Bursele studenților ar putea fi înghețate în 2025 – draft. Guvernul vrea menținerea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială

221 de vizualizări
Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com
Bursele studenților ar putea fi înghețate în 2025, potrivit proiectului de ordonanță de urgență (OUG) „trenuleț”, obținut de Economedia.ro. Asta după ce Guvernul a prevăzut, în valul de amânări și înghețări din draftul de OUG, faptul că fondul de burse și protecție socială se calculează după un cost standard pe student menținut la nivelul lunii decembrie 2024.

Art. XXVIII – În anul 2025 valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/student prevăzut la art. 149 alin. (22) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2024”, scrie în documentul obținut de publicația specializată Economedia.ro.

Pe baza acestui cost standard alocat per student de ministerul Educației se calculează bugetul total pentru burse, cărora apoi li se stabilește cuantumul și se alocă studenților. Costul standard per student se bazează pe salariul minim brut pe țară garantat în plată, în prezent de 3.700 de lei. Acest salariu crește de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei brut, dar conform proiectului de OUG costul standard ar urma să nu se ralieze acestuia.

În acest fel, nici bursele studenților nu ar urma să se mai mărească și ar rămâne la aceleași cuantumuri. Anul acesta bursa socială a crescut cu 25 de lei, la 925 de lei, o creștere mai mică de 3%.

Iată ce prevede în prezent legea educației 199/2023:

Art. 149 – […] (20) Fondurile pentru burse și protecție socială a studenților din instituțiile de învățământ superior de stat se alocă în funcție de numărul de studenți înmatriculați la programele de studii la forma de învățământ cu frecvență, pe locuri fără taxă de studii, pe baza costului standard pentru fondul de burse și protecție socială.

(21) Valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/lună/student este echivalentul a 10% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(22) Costul standard pentru constituirea fondului de burse și protecție socială a studenților se alocă pentru 12 luni, pentru studenții de la învățământul cu frecvență, fără taxă de studii.

(23) În cazul studenților înmatriculați în cadrul programelor de studii de licență din domeniile aferente STIM, costului standard pentru fondul de burse și protecție socială i se aplică un coeficient de 33%.

(24) Instituțiile de învățământ superior pot suplimenta fondul de burse din venituri proprii”.

Context. Documentul Ordonanței „trenuleț” este la stadiul de proiect și ar mai putea fi modificat. Planul era ca acest document să fie elaborat și aprobat de viitorul Guvern, însă negocierile politice dificile din ultimele zile întârzie formarea noului Executiv, notează G4Food.ro.

Numele „ordonanța trenuleț” provine din modul în care această ordonanță este aprobată și adoptată, adesea la sfârșitul anului, într-un ritm accelerat și cu multe prevederi incluse. Este o metaforă care face referire la faptul că documentul final seamănă cu un tren format din multe „vagoane” – articole sau măsuri legislative.

Acest tip de ordonanță include, de obicei, modificări legislative din diverse domenii, fără o legătură evidentă între ele, toate fiind „legate” într-un singur document pentru a fi adoptate simultan și care au drept scop final stabilirea cadrului măsurilor fiscale ce se aplică în anul următor.

Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DRAFT Guvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu cea a salariului minim / Plafonare și a celorlalte burse în anul școlar 2025-2026
Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro
Din amânare în amânare. Desființarea inspectoratelor școlare este întârziată până la începutul anului școlar 2026-2027 – proiect de OUG
Ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care ar fi trebuit atinsă din 2020, ar urma să fie din nou amânată până în 2026 / Limitări privind cheltuielile de personal pentru institutele de cercetare / Indemnizații stabilite la nivelul decembrie 2024 pentru membrii Academiei – Proiectul „ordonanței-trenuleț” pregătite de guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Curtea de Apel Iași decide confiscarea a peste jumătate de milion de euro de la Daniela Druguș, fostă directoare la UMF Iaşi / Aceasta nu a putut justifica banii / Decizia nu e definitivă

Curtea de apel Iaşi a ajuns la concluzia că Daniela Druguş, fostă directoare general administrativă în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, nu poate justifica aproape 2,2…
Vezi articolul

Peste 21 de milioane de euro/proiect. Consorții de învățământ dual formate din licee tehnice, universități, companii și primării – Ministerul Educației lansează Ghidul solicitantului: Elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal vor putea urma programele de învățământ universitar

Ghidul Solicitantului „Program- pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual” a fost lansat în dezbatere de Ministerul Educației joi seara. Proiectul este finanțat prin PNRR și face parte din…
Vezi articolul

Învățământul superior dual: operatorii economici acordă burse cel puțin la nivelul celor oferite din fonduri publice în universități și răspund pentru toate activitățile de învățare prin muncă – proiect de Metodologie

Operatorii economici implicați în învățământul superior dual au răspundere deplină pentru toate activitățile de învățare prin muncă, inclusiv pentru siguranță și securitatea studenților și tot ei – alături de autorități…
Vezi articolul

Front unit în fața lui Tudorel Toader, în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea Al.I. Cuza din Iași: Toți candidații cu număr relevant de voturi îl sprijină pe contracandidatul Liviu Maha în turul II / Toader: trebuie unele abordări nuanțate și îmbunătățite

Numărul candidaților la funcția de rector al Universității „Al.I. Cuza” din Iași care îl sprijină pe Liviu Maha, contracandidatul rectorului în exercițiu Tudorel Toader, în turul doi al scrutinului a…
Vezi articolul

Cazuri de hărțuire sexuală la 22 de universități de stat și private, în ultimii 13 ani – analiză a Consiliul de Etică și Management Universitar / Universitatea din București în top cu cele mai multe sesizări depuse, urmată de Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca

În 22 de universități de stat și private din România au fost cazuri de hărțuire sexuală, potrivit analizei cazurilor de hărțuire sexuală în universitățile din România realizată de Biroul Consiliului…
Vezi articolul