Bursele rurale pentru liceeni, eliminate de Sorin Cîmpeanu, sunt reanalizate la nivelul inspectoratelor școlare. A fost cerut școlilor un impact bugetar pentru acestea

1.291 de vizualizări
Foto: © Forkosmos | Dreamstime.com
Bursele rurale pentru liceenii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu sunt analizate la nivelul inspectoratelor școlare. Amintim că eliminarea acestor burse a fost făcută de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, motiv pentru care Ministerul a fost sancționat pentru discriminare de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Acum, a fost cerută școlilor o situație cu estimarea impactului bugetar generat de reintroducerea acestor burse, conform unei informări a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu.

„În vederea estimării unui impact bugetar generat de reintroducerea bursei pentru elevii din mediul rural, nivel liceal, vă rugăm să completați până miercuri 21.12.2022 ora 12.00, formularul “Impact bugetar” încărcat în secțiunea Contabilitate”, potrivit ISJ Sibiu.

Foto: ISJ Sibiu

Informarea se găsește și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Foto: Captură ISJ Buzău

Liceenii din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, primeau bursa de ajutor social, iar acordarea bursei nu era condiționată de venitul net lunar al familiei. Măsura fusese introdusă în 22 decembrie 2021, prin ordinul de ministru 5.870/2021.

Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației, fără să fie anunțată public de minister.

Amintim că, în luna noiembrie, Ligia Deca susținea că Ministerul Educației va solicita inspectoratelor școlare, tocmai la finalul anului școlar, o analiză a consecințelor aplicării ordinului care stabilește criteriile de acordare a burselor școlare, introdus în septembrie, în mandatul lui Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației va solicita inspectoratelor școlare, la sfârșitul anului școlar, o analiză a consecințelor aplicării OME nr. 5379/2022, astfel încât să ne asigurăm că scopul pentru care sunt acordate bursele elevilor este atins și, eventual, pentru a opera modificările necesare în anul școlar următor”, a răspuns Ligia Deca.

Pe 13 octombrie, ministrul Educației a spus pentru Edupedu.ro că se va uita pe ordinul de bursele ce vizează elevii de clasa a V-a și liceenii care învață într-o altă localitate: „O să mă uit pe ordinul de burse. Am auzit din dezbateri, înțelegerea mea este că parțial le rezolvăm cu suma forfetară pe navetă, dar o să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”.

  • Întrebată despre bursa rurală pentru elevii de liceu, ministra a precizat că „acolo e o problemă de lipsă de evaluare a nevoii reale, era doar o corelare cu reședință și atunci există multe cazuri, știm cu toții, în jurul marilor orașe în care dăm bani acolo unde nu sunt neapărat necesari”.

Ministerul Educației a fost sancționat cu 10.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în privința ordinului ce vizează criteriile de acordare a burselor. Este vorba despre eliminarea burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a. – detalii aici

Foto: © Forkosmos | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Ministerul Educației a fost sancționat cu 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în privința ordinului ce elimină bursele rurale pentru liceeni și bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a
DOCUMENT Ministerul Educației va cere inspectoratelor, abia la sfârșitul anului școlar, o analiză despre eliminarea burselor rurale pentru liceeni, potrivit Ligiei Deca
Criteriile de acordare a burselor, în analiza Ligiei Deca: „O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”, unde niciun elev nu primește acest drept. Ministrul mai spune că nu a existat nicio “evaluare a nevoii reale” în cazul burselor rurale pentru liceenii care învață în altă localitate, eliminate de Cîmpeanu luna trecută
BREAKING Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate, eliminată de Ministerul Educației / Măsura nu a fost anunțată public înainte de aprobare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Moș Crăciun poate fi prezent la serbările copiilor, cu aprobarea conducerii școlii / Tradiția lui Moș Crăciun cu siguranță poate fi considerată o situație excepțională – secretarul de stat Sorin Ion

Moș Crăciun poate participa la serbările organizate în grădinițe și școli, cu aprobarea conducerii unității de învățământ, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul…
Vezi articolul

Admitere liceu 2024. Directoarea Andreia Bodea: În ziua în care sunteți programați, părinți și copii, să aveți foarte clar în mână și doar să copiați pe foaie ordinea corectă a opțiunilor. Dacă copilul are anul acesta media 9,21, coborâți până la un liceu unde anul trecut s-a intrat cu 8,21

„În ziua în care sunteți programați, părinți și copii, să aveți foarte clar în mână și doar să copiați pe foaie ordinea corectă a opțiunilor”, a declarat Andreia Bodea, directoarea…
Vezi articolul
învățământul profesional și dual

Olimpiada județeană de discipline tehnologice 2024 – subiectele și răspunsurile corecte de la mai multe probe: Agricultură, Turism și alimentație, Economie administrativă, Electrică, Industrie alimentară, Construcții și lucrări publice

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Geografie (ONG) 2024, organizată duminică, 17 martie, au fost publicate de Inspectoratul școlar județean (ISJ) Bacău. Edupedu.ro…
Vezi articolul

Cine face subiectele pentru Evaluarea Națională nu cred că mai lucrează în sistem, spune un director de școală: „Ce e cu miștoul aceasta? Adică dau subiecte grele acum, ca să le dau ușoare în vară?”

Ion Ionici, directorul Liceului Jean Louis Calderon din Timișoara, a declarat pentru Edupedu.ro că „cine face subiectele (pentru examenele naționale – n.red) nu cred că mai lucrează în sistem, adică…
Vezi articolul

Propunerea de 2,1% din PIB pentru Educație, în proiectul de buget pe 2023 nu are nicio legătură cu prioritățile programului România Educată, spune Alianța organizațiilor studențești, care amenință cu proteste „față de nepăsarea clasei politice”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță că, dacă proiectul de Lege a Bugetului de Stat pe 2023 va fi trimis în Parlament în varianta ce prevede o…
Vezi articolul