Noul ordin, care modifică și completează criteriile de acordare a burselor, obținut de Edupedu.ro, prevede că bursele de merit și cele de performanță se acordă la propunerea dirigintelui și elevii nu trebuie să depună nicio cerere pentru acestea. Reamintim că noul termen pentru dosarele de bursă este 14 februarie.
Care sunt modificările din ordinul de ministru, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro:
“Bursele se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților de administrativ teritoriale. Autoritățile administrației publice locale pot suplimenta cuantumul minim garantat în hotărârea de guvern numărul 1094 / 2021 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență care se acordă în anul școlar 2021 – 2022, din bugetele proprii ale acestora.
Bursele de performanță se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor articolului 5, alineatul 1 literele a, b, c și d, atestate prin documente școlare, respectiv copii certificate conform cu originalul, la nivelul unității de învățământ, de pe diplomele obținute la competiții, la propunerea dirigintelui, ne fiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.
Articolul 8, alineatul 1 litera a și alineatul 3 se modifică și vor avea următorul cuprins:
Art 8, alin 1: Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură și se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:
În anul școlar anterior a obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate pe semestru, cu excepția claselor a V-a și a IX-a
Alin 3. Lista elevilor care beneficiază de burse de merit obținute în baza prevederilor alineatului 1 literele a, b și c este revizuită semestrial. Prin revizuirea semestrială a listei elevilor care beneficiază de burse de merit conform prevederilor se înțelege:
- Suplimentarea numărului de beneficiari cu elevii din clasa a V-a și a IX-a care se încadrează în criteriile generale de acordare a burselor începând cu semestrul al II-lea.
- Eliminarea din listă a celor care și-au pierdut calitatea de elev în respectiva unitate de învățământ și a celor care nu se mai încadrează în prevederile alineatului 1, litera a.
Situația școlară pe primul semestru nu generează revizuirea listei elevilor care beneficiază de burse de merit, cu excepția cazurilor prevăzute la alineatul 1 literele b și c.
Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor alineatului 1 literele a, b, c, d și e, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul, la nivelul unității de învățământ, de pe diplomele obținute la competiții, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.
Articolul 13 alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins: Lista elevilor care beneficiază de bursele de ajutor social obținute în baza prevederilor articolului 14 alineatul 1, literele a-d este revizuită semestrial, după cum urmează: se adaugă lista beneficiarilor de burse sociale din semestrul 1 acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute la articolul 14 alineatul 1 literele a-d, prin raportare la venitul minim net în vigoare la data depunerii solicitării.
Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscris la cursurile cu frecvență, inclusiv ce școlarizați la domiciliu care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una din categorii din următoarele situații:
- Elevii proveniți din familii care nu realizează un venit mediu lunar net, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv calcul alocația complementară pentru copii. Se va lua în calcul salariu minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.
- Elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție socială, respectiv plasamentul sau plasament de urgență, acordarea Bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei.
- Elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea burselor nefiind condiționată de un venit net lunar al familiei.
Articolul 15 se modifică și va avea următorul cuprins: Pentru obținerea bursei de ajutor social, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de atribuire a burselor din unitățile de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedește dreptul de acordare a bursei de ajutor social în primele 20 de zile lucrătoare ale fiecărui semestru.”
Articolul este în curs de actualizare
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.