Burse de performanță de 1.200 de lei și burse sociale de 1.050 de lei pentru studenții de la Universitatea din București, din anul universitar 2023-2024. Instituția a publicat metodologia de acordare, calendarul etapelor și modele de cereri – documente

41.754 de vizualizări
Universitatea din București / Foto: unibuc.ro
Bursele de performanță vor fi de 1.200 de lei și bursele sociale de 1.050 de lei pe lună, pentru studenții Universității din București, după ce instituția de învățământ superior a publicat metodologia de acordare a burselor în anul universitar 2023-2024, în conformitate cu legea educației în învățământul superior 199/2023. Până pe 28 noiembrie se acceptă dosarele pentru bursele sociale, se arată în calendarul de acordare a acestora.

Conform calendarului de acordare a burselor și a altor forme de sprijin pentru studenții UB – licență și masterat, până pe 28 noiembrie se pot depune cererile și documentele doveditoare pentru bursele sociale. Până pe 5 decembrie, acestea sunt analizate și pe 5 decembrie ar urma să fie publicate listele cu studenții beneficiari ai burselor sociale, dar și ai burselor de performanță. Pe 14 decembrie 2023 se stabilesc listele finale, după contestații, mai prevede calendarul.

„Bursele, indiferent de categorie, se acordă pe întreaga durată a anului universitar (12 luni), cu excepția burselor sociale ocazionale și a burselor speciale acordate din venituri proprii ale Universității din București sau ale facultăților”, iar cererile se depun la secretariatul facultății, în format fizic sau în format electronic, prevede procedura. Documentele necesare, modelele de cereri și metodologia pot fi consultate mai jos în articol.

  • Peste 33.000 de studenți studiau la Universitatea din București la începutul anului universitar trecut, potrivit celor mai recente date ale Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).

În ceea ce privește bursele de performanță, acestea „se acordă studenților din învățământul superior de stat, înmatriculați la programe de studii universitare cu frecvență, indiferent de forma de finanțare”. Ele pot fi acordate, de exemplu, pentru cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii, însă nu este stabilit vreun prag de medie sau în metodologia UB, cel mai probabil urmând să fie comunicat de fiecare facultate în parte în perioada următoare.

(2) Bursele atribuite pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (1) se pot acorda studenților care se încadrează în cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

a) Au obținut rezultate deosebite la învățătură, respectiv au cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii;
b) au obținut performanțe științifice, inovație și brevete;
c) alte situații stabilite de facultățile Universității din București prin metodologii proprii aprobate de Senat.

(3) Facultățile pot stabili, prin metodologiile proprii, criterii minimale pentru performanțele prevăzute la alin. (2) lit. b).

(4) Bursa pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (2) lit. b) se poate acorda începând cu anul al doilea de studii, în urma recunoașterii performanțelor de către instituțiile de învățământ superior, pentru o perioadă de un an calendaristic, dar nu mai mult de finalizarea studiilor.

(5) Cuantumul bursei de performanță este mai mare decât cuantumul bursei sociale.

(6) Pentru anul I de studii (nivel licență, respectiv master) criteriul de atribuire a bursei pentru performanță este media obținută la concursul de admitere (în cazul în care nu se organizează concurs special de obținere a bursei de performanță). Studenții care au fost admiși fără concurs de admitere, pe baza rezultatelor obținute la olimpiadele școlare, se consideră admiși cu media 10.00”.

La articolul 16 este precizat că “Bursele sociale și de performanță pot fi retrase, dupa finalizarea primului semestru de studiu, de către Comisia de acordare a burselor la nivel de facultate și redistribuite în limita sumelor rămase disponibile. În acest sens, prin regulament propriu aprobat de Senatul UB, facultatile pot prevedea criterii academice specifice privind retragerea burselor, cu respectarea prevederilor OME 6463/02.10.2023. Aceste criterii vor fi aduse la cunoștința studentilor, prin afișare la avizier și pe site-ul facultatii, la începutul anului universitar, înainte de demararea procesului de acordare a burselor”.

Cu alte cuvinte, studenții care nu vor promova examene în sesiunea ianuarie-februarie 2024 astfel încât să acumuleze minim 15 credite de studii nu vor mai beneficia de bursă începând cu semestrul al II-lea al anului universitar 2023-2024, potrivit Facultății de Filosofie a UB, în anunțul de pe site-ul acesteia.

Amintim că metodologia-cadru a fost publicată pe 10 octombrie și pe baza ei se acordă bursele în universități din acest an universitar, în acord cu noua lege a învățământului superior, după metodologii interne care se bazează pe cea națională. Instituțiile de învățământ superior pot să suplimenteze sumele acordate de la bugetul de stat prin Ministerul Educației sau să acorde și alte tipuri de stimulente lunare pentru studenți.

Conform metodologiei-cadru, prin ordin de ministru separat sunt stabilite sumele doar pentru bursele de excelență olimpică/internațională și pentru bursa de studiu, adică cea acordată studenților de la masteratul didactic sau licența didactică cu dublă specializare (cea din urmă încă neimplementată în facultăți) și de la masteratul didactic. Rămân de stabilit intern sumele pentru bursele de performanță (în cuantum mai mare decât cele sociale în valoare de 900 de lei, conform metodologiei-cadru), de exemplu, acestea fiind fostele burse de merit.

FOTO DOCUMENT Calendarul burselor studențești UB 2023-2024:
FOTO DOCUMENT Cuantumul burselor studențești UB 2023-2024:
FOTO DOCUMENT Model de declarație de acceptare pentru bursa de performanță:
FOTO DOCUMENT Model de cerere și declarație pentru bursa socială:
FOTO DOCUMENT Model de cerere pentru alte tipuri de bursă:
FOTO DOCUMENT Metodologia de acordare a burselor studențești UB 2023-2024:
Citește și:
Abonamentele de transport local pentru studenții Universității din București se vor deconta în aceeași lună în care au fost cumpărate sau în luna următoare, prevede noua metodologie adoptată de instituție. Pașii de urmat pentru studenți – document
Studenții din anul I care au obținut premii la olimpiadele internaționale în liceu pot primi burse lunare de până la 3.300 de lei, potrivit noii metodologii-cadru / Nu toate universitățile și-au definitivat încă regulile pentru celelalte burse
OFICIAL Cuantumurile burselor pentru studenți în anul universitar 2023 – 2024: 900 de lei pentru bursa socială, 3.200 de lei pentru bursa de doctorat, indiferent de anul de studii
OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru studenți, publicate în Monitorul Oficial / Cuantumul bursei de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an – anul acesta este 3158 de lei

3 comments
  1. Oare nu e discriminare? Bursele nu vin la pachet cu o listă în care se precizează ce să-și cumpere studentul sau elevul? Chiar dacă ni se aruncă pastila cu bani europeni care trebuie justificați în cazul profesorilor, acum de ce nu se preia această idee și în cazul burselor. Poate că elevii sau studenții cumpără țigări, alcool sau droguri în loc de cărți, caiete etc.

  2. intrebarea de baza este cate burse de performanta se dau. defapt bde performanta e o strutocamila intre bursa de merit SI cea pt performanta stiintifica. acestea erau f putine cateva pe fiecare an de studii.
    Ati desființat in schimb bursele de studii integrala SI partiala , acestea erau un sfert din an , deci un număr semnificativ mai mare de burse!
    la bursele sociale se trișează la greu. sunt studenti cu parintii plecati la munca in strainatate care declara venit zero . sau aduc adeverințe false de boala . deci de fura RAU tocmai pe segmentul de social
    sistemul de burse actual va descuraja studentii buni , doar varfurile se vor bate , ceilalți neavând nicio șansa sa intre in top 10 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reguli egale pentru toate școlile, cer reprezentanții Consiliului Național al Elevilor: Altfel autoritățile centrale recunosc faptul că neglijează sănătatea elevilor și profesorilor din învățământul particular, generând o discriminare fără precedent

„Solicităm modificarea, în regim de urgență, a hotărârii de guvern și a ordinului ministrului educației cu privire la vacanța din perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, astfel încât să includă…
Vezi articolul