de Finanțe în data de 29 noiembrie propune: “Prevederile art. II din Legea nr. 322/2022 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, se aplicã începând cu anul 2024.” Adică, înlocuirea sintagmei “începând cu 1 ianuarie 2023” cu “anul 2024”.
Legea nr. 322/2022 prin care se acordă tichete sportive pentru copiii legitimați la un club sportiv, în valoare de 150 de lei pe lună, abia fusese publicată în Monitorul Oficial, în data de 23 noiembrie, cu 6 zile înainte ca Executivul să propună amânarea cu un an.
Guvernul nu a susținut inițiativa legislativă de la bun început. În punctul de vedere obținut pe traseul legislativ, se preciza: “Guvernul are obligația de a conduce o politică fiscal bugetar în mod prudent pentru a gestiona resursele obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ țintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021, de 7% din PIB, stabilitatea macroeconomică și rating-ul de țară, în relație cu organismele financiare internaționale”. – detalii aici
Informații de context
Copiii şi juniorii legitimaţi la structurile sportive înfiinţate şi care practică sportul în mod organizat cu scopul de a participa la competiţii sportive naţionale şi internaţionale oficiale sunt consideraţi sportivi de performanţă şi beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma tichetelor valorice denumite tichete de sportiv, prevede legea 322/2022.
“Tichetele de sportiv pot fi utilizate numai pe teritoriul României şi sunt destinate achiziţiei de articole şi echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localităţi, suplimente nutritive sau recuperare medicală”, stipulează actul normativ.
Fiecare beneficiar va avea dreptul la un singur tichet de sportiv pe lună, valoarea nominală a acestuia fiind de 150 lei. Tichetul va fi valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde cel puţin următoarele: emitentul şi datele sale de identificare; valoarea nominală a tichetului de sportiv; spaţiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui şi a codului numeric personal ale sportivului care este în drept să utilizeze tichetul de sportiv; interdicţia de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activităţii sportive; seria şi numărul legitimaţiei de sportiv cu menţionarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat şi categoria de vârstă; elementele de identitate vizuală ale structurii sportive şi ale Ministerului Sportului, mai stabileşte actul normativ, conform Agerpres.
Potrivit legii, tichetul de sportiv va avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii şi nu va putea fi înlocuit cu alte forme de venit oferite de structurile sportive.
Fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului, potrivit legii.
Guvernul estimează că sunt 76.000 de copii și 132.000 de juniori legitimați la cluburi sportive care ar beneficia de acest ajutor.
Inițial se propusese ca sursă de venit pentru acordarea acestor bani, 0,5% din valoarea accizei pentru alcool și țigări, însă Guvernul a precizat că aceste accize nu mai reprezintă o sursă de venit pentru Ministerul Sportului. Așadar, banii, în jur de 314 milioane de lei pe an, estimează Guvernul, vor fi alocați de la bugetul de stat, mai exact din bugetul Ministerului Sportului.
În expunerea de motive, inițiatorii proiectului spuneau că “în orice domeniu mai ales în sportul de performanță, motivația are un rol determinant pentru obținerea de rezultate la nivel național sau internațional, deoarece stă la baza continuității”. Se menționează faptul că “juniorii care practică sportul de performanță au întâmpinat și întâmpină greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau materialelor sportive, achiziționarea alimentelor sau la medicație necesare efortului depus, toate fiind destul de costisitoare, precum și transportul aferent participării la pregătirea zilnică sau la competițiile locale județene naționale și internaționale necesare practicării sportului de performanță”.
Foto: © Matimix | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Bai handicapatilor din guvernul asta si din toate guvernele de pana acum care v-ati pus de-a curmezisul impotriva acestui ajutor,
voi stiti ce inseamna 150 lei pe luna pentru un sportiv de performanta? Un cct, e varful unui aisberg. Voi stiti cum pleaca sportivii romani la competitiile internationale? Sute si mii de km cu microbuzul? Ca mananca pe sponci? Si cu toate astea sunt unii care si obtin rezultate? Ca sa va duceti voi, ma handicapatilor, sa va pozati cu ei, sa le dati voi, ma prostilor si imbuibatilor, tag pe facebook si sa va bagati in seama. MAAA! In timp ce fii-ta/fii-tu, rupti prin cluburi, o sa se duca la o facultate pe afara pe banii lu taticu, astia muncesc de la 7-8 ani ca sa obtina o bursa pe afara! Idiotilor care nu va mai saturati sa furati si care nu gandesc in perspectiva. Toti vreti rezultate, fara sa investiti un chior! Ar trebui sa dati cu subsemnatul pentru fiecare leut pentru care semnati si pentru fiecare leut pe care il mancati pe banii nostri! Puneti mana la treaba, sau plecati naibii o suta de ani, ca nu va mai suportam!
Mama a doi copii, sportivi de performanta
sa le fie rușine,nu sunt în stare sa facă ceva pt. romani