Bursele pentru elevii de la școlile private întârzie din nou. În Sectorul 3 nu s-au mai plătit din luna martie / Primăria spune că pe 15 mai ar urma să plătească toate restanțele către copii

347 de vizualizări
Foto: © Weerapat Wattanapichayakul | Dreamstime.com
Bursele pentru elevii de la școlile private întârzie din nou, potrivit surselor Edupedu.ro. Cel puțin în Sectorul 3 al Capitalei, bursele sociale și de excelență au fost plătite cel mai recent pe 25 martie pentru luna februarie, după seria de articole Edupedu.ro. De atunci, însă, elevii nu au mai primit niciun ban.

Bursele se plătesc lunar pe data de 15 pentru elevi, potrivit metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024. Pentru elevii de la liceele private și confesionale, banii nu urmează circuitul Ministerul Educației – Inspectorat școlar – școală, ci sunt virați prin alocare de la Guvern – primărie – școală.

Anul acesta școlar, pentru prima dată bursele pentru elevii de la școlile liceele private, cel puțin în București, au fost plătite în majoritatea cazurilor în luna martie 2024 de primării, după seria de articole Edupedu.ro. Pe 26 februarie erau plătite pentru prima dată, de exemplu, elevilor din Sectorul 6.

Acum din nou ar exista probleme. Potrivit surselor Edupedu.ro, în Sectorul 3 până acum au fost efectuate două viramente: pe 28 februarie pentru bursele pentru 5 luni, septembrie 2023 – ianuarie 2024 și, pe 25 martie, bursele pentru luna februarie.

Contactat de Edupedu.ro pentru un punct de vedere, primarul Robert Negoiță ne-a direcționat către Bianca Tudor, directoarea adjunctă a direcției de învățământ din Primărie. Tudor a spus pentru Edupedu.ro că „de regulă plata burselor se va face imediat ce primim banii (n. red. de la Guvern). În maximum 3 zile ar ajunge și la copii”, după ce primăria primește fondurile, potrivit acesteia.

„Acum pe data de 15 (n. red. luna mai) se vor achita integral, inclusiv restanțele pe care le-am avut, deci o să ajungem la zi”, a adăugat Bianca Tudor, care spune că motivele ar fi „câteva necorelări”. Întrebată de motivele pentru „necorelări”, Tudor a spus că sunt diverse, fără a da însă detalii.

Context. Bursele elevilor de la școlile private au fost deblocate după ce Edupedu.ro a scris pe 23 ianuarie că bursele acestor elevi, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, erau blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mai exact, o hotărâre de guvern pentru plata lor în 2023 a fost aprobată de Executiv înainte de Anul Nou și nu a mai avut când să-și facă efectul.

La două zile după publicarea articolului, Ministerul Educației a transmis că primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ.

Explicații „în detaliu” despre bursele elevilor de la școlile și liceele private și confesionale, neplătite pentru primele 5 luni din acest an școlar, poate da ministerul condus de Ligia Deca, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-o conferință de presă de partid, în județul Maramureș, pe 27 ianuarie. Prim-ministrul a spus că „o să mă interesez exact pentru restanțe, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe”. – detalii aici

Întârzierile s-ar putea repeta și anul școlar viitor

Anul școlar viitor, 2024-2025, bursele pentru elevii din învățământul particular și cel confesional ar putea întâmpina aceleași probleme.

Noua metodologie-cadru pusă în dezbatere publică luna trecută, încă neaprobată de Ministerul Educației, prevede un mecanism similar pentru aceste burse – banii ar urma să vină tot de la Guvern, din sume defalcate din unele venituri de stat, prin consiliile locale și apoi la școli (sursa).

Foto: © Weerapat Wattanapichayakul | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. nici la scolile de stat nu Este alta situatia de exemplu in sect 1 copii cu handicap grav din scolile speciale nu au Mai luat banii pentru hrana din februarie intrebi si nimeni nu stie nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corina Crețu susține că România mai are de cheltuit 300 de milioane de euro, fonduri europene destinate ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: Există bani atât pentru cei care se întorc în România după studiile realizate în străinătate, cât și pentru cei care studiază în țară

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, grupul S&D) susține că „divizarea” studenților, prin inițiativa Guvernului de a oferi sprijin financiar celor care studiază în străinătate, este „inutilă și contraproductivă”, deoarece există…
Vezi articolul

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București lansează cursuri noi: „Totalitarism, presă, cenzură”, „IA pentru jurnalism – instrumente, practici, utilizare etică” și „Corespondentul de război”

Studenții la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din cadrul Universităţii din Bucureşti vor avea, din anul universitar următor, trei discipline noi în programul specializării de licenţă Jurnalism: „Totalitarism,…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, mesaj pentru elevii de liceu: Dacă planul tău de viață e în străinătate, atunci e ok să faci facultatea afară, altfel nu recomand

„Merită să studiezi și să obții o licență de facultate în străinătate doar dacă te vezi locuind și muncind ulterior acolo”, susține Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un…
Vezi articolul

Primarul Brașovului vrea să introducă „Masa caldă în şcoli” pentru toți elevii din județ, pe modelul orașului francez Tours, care are o bucătărie centrală unde sunt gătite zilnic 8.000 de mese pentru școli

Primarul Brașovului, Allen Coliban, vrea să implementeze în municipiu mai multe proiecte inspirate din modelul francez al oraşului Tours, pe care l-a vizitat la sfârşitul lunii trecute, printre care „Masa…
Vezi articolul