Bursele „Ligia Deca“, pentru medii sub 5, se dau un an întreg, chiar dacă beneficiarii chiulesc masiv. Situația unui elev cu media 3,50 care va lua circa 4.000 de lei bursă până în iulie 2024, deși de la începutul anului nu a venit deloc la școală

11.438 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Un elev de clasa a IX-a cu media generală 3,50 primește lunar sute de lei bursa de merit „Ligia Deca“, chiar dacă nu a venit nicio zi la școală de pe 11 septembrie, semnalează într-un mesaj pe adresa redacției un secretar de școală, sub protecția anonimatului. Potrivit metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, bursa de merit și cea de excelență olimpică sunt singurele pentru care absențele nu condiționează plata banilor către elevi.

În continuare, elevul ar urma să primească banii, chiar dacă nu vine la cursuri, potrivit secretarului care centralizează dosarele de burse la școala lui. Pe 15 noiembrie a fost făcută prima plată pentru peste 1,2 milioane de elevi din țară. Elevii cu burse de merit au primit circa 730 de lei pe lunile septembrie și octombrie. Recent, pe 15 decembrie și luni, 18 decembrie, în unele școli, au fost plătiți peste 380 de lei – bursa de merit pe luna noiembrie.

Elevul nu este singurul caz, însă: mai sunt peste 8.000 de elevi cu medii sub 5 care primesc bursă de merit, fiind printre primii 30% din clasa lor după performanțele școlare, criteriu impus de metodologia de acordare. Peste 130 de elevi din penitenciare au primit și ei la timp bursele, arată date de la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru Edupedu.ro.

Situația este cel puțin paradoxală, având în vedere că, deși nu există o condiționare a absențelor la bursele de merit, ca la cele sociale, tehnologice și pentru mame minore, Ministerul Educației calculează în schimb suma lunară în funcție de numărul de zile de școală. Edupedu.ro a scris că niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, mai exact „cuantumul minim” impus de lege nu poate fi minim, deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.

Elevul cu media 3,50 care va primi în continuare bursa de merit dacă va fi în evidențele școlii până la finalul anului școlar beneficiază de aceeași bursă de merit ca un elev care a trecut de o etapă națională a unei olimpiade școlare naționale și s-a calificat la o olimpiadă internațională, dar de la care nu a obținut vreun premiu. Edupedu.ro a arătat într-o analiză cum prin legea Deca – Iohannis au fost tăiați de la burse toți elevii din loturile lărgite pentru olimpiadele internaționale, iar cei din loturile restrânse, care reprezintă țara dar nu iau premii, vor fi recompensați ca elevii cu media 4,52 – un contra exemplu de promovare a valorilor și meritocrației în rândul elevilor, în România educată.

În același timp, elevii olimpici național sau international de la școlile private încă nu au primit niciun ban bursă de excelență olimpică, la care au dreptul prin legea educației în învățământul preuniversitar. Dacă nu întârzie procesul guvernamental de aprobare a Hotărârii de Guvern prin care Ministerul Educației primește banii pentru acești elevi, abia în ultimele trei zile din acest an ar putea fi făcute plățile burselor de excelență. Ar urma să primească și banii pentru lunile din urmă, dă asigurări secretarul de stat Florian Lixandru.

Edupedu.ro a scris cum o premieră istorică pentru România s-a înfăptuit pe 15 noiembrie 2023, când mii de elevi cu medii școlare mici și foarte mici, adică cu note de 1, 2, 3 și 4, au luat bursă de merit decisă direct de ministrul Ligia Deca. Fără precedent ca un ministru să premieze „pentru merit” corigența sau repetenția. Numele acestei burse acordate pentru 8.500 de copii care au sub media 5, medie echivalentă cu pragul de corigență, este legat ombilical de numele ministrei Educației. Un comentariu de-al său, de pe Facebook, este cel care a generat tot acest oximoron al burselor de merit pentru repetenți.

Cu nicio explicație nu a venit Ligia Deca în săptămâna în care Edupedu.ro a dezvăluit că ordinul său consideră merit și premiază corigențele. Niciun cuvânt din partea ministrei liberale a educației pentru familiile și elevii care astăzi nu mai știu ce să-și fixeze ca obiectiv: în mandatul Deca e la modă repetenția? O tăcere la fel de mare ca egoul ministrei care șterge fără remușcări comentariile negative pe care le primește online de la profesori, elevi și părinți, dar care decât să-și șteargă sau să-și recunoască propriul comentariu greșit de pe Facebook, preferă să sucească mințile și valorile a mii de elevi cărora le transmite, pe bani, că notele de 1, 2, 3 și 4 cu care au intrat în liceu sunt „meritorii“. Asta fără a-i lua în calcul pe colegii lor cu note mari care nu mai înțeleg nimic. – mai multe detalii aici

Cercetătorul Dacian Dolean semnala într-o analiză publicată pe Edupedu.ro că „dăm burse de merit elevilor cu note mici, dar ce ne facem cu bursierii care lipsesc de la școală?“.

„Argumentul folosit pentru a justifica decizia acordării burselor de merit chiar și elevilor cu note mici a fost ca și elevii din mediile defavorizate să aibă șanse să beneficieze de burse de merit. Este lăudabilă susținerea ideii de ajutorare a elevilor din medii defavorizate, însă acordarea unei burse de merit elevilor cu note mici fără să se ia în calcul absenteismul școlar riscă să condiționeze pozitiv (beneficii financiare) un comportament negativ (absenteism școlar). Un elev cu o medie generală de 4 poate primi bursă de merit pentru că majoritatea colegilor au medii de 2 sau de 3, însă atunci când un elev are media 4, probabilitatea este foarte mare ca acesta să nu fi frecventat școala cu consecvență. Iar profesorii nu pot să le predea elevilor dacă aceștia nu vin la școală. 

În acest caz, acordarea unei burse de merit elevilor care au multe absențe (chiar dacă sunt în top 30% din clasă) transmite următorul mesaj: Atât timp cât colegii tăi sunt mai slabi decât tine, este acceptabil să chiulești din când în când“, scria Dacian Dolean. Analiza integrală aici.

Context. Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale.

Numărul lor ar putea fi mai mare având în vedere că dosare de bursă socială – cazurile medicale, de exemplu – se pot primi la secretariat pe parcursul întregului an școlar.

Iată numărul burselor, la nivel național, pe tipuri de burse, conform datelor de la Ministerul Educației, anunțate înainte de virarea primelor burse din acest an școlar:

Tip de bursăNumăr beneficiari
Burse de excelență olimpică I –208
Burse de excelență olimpică II2.803
Burse de merit461.777
Burse sociale738.821
Burse tehnologice85.644
Burse participarea școlară a mamelor minore741
Total1.289.994
Schimbări la bursele de anul școlar viitor

Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, a spus despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025, că: “Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”.

Declarația ministrei vine în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei. Ligia Deca a făcut declarația după prezentarea raportului privind rezultatele PISA 2022.


15 comments
  1. După catastrofa burselor de merit,Ligia Deca trebuia demisă din
    funcția de ministrul al educației.
    Nu voi uita imaginea de investire ca ministrul al educației.Mai avea puțin și îi pupa vârful pantofilor celui care a făcut o Românie educată.

  2. Daca bursele de merit și de excelență nu sunt condiționate de prezenta la școală,atunci de ce bursele sociale nu s ar acorda în același regim.Este un haos pentru toți beneficiarii acestor burse .Din nou, sistemul șchioapătă fiind lipsit de orice logică.

    1. Buna ziua!
      Nici bursele de merit nu ar mai trebui platite daca elevul nu frecventeaza cursurile. Conform art. 17, alin 1 din ordinul de ministru.

  3. Doamna Ligia parca era vorba că bursa copiilor de merit este de 450 lei sau dați bani după cum vă convine.Nu este destul că faceți praf tot învățământul și va mai mirați că nu vin copiii la școală.Rusine

  4. e vremea leneșilor și a incompetenței …asta pricep copiii care învață!
    mă mir că nu s demiși toți din Ministerul educației …da cine sa i demită?! ei demit pe alții,eventual,care și fac treabă …
    hainele cele noi ale împăratului …așa e clasa politică!

  5. Nu comentez idioțenia de a da bursa de merit “celor mai buni dintre prosti” dar ma.frapeaza faptul ca și autorul a făcut scoala tot la fără frecventa!
    de unde scoate el.acei 4000 lei pe an?! in fapt sunt mai puțin de 3000

  6. Si atunci nu ii strigător la cer si bataie de joc pentru copilul meu cu media 9,12 la evaluarea națională si cu media 10 in clasa VIII- a,nu merita bursa.
    SILA!

  7. mai trist este ca acest guvern mincinos nu dau cei 450 lei/ luna pentru bursele de merit.s au gândit ei cum sa mai fure de la copii și au hotărât sa nu mai fie bursa pe luna(asa cum zice la lege) ci pe zi scolara(15 lei).Se bucura ăștia la câțiva zeci de lei furați de la fiecare copil..

  8. Intreb pt un prieten…
    Acest elev care nu a mai trecut pe la scoala din 11 sept, primeste banii intr-un cont sau i se dau cash, in mana ? Daca i se dau cash, sa intelegem ca elevul vine la scoala doar sa-si incaseze bursa ?
    Oricum, bravo Ligia, felicitari Klaus, sarutari de maini sotiei, tot cadru didactic si dansa si, uite asa, cu o astfel de echipa se mai face un pas spre desavarsirea haosului din educatie….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La practică, studenții de la medicină „vin să sprijine pereții”, spune Ileana Spătaru, președinte al Societății Studenților în Medicină din București (SSMB): „Există locuri unde nu ne bagă nimeni în seamă”

Ileana Spătaru, președintele Societății Studenților în Medicină din București (SSMB), a spus, în cadrul unei dezbateri, că studenții de la medicină „vin să sprijine pereții” la stagiul de practică obligatoriu:…
Vezi articolul