BREAKING Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu

166.823 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024. Printre noutăți: dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu. Vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare, prevede proiectul. Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi. Amintim că în noua lege a Educației dispare bursa de studiu care se acorda elevilor care au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50. Astfel, 91 de mii de burse de studiu dispar.

În noul an școlar, 2023-2024, se schimbă modul de acordare al burselor de merit, printr-un proiect de ordin de ministru, pus în dezbatere publică vineri seara, 25 august.

Acestea nu se vor mai acorda în funcție de un anumit prag de medie, ci vor primi 30% dintre elevii fiecăriei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Până acum primeau burse de merit elevii care au obținut media anuală generală de la 9,50 în sus. Apare însă și o condiție, ca „elevii să aibă media 10 la purtare la finalul cursurilor din anul școlar anterior și să fie promovați la toate disciplinele”.

În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) lit. a), lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

Modelul a fost preluat de la primăria sectorului 6, care prin hotărâre de consiliu local prin care a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor. Primarul Ciprian Ciucu este coleg de partid în PNL cu ministra Ligia Deca.

Pentru anul școlar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit prin Legea Educației, ca excepție, urmând ca începând cu anul școlar 2024-2025, cuantumul minim al burselor va fi aprobat prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFÎP).

Pentru anul școlar 2023-2024, bursă de merit este 450 lei/lună (n. red. crește de la 200 de lei cât este în prezent).

Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Acesta va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit pe baza mediei generale, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. b) – d) atestate prin documente școlare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unității de învățământ, de pe diplomele obținute la competiții, însoțite de o cerere în acest sens, depusă de părinte/reprezentant legal/elev major, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Profesorul diriginte sprijină părinții/reprezentanții legali ai elevilor și coordonează procesul de
depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.

În noua lege a Educației dispare bursa de studiu care se acorda elevilor care au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50. Astfel 91 de mii de burse de studiu dispar, potrivit calculelor Edupedu.ro.

DOCUMENT Proiectul privind metodologia cadru de acordare a burselor școlare:

Ministerul Educației a fost amendat de Consiliul Național de Combatere a Discriminării, din 16 noiembrie 2022, cu 10.000 de lei pentru că prin ordinul de ministru din septembrie 2022, emis de fostul ministrul Sorin Cîmpeanu, elevii de clasa a V-a nu au mai putut primi burse de merit. CNCD a stabilit că ordinul este discriminatoriu.

Ministerul a justificat eliminarea burselor pentru elevii de clasa a V-a, spunând că din 2023 nu mai există semestre, ci module, și nu pot fi luate în calcul calificativele din clasa a IV-a pentru acordarea burselor. Consiliul a remarcat “pasivitatea unei instituții a statului român de a identifica un alt mod de evaluare a elevilor de clasa a V-a astfel încât să fie respectat principiul nediscriminării în cazul acordării burselor de merit”.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii vor primi burse școlare între 300 și 3.000 de lei pe lună, din septembrie 2023, potrivit Legii Învățământului preuniversitar. Apare bursa tehnologică și dispar actualele burse de performanță și studiu. Care sunt criteriile de acordare

171 comments
  1. Deci ii invatam de mici cum e in viata.. copiii cu rezultate mediocre vor beneficia de bursa, si cei care au medii mari, nu vor primi . Era destul de motivationala si bursa aceea, si de ce sa nu fie si ei rasplatiti in vreun fel? Oricum pompam bani peste bani in proiecte, materiale, etc ( si asta se intampla la clasele cu medii bune, la cele cu medii mai putin bune, nu prea isi da nimeni interesul, dar tot ei vor fi norocosii).Pai de ex copilul meu a avut media 9.85, a aluat 9.55 media la capacitate(a2a medie din scoala), a intrat a6a pe liceu, dar nu va lua bursa, pt ca sunt veniti multi cu medii mari, de 10 chiar, de la scoli mult mai slabe. Asta e..inca o confirmare ca esti luat de prost.

    1. Nu contează media din clasa a opta sau 5-8. Contează doar media de admitere la liceu, care anul acesta este chiar media de la examen. Iar dacă este peste 9,50 (adică 9,55, cum spuneți), va lua bursă de merit indiferent dacă este în primii 30% sau nu.

  2. Cu o gândire sănătoasă și cu respect pentru toți elevii s-ar putea găsi o soluție și pentru a se acorda bursă de merit celor din clasa a v-a , mai ales celor care au doar FB, ar fi clar că sunt merituoși. Nu se vrea , vor să lase o categorie de copiii fără bursă de merit, singura vină a elevilor este că sunt în clasa a v-a, din start ministerul îi dă deoparte. Nu e discriminare? nu e încălcarea drepturilor copilului?

  3. Nu mă mai miră nimic, la cei ce ne conduc ne putem aștepta la orice. Ei vor să facă doar cum vor ei fără a mai respecta legea, fără a ține cont de meritele reale ale unui om și să urmărească să promoveze pe cei care au învățat și învață. Nu e nevoie să învețe, descurcarții de acum au valorile lor și căi bazate pe tupeu și impostură. Ce să ne mai mire? când la catedră sunt acceptați cu note puțin peste 5 sau sub 5, în plus mai au și pretenții de ” merituoși” dar se “implică”, depun eforturi pe alte căi, nu să învețe sau să muncească și chiar sunt favorizați și ” apreciați” în grupul lor cu chip moral asemănător. Nu cred că se vor mai obosi să schimbe ceva în sensul de a se promova munca, învățătura, cinstea și recunoașterea adevăratelor valori. Sunt uniți în a face rău altora, de
    a-și atinge interesele lor prin abuz, încălcări de drepturi ale celor ce nu sunt cu ei la răutăți și prin lipsă moralitate. Doar dacă ar fi o “curățenie” reală în toate sistemele, am mai putea vedea dreptate pentru cei merituoși prin efort personal, cu cinste și respect pentru copii acestei țări și pentru cei care trăiesc în ea.

  4. Îmi exprim dezacordul total cu privire la acest proiect ,în calitate de elev.Consider că această propunere nu va aduce beneficii tuturor elevilor care chiar își dau interesul să învețe.Gândiți-vă că au fost făcute atâtea schimbări de-a lungul timpului.Spre exemplu,să ne gândim la generația de elevi care au început clasa pregătitoare în 2012,generație din care fac și eu parte.Începând cu anul 2013 a fost schimbată și programa școlară,manualele.Am trecut prin pandemia COVID-19 și prin sistemul online și hibrid de învățare începând cu clasa a VII-a .Am dat alt tip de examen la finalul clasei a VIII-a ,examen tip PISA.Cu toate piedicile ,am intrat la un Colegiu prestigios din județ,în prima clasă!Anul trecut am obținut media 9,84,fără niciun fel de meditație,deoarece provin dintr-o familie cu venituri modeste,fiind a zecea în clasament,iar procentul de 30% din nr. de elevi ai clasei din care fac parte este echivalent cu 9 elevi ,ceea ce înseamnă că mă voi afla fix sub linie.În clasa a IX-a și a X-a s-a mers după programa veche,iar Bacalaureatul încă nu știm cum va fi,poate se va mai schimba ceva…nu a fost atât de ușor pentru noi să trecem de la un ritm de învățare la altul.Și totuși continuăm să învățăm,pentru noi,bineînțeles ,dar bursa de merit are o contribuție destul de mare! Dacă propunerea va fi acceptată ,se va ajunge la discrepanțe mari: nu vor primi bursă elevii cu medii foarte bune din clasele cele mai bune,deoarece nu se vor încadra în procentul de 30% ,dar vor primi elevii cu medii generale mici din clasele cu nivel slab la învățătură. În condițiile date,elevul își pune întrebarea :”La ce bun să mai învăț?”Totuși ,bursa de MERIT haideți să o acordăm elevilor pe merit ,nu celor care vin la ore doar pentru prezență,dar se încadrează în procent…

    1. Perfect de acord. Cum sa acorzi bursa aceasta ca și procent dintr-o clasa? Trebuie neapărat menționată și o nota minima de la care sa se acorde bursa de merit, 8.50- 9 și crescut procentul elevilor la care se va acorda aceasta bursa.
      Chiar nu realizează nimeni ca aberația asta de propunere de 30%, fără prag de nota, le da în cap exact celor care învață și chiar au un merit???? Cum poți sa dai la o parte un copil cu medie peste 9-9.50 și sa ii dai ” BURSĂ DE MERIT ” unuia cu 6-7???

  5. Normele astea metodologice ar trebui sa clarifice prevederile legale dar sunt departe de a face asa ceva. Doar un exemplu: legea prevede ca minim 30% din elevi sa primeasca burse de merit. normele metologice prevad fix 30% dar nu spun nimic de cazul in care rezultatul calcului da cu virgula. La o clasa cu 28 elevi 30% este 8.4 elevi. Cati vor primi bursa, 8 sau 9? Daca 8, se incalca legea, daca 9, in baza carui articol din norme, ca lipseste orice clarificare?

  6. Bursa de merit neconditionata de media generala ci de un procent oarecare dintre elevii unei clase este cea mai proasta idee pe care am auzit-o pana acum. Se va ajunge la discrepante mari: nu vor primi bursa elevii cu medii foarte bune din clasele de excelenta deoarece nu se vor incadra in procent dar vor primi elevii cu medii generale mici din clasele cu nivel slab la invatatura. Nu este corect! Parerea mea este ca trebuie un prag minim al mediei generale, nu neaparat 9,50 poate alta valoare si valori diferite ale bursei pentru intervale de medii.

  7. Este o lege TOTAL DISCRIMINATORIE, NEGÂNDITĂ, FĂCUTĂ PE REPEDE ‘NAINTE și lasă copii merituoși care au muncit un an întreg într-o clasă competitivă, după ce în clasa a V-a au fost lăsați fără burse. Cum poți să ii defavorizezi pe elevii care au muncit la olimpiadele școlare judetene și nationale și au reusit locurile II și III? Cu ce drept schimbi tu Deca&Iohannis regulile în timpul jocului? De ce nu au avut tupeul să o facă la începutul de an școlar? RUȘINE SĂ LE FIE!!!

  8. Merit înseamnă merit. Bursa de merit trebuie menținută pentru cei care învață și care au muncit sa ia note mari. Trebuie acordata copiilor cu medii de la 9.50. Nu uitați ca se numește bursa de merit și nu de prezenta. Fiți corecți cu acești copii!

    1. copilul meu este pe locul 5 din clasa, cu media 9, a participat la concursuri si olimpiade unde a luat premii, a invatat in timp ce altii au stat pe terasele barurilor, inseamna ca el nu merita bursa penru ca nu are media 9,50????? atunci ce rost are sa mai invete anul acesta si sa participe la olimpiade????

      1. Învață pentru el. Acest stimul probabil este pentru viitoarele alegeri electorale., ar fi de bun simt, sa le mărească alocația de stat.

  9. Sunt mama unui elev care a absolvit clasa VI-a cu media anuală 9,88, dar având în vedere că este o clasă competitivă, cu elevi foarte silitori, este doar al 13-lea din clasă. În fața lui sunt 7 elevi cu media 10 și 5 elevi cu media 9,92. Fiul meu, așa precum mulți alții care învață în școli gimnaziale/licee cu rezultate bune la învățătură (certificate în urma examenelor naționale), va rămâne fără bursă de merit, în condițiile în care elevi care învață la școli/licee cu rezultate mediocre vor primi bursă de merit chiar și cu media 7, 6 sau de ce nu 5, doar pentru faptul că se află în primii 30% din clasă.
    Consider că este o metodologie făcută pe genunchi, care nu are nimic de-a face cu Educația, ci doar cu calitatea de membri de partid ai celor care ne reprezintă interesele în Ministerul Educației.

    1. buna ziua,

      Perfect de acord cu dumneavoastra,

      Si eu sunt in aceeasi situatia. Baitul meu are mediaa 9,86 si este al 11-lea , liania se va trage deasupra lui la bursa.

      Trebuie sa facem o petitie a parintilor direct la ministru.

  10. De ce bursele de merit se acorda doar elevilor din scolile de stat? cei din scolile private nu merita aceste burse daca au rezultate foarte bune?

  11. Într-o țară în care bursa profesională sau tehnologică poate fi mai mare decât a unui student de 10 de la medicină, despre ce echitate se poate vorbi?

  12. Terminați cu mita electorală mascată in burse acordate aiurea și folosiți banii pentru a crește alocațiile tuturor copiilor. Ați ajuns să îi plătiți pe copii că să învețe carte. Cu ideile voastre crețe ati adus în derizoriu și recompensarea elevilor silitori. Auzi, să iei bursele olimpicilor județeni și să le dai celor cu medii de 7 la clasă. Parcă înnebuniți de la un an la altul.

    1. Cam câți știu ce înseamnă să iei un premiu județean sau să te califici la Națională? Dacă ar fi știut cineva nu ar fi propus ” stimularea” celor care nu au promovat examenul. Un elev silitor are nevoie de cărți, culegeri, aplicații plătite și rechizite. Unul căruia nu-i place cartea folosește un singur caiet pentru un an întreg. S-ar putea să îi rămână și foi goale.

  13. O decizie foarte proastă. Oare guvernanții gandesc cand propun așa ceva? Un elev cu media 9.74 intr o clasa buna este pe locul 12 si nu primeșt bursa, dar un elev cu media chiar sub 7, dintr o clasă cu elevi mai puțin pregătiți va lua bursă. De ce se mai numește de merit? Merit deosebit, pentru care esti răsplătit cu bursa daca ai media 7 … pentru unii elevi, iar pentru alții care au peste 9.50 nu este merit. Doamne, in ce tara trăim! Cata bătaie de joc!

  14. Totul se rezumă la cât de nenorociți și hoți sunteți.
    Bine că nu renunțați la pensiile voastre speciale dar renunțați la bursele orfanilor de un părinte și la bursele de merit ale copiilor. 91.000 de copii rămân fără burse. Rușine să vă fie.
    Copii de la scoli slabe vor lua bursă cu note mici iar cei din școli bune nu vor lua bursă nici cu 9.00.
    Nu vă este rușine? Cum puteți dormi noaptea la câte măgării faceți? A, da, știu. Dormiți liniștiți că voi aveți, doar furați de la alții. Ați găsit de la cine să furați. De la niște copii

  15. Nu se rasplateste munca si performanta ci pur si simplu “norocul” de a fi intr-o clasa cu elevi mai slabi. Daca ati respecta elevii i-ati anunta de la inceputul anului scolar cum se vor acorda bursele pentru anul scolar viitor.
    Daca vorbim de licee, vom avea elevi cu bursa de merit care nu vor lua BAC ul. Aici sa vedem cum puteti justifica.

  16. RUSINE d-na Deca!!! Dar ce pretentie sa avem de la guvernantii corupti ai acestei tari, daca la Curtea Constitutionala ia decizii pentru prezentul/viitorul nostru un Bogdan Licu, elev de nota 5 la romana pe diploma de licenta? Cum sa schimbi regulile in timpul jocului? De ce parlamentarii primesc beneficii, inclusiv salariul, daca nu au rezultate? De indicatori de performanta au auzit stimabilii parlamentari? Mi-am sfatuit copilul sa plece din aceasta tara cu prima ocazie. Cei care ne-au condus dupa 1989, ne-au vandut tara pe bucati. Nu isi asuma vina pentru niciun esec. Ne-am saturat de voi!!!

  17. OABERATIE DE PROIECT! NOAPTEA MINTII! SE NUMESTE BURSA DE MERIT NU BURSA SOCIALA! MERIT INSEAMNA A DEPUNE MUNCA SI CARE ULTERIOR, PRIN REZULTATE, SA FIE RASPLATITA!
    CUM POTI SA PRIVEZI DE BURSA UN COPIL CU MEDIA 9,50, SI SA-I ACORZI BURSA DE MERIT, UNUIA CU 7, CU 6,.DOAR PENTRU CA SE INCADREAZA IN PRIMII 30% DINTR-O CLASA.
    ALOOOOO MINISTERUL? PENTRU CE AU MAI INVATAT COPIII NOSTRI SI AU INTRAT LA CELE MAI BUNE LICEE, ACOLO UNDE POSTE ULTIMA MEDIE A FOST 9.80? CA SA IA BURSA UN MEDIOCRU CU MEDIA 7, CARE A INTRAT LA UN LICEU MAI SLAB, PENTRU CA ACOLO S-A INCADRAT?
    ACEI COPII IN NR. DE 26 SAU 27 DE ELEVI CARE AU INTRAT LA UN LICEU FFF BUN, UNDE ULTIMA MEDIE A FOST 9,80, NU AU DREPTUL LA BURSA, PT CA SUNT TOTI CU MEDII PESTE 9,80, IAR VOI, CU IDIOTENIA DE PROIECT, ACORDATI BURSA NUMAI PRIMILOR 6-7 elevi.
    DE PARTEA CEALALTA….INTR-O CLASA IN CARE S-A INTRAT CU 7…..PANA LA 5…..VOI DATI BURSE DE MERIT PRIMILOR 6-7 COPII CARE POT AVEA SI MEFIA DE 6..
    VAI DE NOI…..ROMANIA EDUCATA!
    SE INCURAJAZA LEPRISMUL, NEMUNCA, LASA MA CA MERGE ASA…..S.A.M.D
    RUSINE SA VA FIE!

  18. Elevii din licee tehnologice trebuie ” stimulați ” ? Legea îi premiază de fapt pe cei care nu învață și îi pedepsește pe olimpici. Unde este echitatea? Cum să acorzi 300 de lei pe lună doar pentru faptul că elevul nu a avut medie să intre la un liceu teoretic și a ajuns la tehnologic? Înainte ca aceste legi să fie aprobate nu citește nimeni un draft? Normal că nu au bani pentru olimpicii județeni dacă trebuie dați celor certați cu cartea! Avem un sistem care dorește să excludă performanța! 30 % dintr-o clasă? O prostie mai mare nici că există! Într-o clasă slabă va primi bursă de 450 pe lună un elev care are media generală 9 iar într-o clasă de performanță nu va primi cel cu 9,80, spre exemplu? Unde este echitatea? Cum să avem o Românie educată fără a-i stimula pe performeri? Cei care descurajează elevii ar trebui trași la răspundere de pe acum, nu după vreo 8 ani când se vor vedea rezultatele mediocrilor. Se plânge lumea că pleacă în străinătate tinerii capabili și că Statul cheltuie bani cu ei, dar să știe Statul că vor pleca în afara țării și absolvenții de licee tehnologice pe care îi tot premiază, în cel mai bun caz, în construcții. Dacă vrei TU, ca STAT, să faci ceva și pentru cei certați cu cartea, dă-le o șansă să învețe meserie, plătește-i pentru practicarea ei și așa vor avea și ei un viitor. Dar tu le dai bani de țigări și tot nu rezolvi nimic! N-ai văzut Tu, Statule, că tot ei nu iau bacalaureatul ? Și tot din cauza ta pentru că nu îți dai seama că el nu poate lua 6 dacă a intrat în clasa a 9-a cu 2… și totuși, îl încurajezi cu câte 300 de lei pe lună! Bravo măi, ce să zic! Asta da măsură populistă, statistic vorbind!

  19. Corect! Eu am trimis la ambele. La prima adresă am primit și răspuns de confirmare, că s-a primit, iar a doua adresă nu este validă, a venit înapoi… Chiar le-am făcut observație că afișează pe site-ul Ministerului informații eronate… Părerea mea este că această problemă nu poate fi rezolvata decât în instanta și cu o sesizare la Consiliul Național pentru Discriminare. Mai bine ne-am organiza în sensul ăsta, că în baza Ministerului, din experienta mea de 34 de ani în învățământul preuniversitar, nimic nu o să se schimbe…

  20. Aberant! Nu-ti vine a crede că asemenea oameni, cu funcții în Ministerul Educației, pot gândi așa. Renunțați! Nu suntem cu toții proști. Renunțați la toate bursele voastre jegoase sau, cel puțin, nu le mai numiți burse de MERIT! Poate BURSĂ DE MERIT și FĂRĂ MERIT, mai corect ar fi…Doamne, ce putem trăi!

  21. O idiotenie de proiect! Ca multe altele din sistemul de invatamant … Este clar ca cei care lanseaza asemenea proiecte sunt rupti de realitate. Este bursa de MERIT!!! Deci trebuie acordata pentru un merit, media de 9.50 ca si pana acum, nu doar pentru ca mergi la scoala sa faci prezenta. Chiar nu vrem sa intelegem ca viitorul inseamna copiii nostrii, ca in ei si in educatia lor trebuie sa investim? Nu doar noi parintii, ci si statul?! Un astfel de proiect ar defavoriza clar elevii buni. Sunt total impotriva aprobarii!!!

    1. Incredibil!!! Asta inseamna ca intr o clasa mai slab pregatita, ajunge sa ia bursa de merit elevi cu medii mici??? Cum lasati sa fie posibil asa ceva!!! Nu e posibil!!Voi chiar nu vedeti?? Copii au luptat anul trecut pentru o bursa pe care o pot folosi, de ex.pentru o activitate sportiva, iar acum cu 9.55 vor fi in situatia ca nu i au bursa!!! La copii astia nu se gandeste nimeni??? Rusine cu asa propunere prost gandita!!! Inca o data , rusine!!!

  22. Cum sa ingradesti tu dreptul la bursa sociala , conditionand acordarea acesteia de venitul parintelui supravietuitor??? Este revoltator! Copil care invata, care nu are absente, copil care si-a pierdut un parinte, tu ii iei farama aia de bursa sociala conditionand-o de venit parintelui supravietuitor ??? Adica pe principiul ” mori de foame , daca vrei sa-ti dam!” Ca nu poti sa traiesti cu un copil , care are si media 10, avand salariul minim pe economie ! Rusine sa va fie!!!

  23. Buna observație!Se pare ca este un subiect care a stârnit foarte multe patimi.Se insinuează inclusiv ca salariile profesorilor nu sunt calculate obiectiv doar ca ,de pildă,gradatia de merit se calculează pentru 16% din efectivil corpului profesoral,este un numar limitat de gradatii alocate anual pentru fiecare arie curriculară la nivel de județ. La fel si bursele de merit este corect sa fie acordate pentru un procent limitat din efectivul de elevi ,iar competitia sa se faca in cadrul fiecarei specializari la nivel de județ (de pilda,pentru primii 30% de la profilul mate-info din judet).Datele se colecteaza pe o platformă a inspectoratului,iar bursele se distribuie computerizat.

  24. Oare copiii noștri învață doar pentru a primi cei câțiva lei reprezentați de o bursă școlară? Asta să fie singura lor motivație? Ar fi mare păcat sa fie așa. Ar fi și mai trist ca neprimirea aceste modeste gratificații în bani să fie considerată un motiv serios de supărare. În mod cert, fiecare copil are o listă lungă de motive serioase și importante care-l determină să facă eforturi pentru a se dezvolta frumos. Pe de altă parte, acordarea burselor se poate face după un criteriu sau altul, important este ca pentru toată lumea să se aplice aceleași criterii. Și da, uneori criteriile se pot schimba. Poate că ar trebui să comparăm mediile claselor de mate-info cu cele ale claselor de filologie. Dintotdeauna la clasele de mate-info au fost mult mai puțini elevi cu medii foarte mari prin comparație cu cele de filo iar pentru aceste medii mai mici elevii au muncit din greu. De ce să nu introducem un criteriu de competiție între elevii de la același profil (cei de la filo să concureze cu colegii lor, cei de la mate-info cu ai lor) în loc să raportăm toți elevii la un criteriu unic și arbitrar (media, cât o fi ea)? Nu e mai bine pentru elevi să fie și așa? Să se întreacă între ei cei care pot concura unii cu alții?

    1. Adevarat, copiii nu invata doar pentru bursa. Ar fi bine ca aceste criterii sa se cunoasca la inceputul anului scolar care va fi luat in calcul la primirea acestor burse. Nu dupa ce se termina si nici dupa ce in Legea Educatiei apare altceva. Nu stiu ce clase de mate info cunoasteti, dar la liceul unde invata copilul meu, la mate info s-a intrat cu medii foarte mari si sunt in continuare medii mai mari decat la stiinte ale naturii si nu mai zic de filo. Adica practic, ierarhia s-a cam pastrat. Sunt elevi foarte buni. Poate ca o evaluare standardizata nu ar strica ca sa nu mai existe suspiciuni de alta natura. Dar, nu e vina elevilor ca nu exista. Cat despre faptul ca elevii sa concureze cu altii ca ei, eu nu cred in aceasta competitie. Chiar daca pare un cliseu fiecare trebuie sa se autodepaseasca de la o zi la alta, de la un an la altul. Si daca e bursa de merit sa-si onoreze numele. De merit sa fie si sa nu produca discriminare. Adica sa se ajunga in situația ca un elev cu 9,70 sa nu ia bursa si altul cu 7 sa ia.

    2. Nu învață doar pentru bursa. Dar poate ca unii copii se bazează pe bănuții din bursa. Pentru unii, 200lei pe luna înseamnă ceva, dar vad ca unora le e greu sa înțeleagă.

    3. Atât timp când în lege se propune ” stimularea” elevilor din liceele tehnologice cu 300 de lei pe lună, de ce le-ar strica celor admiși la licee teoretice acest stimulent? Sunt elevii de8- 9-10 mai prejos decât cei de 2-3-4 ? Unse este logica? Păi cei care au înregistrat un eșec la examen n-au avut motivație timp de 8 ani și vor avea acum, după 8-9 ani de școală? Eu consider că sunt bani de buzunar, nu stimulent pentru învățare. Oare vor primi și burse de “merit ” cei de la licee tehnologice pe lângă bursa de încurajare dacă se află în primii 30% din clasă? Asta da afacere!
      Toată lumea știe că elevii nu învață pentru bursă dar dacă e bursă, să fie de merit, pe merit, nu socială și nici ” de stimulare”. Școala și performanța elevilor nu trebuie asociate cu pomenile sociale. La școală elevii trebuie să primească stimulente pentru ceea ce știu și reușesc să facă, nu pentru veniturile împărțite pe membri , acestea din urmă nu ar trebui asociate nici cu școala sau performanța. Pentru lipsa veniturilor există ajutoare sociale care sunt atribuite părinților fără venituri. Dacă sunt mici, să le mărească!

  25. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse/ Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu intervin?
    Cum e posibil ( vorba cuiva) ca cineva să condiționeze obținerea bursei de orfan de venitul părintelui singur? Știți domnilor care faceți o asemenea lege cât efort depune părintele singur pentru un plus de venit? Pentru a avea doar minim pe economie ar fi condamnat acel orfan la mai multe lipsuri nu doar al părintelui mort, sau ar fi varianta muncii ilegale pe care nu toți o practică. Dacă părintele singur muncește din greu pentru a compensa lipsa părintelui mort vine o asemenea lege care ia de la un orfan, firimiturile, doar că nu părintele în viață se străduiește să muncească legal, pentru acoperirea nevoilor familiei. Dimpotrivă, bursa de orfan și cea de boală ar trebui muuult crescută pentru că nevoile sunt mult mai mari decât în cazul celor care au ambii părinți dar care , deseori, nu vor să lucreze sau au venituri nedeclarate, nu lucrează legal și nu plătesc taxe și impozite; eventual valoarea bursei de orfan și de boală să fie cât salariul minim pe economie nu venitul familiei acestor “loviți” de viață ; cum să trăiască decent o familie cu 2-3 membrii, cu un singur venit, cu minim pe economie?! MINISTERUL MUNCIII ȘI SOLIDARITĂȚII SOCIALE, MINISTERUL FAMILIEI, TINERETULUI ȘI EGALITĂȚII DE ȘANSE, sau alte organe abiliitate, nu pot interveni pentru aceste categorii de elevi, cu adevărate măsuri de sprijin?

  26. nu suntem normali. suntem conduși de incompetenți. Poi cum sa o mai motivez eu pe fata mea sa aibă media 10 când unu cu 7 va lua bursa ca ea????? și nu e vorba de sumă, e vorba de cât de tare se străduiește, are un scop. cu proxima ocazie, vând tot și plec din tara asta condusa de idioți.

    1. Incredibil!!! Asta inseamna ca intr o clasa mai slab pregatita, ajunge sa ia bursa de merit elevi cu medii mici??? Cum lasati sa fie posibil asa ceva!!! Nu e posibil!!Voi chiar nu vedeti?? Copii au luptat anul trecut pentru o bursa pe care o pot folosi, de ex.pentru o activitate sportiva, iar acum cu 9.55 vor fi in situatia ca nu i au bursa!!! La copii astia nu se gandeste nimeni??? Rusine cu asa propunere prost gandita!!! Inca o data , rusine!!!

    2. Se pare că vor înțelege și copiii ce înseamnă nedreptatea din partea Statului. Cu toate încercările Statului de a-i conduce spre mediocritate ei tot se încăpățânează să învețe. Nerecunoașterea meritelor elevilor înseamnă aprecierea mediocrității și în cazul de față a nonvalorii. Nu există explicație logică pentru a justifica ” stimularea ” elevilor cărora nu le place școala și ignorarea celor care respectă școala și profesorii.

  27. Acest proiect este o prostie pentru ca are la baza criterii diferite de evaluare a performantelor elevilor.
    Dar nu ma mai miră nimic pentru ca pleacă de la așa-zișii profesori care abia au luat notă de trecere la titularizare.
    Sper ca opinia publică sa sancționeze această aberație de proiect de lege si să ia atitudine.

  28. Doamneee,nu mai pot cu așa minister și cu așa oameni care propun asemenea legi idioate și discriminatorii! Sunt elev în clasa 12-a,la un colegiu din Buzău,specializare filologie. Anul trecut,am avut în clasa mea 4 medii de 10! Eu am reușit să obțin 9.89 fiind al 14-lea din 33. Așadar,dacă această lege trece,toată munca mea nu va mai fi răsplătită. În loc să ne ajute,să ne restructureze din materie și să facă în așa fel încât rata abandonului și analfabetismului funcțional să scadă,ei mai mult încurcă. Așa doresc guvernanții:oameni mulți și proști!

    1. I FEEL YOU . Am tras de mine ca de hoții de cai anul acesta pentru ca să-și bată tâmpiții ăștia joc de mine smr . Din 33 de elevi (atâția suntem în clasă) 11 primesc bursă și eu îs efectiv a 12-a ce-i și mai nașpa e că sunt an terminal deci nu mai am ce face =)))

  29. Din nou va bateți joc de copii care învață și sunt în clase cu un nivel crescut la învățătură. De ce nu pot sa rămână cu bursa copii cu medii peste 9.50? Nu este corect ca unii copii cu 9.50 sa nu primească bursa iar alții cu 7 sau 8 sa primească.

  30. Numai in Romania se pot schimba regulile in timpul jocului. La inceputul anului trecut ati schimbat regulile de acordare a burselor, acestea acordandu-se la sfarsitul anului scolar copiilor care aveau peste 9.50. Nici anul acesta nu primesc burse, deoarece iar schimbati legea.
    e ca si cum un salariat munceste o luna, stiind ca ia salariul de X lei, dar la sfarsitul lunii afla ca nu ia nici un salariu .
    LEGEA ESTE NECONSTITUTIONALA PT ANUL SCOLAR CE URMEAZA.
    Orice lege, regula trebuie anuntata cu un an scolar inainte, si pusa in aplicare dupa ce copiii au muncit si au avut la cunostinta cu un an scolar inainte stiind la ce sa se astepte!
    Suntem consternati ca nu se renunta la pensii speciale, nu se aplica legea celor 300 de parlamentari, dar in acelasi timp nu gasiti resurse sa dati elevilor cu medii peste 9.50, 200 de lei pe luna/ per zile de curs.
    se stie ca daca intr-o luna este vacanta , acestia nu iau bursa pe acele zile!!!!
    sa va fie rusineeee!

  31. “Unde ești tu, Țepeș, Doamne?” Întâi ați crescut media anuală, de la 8.50 la 9.50, ca să faceți economie la buget. V-a ieșit. Au rămas o droaie de copii fără bani de cărți (cei ce învață citesc și altceva decât bibliografia școlară)… dar tot n-a fost destul….Acum vă pretați, meschin, să mai ciupiti și din bursele copiilor cu medii mari și cele ale orfanilor. Cum rămâne cu stimularea performanței și a interesului pentru învățătură, câtă vreme lăsați copiii cu medii de 9.50-9.80 fără bursa la care aveau dreptul?!? Cine vă sfătuiește în emiterea elucubrațiilor unui astfel de proiect? Experții ? Vai de capul tării asteia ! Faptul că elevi cu medii de 7-8 în clase mediocre vor lua bursă si tocilarii nu, va fi o sursă permanentă de bullying, pe care ne luptăm din răsputeri să-l combatem…
    Burse pentru mamele minore??? Ce încurajați de fapt, incapabilă Deca ca, să o zicem pe șleau? Oare câte fete s-or gândi azi că ar exista și o altă cale să primească bursa, dacă nu a mers cu învățatul??
    Abandonați ministerul și părăsiți-ne, Deca! N-o să se observe !!!

  32. De ce se mai numeste bursa de merit???????
    Un elev cu media 8 merita, iar altul cu 9.70 nu mai merită??
    DE CE????

  33. Mai echitabil ar fi primele 30% medii si nu elevi. Vor fi luate bursele doar de cei cu media 10, la clasele f bune, iar ceilalti cu medii f bune vor fi paria.
    Iar incurajam acordarea numai de note de 10 pt a prinde bursa?
    Parca scosesem aceasta vanatoare de note…..iar de intoarcem la “Multi prosti cu 10”?

  34. Bună dimineața am și eu o întrebare când se da a doua transa de tichete sociale în valoare de 500 de lei ca eu am doi copii în școală și am primit doar o data pe 23 decembrie 2022 aștept răspunsul

  35. Nu mi se pare corectă acordarea burselor de studiu primilor 30% din elevii unei clase. Astfel nu se încurajează munca, fiindcă într-o școală primii 30% din elevi din clase s-ar putea să aibă o medie minimă de peste 9,50 – cât e minimiul acum pentru bursa de merit, iar în alta primul din clasă să aibă 8 sau chiar mai puțin și să ia bursă. Din nou dna Deca gândește prea proletar, asta dacă presupunem că gândește.
    Unde e dreptatea în acordarea unor burse de merit atât de diferențiat? Unde e criteriul obiectiv care încurajează elevul să muncească? Unde e echitatea în faptul că un elev poate avea media peste 9,50, dar nu se afla in primii 30% din clasă fiindcă e într-o școală unde se încurajeaza – să nu spun se forțează – performanța, iar altul într-o școală slabă, care la bac probabil va da procent de promovabilitate slab, cu media 7 sau 8, va lua această bursă de merit?
    Dacă un primar nu gândește decât în termeni politici nu mă miră, e liber să acorde burse suplimentare dacă vrea, dar tu, în calitate de ministru, să extinzi la nivel național o aberație mi se pare anormal.

    1. Din ce văd, există un principiu după care s-a ghidat ministerul: Cine-i harnic și muncește are tot ce vrea, cine-i leneș și chiulește are tot așa.
      S-a constatat cumva că pragul acela de 9,50 stimulează competiția la nivelul clasei și copiii se pun pe învățat? Păi, nu asta se dorește de la România educată? Sau nu? Sau îi educăm pentru “viață” = cum să se fofileze într-o lume nedreaptă și să se afle întotdeauna de partea șmecheră a baricadei?

    2. Dar s a aprobat aceasta porcărie? A început deja acest lucru? Mulți am muncit și avem medii peste 9 50 dar totuși nu primim bursa pe care o meritam, ar trebuii sa ne mutam în scoli sau clase mai slabe ca da beneficieze cei care chiar învață de burse..

  36. Referitor la bursele sociale – prevederea sa se acorde o singura bursa indiferent de numarul criteriilor la care se incadreaza elevul. Ani de zile, in Romania mamele de gemeni sau tripleti nu primeau indemnizatie de crestere copil decat pentru unul singur. Ulterior, inechitatea a fost corectata prin legiferare, acordandu-se o suma forfetara de 600 lei pentru fiecare copil suplimentar in cadrul aceleiasi sarcini. Revenind la bursele sociale, pot exista copii orfani de un parinte, cu venituri foarte mici care au si probleme medicale. In acest caz, ar trebui sustinuti mai mult decat acei care indeplinesc un singur criteriu fie prin acordarea unei sume forfetare , fie ca procent din valoarea bursei, daca nu se doreste cumularea.

  37. Ce înseamnă mai exact prestația didactica? Nu e supusă unei evaluări cu itemi obiectivi așa cum v-ar plăcea să existe la elevi și până la urmă nu e vina elevilor că nu există această evaluare standardizată. E mai mult o întrebare retorică. Chiar nu vreau să îmi răspundeți. M-am lămurit când ați vorbit de interese pecuniare… Mari interese ce sa spun. Ori nu înțelegeți spiritul discuției ori va faceți. Aici e vorba de principiu. Până la urmă, mai bine s-ar propune sa se dea burse de merit la ultimii 30% din clasă, le găsim noi un merit. Eventual ii apreciem că nu au interese pecuniare. Cat despre cum vorbiți despre elevi, act didactic, notare, din punctul meu de vedere nu sunteți ceea ce numesc eu un profesor adevărat.Sunteti un funcționar care bifează niste activități.

  38. Asa sa face educatie in Romania. Ii invatam sa alerge dupa bani de mici ca sa fie niste angajati buni pentru multinationale.Incurajam intrecerile intre copii,intre scoli si licee si mergem din rau in mai rau.Mai uitati-va in occident si mai invațați de acolo ca sa aiba toti copiii o sansa,nu doar cei care isi permit sa plateasca meditatii.Se pierd multi copii buni din pacate.

  39. măi oamenii buni gditi și apoi vorbiți bursele se dau pentru cei ce învăț nu cei cu pile la profesorii că până în clasa a opta au medi mari i-ar în liceu o dau de gard mai ales la bac

    1. “cei ce învață”, nu “cei ce învăț” ; “măi oameni buni” (cu un i la cuvântul oameni, nu cu ii); “gândiți”, nu “gditi” ; “medii” (cu ii, nu cu un i); “iar”, nu “i-ar”.
      Tu Geo, sigur nu te-ai fi încadrat la bursa de merit.

  40. O aberație a doamnei ministru și a celor care o consiliază. Nu contează media? Dar sunt clase de elevi care la un procent de 30% poate să fie bursier și un copil cu nota 7. Dar elevii cu 9, 8 dintr-o altă clasă nu vor beneficia de bursă. Media 9,5 pentru bursa de merit este de bun simț. Doamna ministru încurajează lipsa de respect fată de învățătură.
    Rușine să vă fie, doamnă ministru!!!

    1. 9,50 pentru clasele mici e o medie corecta, dar la licee e altceva. Poți fi primul în clasa cu 9,35 deci nu primești decât felicitări. De ce sa mai muncești sa fii primul și în anul următor? Notele mari la liceu se obțin mult mai greu!

    2. Stimată doamnă ministru, dumneavoastră ați fost bursieră? Ce medii ați avut? Primii 30% dintr-o clasă cu elevi de nota 9 și cu primii 30 % dintr-o clasă de nota 7.50 nu este același lucru, mai ales la liceu. Fiica mea a luat evaluarea națională cu 9.47( nu a luat bursă în cl a 9a) și a terminat cu 9.61( într-o clasă de 30, ea fiind a 15 a). Ce mă sfătuiți, s-o mut într-o clasă mai slabă, eventual la o școală mai slabă, ca să se poată bucura de un merit? De când Sectorul 6 a devenit etalon pentru învățământul romanesc? Să vă fie rușine că îndrăzniți să propuneți așa ceva!

  41. singura speranța este…presedintele(doar el a propus o pe d na ministru).va sfătuiesc sa i scrieți cu argumente de ce e imoral sa nu.primeasca copiii cu medii de peste 9.50 bursa de.merit

  42. Ce fel de dezbatere publica daca mi.au fost respinse toate email-urile trimise ministerului? Asa cum nici bursa de merit nu mai e de merit.Eu una, daca se va aplica acest proiect, ma voi indrepta in instanta impotriva ministerului

    1. La ce adresă ați lăsat email-urile? Chiar doresc să îmi exprim parerea pentru a fi sigură că acești politicieni nesimțiți o aud intr-adevar…

    2. Aceasta este discriminare și defavorizarea copiilor cu medii mari din anumite clase. Prin acest proiect de acordare a burselor, prost gândit, un elev cu media 9,10 dintr-o clasa va putea lua bursa dacă se încadrează in primii 30 %, iar alt elev cu media 9,70 dintr-o alta clasa nu va lua bursa pentru ca nu se încadrează în primii 30%. Dacă se aproba asa ceva , Ministerul trebuie acționat în instanta pentru defavorizarea copiilor cu medii mari. Sunt curioasa ce va face/spune vestitul domn Cristache, reprezentant al părinților.

    3. Dezamagiti sunt si copii cu media 9.80 si nu primestesc bursa . Cum sa mai motivez copilul daca are 9.80 si nu primeste bursa ??? ce parere aveti???

    4. Va susțin. Și eu doresc sa acționez în instanta aceasta lege a Ministerului. Poate facem un grup de mai mulți parinti ca să luptam împreună.

      1. Este o mare bataie de joc fata de copii.
        Probabil ca ar fi singura solutie deoarece nu cred ca se va tine cont de emailurile pe care le vom trimite oricit de multe vor fi.
        Au ajuns sa ia de la copii chiar si de cei orfani.In ce tara traim? Pina unde s-ajuns?
        Este atit de nedrept si discriminant.

      2. și eu….
        mă bucur să văd că nu va rămâne așa… ar trebui să luăm atitudine mai multi părinți

    5. Si eu vreau sa particip la o actiune in instanta impotriva ministerului. Sper sa fim cat mai multi. Nu e normal ce se intampla. Au derapaje mari. Am trimis si email, pana acum nu s-a intrors niciunul. (pe cele 2 pentru dezbatere publica + pe cel al ministrului)

  43. Stimati guvernanti,
    Dar cei care au primit mentiune la olimpiada nationala de ce nu primesc bursa??? Acei copii au muncit pe branci, diferenta dintre locul 1 si 4 este de 20 sutimi…… Cum stimuleaza/apreciaza statul un copil cu doua mentiuni la fazele Nationale ale Olimpiadelor?????

  44. Dezbatere publică? Am trimis un e-mail cu propunerea mea pe 25 seara. Iată mesajul primit:Delivery has failed to these recipients or groups:

    ufip@edu.gov.ro
    There’s a problem with the recipient’s mailbox. Please try resending the message. If the problem continues, please contact your email admin.

    Halal dezbatere !

  45. Citind proiectul par ideile lui Tâmpeanu. Dar el nu mai este ministru.
    Rezultă logic că e de fapt cineva din minister care vine cu asemenea aberații.

    Sistemul PCR din minister pare total indiferent la ,,dezbaterea publică ”
    Asta nu ar fi o noutate.
    Așa au procedat si cu legea ,, România needucată”

    Ca de obicei toate aberațiile ministerului vor fi decontate de profesori si diriginți care vor trebui să le explice copiilor și părinților cum funcționează ,, reforma sistemului” prin legea ,, România needucată”

    Singurii bucuroși vor fi cei cu medii mici care vor lua burse de merit.
    Care se vor lăuda desigur pe rețelele de socializare.

    Așa va crește nemulțumirea și frustrarea celor care aveau o motivație extrinsecă și au învățat pe rupte pentru a obține o medie anuală peste 9.50

  46. Proiectul acesta e gândit doar ca să fie bine pentru bugetul statului.
    30% din elevii unei clase înseamnă mai putini elevi care vor primi bursa de merit decât dacă rămânea vechiul sistem cu media 9:50. Adică un copil care a muncit pentru 9:50 s-ar putea sa nu primească bursa dacă are în clasă mai mulți colegi cu medii de 10.
    deci o păcăleală de lege.

    1. sunt clase unde dupa noua lege nu vor lua burse nici cu 9,95.Este o lege pentru buzunarul statului nicidecum in favoarea elevilor. Dezbatere publica…..dar nu poti sa iti expui parerea🙃
      In loc sa fie stimulati,vor fi descurajati

  47. Un proiect care încurajează prostia. Sunt diriginta la o clasa unde anul acesta 5 din elevii mei au reușit sa obțină medii peste 9.50. Acesta reprezinta un real succes având în vedere ca anul trecut doar 2 reușiseră sa obțină media peste 9.50. Pentru acest rezultat elevii s-au străduit tot anul, fiind motivați si de obținerea acestei burse. Domnilor politicieni, de ce sa mai învețe daca nu contează media? În plus, în felul acesta se vor crea niște ierarhii și elevului, în loc să-i pese de nota lui, îl interesează nota colegului. În loc sa se ajute, sa fie un colectiv, elevii vor fi invidioși și dezbinați. Decât sa acordați burse de merit tuturor claselor din licee cu medii de întrare incredibil de mici, mai bine le scoateți definitiv. Prin astfel de legi nu faceți decât sa îngropați și mai mult învățământul romanesc care oricum se scalda în mocirla.

    1. Ma indoiesc ca în fiecare clasa vor primi bursa 30 la suta dintre elevi.Fiul meu este elev intr-o clasa de liceu ,în care toți elevii au medii foarte mari ,fiind cea mai buna clasa din județul nostru ,după ultima medie de intrare ,în anul în care a susținut Evaluarea Nationala.Ideea e ca ,deși băiatul meu a avut media peste 9,50,anul trecut nu a primit bursa.Asta pentru ca ,fiecărei scoli i s- a alocat o anumita suma de bani și fiind foarte mulți elevi cu medii foarte mari ,s- a ajuns în situația pe care v- am prezentat- o.Din discuția cu un cadru didactic ,aflat intr- o funcție de conducere,am înțeles ca aceeași situație va fi și anul acesta ,se aloca o anumita suma de bani și scoala hotărăște care este pragul mediei ,pentru care se va acorda bursa de merit.Din moment ce au scos de pe lista beneficiarilor de burse premianții de la Olimpiadele judetene,e clar ca scopul e sa se dea cât mai putini bani,în ciuda faptului ca ministrul”trambita” ca au crescut de nu știu cate ori fondurile pentru bursele elevilor..

    2. Vor fi clase unde cu 8 va lua bursa,iar in alte clase cu 9,95 nu va lua bursa. O lege facuta doar sa fie,nu sa stimuleze invatatul. Cu cativa ani in urma,baiatul meu a terminat cu 9,86 ,datorita unui astfel de criteriu nu a luat bursa,in timp ce in alte scoli se.lua bursa cu 8,50…ce a urmat e foarte simplu….a scazut….media a fost tot mare dar 4 ani de gimnaziu nu a luat bursa.

  48. Oare de ce nu se pun niște praguri,in funcție de medie? Pentru copiii cu medii 10-9,50 să fie o sumă,pentru cei cu medii 9,50-9,00 altă sumă,șamd. In felul acesta ar motiva copiii să se autodepășească,să obțină note mai mari/burse mai consistente. De ce se schimbă regulile in fiecare an?

  49. O aberatieeeee! Cum sa motivezi performanta cu o asemenea tâmpenie??
    Ii mai spuneți și bursa de merit?? Care e “Meritul” unui elev cu nota 6-7??
    Dacă totuși se vrea acordarea unor burse mai multor categorii de elevi, măriți procentul la 45-50% dintre elevii unei clase, dar păstrați un prag rezonabil al notei minime pe care acesta trebuie sa o obtins( măcar peste 8,50-9).

  50. Doamna ministru Deca o fi citit acest proiect? Dacă l-a citit și a fost de acord cu publicarea în această formă e mai ignorantă decât credeam. Bursa de merit necondiționată de medie, lipsa precizărilor privind acordarea acesteia la clasele a-V-a și a IX- a … cum să faci publică așa caricatură de proiect de ordin?

  51. O “minune ” de metodologie…
    Sper să țină doar 3 zile.
    Totdeauna pentru bursele de merit a existat o medie minimă care trebuia să fie atinsă sau depășită. Mi se pare aberant ca un procent să ne dea lista celor care vor beneficia de burse de merit. Cum au ajuns la acest procent ? De ce 30 și nu altă valoare ?
    Mulți copii din clasele bune își vor dori să fie acum primiî dintr-o clasă slabă.
    Ce vor face cei care au intrat ultimii într-o clasă de a 9-a cu media 9.50 sau mai mare?
    Cum să-i explici unui copil că deși a muncit un an întreg să obțină o medie de peste 9.50, care a luat “doar” mențiunea a 3-a cu 9.69 nu va mai lua bursă?
    Oare de ce toate aceste modificări apar de obicei seara la sfârșit de săptămână ?
    Clar este discriminare .
    Nu este normal ca un elev cu media 7 dintr-o clasă mai slabă să primească bursă, iar unul cu media peste 9.50 dintr-o clasă mai bună nu.
    Așa cum nu este normal ca bursa de merit să nu se poată cumula cu cea de excelență. Nu am înțeles niciodată de ce nu se poate accepta și faptul că un elev poate învăța bine și în același timp să fie și talentat. Am impresia că îi pedepsim.

  52. Dezamăgiți vor fi cei cu medii peste 9,50 care nu vor lua bursa de merit, dar vor lua alții cu medii de 7 sau 8, depinde de liceu. Nu este corect! Sau se vor transfera la alte licee, să primească și ei bursa de merit!

    1. dezamagiti sunt copii si cu 9.80 si dupa aceste idei politicianiste PNL nu primeste bursa . Cum sa mai motivez copilul daca are 9.80 si nu primeste bursa ??? ce parere aveti???

  53. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice nu se sesizează?
    Cum e posibil ca cineva să condiționeze obținerea bursei de orfan de venitul părintelui singur? Știți domnilor care faceți o asemenea lege cât efort depune părintele singur pentru un plus de venit? Pentru a avea doar minim pe economie ar fi condamnat acel orfan la mai multe lipsuri, nu doar al părintelui mort, sau ar fi varianta muncii ilegale pe care nu toți o practică. Dacă părintele singur muncește din greu pentru a compensa lipsa părintelui mort vine o asemenea lege care ia de la un orfan, firimiturile, doar că nu părintele în viață se străduiește să muncească legal, pentru acoperirea nevoilor familiei. Dimpotrivă, bursa de orfan și cea de boală ar trebui muuult crescută pentru că nevoile sunt mult mai mari decât în cazul celor care au ambii părinți dar care , deseori, nu vor să lucreze sau au venituri nedeclarate, nu lucrează legal și nu plătesc taxe și impozite; eventual valoarea bursei de orfan și de boală să fie cât salariul minim pe economie nu venitul familiei acestor “loviți” de viață ; cum să trăiască decent o familie cu 2-3 membrii, cu un singur venit, cu minim pe economie?! MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECȚIEI SOCIALE ȘI PERSOANELOR VÂRSTNICE nu poate interveni pentru aceste categorii de elevi, cu adevărate măsuri de sprijin?

  54. Aceeași itemi obiectivi pot fi folosiți și pentru plata salariilor, daca e sa fim corecți până la capăt. Sa avem aceeași măsură zic

    1. Salariile se iau în funcție de prestația didactică, nu de notele elevilor.Un profesor responsabil taie în funcție de cât măsoară, nu da note în funcție de interesele pecuniare ale elevilor și părinților. Singurul lucru pentru care consider că pot da socoteală este calitatea actului didactic. E problema elevului dacă nu vrea sa învețe pentru ca asa consideră el ca o materie sau alta nu e importanta pentru mușchiul lui,atunci sa nu bată cu pumnul în masă pentru note de 9 și 10,pentru ca acesta e noul plafon al burselor. Cine stie,la noul plafon,numărul bursierilor e chiar mai mare…

  55. Varianta ca 30% din elevii clasei ar fi extrem de nedreaptă; într-o clasă unde sunt elevi sârguincioși poate 70% nu mai pot primi bursă chiar dacă au media peste 9 ( clase foarte bune unde este exigență la note) și vor primi alții, cu media 7, doar pentru că sunt în clase în care majoritatea nu învață și poate cel mai bun ar fi de 8 într-o clasă cu concurență la învățătură.

  56. Cum e posibil ca cineva să condiționeze obținerea bursei de orfan de venitul părintelui singur? Știți domnilor care faceți o asemenea lege cât efort depune părintele singur pentru un plus de venit? Pentru a avea doar minim pe economie ar fi condamnat acel orfan la mai multe lipsuri nu doar al părintelui mort, sau ar fi varianta muncii ilegale pe care nu toți o practică. Dacă părintele singur muncește din greu pentru a compensa lipsa părintelui mort vine o asemenea lege care ia de la un orfan, firimiturile, doar că părintele în viață se străduiește să muncească legal, pentru acoperirea nevoilor familiei. Dimpotrivă, bursa de orfan și cea de boală ar trebui muuult crescută pentru că nevoile sunt mult mai mari decât în cazul celor care au ambii părinți dar care , deseori, nu vor să lucreze sau au venituri nedeclarate, nu lucrează legal și nu plătesc taxe și impozite; eventual valoarea bursei de orfan și de boală să fie cât salariul minim pe economie nu venitul familiei acestor “loviți” de viață ; cum să trăiască decent o familie cu 2-3 membrii, cu un singur venit, cu minim pe economie?! MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECȚIEI SOCIALE ȘI PERSOANELOR VÂRSTNICE nu poate interveni pentru aceste categorii de elevi, cu adevărate măsuri de sprijin?

  57. Mi se pare o tampenie absoluta din mai multe puncte de vedere.

    In primul rand vreau sa ma indrept catre concursurile care nu sunt pe lista burselor de excelenta,etc.:Profesorii materiei concursului sunt in stare sa te tina in note mici tot anul si sa iti scada media generala pentru a nu primi bursa de merit deci aici nu ati rezolvat nimic.

    In al doilea rand sa ma indrept despre problema propriu-zisa a burselor de merit:Sa zicem ca intr-o scoala sunt mai multe clase(unele mai proaste,altele mai bune) cu aceiasi profesori la fiecare clasa.Acestia normal ca vor da note mai bune claselor mai performante asa ca sa zicem ca ultimul elev din acei 30% la clasa cea mai buna ia 9,72 pe cand ultimul elev din clasa cea mai proasta sa zicem ca ia 8,50 unde e dreptatea in asta?

    Sa continuam cu scolile care nu sunt situate in zone urbane:pai normal ca notele nu prea se vor schimba deoarece profesorii acelor scoli nu au de ce sa dea note mici si sa raneasca reputatia scolilor.

    Ar mai fi problema ca anul trecut, elevii s-au straduit sa obtina peste 9,50 pentru obtinerea bursei iar aceasta decizie s-a luat prea tarziu macar daca ar fi avut loc anul viitor.

    Propunerile mele pentru rezolvarea acestei probleme ar fi:
    1.Revenirea la media minima de 9,50;
    2.Efectuarea unui test la sfarsitul fiecarei clase pentru bursa de merit(sa zicem un fel de evaluare nationala);
    3.Schimbarea procentului de la 30% la minim 45% in functie de zona in care este scoala;

    Intr-un final,as vrea sa imi exprim nemultumirea din taiarea acestor burse in loc ca,de exemplu sa puna controale aleatorii in fiecare scoala despre performanta profesorilor si practicatul de fumat/drogat/baut si despre batai.

    1. Ai făcut o varză totală din propunerile alea.

      Dacă limita e 9.5 n-are sens să discuți despre procente din numărul elevilor din clase. (În special în colegii, unde mediile de admitere se termină la 9.9 mai nou.)

      Dacă bursa de merit e pentru efortul depus de elev de-a lungul anului școlar, pentru ce e nevoie de o nouă testare ”națională” care să selecteze nu se știe ce? Dacă lipsește unul din cei care avea media? Dacă stă la pat că e bolnav fix în perioada ”testării”? Dacă apar 100 de alte motive pentru care nu trece de evaluarea propusă de tine – cum rămâne cu efortul depus în restul anului?

      Dacă ai informații clare despre elevi constrânși să participe la concursuri de către unii profesori, dă nume. Nimeni nu vrea să fie băgat la grămadă cu ei. Altfel, abține-te de la a generaliza.

  58. Eu propun ca si in Ministerul Educatiei sa primeasca salar 30% din angajati. Criteriul ar putea fi orinea alfabetica dar sa inceapa de la litera Z. Poate asa se trezeste la realitate dna ministru Dece.

  59. De acord,sa primească toti elevii cu medii peste 9,50 burse de merit,dar sa facem evaluare standardizată la toate materiile, incercam teste cu itemi obiectivi pe platformă si testul îl corectează calculatorul pe loc.Mai sunteti siguri,stimați părinți ca in asemenea condiții notele vor fi la fel de mari?M am săturat să mi se puna tot felul de presiuni pentru note.

    1. SUBSCRIU!!!!!

      Și fără intervenții și modificări ale notelor în catalogul ”electronic” dacă elevii nu dau rezultatele dorite de părinți. GATA cu sistemul PCR. Ia să vedem, pe cinstite, CE și CÂT știu elevii noștri! Poate dând cu capul de pragul de sus, încep să se uite pe unde calcă!

      1. de ce sa ne uitam pe unde călcat, suntem mulți care invatam din greu sa trecem peste 9 50 iar tu spui ca noi suntem problema, la ce legi sunt în tara asa și modul în care isi bat joc de noi eu as sta sa ma gândesc de 2 ori înainte sa critic elevii care chiar învață din greu

      1. Ce are titularizarea in invatamint cu acordarea burselor ? Daca nu aveati nimic de spus pe tema acordarii burselor, va puteati abtine…. Trebuia neaparat sa comentati ??

  60. Bursa de merit sa fie acordata la 30% din efectiv dar cu CONDITIA ca media MINIMa sa fie (9.00
    Bursa de performanta olimpica sa se acorde si celor care participa la concursuri judetene si interjudetene altfel DESFINTATE asemena concursuri,Pt ce sa mai munceasca un elev?

    1. As fi de acord ca bursa de merit sa fie acordata primilor 30% dintre elevii unei clase in conditiile in care notarea ar fi 99.9% obiectiva. Altfel vor avea bursa de merit doar copiii profesorilor si ai protipendadei. Pardon. Si cei care fac pregatire in particular cu profesorii de la clasa. In plus, eu nu-mi aduc aminte ca in clasa mea, o clasa foarte buna dealtfel, sa fie mai mult de 5-7 copii cu medii generale peste 9. Acum se dau burse de merit la 3/4 din elevii unei clase mai rasarite. De aici si cautarile ministerului de a reduce numarul burselor de merit. Sunt prea multe si nu toti copiii care le iau le merita. N am ajuns sa livram doctori docenti si academicieni pe banda rulanta si nici intre primele sisteme de educatie. Nici din Europa , nici din lume.

    2. La unele colegii prin capitală ultima medie de admitere la a 9-a e 9.90 (a 24-a, 25-a medie din clasă).

      Despre ce vorbim aici?!

  61. Este o aberație! În clasa unde învață copilul meu sunt foarte mulți copii buni cu medii peste 9.70. Adică în clasa lui vor lua bursa doar copiii cu media 10,pt ca doar aceia se încadrează în acel procent,iar în alte clase paralele,dacă în acel procent de 30% întra și copii cu media 8,aceia vor lua bursa. O prostie mai mare nu am mai auzit. Cei mai buni din clasele slabe le vor rade în nas copiilor cu medii de peste 9.50 din clasele foarte bune. Gândiți cu picioarele,nu aveți putina logica!

    1. Perfect de acord! Este si situatia fetei mele, cu aproape 9,70 nu va mai lua bursa. Ce sa fac? Sa o transfer la un liceu mai slab sa poata lua bursa? Cea mai mare aberatie de lege!

      1. gata, vând tot și plec din tara asta condusa de toți idioții. copila mea a învățat de a rupt pentru 10 și unu care a frecat menta tot anul școlar, va lua aceeași bursa. tara condusa de imbecili

    2. Acelasi lucru se intampla la clasa baiatului meu. A terminat clasa a VI a cu 9.72 fiind al zecelea din clasa. 30% din numarul elevilor din clasa lui inseamna 8 burse. pe criteriul pana la media 9.50 ar fi luat bursa 11 copii. Nu este corect, a muncit un an intreg si bursa este recompensa lui. Macar sa se ia aceasta masura pentru anul urmator scolar, nu din toamna.

  62. multe comentarii sunt pe linie politica. Dar sunt de acord, acești politicieni au pierdut controlul tarii
    orice ar face iese cu greva și nemulțumiri. totul vine din neputință de a ajunge la originea răului
    nimeni nu mai este fericit când cei putini se bucura de privilegii speciale. intr-o tara sănătoasă nu poate exista ca o lege sa facă absolut pe toți fericiți. Ai noștri vor sa dea legi în care nimeni sa nu fie defavorizat
    imposibil!

  63. Ce este cu acest aberant 30% pe clasă?
    Există colective de elevi foarte buni, antrenați de profesori excelenți, atât în gimnaziu, dar mai ales în liceele foarte bune. Au intrat în clasa a IX-a, zeci de elevi cu note peste 9,50 la Evaluarea Națională. Această realitate are în spate o muncă titanică de 4 ani gimnaziali, care,
    la rândul lor, au la bază munca unor învățători destoinici. Acești copii au muncit și au învățat în mod serios, pe brânci, cum se spune pe românește. Primele clase de la liceele foarte bune din fiecare județ au aproape toți elevii cu medii peste 9,50. Aceste clase reprezintă ELITA fiecărui județ în parte, dar de care ne vom bate joc, dacă nu dispare acest 30%!!!
    Ce mesaj le transmitem lor?
    Lasă că se poate să fim ,,merituoși” și fără să punem ,,osul” la muncă!

  64. Sunt foarte dezamăgită de politicienii noștri. Sunt elevă în clasa a 7-a și ne este foarte greu să învățăm pentru toate obiectele de studiu pe care le avem în orar. Eu sunt o elevă foarte ambițioasă, am fost la multe olimpiade de română și de matematică până acum, dar văd că nu mai are nici un rost să ne dedicăm timpul acestor activități care de fiecare dată au ca finaliști copii cu părinți care fac parte din anumite grupări politice.
    Eu anul acesta , având orele de la 12-00 până la 18:00 sau chiar până la 19:00, mă trezeam la ora 6:00 să îmi fac temele și să pot învăța totodată, uitând sau ne având timp pentru a mânca înainte de merge la școală, deoarece stau la 20 de minute distanță de școala mea.În urma acestui an școlar, prin luna iunie am descoperit și o anemie feripivară și probleme cu spatele. Cine ne mai vede pe noi, elevii care poate nu luăm media 10 la fiecare obiect? Cine ne răsplătește și nouă momentele în care mergem la școală și ne alegem cu țipete din partea profesorilor sau chiar jignirile colegilor?
    Recunosc că nu sunt un elev de media 10,dar sunt unul de 9,80.Eu ce fac? Dacă nu am cele două sutimi înseamnă că nu merit să fiu răsplătită că am putut să îndur un an stresant? Înțeleg că acest proiect a fost gândit cu un scop și anume,cel de a îndopa oamenii flămânzi ai guvernului,până la urmă vine și anul electoral,trebuie investită this soon to be șpagă pentru a ajunge în topul voturilor. Oare acești oameni se mai gândesc și la noi? Ființele care abea se dezvoltă?
    Copiii din Finlanda primesc mâncare la cantină, nu ciorbe, nu lapte și pâine, mâncăruri sănătoase și gustoase. Chiar unii dintre ei, fiind răsfățați, se plâng că nu au meniurile celor din Suedia. Acești copii nu se stresează, iar noi ne bucurăm de bătrâni care stau și ne controlează, creând proiecte de rahat. Parcă trebuiam să fim “România Educată”, de ce ne asupriți? O țară educată are condiții de viață extraordinar de bune, dar noi în schimb avem politicieni proști care nu știu să lege două cuvinte, drogați, bețivi și salarii/alocații mici. De ce ne luați bursele? Interesul micilor români pentru învățătură va scădea amarnic sau vor lua calea străinătății, la fel cum și eu mă gândesc, având în vedere că unii ocupă locuri de muncă pe pile. Să vă fie rușine! Să nu aveți parte de banii pe care îi furați de la gura copiilor sau cei câștigați din salariile voastre nesimțite!

  65. Sunt foarte dezamăgită de politicienii noștri. Sunt elevă în clasa a 7-a și ne este foarte greu să învățăm pentru toate obiectele de studiu pe care le avem în orar. Eu sunt o elevă foarte ambițioasă, am fost la multe olimpiade de română și de matematică până acum, dar văd că nu mai are nici un rost să ne dedicăm timpul acestor activități care de fiecare dată au ca finaliști copii cu părinți care fac parte din anumite grupări politice.
    Eu anul acesta , având orele de la 12-00 până la 18:00 sau chiar până la 19:00, mă trezeam la ora 6:00 să îmi fac temele și să pot învăța totodată, uitând sau ne având timp pentru a mânca înainte de merge la școală, deoarece stau la 20 de minute distanță de școala mea.În urma acestui an școlar, prin luna iunie am descoperit și o anemie feripivară și probleme cu spatele. Cine ne mai vede pe noi, elevii care poate nu luăm media 10 la fiecare obiect? Cine ne răsplătește și nouă momentele în care mergem la școală și ne alegem cu țipete din partea profesorilor sau chiar jignirile colegilor?
    Recunosc că nu sunt un elev de media 10,dar sunt unul de 9,80.Eu ce fac? Dacă nu am cele două sutimi înseamnă că nu merit să fiu răsplătită că am putut să îndur un an stresant? Înțeleg că acest proiect a fost gândit cu un scop și anume,cel de a îndopa oamenii flămânzi ai guvernului,până la urmă vine și anul electoral,trebuie investită this soon to be șpagă pentru a ajunge în topul voturilor. Oare acești oameni se mai gândesc și la noi? Ființele care abea se dezvoltă?
    Copiii din Finlanda primesc mâncare la cantină, nu ciorbe, nu lapte și pâine, mâncăruri sănătoase și gustoase. Chiar unii dintre ei, fiind răsfățați, se plâng că nu au meniurile celor din Suedia. Acești copii nu se stresează, iar noi ne bucurăm de bătrâni care stau și ne controlează, creând proiecte de rahat. Parcă trebuiam să fim “România Educată”, de ce ne asupriți? O țară educată are condiții de viață extraordinar de bune, dar noi în schimb avem politicieni proști care nu știu să lege două cuvinte, drogați, bețivi și salarii/alocații mici. Dacă ne luați bursele? Interesul micilor români pentru învățătură va scădea amarnic sau vor lua calea străinătății, la fel cum și eu mă gândesc, având în vedere că unii ocupă locuri de muncă pe pile. Să vă fie rușine! Puturoșilor, proștilor, magnaților, libidinosilor, să vă fie rușine! Să nu aveți parte de banii pe care îi furați de la gura copiilor sau cei câștigați din salariile voastre nesimțite!

  66. Este un proiect luat în calcul într-un vis de coșmar….!
    Cu adică să dai 30 % bursă de merit elevilor pe clasă, este o aberație, nu vă gândiți??!!
    Ce tot foiți și suciți de la elevi, la profesori în tara asta?
    Mergeți pe regulile vechi, deoarece într – o clasă la oraș se trage linie după cel cu o anumită medie(primii 6,10 elevi din clasă vor lua bursă ), iar la țară e posibil ca primul ce ia bursă să aibă nota celui de sub linie (din mediul urban)! O să fie elevi cu toate notele care vor lua burse, total greșit!
    N-aveți bani de acoperit găurile sau de campania electorală care urmează!!!????
    Dați – le copiilor ce trebuie că și așa la sfârșitul școlarizării nu știu pe ce cărări s-apuce, locuri de muncă la privat, la stat, mai așteaptă!!!?
    Pentru alți copii aveți bani, iar pentru aceștia despre care vă văitați că părăsesc țara n-aveți!?
    Mai puneți la pensii speciale sau ce achiziții mai faceți cu banii aceștia? !!!!
    Copiii români au alocația în străinătate câteva sute de euro, cei din România au 256 lei unii, iar cei care sunt fiii demnitarilor altă sumă,(1000 lei în 2020), dar în declarațiile de avere de anul acesta deja nu mai apare această sumă că e totală discriminare și s-au sesizat băieții deștepți!!!!
    Nu mai știrbiți elanul copiilor care reprezintă viitorul țării!
    Doamnă Deca, vă întreb: ce sumă încasați dvs ca alocație de stat pentru copii?????

  67. În clasa mea (a 5-a, trec a 6-a) am 6 elevi cu medii peste 9 și fix ei sunt primii 30% (mai degrabă 33%, dar rotunjim). Și am și 5 elevi cu medii peste 8.75 care nici bursă de studiu nu pot primi iar la socială nu se încadrează.

    La clasa paralelă, la o altă structură, izolată, sunt în clasa a 5-a (trec a 6-a) cam 6 copii (sunt la simultan cu altă clasă). E o singură medie peste 9, celelalte sunt în jur de 7. Al doilea copil din clasa respectivă va lua bursă de merit cu puțin peste 7. Al 7-lea copil din clasa mea, cu medie între 8.75 și 9, nu va lua.

    Halal motivație, halal răsplată pentru efort!

  68. Pragul propus de 30% pentru bursele de merit va determina situații în care în licee cu competiție nu se va lua bursa cu 9,70 , iar in scoli mai soft, sa le zicem, vor exista elevi de merit cu 7,60.
    In ce privește bursele sociale, se propune existența unei singure burse in condițiile întrunirii cumulative a mai multor criterii sociale. Totuși , de ex, trbuie ajutat mai mult un copil cu probleme medicale provenind dintr-o familie cu venituri mici fata de situația în care elevul e sănătos și provine doar dintr-o familie cu venituri reduse.

  69. Penibil! Elev cu 9,47 la EN nu primește bursă, în schimb primește unul cu 7,51 pentru că a intrat la un liceu slab și într-o clasă slabă!!! Asta după tâmpenia cu departajarea după nota de la Română (momentul în care s-a stabilit că o disciplină este mai importantă decât alta, culmea chiar mai importantă decât știința științelor!)!!! Decizie luată în timpul anului școlar! Rușine!

    1. Consider ca un lev de peste 9.50 nu poate fi egalat cu unul de 7 si chiar de 8. Pt aceasta medie de 9.50 ,copilul meu a muncit un an intreg sa invete, plus ca bursa de merit ii motiveaza.
      Nu este corect.Plus ca dispare competitia. Hai sa zicem de la media 9 in sus e acceptabil. Pt ca acei copii s-au straduit sa se mentina, straduindu-se la fiecare materie sa obtina medie mare.
      Muncesti primesti, nu muncesti nu ajungi departe..
      In cazul de fata nu mai poti diferentia cine merita premiul intai si cine mentiune.
      Asa ca, ministerul educatiei sa faca ce trebuie si cum este corect

  70. Este o discriminare ! Nu este corect pt elevii care s au straduit si au media 9,50. Acest proiect nu trebuie sa fie aprobat !

  71. O prostie mai mare ca acest proiect nu am vazut! Nu ma gandeam ca poti premia mediocritatea in dezavantajul celor foarte buni. Spre exemplu, sunt foarte multe licee unde niciunul dintre absolventi nu ia bacalaureatul, dar vor lua burse de merit!! Trebuie sa ne exprimam dezacordul fata de el in scris la adresa din proiect – este in dezbatere publica.

  72. Bine ca a gasit Deca cum {n-am ce-i face, asa o cheama} sa faca economii la bugetul statului: ia banii copiilor care au obtinut minim 9,50.
    Sa ii fie rușine si ei si guvernului care va aproba mizeria asta!
    De la copii luati? nu v-ar fi rusine!

    Sa puna guvernul ANAF-ul la treaba si sa ia la controlat toti manelistii si firmele cu profit zero, dar cu patroni care se lafaie in lux.
    Sa. controleze ITM-ul firmele care tin 11 ore zilnic oamenii la munca, dar le fac contracte pe 4 ore zilnic.

    Statul e furat in tara de ”smecheri” si ce face statul? Astupa gaurile cu banii copiilor care invata sau sunt orfani. Cum poti sa conditionezi, tu, stat, bursa unui copil orfanan?

    Chiar vreți sa plece toti copiii buni din tara pentru ca le aratati inca din școală ca va bateti joc de ei?

    DECA, da-ti demisia pt propunerea asta nesimtita!
    Pleaca acasa! Nu te vreau nici ca mama, nici ca profesor! Du-te acasa! Sau o sa umplem iarasi podul profesorilor! Pentru ca o parte din alea 91000 de burse pe care vrei sa le tai sunt ale copiilor profesorilor pe care guvernul i-a tinut ani de zile cu salarii de mizerie.
    Cand copilul meu avea 2 ani Basescu ne-a taiat salariile, acum ii taie Deca bursa pt ca e intr-o clasa foarte buna, dar in primii 35%.

    Du-te acasă, Deca!

  73. Bine ca unii elevi de la profilurile de elita muncesc din greu ca sa obtina medii mari pentru bursa, iar altii stau si frec menta si vor primi bursa cu media 7. Bine gandit… ati face bine sa reveniti la vechea lege ca sa nu va faceti de cacao, de fapt… deja v-ati facut

  74. Pentru acuratetea termenilor: bursa de MERIT este diferită de cea de STUDIU. Din primul tip, luau f putini dupa pandemie, cand au schimbat incorect legea, pe ideea discutabilă ca in școala online s-au dat note excesiv de mari… Bursele de studiu insa se obțineau ceva mai ușor. Cele sociale nu erau si nu trebuie condiționate de veniturile familiei, indiferent ca era vb de boala sau orfani. Vor sa faca economie din taierea burselor, care oricum s-au redus drastic?? Ca să nu taie pensii speciale descurajează performanța prin nerasplatirea ei??
    Categoric, acest proiect trebuie sa cadă!! Consiliul elevilor treb sa protesteze in primul rand, iar profesorii sa ii susțină.

  75. Proiectul este sub orice critică.
    Pentru a convinge Ministerul să renunțe la el, trebuie să ne exprimăm opinia în acest sens.
    Deoarece proiectul este în consultare publică, vă încurajez pe toți să trimiteți e-mail la adreda indicată în pagina proiectului.
    Eu am trimis deja e-mail.

  76. Revolutie in invatamant. Prostimea de la putere face revolutie. Se va putea lua bursa de merit cu note de 7, 6 sau 5 lol. De ce sa fie astia disciminati? Nu trebuie sa aiba si ei o sansa?

  77. Sper că în anul școlar 2023-2024 bursele se vor acorda după vechile criterii. Știu cât de mult au muncit unii elevi să atingă pragul de 9,50. Este nedrept să se dea burse după niște criterii pe care elevii nu le cunosc în prealabil. Aceste noi criterii ar trebui aplicate în anul școlar 2024-2025 si evident să existe și limita de medie, altfel nu văd care este meritul. La clasa la care sunt dirigintă 16 elevi au media peste sau egală cu 9,50. Anul trecut au luat bursă de merit doar 6 elevi – au fost harnici și au reușit să se autodepăsească. Cum îi voi putea motiva în acest an spunându-le că după 30% din 26, adică 7,8 elevi, se trage linie?

    1. Respect doamna diriginta. Ce ați scris ar fi niște reguli de minim bun simț. Și eu mă gândesc cam ce înțeleg acești omuleți in formare, când primesc o asemenea veste? Mulți au muncit fiind motivați chiar de acest 9,50 caeva dispărut cu desăvârșire din text. Nu e normal să stabilești regulile pentru orice post factum.

  78. Totul merge tot mai prost.
    Descurajăm performanta, copiii cu medii peste 9.50 din clasele de elita și încurajăm pe cei cu medii mici de la școli cu nivel scăzut.
    Aceasta este bursa de merit???
    Oare cum se vor simți copiii cu rezultate f. bune, performante la olimpiadele judetene care nu vor primi burse fata de cei cu medii de 6 care vor beneficia?
    Rușine pt asemenea proiecte!

  79. Totul merge tot mai prost.
    Descurajăm performanta, copiii cu medii peste 9.50 din clasele de elita și încurajăm pe cei cu medii mici de la școli cu nivel scăzut.
    Aceasta este bursa de merit???
    Oare cum se vor simți copiii cu rezultate f. bune, performante la olimpiadele judetene care nu vor primi burse fata de cei cu medii de 6 care vor beneficia?
    Rușine pt asemenea proiecte!

  80. Totul merge tot mai prost.
    Descurajăm performanta, copiii cu medii peste 9.50 din clasele de elita și încurajăm pe cei cu medii mici de la școli cu nivel scăzut.
    Aceasta este bursa de merit???
    Oare cum se vor simți copiii cu rezultate f. bune, performante la olimpiadele judetene care nu vor primi burse fata de cei cu medii de 6 care vor beneficia?
    Rușine pt asemenea proiecte!

  81. asta nu mai e bursa de merit ci sociala!
    efectul va fi îngrozitor pe termen mediu și.lung. Părinții copiilor se vor gândi sa si mute elevii la scoli mai proaste iar performanta va dispărea din liceele cu pretenții….

  82. Când crezi că nu mai au ce strica, crezi că nu se poate mai rău, vine Ministerul și îți demonstrează că te înșeli amarnic.
    Care mai este meritul din numele bursei? Că mergi la școală și nu faci lucruri care să ducă la scăderea mediei la purtare?! Atunci ca adulți, eu zic doar să ne așteptăm să ne plătească cineva pentru că nu suntem infractori! Putem și să ne trezim devreme și să fim altundeva decât acasă.
    Scopul școlii nu era să învețe să fie de folos societății? Așa vor învăța doar să fie de folos altei societăți!

  83. Astept ca cel care a propus prostia asta sa fie dat afara din Minister! Altfel nu o sa ne revenim niciodata in tara asta in care ne conduc astia cu pile si bani multi dar pe care daca ii intrebi ce medie au la BAC sau ce facultate au facut iti arata niste diplome contrafacute. Si nu stiu cat o sa mai putem inghiti sa ne conduca toate non valorile astea! Chiar nu suntem in stare sa facem nimic? De asta pleaca toate varfurile, fix de asta! Si poti sa-i condamni?

  84. Bună ziua!
    Vă supun atenției următoarea situație : liceu cu profil matematica – informatica cu trei clase pe nivel. La EN, mediile au fost între 9.90 și 9.35. În prima clasa intra 28 de copii, în ordinea descrescătoare a mediilor, adică de la 9.90 la 9,85, deci primii 30% obțin bursa. În cea de-a doua clasa, 9,79-9,50, deci primesc bursa primii 30%, adică cel cu media 9, 79 primește bursa, iar cel cu 9.80 din prima clasa nu primește. Vă dați seama ce gândire au,, experții ” din educație?
    De asemenea, copiii orfani sunt obligați să aducă adeverință de salariu de la locul de munca al părintelui care îl creste. Dacă venitul acestuia depășește salariul mediu pe economie, atunci copilului i se anulează bursa de orfan.
    Concluzie : s-a aflat de unde este GAURA la bugetul de stat, de la copiii care învață și de la orfani. RUȘINE!

  85. Exact “Idiocracy”, am vazut deja asta…sper ca e o gluma si o gluma proasta. Deci elevii care se aduna in unele clase performante din licee nu vor mai lua burse. Atunci nu mai e “bursa de MERIT”, nu va mai eschivati si schimbati denumirea in bursa sociala!!!

  86. Foarte interesant… Vor lua burse copii cu medii de 6, iar alții cu 9.90 nu vor mai primi nimic. Atunci de ce nu se împarte acea sumă la toți copiii din clasă? Ar fi totuși mai corect decât varianta cu 30%.

    1. Este nevoie ca Federatia asociatiilor de parinti si Asociatia elevilor sa-si spuna cuvantul, cu sustinerea profesorilor si a sindicatelor care sper ca nu sunt de acord cu idiocratii din Ministerul Educatiei care schimba regulile in timpul jocului.

      1. o ultima întrebare pe acest subiect.
        oare profesorii care s au bătut pentru salariile lor(unii în detrimentul elevilor prin greva) nu ar trebui sa se bata(tot prin greva) si pentru copii care au muncit sa ajunga la pragul de 9.50 iar acum se vad excluși?!

        1. Când vă doare pe dvs, aveți voce să protestați. Când ne doare pe noi, aveți voce doar pentru a ne condamna.

          Puțină empatie nu v-ar strica. Nouă chiar ne pasă de elevii noștri care chiar merită o încurajare (în special sub formă de bursă școlară), dvs nu vă pasă de nimic din ce ne doare pe noi.

          Mai uitați-vă și în oglindă.

  87. Bună ziua,

    știe poate cineva cum se procedează în cazul transferului înainte de începerea anului școlar, la gimnaziu, dpdv al bursei de merit? Cred că ar trebui să se ia în calcul media generală de pe foaia matricolă depusă în dosarul de transfer. Sau greșesc?

  88. Mi se pare o mare mizerie! unde mai e meritul? In continuare in Romania stimulam mediocritatea și nu vârfurile!

  89. Trebuie atacată pentru discriminare… Nu este normal ca într-o clasă unde cea mai mare medie e 6,90 să se primească bursa de merit pana la 5,iar în clasele cu copii care învață un copil cu 9,63 să nu primească fiindcă mai sunt încă 13 în fața lui. Nu sunteți normali, în ce țară trăim, unde promovați incompetența și natalitatea, cea din urmă prin alte metode ar trebui să o faceți,, nu prin școală.. Ce exemplu dați? Am ajuns ca după 34 de ani de muncă în învățământ să îi spun propriului meu copil,, fugi unde vezi cu ochii, numai să fie dreptate, că în România nu e…,, Sunteți normali la cap?

  90. Demotivați -i!!! un copil a tras de el să treacă peste acel 9,50 care îi asigura bursă de merit, că deee…o merita! nu?! Concluzia: un copil cu 9,62 nu va lua bursa dar colegul lui dintr-o clasă paralela, poate cu medie mult mai mică, doar pentru că este sub pragul de 30%, va lua…Trist dacă ați ajuns să vă jucați și cu asta…

    1. Dezamagiti sunt si copii cu media 9.80 si nu primestesc bursa . Cum sa mai motivez copilul daca are 9.80 si nu primeste bursa ??? caz real

      ce parere aveti???

  91. Cretinisme ca în țara românească. Cum să mai fie performanta în educație dacă școala românească e condusă de prostie. Nu știu cât va mai putea suporta săraca țară românească atâta prostie și imbecilitate din partea celor care ne conduc.

  92. Pur si simplu te zbati tot anul sa inveti, poate unii copii nu isi permit si viseaza la acei banuti. Sa nu uitam ca intelege si ca efortul lui e rasplatit ca apoi, asa pe nepusa masa, legea se schimba si se trezeste ca cu o medie de 9,70 el nu mai ia bursa. In acelasi timp in alta clasa sau un prieten de la alta scoala cu o medie de 6,30 ia bursa. El a batut mingea pe maidan sau a stat la calculator pe jocuri….si tot noi adultii ne miram ca tinerii care mai au putere sa invete ceva din aceasta harababura de invatamant, viseaza sa plece in lumea larga.

    1. Mă tot întreb….oare cei din minister, care sunt plătiți din bani publici, când se vor conecta cu realitatea?!? Cei care au lucrat la această “faimoasă lege a educației”, nu au sesizat ceea ce vede oricine cu ochiul liber, voit și pentru că nu i-a interesat!!! Copii care s-au străduit să aiba rezultate bune în anul scolar care s-a încheiat, vor rămâne fără bursă pt că sunt într-o clasă cu elevi buni, silitori și sunt alți 9-10 în fața lor. Copii care au terminat clasa a V-a și care au fost discriminați față de alte generații și nu au primit bursă de merit pt că s-au introdus faimoasele “module” și au fost exceptați de la acordarea burselor, iar acum, după un an în care s-au străduit să aibă rezultate, nu primesc nici acum bursă de merit, chiar dacă au media 9.50, doar pt că nu se încadrează în procentul de 30%. Doamne, trăim în “noaptea minții” și nu ne mai trezim!!!!

  93. ma mir ca se opresc la 30%, de ce nu 50%? Astfel cumperi o gramada de voturi si romanilor le place sa creasca copii ca sa moara calcati de masina, sa moara la spital, etc … da frate da au dat bursa de merit la juma de clasa 🙂

    1. Scopul e sa favorizeze puturoșii, cei deștepți nu mai votează PNL după trădarea din 2021 și incompetenta dovedita de atunci.

  94. Nu se înțelege ce se întâmplă cu elevii de a 5 a? Cum se vor selecta cei 30% dacă în anul anterior au avut calificative?

    1. Copilul meu a terminat clasa a 6-a cu media 9,87 și NU va lua bursă potrivit noii ordonanțe, pentru că nu se încadrează în primii 30% din clasă. Unde este corectitudinea? Ar trebui păstrate ambele condiții și cea de peste 9,50 și cea de 30%, aplicabile în funcție de situație.

  95. O mizerie!
    Nu mai stiu ce sa faca sa dea mai putini bani!
    Anul trecut cei de a V-a au fost abuziv taiati de pe lista, acum daca ai f multi copii buni in clasa se creaza nedreptati. Pe de alta parte in clasele in care copiii nu invata poti lua bursa cu media 6?! Wtf?

  96. Vineri seara! A se revedea Art. 6) (1) b.) și Art. 7 (1) b.)! Reiese din Art. 7.(1) b.) că elevul dintr-un sat uitat de toți, cu un premiu al ll-lea sau al lll-lea obținut la etapa județeană a unei olimpiade școlare din lista ministerului, NU primește bursa de merit, el nefiind nici printre cei 30 %, alegând să învețe la materia preferată! BRAVO celor care i-au uitat pe acei elevi!!!!

  97. Voi chiar va plictisiti??!cum sa dispara media?adica Daca in copil e primul in clasa cu o medie de 6,50 ia bursa,Iar altul Daca are 8,50 nu ia bursa pt ca nu face parte di. cei 30%???Ba fratilor, chiar sunteti cretini!

    1. o întrebare pentru incompetenții care au propus asemenea aberație.
      cum vor face delimitarea între copii care au întrat anul asta la liceu?
      vor cere o dovada de la fostele scoli ca au fost între primii 30%?
      cum e foarte probabil ca mai mulți sa fie în acesta situație cum se aplica regula de 30% la liceu?!

      1. Mediile exista la dosar, dar la clasa IX ar fi cel mai aleatoriu.
        De ce sa consideri medii luate în condiții diferite, când exista o clasificare reala în condiții similare? Ignor din discuție potențialele fraude ale profesorilor de la școlile slabe care-și ascund incompetenta oferind grila în cazul examenelor naționale organizate în școală cu profesori din școală.
        Probabil protipendada PNL și PSD nu mai vrea pe viitor ca beizadelele lor să fie date la o parte de elevii săraci bine pregătiți.

  98. – La profesională majoritatea mediilor mari sunt undeva pe la 6-7, deci copii ăștia vor lua 750 lei pe lună (300 bursă tehnologică + 450 bursă de merit) în timp ce poate un elev de liceu cu media 9,50 nu va lua nimic deoarece nu se încadrează în cei 30%. La bursele de merit ar trebui un prag minim, să zicem media anuală 8. Poate praguri diferite pentru liceu și profesională.
    – De ce nu se acordă bursă tehnologică și pentru elevii de la liceele tehnologice? Și ei au săptămâni de practică și au anul școlar prelungit cu o săptămână ca și cei de la profesională așa că eu cred că și ei ar avea dreptul la această bursă.
    – Văd că bursa de merit se va da doar pentru locul I la etapa națională concursurilor școlare ceea ce mi se pare o prostie, ar trebui să se acorde pentru locurile I, II și III de la etapele județene, regionale și naționale. Cum îi mai stimulăm noi pe elevi să participe la concursuri când șansele de a lua o bursă sunt aproape zero?
    – La fel și bursa de excelență olimpică II ar trebui să se acorde pentru locurile I, II și III de la etapele județene, regionale și naționale., nu doar pentru etapa națională. Cine credeți că va mai participa la olimpiade de acum încolo?
    -Cum se socotesc cei 30%? Dacă într-o clasă sunt 23 de elevi atunci 30% este 6,9 atunci se acordă burse pentru 6 elevi sau se rotunjește la 7?
    – De ce nu se acordă bursă întreagă în lunile cu vacanță? Bursa ar trebui să se acorde integral pentru toate cele 10 luni de școală.
    – Prea multă birocrație cu o grămadă de comisii, dosare și raportări. Parcă Ministerul promisese reducerea birocrației dar vad că tot adaugă în loc să scadă, profesorii din comisie, secretariatele și diriginții o să aibă o grămadă de lucru 🙁

  99. Au găsit ei o modalitate sa ia cât mai putini copii bursa….Nu e corect deloc ce se face… De ce 30%? Mai bine lăsau bursa la 300 de lei, dar sa beneficieze mai mulți… . 50% din copii dintr-o clasa măcar…

  100. Hehehe, rămâne tara fără bani neica=))) Cel puțin pe vremea mea, dacă aveai peste 8,50 bursica tată… Acum depindea și de consiliile judetene/locale=)))

  101. O PANARAMA de proiect. Daca la o clasa, prima medie e de 5.70, inseamna ca urmatorii 30 % dintre elevi iau bursa de merit. Pai, mai are rost sa inveti pe rupte sa ai medie mare??? Nu, ca se poate si cu medii mici si ff mici sa iei BURSA de MERIT. O idee comunista, in care toti trebuie sa fie egali, sa nu fie diferente intre copii, ca sufera cel care nu invata, se simte discriminat/marginalizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderul sindical Nistor, după discuțiile cu premierul Ciolacu: Salariul profesorului debutant să fie la 1 ianuarie 2024 echivalentul salariului mediu brut pe economie, ce am negociat în vară / Dacă rezultatele nu sunt conforme cu interesele colegilor, vom declanșa proteste

Sindicatele din învățământ au discutat astăzi, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu despre majorările salariale ale personalului din învățământ care trebuie aplicate de la 1 ianuarie 2024, potrivit OUG 57/2023…
Vezi articolul

Sprijinul pentru părinții care stau acasă cu copiii aflați în școala online ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare de Guvern, anunță ministrul Muncii: Vor primi 75% din venitul mediu brut, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă

Indemnizația și concediul de la stat pentru părinții care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii aflați în școala online, vor fi aprobate săptămâna viitoare de Guvern, anunță ministrul Muncii,…
Vezi articolul