Bursele școlare sunt acordate de fiecare școală conform propriilor interpretări ale noilor reguli, anunță Consiliul Național al Elevilor: Ministerul Educației evită dialogul, solicităm cu fermitate clarificări, altfel mii de elevi care ar putea beneficia de bursă ar putea fi privați de acest drept

30.024 de vizualizări
Birocratizarea învățământului
Foto: © Oleg Dudko | Dreamstime.com
Fiecare unitate de învățământ acordă burse conform propriilor interpretări asupra noului ordin de ministru care prevede criteriile, susține Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat. Reprezentanții tinerilor spun că au primit mai multe sesizări de la elevi și că a încercat să obțină clarificări de la Ministerul Educației, dar nu sunt băgați în seamă.

„Începând cu data de 17 ianuarie 2022, prima zi a celui de-al doilea semestru din anul școlar 2022, au intrat în vigoare noile criterii generale de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar, aprobate prin Ordinul ministrului educației nr. 5870/2021. Pe parcursul acestei săptămâni, elevii reprezentanți din toată țara au fost sesizați de zeci de elevi, părinți și profesori cu privire la faptul că există probleme de interpretare ale noilor prevederi legale în teritoriu și, astfel, fiecare unitate de învățământ acordă burse conform propriilor interpretări asupra noului ordin.

Consiliul Național al Elevilor a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu reprezentanții Ministerului Educației pentru a solicita transmiterea unor clarificări cu privire la modalitatea de acordare a burselor școlare în teritoriu, în așa fel încât să fie oferite răspunsuri la întrebările legitime pe care o țară întreagă și le pune, însă Ministerul Educației evită dialogul cu reprezentanții elevilor pe această speță. Condamnăm cu fermitate atitudinea lipsită de interes cu care Ministerul Educației tratează subiectul acordării burselor școlare, deși reprezentanții acestei instituții trebuie să se asigure că actele normative sunt complet înțelese de persoanele responsabile de implementarea lor în teritoriu, înainte ca modificările legislative să intre în vigoare.

În acest sens, solicităm cu fermitate Ministerului Educației să transmită de urgență către inspectoratele școlare din țară și către toate unitățile de învățământ preuniversitar clarificări cu privire la modalitatea de acordare a burselor de merit și de ajutor social, în așa fel încât noile criterii să fie aplicate unitar”, susțin reprezentanții CNE.

Printre cele mai frecvente nelămuriri:
  • clarificarea mediei în baza căreia se acordă bursa de merit în semestrul al II-lea al anului școlar, cu referință la anul școlar trecut sau la media primului semestru; explicarea sintagmei „revizuite semestrial”;
  • bursa de ajutor social oferită elevilor din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu este condiționată de venitul familiei, dar multe școli interpretează eronat această prevedere;
  • elevii care nu s-au încadrat în primul semestru al anului școlar în criteriile de acordare a bursei de ajutor social pot solicita acest tip de bursă începând cu cel de-al doilea semestru, dar, de asemenea, acest lucru nu este clar stipulat și creează confuzii.

„În cazul în care modalitatea de acordare a burselor nu va fi clarificată în timp util, vom fi cu toții martorii unui haos generat exclusiv din vina Ministerului Educației, în care mii de elevi care ar putea beneficia de bursă ar putea fi privați de acest drept din cauza unor interpretări greșite ale prevederilor legale în vigoare”, mai scriu elevii în comunicat.

După ce ordinul de acordare a burselor școlare a fost modificat în mijlocul anului școlar, atitudinea Ministerului Educației la acest moment este absolut cinică – refuză să clarifice anumite aspecte lacunare, iar școlile decid după cum cred de cuviință, de frica unei inspecții a Curții de Conturi! Solicităm de urgență publicarea unui ghid accesibil pentru elevi, profesori și părinți, care să aducă lămuriri cu privire la acordarea burselor!, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Foto: © Oleg Dudko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


15 comments
  1. Luați de la gura copiilor totul. Și bani și vacanțe! TOTUL!!!
    Acordați-va salarii de 2000 – 3000 lei ca să trăiți bine.
    Ordinele apărute noapte sunt discriminatorii.
    TOATE!!!

  2. Nu se poate cu analfabetii functional din ministerul educatiei, nu se poate !!!. Au scos niste precizari de toata jena. La prima nelamurire: “clarificarea mediei în baza căreia se acordă bursa de merit în semestrul al II-lea al anului școlar, cu referință la anul școlar trecut sau la media primului semestru ?”, analfabetii functional au dat definitia mediei semestriale (daca atat i-a dus capul…). Apoi li s-a cerut lamurirea sintagmei “revizuite semestrial” ….. au dat o definitie cu greseli grave de omisiune (pentru cls X-XII).
    La intrebarea “elevii care nu s-au încadrat în primul semestru al anului școlar în criteriile de acordare a bursei de ajutor social pot solicita acest tip de bursă începând cu cel de-al doilea semestru ?” analfabetii functional ai ministerului educatiei au lamurit in 2 peri situatia doar pentru art.14 a). Baaaai, pentru orfani si pentru rural se poate da bursa pe sem II, daca pe sem I nu s-a solicitat ? Aaaaa ? Ca nu tine de venit (cu asta au nimerit-o). Si cu cele vreo 5 venituri de referinta pe salariu minim, au pus bomboana pe coliva. Cum ne raportam la 5 referinte … doamne iarta-ne …
    Multumiri Consiliului National al Elevilor. Stati pe ei. Ca sa nu spun de formularea ministerului educatiei: “familii al carui venit” … noaptea mintii ….

  3. Bursa de merit , asa cun ii spune numele, trebuie sa recunoască un merit, nu sa fie acordată tuturor, că nu mai e merit! Avem școli in care 90% din elevi ar lua această bursa, conform criteriului 8.50. De ce nu se dau aceste burse de merit premiantilor 1, 2 și 3 din fiecare clasă?!

  4. Asa este….care mai este diferenta dintre bursa de studiu si cea sociala, daca ambele sunt conditionate de venitul parintilor? In loc sa faca tot posibilul sa stimuleze copiii sa invete, mai rau ii dezamageste

  5. Din păcate elevii cu probleme de sănătate pe cronic !cu certificat de încadrare gr.accentuat.i se da bursa că și la copii ce au părinții cu ajutor social! Suntem părinți ce nu muncim di motive de sănătate ,a noastră!și apoi a copilului! transportul ne costă 400 Ron pe luna,din care nu avem nici un ajutor!de multe ori ne tragem de la gură să putem să-i trimitem la școală!

  6. Bursa de studiu este conditionata de venitul paritilor, desi exista si bursa sociala pentru copii din familii cu venituri reduse. Mai mult, busa sociala se poate cumula cu busa de studii, deci apare de doua ori partea sociala.

  7. Bursă de studiu este condiționată de salariul părinților, nu mi se pare ok.Bursa de studiu este o bursă pe care un copil o ia pentru că învață nu pentru că nu au părinți un venit………

  8. ce sa-i raspund eu copilului meu care a muncit din greu anul acesta si are media peste 9.60 dar nu ia bursa ? Cum sa-i explic ca in tara asta cei care decid nu se gandesc la interesul copiilor si ca de fapt performanta si evolutia sunt penalizate ( pt. ca eu am educat copilul sa fie in competitie cu el insusi nu cu ceilalti , sa fie mai bun decat a fost ieri , acum o saptamana , un an ) ?Ce performanta promoveaza ministrul daca a schimbat baremul , dar notele dupa care se stabileste baremul sunt tot cele din online ( supraevaluate )????Despre ce vorbim ???.IPOCRIZIE , INDIFERENTA , NEASUMARE

  9. Nu este constituțional sa se schimbe media în topul semestrului, toate modificările trebuie făcute înainte de începerea semestrului.
    Nu am mai publicat nimic.

  10. daca e bursa de merit pentru anul 2021-2022 trebuie luate in calcul rezultatele primului semestru altfel se poate intelege ca pentru anul trecut ( pt. care s-au efectuat deja platile )elevii incaseaza de 2 ori bursa ??, in logica asta de ce sa nu se ia in considerare poate media de la gradinita dc tot se poate ????

  11. daca este bursa de merit pentru anul 2021-2022 e normal sa se ia in considerare rezultatul primului semestru ,altfel inteleg ca pentru rezultatele anului trecut elevii incaseaza bursa de 2 ori ???in logica asta ar trebui sa luam rezultatele din perioada gradinitei daca tot se schimba regulile in timpul jocului

  12. Foarte ciudat că apar aceste diferențe de abordare a Orinului 5870/2021 în conditiile în care vechiul ordin ( OMECT 5576/2011 ) avea aceeasi exprimare / detaliere ca nr de articol sau alineat , diferind doar media de la care se da bursa de merit , respectiv de la 8.50 la 9.50 . Problema cred cs e la Inspectorate care au creat confuzie , iar Mimisterul refuza sa clarifice

  13. Bursa pentru elevii din mediul rural care nu au posibilitatea de a studia în localitatea de domiciliu este blocată în instituția de învățământ în care studiez. Aceasta este condiționată de veniturile familiei și se încalcă dreptul meu de a beneficia de această bursă. Ministerul trebuie să ofere urgent explicații, deoarece termenul limită pentru depunerea acestor dosare este 28 Ianuarie. Vă rog să faceți tot ce se poate pentru ca Ministerul să ofere explicațiile cerute și să nu mai blocheze acordarea acestor burse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zile libere pentru elevi și angajații din educație. Pe 23 și 24 ianuarie, după doar două săptămâni de școală, elevii vor sta acasă / Orele trebuie recuperate până pe 28 februarie / România e pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță

Elevii și profesorii au 2 zile libere, pe 23 și 24 ianuarie, luni și marți, după ce Guvernul a decis la finalul anului trecut să lege ziua de 24 ianuarie,…
Vezi articolul

Școala începe peste o lună – calendarul anului școlar 2022-2023. Care sunt principalele modificări pentru elevi și profesori în primul an școlar „modular” din istoria educației românești

Elevii și copiii de grădiniță încep cursurile sau activitățile din anul școlar 2022-2023 pe data de 5 septembrie, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial din luna aprilie. Este primul an școlar…
Vezi articolul

Împărțirea elevilor în clase, în mod aleatoriu, cu participarea părinților ca observatori – proceduri centralizate de Ministerul Educației într-un proiect de ordin de ministru, pe baza căruia fiecare școală își face propria procedură de distribuire

Fiecare creșă, grădiniță, școală sau liceu își elaborează propria procedură privind repartizarea antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor înscriși în grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a…
Vezi articolul