Unii contabili sau secretare de școli au calculat greșit valoarea bursei sociale pe luna septembrie și le-au dat elevilor mai puțini bani decât cuantumul minim de 300 de lei, așa cum prevede legea. Mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie. Secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru a spus pentru Edupedu.ro că “unii contabili și secretare de școli au calculat bursa socială greșit, începând din 11 septembrie, când a început școala, cu toate că bursa socială se acordă pe toată durata anului școlar adică din 01.09.2023 până la 31.08.2024. Este o interpretare greșită a metodologiei”, spune demnitarul.
“Unii contabili sau secretare de școli au calculat bursa socială din 11 septembrie cu toate că bursa socială se acordă pe toată durata anului școlar, adică din 01.09.2023 până la 31.08.2024. Este o interpretare greșită a metodologiei. Se vor recalcula și se vor plăti diferențele”, spune secretarul de stat Florian Lixandru, fără să precizeze o dată exactă.
Răspunsul secretarului de stat vine după ce mai mulți părinți ne-au semnalat faptul că au primit mai puțini bani decât valoarea minimă pe luna septembrie. Au primit 215 lei, deși valoarea bursei sociale minime este de 300 de lei anul acesta, potrivit legii educației.
Ce prevede metodologia
Potrivit articolului 12 din metodologie, (1) Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară:
a) elevii care nu au promovat anul școlar;
b) elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an;
c) absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;
d) elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.
Miercuri, 15 noiembrie este ziua în care potrivit legii Educației banii pentru burse trebuie să ajungă la elevi.
Pentru prima plată a burselor școlare din 2023 – 2024 de pe 15 noiembrie termenele au fost următoarele:
- Până la data de 20 octombrie a anului școlar în curs, unitatea de învățământ transmite la ISJ/ISMB prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse.
- Până la data de 25 octombrie, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, urmând ca plata să se facă, de către unitățile de învățământ, la data de 15 noiembrie.
Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024
Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.
Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.
Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.
Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.
Informații de context
Ministerul Educației a anunțat marți seara, pe 14 noiembrie că a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi.
Banii pentru bursele școlare pe lunile septembrie și octombrie 2023 au fost virate de către Ministerul Educației (ME) către școli prin inspectoratele școlare județene (ISJ), transmite instituția într-un mesaj către jurnaliștii acreditați marți seară, 14 noiembrie. Peste 1,28 milioane de elevi ar urma să primească cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă, miercuri, 15 noiembrie, în conturile bancare indicate la școală.
Potrivit informării ME, necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Instituția mai precizează că după acest termen va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.
Edupedu.ro a scris că pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație, și a oferit un exemplu de calcul pentru bursa de merit pe septembrie și octombrie 2023: un elev ar trebui să primească 730 lei bursa de merit.
Elevii primesc în acest an școlar cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Vacanțele școlare se iau în calculul burselor de merit și al celor tehnologice.
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.