Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre ce stabilește condițiile de finanțare pentru burse și stagii de specializare sau formare profesională acordate românilor de pretutindeni și cetățenilor străini care optează pentru învățământul românesc. Noile condiții sunt stabilite în baza noilor legi ale educației și stabilesc că bursele acordate elevilor de liceu – români din străinătate sau străini – sunt „egale cu cuantumul minim al bursei sociale”, adică 300 de lei, cuantum mai mic, în acest moment, decât valoarea burselor de acest tip acordate în ultimul deceniu și jumătate.
- Și aceasta, în condițiile în care guvernul prezintă măsura drept una menită să susțină „promovarea identității etnice, culturale și lingvistice române, menținerea legăturii cu românii din diaspora și stimularea întoarcerii acestora în țară”.
Astfel, potrivit Art. 2 (1) al Hotărârii de Guvern adoptate joi, „Condițiile de finanțare aplicabile beneficiarilor burselor elevilor români de pretutindeni care își continuă studiile în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat din România, învățământ liceal, învățământ cu frecvență vizează bursa lunară, care este egală cu cuantumul minim al bursei sociale, acordată în limita numărului de locuri aprobat”.
Cuantumul minim al burselor sociale este, în baza Legii învățământului preuniversitar, stabilit prin ordin al ministrului Educației. Aceeași lege a stabilit pentru 2023-2024 cuantumul de 300 de lei pe lună, menținut și în anul 2024-2025. Valoarea este mai mică, în acest moment, decât cea a bursei acordate guvern, din 2008 încoace, acestor elevi: potrivit Notei de fundamentare a HG adoptate joi, „în baza Hotărârii Guvernului nr. 844/2008, începând cu anul școlar/universitar 2008-2009, cuantumul bursei lunare pentru românii de pretutindeni și cetățenii străini, bursieri ai statului român, a fost următorul: echivalentul în lei al sumei de 65 euro/lună pentru elevii din ciclul liceal și studenții înmatriculați la studii universitare de licență (…)”. La cursul actual, 65 de euro înseamnă aproape 325 de lei.
Condițiile de acordare a burselor în învățământul preuniversitar
Aceste burse, acordate pentru cei care își continuă studiile în învățământul liceal cu frecvență, „se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare”, potrivit Alin 2 (3).
Bursele se mențin în cazul transferului de la o unitate de învățământ la alta. Ele se suspendă în următoarele condiții – Alin 2 (4):
- „Pentru elevii care cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, bursa lunară se suspendă pentru luna respectivă. În cazul în care atingerea sau depășirea acestui prag este cauzată de motive medicale, elevul sau părintele/reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele medicale doveditoare, pe baza cărora se face motivarea absențelor, în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului, în scopul restabilirii dreptului la bursa lunară. În situația în care, în funcție de momentul efectuării plății bursei lunare, nu a fost posibilă acordarea bursei în urma motivării absențelor din luna respectivă, plata acesteia se poate efectua odată cu plata burselor pentru luna următoare.”
În ce condiții nu se mai aplică bursele, conform Alin. 2 (5) al HG:
„Condițiile de finanțare a bursei lunare nu se mai aplică în cazul în care:
- a) elevul a cumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate pe parcursul anului școlar anterior;
- b) elevul nu a promovat anul școlar anterior;
- c) elevul repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale;
- d) la pierderea calității de elev, potrivit Regulamentului-cadru de organizare şi funcționare a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5726/2024 din 6 august 2024, cu modificările ulterioare;
- e) elevul a desfășurat activități împotriva statului român sau a intereselor acestuia, precum și împotriva comunităților românești din afara frontierelor României.”
Bursele acordate elevilor români de pretutindeni pot fi cumulate cu bursa de excelență olimpică, bursa de merit sau bursa tehnologică.
Aceleași prevederi se aplică și elevilor străini înscriși în liceele din România. Potrivit HG, „școlarizarea elevilor cetățeni străini în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din România se va realiza în aceleași condiții ca și cea a cetățenilor români, cu respectarea prevederilor art. 9 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare și potrivit Regulamentului-cadru de organizare şi funcționare a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5726/2024 din 6 august 2024, cu modificările ulterioare”.
Condițiile de acordare a burselor pentru studenții români de pretutindeni și studenții străini
Aceeași hotărâre de guvern prevede și condițiile de acordare a burselor pentru studenții români din străinătate și studenții străini care aleg să-și continue studiile în universitățile publice românești.
Aceste burse se acordă pentru studiil cu frecvență – locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă lunară, respectiv locuri cu studii fără plata taxzelor de școlarizare, fără bursă lunară.
Condițiile financiare stabilite prin HG – Art. 4 (2):
- „a) cheltuieli de școlarizare, inclusiv a celor aferente anului pregătitor de limba română;
- b) scutire de la plata taxelor de procesare a dosarelor în procesul de admitere, a taxelor de înmatriculare la studii, a taxelor pentru testarea competențelor lingvistice de limba română, de susținere a colocviului de admitere la studii de doctorat și a probelor specifice de aptitudini;
- c) cheltuieli de cazare în cămine studențești, în limita subvenției stabilite în conformitate cu prevederile art. 149 alin. (8) lit. a) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare;
- d) bursă lunară, în limita numărului de locuri aprobat.”
În cazul burselor acordate pentru locuri fără taxă, fără bursă lunară, condițiile finanicare prevăd:
- „a) cheltuieli de școlarizare, inclusiv a celor aferente anului pregătitor de limba română;
- b) scutire de la plata taxelor de procesare a dosarelor în procesul de admitere, înmatriculare la studii, a taxelor pentru testarea competențelor lingvistice de limba română, de susținere a colocviului de admitere la studii de doctorat și a probelor specifice de aptitudini;
- c) cheltuieli de cazare în cămine studențești, în limita subvenției stabilite în conformitate cu prevederile art. 149 alin. (8) lit. a) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare”
Facilitățile încetează, iar bursa nu mai poate fi redobândită decât în condiții foarte limitate, atunci când studenții beneficiari:
- „a) nu au frecventat cursurile în procentul minim prevăzut în regulamentul specific al instituției de învățământ superior;
- b) nu întrunesc numărul minim de credite transferabile (ECTS) aplicabil cetățenilor români, necesar promovării anului pregătitor de limba română și, respectiv, în anul superior;
- c) sunt exmatriculați, în conformitate cu regulamentul propriu al instituției de învățământ superior;
- d) au schimbat domeniul de studii universitare de licență/ master/ doctorat;
- e) încalcă obligațiile prevăzute în contractul de studii universitare semnat de student sau regulamentele interne ale instituției de învățământ superior;
- f) solicită în scris acest lucru;
- g) au desfășurat activități împotriva statului român sau a intereselor acestuia, precum și împotriva comunităților românești din afara frontierelor României”.
Cu excepția acestui ultim punct, prevederile privind bursele acordate studenților români de pretutindeni se aplică și studenților străini care continuă studiile în universități din România.
Condițiile pentru beneficiarii de stagii de specializare și formare profesională, inclusiv pentru cei care predau româna / în română în străinătate
Aceeași HG prevede și condițiile aplicabile persosanelor care beneficiază de stagii de specializare, pentru care bursa lunară este în cuantum egal cu cuantumul minim al bursei sociale, Mai precis:
„Art. 5 (1) Condițiile financiare aplicabile persoanelor care beneficiază de stagiile de specializare includ următoarele facilități:
- a) cheltuieli de școlarizare pe întreaga perioadă a stagiului;
- b)cheltuieli de cazare în cămine studențești, în limita subvenției stabilite în conformitate cu prevederile art. 149 alin. (8) lit. a) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare;
- c) bursă lunară, în limita numărului de locuri aprobat, în cuantum puțin egal cu cuantumul minim al bursei sociale.”
Această bursă nu poate fi cumulată cu alte burse.
Iar pentru stagiile de formare profesională, precum și de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română sau în limba română în școli din străinătate, facilitățile includ:
- „a) cheltuieli de organizare a stagiului, respectiv: costurile cu formatorii, pentru orele în care aceștia participă la formarea persoanelor din grupul-țintă; materiale didactice; organizarea vizitelor de studiu prevăzute în programul de desfășurare a stagiului, inclusiv transportul participanților la obiectivele stabilite; cazarea în cămine universitare și masa la cantinele universitare – sau în alte unități identificate de instituția primitoare.
- b) indemnizație echivalentă cu cuantumul bursei sociale pentru studenții înmatriculați la programe de studii universitare, stabilit prin ordin al ministrului educației;
- c) o sumă fixă de 100 euro/ participant, plătită în lei la cursul stabilit de Banca Națională a României în ziua plății, în vederea acoperirii cheltuielilor de transport internațional.”
Pentru cei care urmează stagii de formare profesională / de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română sau în limba română în universități străine, facilitățile includ:
- „a) indemnizație de 800 euro, plătită în lei la cursul stabilit de Banca Națională a României în ziua plății;
- b) indemnizație de cazare de 200 euro/ participant/ stagiu, plătită în lei la cursul stabilit de Banca Națională a României în ziua plății;
- c) o sumă fixă de 100 euro/ participant, plătită în lei la cursul stabilit de Banca Națională a României în ziua plății, în vederea acoperirii cheltuielilor de transport internațional.
Hotărârea de guvern, așa cum a intrat în ședința de guvern de joi:
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.