Bursele de merit din sectorul 6 s-au mărit cu 400 de lei și vor fi acordate primilor 10% dintre elevii cu cele mai bune rezultate din fiecare școală, anunță primarul

13.808 vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Bursele de merit din sectorul 6 s-au mărit cu 400 de lei și vor fi acordate primilor 10% dintre elevii cu cele mai bune rezultate din fiecare școală, anunță primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe pagina sa de Facebook. În ședința Consiliului local a fost schimbată metodologia de acordare a burselor școlare din sectorul 6. Ciucu a menționat că a scos “pragurile de acordare a burselor care denaturau evaluarea școlară (aveau ca efect vânarea notelor și, câteodată, presiuni din partea unor părinți pe profesori pentru a da note mai mari) și am introdus competiția reală”.

Bursele de merit se măresc cu 400 lei și vor ajunge la suma de 500 lei, potrivit proiectului de hotărâre. Astfel, primii 10% din elevi în ordinea descrescătoare a mediilor pe fiecare nivel de clasă din fiecare unitate de învățământ din Sectorul 6, vor primi suma de 500 lei.

Dacă procentul de 10% din elevi în ordinea descrescătoare a mediilor pe fiecare nivel de clasă din fiecare școală din Sectorul 6, reprezintă o cifră cu zecimale, aceasta se rotunjește pe plus la următoarea cifră în ordine crescătoare. În situația în care vor exista elevi cu aceeași medie, se vor lua în calcul toți elevii cu media respectivă.

Conform proiectul de hotărâre, elevii care au participat în anul școlar 2020-2021 la olimpiadele internaționale vor beneficia de următoarele sume:

  • burse de excelență pentru locul I – 7000 lei/olimpic/an;
  • burse de excelență pentru locul II – 5500 lei/olimpic/an;
  • burse de excelență pentru locul III – 4000 lei/olimpic/an;
  • burse de excelență pentru mențiune – 3000 lei/olimpic/an.

Un elev cu bursă de studiu primește lunar 100 lei. Suma pentru bursa de ajutor social este între 260 lei și 348 lei, după cum este precizat în proiectul de hotărâre.

Ordinului 5576/2011, Capitolul II, Art.8 specifică faptul că “(1) Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: a) au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional.”

Ciucu anunță că fost eliminată “bursa primarului”, acordată elevilor cu media 10.

Bursele școlare se acordă inclusiv pe timpul susținerii examenului de bacalaureat, examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Primarul Ciprian Ciucu a adăugat că “Am avut consens politic pe această abordare în Consiliul Local al Sectorului 6”.

Potrivit modificărilor Legii Educației, bursele acordate de către autoritățile locale trebuie să fie minim 100 de lei. Sumele sunt transferate din bugetul Ministerului Educației.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


10 comments
  1. Cu siguranță aceasta abordare a fost o solutie de oprimizare a costurilor cu alocarea burselor și nu are ca scop încurajarea performanțelor școlare .
    Dacă vrei să stimulezi copiii sa obtina rezultate, creezi 3-4 paliere de recompensă. Astfel, cel cu 8.50 va fi motivat sa învețe mai bine stiind ca următorul nivel de recompensă e accesibil, undeva la media 9.
    La fel, cel cu media 9 va avea motivatie sa treaca la nivelul următor de peste 9.50 daca stie ca obține o recompensă mai mare, si la fel pentru cei care au avut intre 9.50-9.99.
    Cand tinta la care dorești sa ajungi e foarte greu accesibilă, majoritatea vor renunța pe parcurs oricata bunăvoința ar avea. E valabil si pentru adulți.

    Ar fi bine sa va documentati in privința cultivării obiceiurilor si a psihologiei copilului, înainte de a lua niște decizii cu impact posibil asupra performanțelor in educație.
    “Atomic Habits” ar fi o lectură plăcută si benefică pentru oricine dorește să traiasca în mod conștient , nu la voia întâmplării. (Nu va speriati de titlu, continutul e in romana)

  2. E o bataie de joc acest nou sistem de burse…. copiii cu 9.96 de exemplu au aceeasi bursa cu ce cu medii de 8,50, desi au muncit tot anul …. nu este de loc corect si este nedrept … nu asa veti motiva spre performanta copiii… de ce era rea aceasta “competitie”? de ce le luati bucuria? dupa un an de munca in care au facut eforturi mari, in timp ce alti colegi se plimbau sau lipseau de a ore … cu toate astea ii recompensati la fel… se numesc BURSE DE MERIT… care e logica dumneavoastra domnilor de la primaria sectorului 6? Ati dezamajit si demotivat zeci de elevi… e trist ca in continuare educatia in Romania nu are importanta si banii din buget mereu au alte prioritati… rusine!

    1. Cel care o sa ia 9.96 o sa primeasca 500 de lei, cel mai probabil, cu 400 de lei mai mult decat cei care lipsesc de la ore. Scrie la inceput.

  3. Bataie de joc la adresa copiilor care au muncit tot anu.
    Oricum sectorul 6 era sectorul cu cele mai mici burse, acum… si mai mici.

  4. Bursele au fost de fapr micsorate nu marite. Elevii cu nedia 10 au primit anul acesta aproximativ jumatate cat nul trecut.

  5. Au mărit bursele, dar păcat ca nu se dau la timp. Banii de bursele de pe semestrul 1 au intrat in Aprilie, și pentru cele de pe semestrul 2 o sa asteptam pana in Septembrie sa le primim, exact ca anul trecut.

  6. Și ce e rău în asta?Trebuie să învețe de acum că cel mai bun ia totul, așa este în viață.Asta e realitatea.

  7. Ciucu este un primar care nu are nici in clin, nici in maneca cu educatia. Pentru el copiii sunt unii care produc pagube primariei, in sensul ca pe ” il costa 40 milioane” ( citat de pe FB domnului primar).
    Bursele de fapt nu se vor mai da decat pentru 2- 3 copii din fiecare clasa.( 10%)
    Nu se tine cont de ex ca pt a intra la liceu se face o ierarhizare. Astfel ai licee unde sunt multi elevi buni. Aceia au fost ghinionisti. Daca vroiau burse tb sa se duca la un liceu mai slab cotat.
    Si tov Clotilde a avut la un moment dat aceiasi idee geniala, dar a fost respinsa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderul sindical Marius Nistor: Dacă sistemul de învățământ universitar nu va începe să-i identifice în mod real pe cei care au vocație, dacă nu vor fi pregătite cu adevărat viitoarele cadre didactice, viitorul nu arată foarte bine

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Radio România Actualități că „viitorul nu arată foarte bine pentru învățământul românesc”, dacă universitățile nu vor începe să-i…
Vezi articolul

DOCUMENT Până în 15 martie școlile și inspectoratele trebuie să trimită Ministerului Educației sumele necesare pentru plata salariilor decise prin hotărâri judecătorești și OUG 48 / Banii ar urma să fie plătiți duminica, pe 14 aprilie, anunță ministerul

Școlile și Inspectoratele școlare trebuie să trimită până în data de 15 martie 2024 Ministerului Educației, sumele necesare pentru plata diferențelor salariale rezultate prin aplicarea hotărârilor judecătorești pentru angajații din…
Vezi articolul

George Simion, huiduit la Liceul Gheorghe Lazăr din București la începerea anului școlar / Simion a postat pe contul său de Facebook un clip montat cu prezența sa la liceu, în care nu apare nici o secvență cu huiduielile

George Simion, liderul partidului extremist AUR, a fost huiduit luni la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din București, potrivit imaginilor filmate de Vice România. Imaginile arată…
Vezi articolul