Guvernul britanic caută profesori de fizică și de limbi străine inclusiv în România, prin burse promovate de British Council

5.069 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
O serie de burse pentru cei care doresc să urmeze programe de formare pentru a preda limbi străine sau fizica în școlile Anglia sunt promovate, în prezent, de autoritățile britanice – inclusiv în România, prin intermediul British Council. Programul de sprijin pentru participarea la astfel de programe, pentru persoane care nu sunt cetățeni britanici, se referă în principal două tipuri de burse, cu valori de până la 28-30.000 de lire sterline.

British Council Romania a făcut trimitere, marți, pe Facebook, la pagina de promovare a acestor programe, pe pagina Departamentului pentru Educație din cadrul Guvernului de la Londra, cu mențiunea: „Doriți să predați în Anglia? British Council și alte instituții, alături de guvernul britanic, oferă burse pentru profesorii de limbi străine și fizică”.

Pagina la care face trimitere Instituția menționează trei forme de sprijin – programe de formare în care profesorii instruiți primesc inclusiv salariu, programe despre care se menționează că sunt „foarte limitate ca număr și foarte competitive; burse pentru studenți; respectiv burse pentru formare ca profesori de limbi străine sau de fizică.

Cele două tipuri de burse prezentate:, despre care se menționează că nu pot fi cumulate:

  • Burse de până la 28.000 de lire sterline, pentru pregătirea profesorilor de limbi străine și de fizică
  • Burse de până la 30.000 de lire sterline, pentru pregătirea profesorilor de limba franceză, germană, spaniolă sau de fizică.

Pagina citată menționează că acestea sunt sume neimpozabile asigurate de guvernul britanic și care nu trebuie returnate. Se precizează, totodată, că ele pot fi incluse în cererile de viză, ca dovadă că acel candidat poate să se autosusțină pe parcursul șederii în Marea Britanie.

Site-ul citat menționează că, în medie, tarifele pentru urmarea unor astfel de cursuri pentru persoane care nu sunt cetățeni britanici se ridică la aproape 15.000 de lire sterline (adică aproximativ jumătate din valoarea burselor), dar cursanții trebuie să acopere și costurile asociate șederii în Marea Britanie.

Inițiativa se face auzită într-un moment în care, în România, o serie de autorități și experți atrag atenția asupra deficitului de profesori de științe, inclusiv de fizică, în sistemul românesc de învățământ. În martie, secretarul de stat Florian Lixandru spunea că sunt posturi de fizică în licee bune care nu sunt ocupate. Iar la sfârșitul anului trecut, președintele Centrului de Evaluafre și Analize Educaționale, Cristian Hatu, atrăgea atenția că „vin foarte puțini profesori de fizică noi în sistem, în 5 ani o să fie un colaps”.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale: Profesorii pot forma competențe care sunt verificate în testarea PISA, dar evaluarea de la noi nu măsoară așa ceva / Vin foarte puțini profesori de fizică noi în sistem, în 5 ani o să fie un colaps
La Fizică, un singur candidat din Alba s-a înscris la Titularizare 2023 și a luat sub nota 3. Șeful inspectoratului școlar: Atât timp cât sunt oameni care sunt la pensie și vor să predea, vor preda aceia. Tinerii nu prea vin
Secretarul de stat Florian Lixandru, despre criza de profesori de științe: La acest moment sunt posturi de fizică, în licee bune, care nu sunt ocupate

3 comments
  1. Eu lucrez în sistemul educational din Anglia. Am plecat datorita salariilor mici din Romania. După 2 ani, am un salariu de 3400 lire pe luna. Programa e mult mai aerisita și se axează pe pregătirea elevilor pentru viata. Va recomand cu încredere sa întrați în sistem.

    1. Si costurile de acolo sunt la fel de ridicate, după o lună nu mai ramai cu mult, trebuie plătite și cursurile..Nu cred că prof de acolo o duc f bine raportat și la cheltuieli…Acum depinde și câte ore se fac pe săptamana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GRAFIC Cum se plătesc bursele elevilor în 2023-2024: Banii sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, primăriile fiind eliminate din lanțul birocratic / Traseul dosarului de bursă de la depunere la plată

Plata burselor în anul școlar 2023-2024 a fost simplificată și banii vor fi virați din bugetul Ministerului Educației către școli, prin inspectoratele școlare, fără implicarea Consiliilor locale. „Circuitul financiar al…
Vezi articolul
Mihaela Stefan, Sorin Cimpeanu si Alexandru Rafila / Foto: Captura Youtube.com

VIDEO Cum vor asambla profesorii, pentru fiecare elev, kiturile de testare noninvazivă primite de școli: clip demonstrativ filmat de miniștrii Cîmpeanu și Rafila / “Durează circa 10 secunde realizarea unui set complet” – Cîmpeanu

În dimineața aceasta, miniștrii educației și sănătății au transmis o serie de trei videoclipuri referitoare la modul de testare de Covid-19 a elevilor din școli, iar printre acestea se află…
Vezi articolul

Emilia Șercan reclamă că a solicitat să studieze teza de doctorat a lui Mircea Geoană, iar Adrian Cioroianu a făcut publică această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale: „O mârșăvie incalificabilă”

După ce jurnalista Emilia Șercan a relatat miercuri că în sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade,…
Vezi articolul

Mărturia unei foste consumatoare de droguri, în fața câtorva mii de elevi din Sibiu: De la eleva eminentă, olimpică premiantă, am ajuns să dorm prin scări de bloc, pe cartoane. Am distrus totul în jurul meu / Georgiana Drăgan Moldoveanu este în prezent directoarea unui centru de fete care luptă cu dependența de droguri VIDEO

Directoarea Centrului de fete House de la Teen Challenge Romania, Georgiana Drăgan Moldoveanu, fostă consumatoare de droguri, le-a povestit joi, câtorva mii de elevi din municipiul Sibiu, strânşi în Sala…
Vezi articolul