Burse 2024-2025. Prima plată către elevi va fi făcută pe 20 noiembrie, pentru primele două luni de cursuri – calcul estimativ

15.189 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Prima plată a burselor școlare în anul școlar 2024-2025 va fi pe 20 noiembrie, potrivit metodologiei noi de acordare a burselor, aprobate prin ordinul de ministru (OME) 5.518/2024. De altfel, noua dată pentru virarea banilor este data de 20, față de 15, cum este în prezent.

Mai exact, elevii vor primi pe 20 noiembrie banii de burse aferente lunilor septembrie și octombrie, primele două luni de cursuri din anul școlar viitor, ale cărui cursuri încep pe 9 septembrie.

Bursele de merit, de reziliență și tehnologice se calculează în funcție de o formulă care ia în considerare numărul de zile de cursuri și pe cele de vacanță, potrivit metodologiei. Deși au un cuantum minim de 450 de lei sau de 300 de lei stabilit prin legea educației, bursele nu vor fi plătite la această sumă decât în două luni de cursuri, martie și mai 2025 – vom reveni.

Bursa de merit, în valoare de 450 de lei, ar urma să fie de 343 de lei pe luna septembrie, cu 21 de zile lucrătoare și 5 de vacanță, după cum arată calendarul anului școlar 2024-2025, potrivit unui calcul estimativ Edupedu.ro. Pe luna octombrie ar urma să fie 372 de lei (sunt 23 de zile lucrătoare și 4 de vacanță).

Bursa de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii cu medii între 7 și 9,50 care prind un loc în primii 30% din clasă, ar urma să fie 477 de lei pe lunile septembrie și octombrie (229 în septembrie și 248 de lei în octombrie). Același model calcul este valabil și pentru bursa tehnologică, tot de 300 de lei, pentru elevii de la liceele tehnologice și profesionale.

Iată ce prevede metodologia de acordare a burselor 2024-2025:

Art. 23. — (1) Prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse, menționată la art. 22 alin. (1) este transmisă de unitatea de învățământ la ISJ/ISMB până la data de 20 octombrie a anului școlar în curs.

(2) Inspectoratul școlar transmite numărul de beneficiari pe județ/municipiul București, pe tipuri de burse, la Ministerul Educației — Direcția generală învățământ preuniversitar, până la data de 25 octombrie a anului școlar în curs.

Art. 24. — (1) Unitatea de învățământ preuniversitar transmite lunar, cu excepția situației prevăzute la art. 23, până la data de 20 a lunii, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(2) ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educației, Direcția generală economică, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

(3) În situația prevăzută la art. 23, ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educației, Direcția generală economică, până la data de 25 octombrie, sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, urmând ca plata să se facă de către unitățile de învățământ la data de 20 noiembrie”.

Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologice sunt condiționate de absențe în anul școlar 2024-2025. Mai exact, se acordă doar dacă elevul nu are mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună. Altfel, se suspendă pentru luna respectivă și banii nu le vor fi plătiți, mai prevăd noile reguli de acordare.

Vezi și:

FOTO DOCUMENT Metodologie acordare burse 2024-2025 (OME 5.518):


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primul modul de școală s-a încheiat și nici acum proiectul de finanțare cu 100 de milioane de euro a activităților din Săptămâna verde, anunțat în urmă cu trei luni de ministra Educației Ligia Deca și ministrul Mediului Mircea Fechet, nu este gata

După 7 săptămâni de școală și 92 de zile de la anunțul miniștrilor Educației și Mediului, încă nu este gata proiectul privind finanțarea activităților din „Săptămâna verde”, potrivit declarației unui…
Vezi articolul

Șeful Inspectoratului București spune că anul acesta a găsit planul de școlarizare gata făcut, dar că „anul viitor vom suplimenta locurile la licee, dacă vor fi mai mulți elevi decât numărul de locuri”

Anul acesta, 1.216 elevi care au terminat gimnaziul și au dat Evaluarea Națională au rămas fără un loc la liceu în București, după prima repartizare computerizată. Mai sunt disponibile doar…
Vezi articolul

Alina Gorghiu (PNL) justifică reacția ministrului Deca privind retragerea atribuțiilor secretarului de stat PSD, Florian Lixandru: “Dacă un secretar de stat al unui ministru PSD s-ar opune sau ar critica public proiectul ministrului PSD sau proiectul guvernului condus de Marcel Ciolacu premier, cred că nu le-ar pica bine colegilor din PSD”

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a spus despre cazul secretarului de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, care săptămâna trecută și-a pierdut pentru o zi atribuțiile în minister pe…
Vezi articolul