Burse școlare 2024-2025. Elevii care nu au avut peste 10 absențe nemotivate într-o lună primesc primele burse pe 20 noiembrie, pentru septembrie și octombrie

31.961 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie. Elevii care au mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență sau socială pe luna respectivă, conform legii învățământului preuniversitar, modificată prin OUG în iunie 2024.
Calendar pentru plata burselor în anul școlar 2024-2025

Bursele să vor plăti în acest an școlar la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare. Banii sunt virați școlilor de Ministerul Educației prin inspectoratele școlare.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ răspund de plata la termen a burselor, conform metodologiei-cadru.

Cuantumul minim al burselor în anul școlar 2024 – 2025
  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (sursa)
  • bursa de merit – 450 lei/lună;
  • bursa de reziliență – 300 lei/lună;
  • bursa socială – 300 lei/lună;
  • bursa tehnologică – 300 lei/lună;
  • pentru mamele minore – 700 lei/lună
Bursele de merit, de reziliență și tehnologice nu se acordă integral în anul școlar 2024-2025. Sunt condiționate de numărul de zile de școală și de vacanță dintr-o lună

Bursa de merit pe septembrie și octombrie 2024 ar fi 715 de lei.

Bursele de merit, de reziliență și tehnologice sunt calculate în funcție de numărul de zile de vacanță și de numărul de zile de cursuri dintr-o lună, pe baza unei formule menționate în metodologia de acordarea burselor în anul școlar 2024 2025, aprobată prin OME 5.518. Pentru a le primi, este necesară și îndeplinirea condiției de a nu avea mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună la școală.

Art. 18. — (2) Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul al burselor de merit, de reziliență și tehnologice este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

  • CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
  • NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
  • NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.

(3) În calculul prevăzut la alin. (2) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”.

Bursa de merit, în valoare de 450 de lei, ar urma să fie de 343 de lei pe luna septembrie, cu 21 de zile lucrătoare și 5 de vacanță, după cum arată calendarul anului școlar 2024-2025, potrivit unui calcul estimativ Edupedu.ro. Pe luna octombrie ar urma să fie 372 de lei (sunt 23 de zile lucrătoare și 4 de vacanță).

Bursa de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii cu medii între 7 și 9,50 care prind un loc în primii 30% din clasă, ar urma să fie 477 de lei pe lunile septembrie și octombrie (229 în septembrie și 248 de lei în octombrie). Același model calcul este valabil și pentru bursa tehnologică, tot de 300 de lei, pentru elevii de la liceele tehnologice și profesionale.


5 comments
  1. Buna ziua daca pe data de 20 noiembrie copiii trebuie sa ia bursa pe lunile septembrie si octombrie, vin cu intrebarea aceste reguli nu se aplica si la liceu? De ce le-a intrat in cont doar 300 de lei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Adrian Stoicescu: Ambiguitatea unui item de clasa a III-a la concursul Comper 2024 de limba română – etapa 1 / Directorul competiției, la care au participat sute de mii de elevi: Echipa care a alcătuit subiectul s-a ghidat după programa școlară

Analiza de mai jos este semnată de profesorul Adrian Stoicescu, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București: Anul acesta, în cadrul concursului Comper, la clasa a III-a,…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

„Profesorii sunt lipsiți de apărare”, reacția Federației Sindicatelor din Educație după cazul de la Colegiul „Ion Creangă” din București / Cer parlamentarilor și Guvernului să includă în viitoarele legi ale Educației măsuri de protecție pentru cadrele didactice

Noua lege trebuie să redea autoritatea profesiei didactice susține Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ într-un comunicat de presă. Aceasta solicită Guvernului să intensifice măsurile de prevenire a actelor de…
Vezi articolul