Începând cu anul școlar 2023-2024, valoarea burselor poate fi suplimentată de către Consiliile de Administrație ale școlilor, în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale, conform legii învățământului preuniversitar. Procedura din Sectorul 1 prevede că școlile trebuie să facă lunar cereri însoțite de decizii ale Consiliilor de Administrație care aprobă suplimentarea numărului elevilor precum şi alocările pentru burse.
- Consiliul local al Sectorului 1 a anunțat că a aprobat suplimentarea burselor de excelenţă, de merit şi de ajutor social cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei. Bursa de merit în anul şcolar 2023-2024 a fost mărită la 700 de lei doar pentru elevii cu medii între 9.50 – 10
Cum se vor acorda banii de burse care vin de la primării. Exemplul Sectorului 1
Unitățile de învăţământ de stat din Sectorul 1 vor depune până pe data de 10 a fiecărei luni cereri însoțite de decizii ale Consiliilor de Administrație care aprobă suplimentarea numărului elevilor precum şi alocările pentru burse, conform art. 6 din proiectul aprobat.
Unitățile de învăţământ se obligă să vireze bursele suplimentate de la bugetul local în conturile beneficiarilor în termen de S zile de la data efectuării deschiderilor de credite, prevede art 7.
Amintim că banii pentru bursele elevilor în 2023-2024 sunt sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, primăriile fiind eliminate din lanțul birocratic. Este vorba de cuantumurile minime stabilite astfel:
- Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
- Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
- Bursă de merit : 450 lei
- Bursă socială: 300 lei
- Bursă pentru mame minore: 700 lei
- Bursă tehnologică: 300 lei
Însă, începând cu acest an, valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale și de alte venituri obținute potrivit legii, în anul școlar 2023-2024, conform legii învățământului preuniversitar, art. 108 (2), intrată în vigoare de pe 3 septembrie.
Aceeași prevedere se regăsește și în metodologia – cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024.
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de: a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale; b) alte venituri obținute potrivit legii, potrivit art. 4 (2)
În anul școlar 2022-2023, autoritățile administrației publice locale puteau suplimenta cuantumul minim al burselor, conform metodologiei.
Autoritățile administrației publice locale pot suplimenta cuantumul minim garantat prin hotărârea Guvernului pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, care se acordă în anul școlar respectiv, din bugetele proprii ale acestora, conform art. 4.
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.