Bursele sociale și bursele de excelență olimpică se acordă și pe timpul vacanței de vară 2024

30.716 vizualizări
Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com
Elevii cu burse sociale și cei cu burse de excelență olimpică primesc banii și pe timpul vacanței de vară 2024. Pentru bursa socială condițiile sunt să nu aibă mai mult de 20 de absențe nemotivate și să nu fie corigenți la mai mult de o materie, conform metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024.

Tipurile de burse din anul școlar 2023-2024 și cuantumul minim:

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Bursele de merit și bursele tehnologice nu se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. 

Cuantumul minim stabilit de lege nu s-a respectat pe perioada cursurilor și elevii au primit mai puțini bani, pentru că au fost zile de vacanță în fiecare lună de școală din anul școlar 2023-2024.

Prevederile din metodologie privind acordarea burselor de excelență olimpică și sociale pe timpul vacanței de vară 2024

„Art. 6. — (1) Pentru stimularea excelenței, elevii beneficiază de burse de excelență olimpică I și II, acestea fiind alocate în funcție de distincțiile primite de către aceștia, după cum urmează:

a) bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;

b) bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Art. 12. — (1) Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare. 

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară

a) elevii care nu au promovat anul școlar

b) elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an

c) absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat; 

d) elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.” 

Criteriile pentru bursele din anul școlar 2024-2025: bursele de excelență olimpică I și II și bursele sociale se vor acorda și în vacanța din 2025, conform proiectului de metodologie cadru

Ministerul Educației a pus în consultare publică pe 25 martie noile criterii de acordare a burselor pentru elevi pentru anul școlar 2024-2025. Acestea sunt incluse în proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Tot pe 25 martie a fost pus în consultare publică și proiectul de metodologie cadru de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025.

Ministerul Educației nu a comunicat data la care vor fi aprobate noile criterii și metodologia cadru pentru bursele din anul școlar 2024-2025.

Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția  burselor de excelență olimpică I și II și a burselor sociale, conform proiectului.

Principalele prevederi:

  • Bursa de reziliență, cea mai nouă bursă inventată de Ligia Deca, poate asigura 300 de lei pe lună elevilor cu medii peste 7. „Este, practic, o formă de a stimula progresul individual în învățare”, spune ministra

Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban, despre recomandarea Avocatului Poporului ca elevii cu peste 37,3 ºC să fie lăsați să dea acum examenul: Avocatul Poporului are niște atitudini care o transformă în dușmanul poporului / Elevii vor merge în sesiunea specială

Avocatul Poporului are niște atitudini, în ultima vreme, care o transformă în dușmanul poporului, a declarat Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută la Universitatea București, în ziua comemorării Mineriadei…
Vezi articolul

Rezultatele discuției dintre sindicatele profesorilor și premierul Ciolacu, după ce Guvernul le-a mințit că legea salarizării va fi gata pe 15 iulie și pe 1 septembrie depusă în Parlament: Salariile din Educație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

Liderii sindicatelor din Educație au avut o întâlnire luni, la ora 14.15, la Guvern, cu premierul Ciolacu pentru a discuta pe tema proiectului Legii salarizării unitare. Înainte de a intra…
Vezi articolul

Salvați Copiii: Pentru prima dată în ultimii 5 ani, riscul de sărăcie severă a crescut pentru copii, în vreme ce pentru adulți a scăzut. Festivalul Brazilor de Crăciun își propune să restabilească accesul egal la educație și servicii medicale pentru copiii vulnerabili. Cum puteți contribui

În aproape doi ani de criză sanitară, copiii români au plătit cel mai mare preț social, accesul la educație a fost unul inegal și precar, calitatea hranei a fost afectată,…
Vezi articolul