Ministrul Educației a prezentat astăzi într-o conferință de presă modificările aduse Legii Educației Naționale. Printre acestea se reglementează acordarea unor burse pentru elevi, iar școala va avea un buget și autonomie pentru a decide criteriile, potrivit formei actuale a Legii Învățământului Preuniversitar ce va intra de mâine, 13 iulie, în dezbatere publică.
- Propunerile celor două legi ale Educației vor fi de mâine lansate în dezbatere publică, timp de 35 de zile. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ.
- Noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu.
- Citește despre modificările propuse privind admiterea la liceu în 2024, schimbările legate de Bac 2027, titularizarea profesorilor, desființarea inspectoratelor școlare, înlocuirea notelor cu calificative și portofoliul educațional obligatoriu de la grădiniță
În noua lege a Educației din învățământul preuniversitar vor fi modificări aduse și privind bursele elevilor. În forma actuală prezentată azi, ministrul a spus că școlile vor avea bugete alocate și vor putea stabili singure criterii de acordare a burselor.
“Pe de o parte se reglementează (n. red. în lege) o alocație pe fiecare elev în funcție de nivelul de studii învățământ primar/ gimnazial/ liceal. Școlile vor avea constituite bugete pentru burse pe baza cuantumului specific fiecărui elev de învățământ primar/ gimnazial sau liceu și vor putea să stabilească propriile politici cu privire la sistemul de burse fără a coborî sub un anumit nivel minim al acestor burse prevăzut de lege. Fiecare școală va putea să se orienteze către susținerea performanței sau către susținerea nevoilor sociale ale elevilor, deci va stabili ponderea, școala va fi cea care va decide pe propriul buget. Anul acesta bugetul este de 1.03 miliarde lei pentru burse.
În urmă cu doi ani aveam 270 milioane lei alocați burselor, apoi anul trecut am crescut la 540 milioane de lei, iar la rectificarea bugetară am adăugat alte 105 milioane. Anul acesta având 1,32 miliarde lei fondul de burse cred că la rectificarea bugetară va trebui să suplimentăm acest fond, iar de anul viitor vom avea din nou o dublare care va avea un impact bugetar de 4%”, a spus Cîmpeanu.
Ministrul Educației a subliniat faptul că potrivit modificărilor propuse în noua lege a Educației, cheltuielile sunt mai mari decât actualul buget: “Aș vrea să comparați cu bugetul Ministerul Educației care în acest moment este exact 30 miliarde lei, iar impactul bugetar doar al legii învățământului preuniversitar este 31 miliarde de lei. Impactul bugetar este mai mare decât actualul buget al Ministerului Educației, din cele 41 miliarde investite în Educație.
Ar fi o mare provocare pentru ca România să găsească resurse pentru acoperirea acestor costuri, vom vedea pe parcursul consultări publice dacă ceea ce Ministerul Educației a trecut în aceste texte de lege pentru a implementa proiectul România Educată va fi conform așteptărilor societății sau nu”, a mai precizat oficialul.
2 comments
Ministru-Catastrofă. Mai mare haos în învățământ nu a fost cum este de când d-l Câmpeanu este ministru. În fiecare zi vine cu noi proiecte de lege,noi modificări, unele mai proaste ca altele. Nu mai esti sigur când începe școala, când si cât este vacanța ,când se termină anul școlar, dau teste și teze elevii dau evaluare,etc.HAOS TOTAL
ȘI FOARTE MULTE AR MAI FI DE SPUS !!!
Au pe naiba bani de burse la slatina abia avum dau dar cica nu au bani sa dea pt tot anul k nu au bani