Burse februarie 2024. Peste 1,3 milioane de elevi primesc banii vineri, 15 martie. Bursa de merit variază de la un județ la altul, în funcție de vacanța mobilă – LISTĂ

Foto: Ilona Andrei / G4Media

Banii de burse ai elevilor pentru luna februarie vor fi plătiți vineri, 15 martie, după ce au fost virați către inspectoratele școlare și școli, potrivit surselor Edupedu.ro. Bursa de merit va fi primită de circa 516.000 de elevi, inclusiv de clasa a V-a, și ar urma să fie 342 sau 364 de lei, după un calcul pe baza formulei din metodologia de acordare. Suma variază de la un județ la altul, în funcție de vacanța mobilă din februarie.

Conform informațiilor de la liceele militare din țară, elevii de la cele cinci licee de profil au început să primească bursele la care au dreptul prin lege, pe ultimele luni de cursuri, după ce legea educației a fost modificată prin ordonanță de urgență publicată marți, 27 februarie, în Monitorul Oficial.

Bursele pentru școlile private și confesionale au fost plătite și ele de curând în sectoarele din București pentru prima dată în acest an școlar. Plățile au fost deblocate după ce Edupedu.ro a scris pe 23 ianuarie că bursele acestor elevi, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, erau blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mai exact, o hotărâre de guvern pentru plata lor în 2023 a fost aprobată de Executiv înainte de Anul Nou și nu a mai avut când să-și facă efectul.

Și elevii de clasa a V-a primesc, încă de luna trecută, burse de merit pentru primii 30% elevi din clasa lor, ordonați după rezultatele școlare la disciplinele de studiu, dar și pentru media 9,50, dacă nu se încadrează pe listă după acest procent.

Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna ianuarie peste 340 de lei pentru județele care au avut vacanța stabilită în perioadele 12-18 februarie și 19-25 februarie și de circa 364 lei pentru județele cu vacanța 26 februarie – 3 martie.

Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Potrivit unui model de calcul consultat de Edupedu.ro, sunt 21 de zile lucrătoare, după definiția din metodologie, în luna februarie, și 5 zile de vacanță pentru 27 de județe plus Municipiul București (zilele de 12-16 februarie ori 19-23 februarie) sau 4 zile de vacanță pentru cele 14 județe care au ales săptămâna 26 februarie – 3 martie (1 martie este vineri, așa că nu intră în luna februarie). Asta înseamnă (450:21) x (21-5), adică 342,85 de lei pentru majoritatea județelor sau (450:21) x (21-4), adică 364,28 de lei pentru celelalte 14 județe.

Bursa acordată elevilor din învățământul profesional ar urma să fie pe 15 martie, pentru luna februarie, de 229 de lei ori de 242 de lei, conform aceluiași model de calcul. Un calcul asemănător a fost primit de școli din mai multe județe, conform surselor noastre.

Iată lista județelor și a sumelor primite pe 15 martie pentru luna februarie:

Vacanța de schi 12-18 februarie 2024 – 342 de lei:

  1. Bistrița-Năsăud
  2. Satu Mare.

Vacanța de schi 19-25 februarie 2024 – 342 de lei:

  1. Argeș
  2. Bihor
  3. Brăila
  4. București
  5. Buzău
  6. Botoșani
  7. Călărași
  8. Cluj
  9. Caraș-Severin
  10. Covasna
  11. Dâmbovița
  12. Galați
  13. Giurgiu
  14. Gorj
  15. Harghita
  16. Hunedoara
  17. Ialomița
  18. Iași
  19. Ilfov
  20. Neamț
  21. Olt
  22. Prahova
  23. Sălaj
  24. Vaslui
  25. Vrancea
  26. Teleorman

Vacanța de schi 26 februarie – 3 martie 2024 – 364 de lei:

  1. Alba
  2. Arad
  3. Bacău
  4. Brașov
  5. Constanța
  6. Dolj
  7. Maramureș
  8. Mehedinți
  9. Mureș
  10. Sibiu
  11. Suceava
  12. Timiș
  13. Tulcea
  14. Vâlcea

Informații de context. Niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală. Acest lucru se întâmplă deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.

Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, adică în fiecare lună de școală din acest an școlar, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro, emisă după ce mai multe școli ar fi calculat sumele în funcție de numărul de zile, calcul care se face doar pentru bursele de merit și cele tehnologice, conform regulilor de acordare.

Sunt cu peste 54 de mii mai multe burse de merit acordate în anul 2024, după ce elevii de clasa a V-a au fost incluși pe listele de elevi care pot primi burse de merit din luna ianuarie, arată datele actualizate de la Ministerul Educației, obținute la solicitarea Edupedu.ro. În același timp, a crescut și numărul burselor pentru mame minore, 857 față de 741 raportate pe 15 noiembrie 2023 la prima plată a burselor din acest an școlar.

Potrivit datelor Ministerului Educației centralizate la nivelul lunii ianuarie, sunt aproape 517.000 de burse de merit care au urmat să fie plătite pe 15 februarie pentru elevii de clasele V-XII. În luna noiembrie a anului trecut, când s-au plătit primele burse din acest an școlar, pe lunile septembrie și octombrie, erau circa 461.700 de burse de merit.

În total, sunt 1.360.592 de burse raportate în luna ianuarie 2024, față de 1.289.994 din noiembrie 2023. Diferența este de 70.598 – detalii aici.

Iată centralizarea datelor de la Ministerul Educației pentru Edupedu.ro:

Numărul de beneficiari pe tipuri de burse (luna ianuarie 2024)

Bursa de excelență olimpică IBursa de excelență olimpică IIBursa de meritBursa socialăBursa tehnologicăBursa pentru mame minore
2972.580516.713757.25182.894857”

Cuantumul minim al burselor: 

Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume. Procedura din Sectorul 1, de exemplu, prevede că școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Schimbări la bursele de anul școlar viitor

Pentru bursele școlare 2024-2025, ministra Ligia Deca a anunțat miercuri, 20 decembrie, prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare.

Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, a spus la începutul lunii decembrie 2023 despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025, că: “Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”.

Declarația ministrei vine în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei. Ligia Deca a făcut declarația după prezentarea raportului privind rezultatele PISA 2022.

Citește și:
Creștere cu peste 54 de mii a numărului de burse acordate în 2024, după ce elevii de clasa a V-a au început sa primească burse de merit în luna februarie – date actualizate de la Ministerul Educației
Bursele elevilor de la liceele militare vor fi plătite pentru prima dată de la începutul anului școlar, după ce legea educației a fost modificată. Banii aprobați prin OUG ar fi pentru ultimele luni de cursuri
O fată de clasa a XII-a mi-a zis: Se dau bani pentru fetele care rămân însărcinate și că i se pare că bursele acestea încurajează fenomenul. Mi-a dat de gândit, a spus directorul CJRAE Dolj / Bogdan Cristescu, Ministerul Educației: E un succes că 60 de mame minore din județ au revenit la școală
Bursele elevilor de la școlile private din Sectorul 3 au început să fie plătite. Banii sunt pentru ultimele 5 luni de cursuri – surse
Bursele elevilor de la școlile private și confesionale din sectorul 6, neplătite de la începutul anului școlar, au fost deblocate de Primărie
Exit mobile version