Bursele elevilor de la liceele militare ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale / Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – proiect

2.989 de vizualizări
Foto: © Vinnstock | Dreamstime.com
Pentru a debloca plata burselor pentru elevii din liceele militare, Ministerul Educației vrea să modifice prevederile art. 42 din legea învățământului preuniversitar, iar finanțarea burselor ar fi urma să fie asigurată de Ministerul Apărării Naţionale, conform unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică  

Peste 1.000 de elevi din colegiile militare nu și-au primit bursele în anul școlar 2023-2024, pentru că Ministerul Educației a întârziat plata lor, iar Ministerul Apărării Naționale nu a mai avut bază legală pentru a finanța bursele, care se asigură prin finanțare specială din bugetul Ministerului Educației, conform legii învățământului preuniversitar.

MApN a adresat o scrisoare oficială Ministerului Educației, în decembrie 2023, prin care „a solicitat clarificări pentru deblocarea cu celeritate a situației, fie prin deblocarea fondurilor de către M. Ed., fie prin crearea cadrului legal pentru acordarea burselor pentru elevii din colegiile militare naționale de către MApN”.

Pentru a debloca plata burselor pentru elevii din liceele militare, soluția Ministerului Educației este ca Ministerul Apărării Naționale să asigure finanțarea lor.

Astfel, se propune modificarea prevederilor art. 42 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care va avea următorul cuprins : 

„Art. 42 Finanțarea de bază, complementară și specială, precum și cheltuielile de instruire și întreținere a elevilor din învățământul preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, inclusiv pentru anul școlar 2023-2024, sunt asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și alte instituții cu atribuții în domeniile apărării, informațiilor, ordinii publice și securității naționale, din fondurile alocate din bugetul de stat.”

Aproximativ 3.900 de elevi erau înscriși în anul școlar trecut (2022-2023) în cele cinci colegii militare din țară și în școlile militare de maiștri militari și subofițeri, potrivit datelor anunțate de MApN la începutul lunii septembrie 2022. 

Potrivit regulilor de acordare a burselor școlare în anul școlar 2023-2024, care prevăd că primii 30% elevi dintr-o clasă ordonați după media generală de anul școlar trecut obțin o bursă de merit lunară, ar fi vorba de circa 1.000 de elevi vizați de blocajul burselor din prezent, fără a-i pune la socoteală pe cei care beneficiază de burse sociale sau de excelență olimpică.

Există 5 colegii naționale militare în România. Aproape 1.000 de elevi în total sunt admiși anual în acestea în clasa a IX-a. Este vorba despre:

  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza;
  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia;
  • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova;
  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța

Toți elevii liceelor militare au promovat Bacalaureatul 2023.

DOCUMENT Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 198/2023 și modificarea și completarea unor acte normative.

Foto: © Vinnstock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 1.000 de elevi din colegiile militare nu își primesc bursele din cauza că inspectoratele școlare blochează plățile, susține Ministerul Apărării Naționale: Nu avem bază legală pentru a finanța bursele, care se asigură prin finanțare specială din bugetul Ministerului Educației
Surse: Bursele elevilor de la liceele militare, neplătite de la începutul anului școlar

2 comments
  1. DESPRE CE “FINANTARE SPECIALA” POATE FI VORBA DACA, cf. Normă metodologică Parte integrantă din Hotărâre 2192/2004, “Finanţarea de bază şi finanţarea complementară ” presupune:

    Art. 19. – Fondurile unităţii de învăţământ, indiferent de sursele de provenienţă (buget de stat, buget local sau surse proprii), se alocă pe următoarele destinaţii:

    a) finanţarea de bază, proporţională cu numărul de preşcolari/elevi, pentru următoarele categorii de cheltuieli:
    1. cheltuieli de personal;
    2. cheltuieli materiale şi servicii;
    3. cheltuieli cu perfecţionarea profesională, cu excepţia celor care se suportă de la bugetul de stat;

    b) finanţarea complementară, aferentă următoarelor categorii de cheltuieli:
    1. consolidări, investiţii şi reparaţii capitale;
    2. subvenţii pentru internatele şi cantinele şcolare;
    3. cheltuieli pentru organizarea evaluărilor, simulărilor şi examenelor naţionale ale elevilor, cu excepţia cheltuielilor care se suportă de la bugetul de stat;
    4. cheltuieli cu bursele elevilor 👈👈👈👈👈👈👈📝📝📝📝📝📝📝❗❗❗❗❗❗
    5. cheltuieli pentru transportul elevilor;
    6. cheltuieli pentru navetă, cele 6 călătorii cu reducere pe calea ferată prevăzute de lege, pentru cadrele didactice de predare şi didactice auxiliare;
    7. cheltuieli pentru efectuarea examinării medicale obligatorii a salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat, cu excepţia celor care, potrivit legii, se efectuează gratuit;
    8. cheltuieli pentru concursuri şcolare şi activităţi educative, cultural-artistice, sportive, turistice.

  2. “Așa le trebuie dacă au promovat examenul de bacalaureat 100%”
    Doar într-o țară din lumea a treia se poate întâmpla așa ceva.
    Să lovești în liceele de elită ale propriei țări, in copii care au plecat de acasă la 14 ani, copii care își iubesc țara, care stau drepți in fiecare dimineață și in fiecare seară , indiferent de vreme, dând onorul când cântă imnul patriei
    lor , înseamnă că nu ești Român.
    Cuvinte nu pot exprima ceea ce simt la adresa celor responsabili de masacrul inimilor acestor copii, care ce să vezi, mai și învață.
    100% bacul luat în toate liceele militare!!!!
    Bravo ministerului educației !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității „Lucian Blaga” a sesizat Parchetul din Sibiu pentru posibile „infracțiuni contra persoanei”, în cazul profesorului Eugen Iordănescu, acuzat de studenți de abuzuri / O comisie disciplinară va verifica separat „desfășurarea activităților didactice și a obligațiilor de serviciu”

Rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru posibile infracțiuni “sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni contra persoanei”, potrivit unui răspuns transmis la…
Vezi articolul

Scădere dramatică a concurenței la școlile militare postliceale de pe un an pe altul, atrage atenția Ministerul Apărării, confruntat și cu un val de demisii din armată în condiții de război la graniță. Soluția: școlarizarea de absolvenți de licee civile – proiect de OUG

În anul 2022, numărul tinerilor care s-au înscris pentru admiterea la școlile militare de subofițeri s-a redus aproape la jumătate față de anul 2021, potrivit profit.ro. Aceste informații se găsesc…
Vezi articolul