Elevii olimpici trebuie să primească lunar burse raportate la salariul minim majorat de la 1 ianuarie 2025, adică de 4.050 de lei. Deși Guvernul Ciolacu 2 a modificat prin ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” legea educației 198/2023 ca să plafoneze bursele de excelență la nivelul salariului minim din noiembrie 2024, orice modificare la legea educației, potrivit acesteia, se aplică din anul școlar următor, adică de la 1 septembrie.
Cu alte cuvinte, încercarea Guvernului Ciolacu 2 de a face economie prin OUG „trenuleț” se aplică din septembrie 2025, când începe anul școlar 2025-2026, nu de la 1 ianuarie 2025. Creșterea firească a burselor de excelență pentru elevii olimpici, sume care sunt raportate la salariul minim brut actualizat constant de Guvern fără motivare sau predicție, nu este de fapt oprită de OUG „trenuleț”, cel puțin până în toamnă.
Iar asta pentru că legea educației 198/2023, la articolul 10, nemodificat în vreun fel – adică în vigoare – stabilește că orice modificare sau completare la legea educației se aplică din anul școlar care urmează celui în care sunt făcute schimbările. Este vorba în acest caz de anul școlar 2025-2026, care ar urma să înceapă la 1 septembrie 2025.
Astfel, bursele de excelență olimpică din legea 198/2023 vor fi raportate prin procente (25, 50, 75 sau 100%) din suma de 4.050 de lei, cât este salariul minim brut de la 1 ianuarie 2025. Amintim că salariul minim brut a crescut cel mai recent la 4.050 de lei după ce crescuse anterior, de la 1 iulie 2024, la 3.700 de lei brut de la 3.300 de lei brut.
- La fiecare creștere a salariului minim brut, bursele de excelență acordate elevilor olimpici cresc și ele la plata imediat următoare, ele raportându-se la acesta potrivit legii educației 198/2023.
Iată ce prevede articolul 10 din legea educației 198/2023:
„Articolul 10
(1) În domeniul educației și al formării profesionale prin sistemul național de învățământ, dispozițiile prezentei legi prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative. În caz de conflict între acestea se aplică dispozițiile prezentei legi.
(2) Orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului școlar următor celui în care a fost adoptată prin lege, cu excepția stării de alertă, urgență sau asediu”.
De menționat că celelalte prevederi din legea educației afectate de OUG „trenuleț” sunt prorogate, ceea ce înseamnă că sunt amânate la data stabilită din OUG.
Iată modificările pentru legea 198/2023 prin OUG „trenuleț” din 31 decembrie 2024, în ceea ce privește bursele elevilor:
„Articolul L – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
- La articolul 108, după alineatul (3^1) se introduce un nou alineat, alin. (3^2), cu următorul cuprins: „(3^2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru anul școlar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
- a) bursă de merit – 450 lei/lună;
- b) bursă de reziliență – 300 lei/lună;
- c) bursă socială – 300 lei/lună;
- d) bursă tehnologică – 300 lei/lună.”
- La articolul 108, după alineatul (17) se introduce un nou alineat, alin. (17^1), cu următorul cuprins:
„(17^1) Cuantumul lunar al burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/națională este diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute, după cum urmează:
a) pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024;
b) pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024;
c) pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024;
d) pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024;
e) bursa de excelență olimpică II/națională este în cuantum de 700 lei/lună”.
Cine primește burse de excelență olimpică
Potrivit metodologiei cu regulile de acordare a burselor în anul școlar curent (2024-2025), aprobată prin ordinul de ministru (OME) 5.518/2024, primesc burse de excelență olimpică tip I și II:
„Art. 6 – […] a) bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III sau mențiune ori medalii asimilate acestor distincții, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv elevilor care obțin locurile I, II și III sau mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret. Bursele de excelență olimpică I se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. De bursa de excelență olimpică I beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar; acest premiu îl primesc inclusiv elevii care beneficiau deja de bursă de excelență olimpică I sau II, de bursă de merit sau de bursă de reziliență, acordată în baza rezultatelor școlare din anul anterior;
b) bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar; acest premiu îl primesc inclusiv elevii care beneficiau deja de bursă de excelență olimpică I sau II, de bursă de merit ori de bursă de reziliență, acordată în baza rezultatelor școlare din anul anterior.
(2) Bursele de excelență olimpică I și II care au la bază rezultatele obținute conform prevederilor alin. (1) lit. a) și b), atestate prin copii de pe diplomele obținute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali”.
Foto: © Peter Williams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Sunt concursuri nationale cu aceeasi materie si subiecte la fel de dificile ca la olimpiade care nu beneficiază de bursă doar pt că poartă numele unei personalități, distincție introdusa de Deca fără analiză si fără nici un fel de discernământ. E o discriminare majoră față de acesti copii
Politicienii romani ar trebui sa ia meditații la matematica de la olimpicii internaționali.
Minunata ordonanță trenuleț face a o “ditamai” economia pentru rezolvarea deficitului bugetar la Romaniei, incepand cu sept 2025:
– sunt maxim 200 de olimpici cu rezultate la olimpiade internaționale x aprox 300 lei economisiti x 12 luni = 720.000 lei
– cu suma asta economisita se rezolva toate problemele Guvernului și ale Ministrului de Finanțe 😀
Cred ca din banii ăștia se plătesc diurnele pentru 1-2 magustrati ori parlamentari pentru un an întreg. Iar gestul este un nou impuls pentru acești olimpici sa nu aibă vreun regret când nu vor reveni în România la finalizarea studiilor….