Elevii de liceu din învățământul tehnologic de stat beneficiază de bursă tehnologică în cuantum minim de 300 de lei pe lună, cu condiția să aibă media 10 la purtare în anul anterior, prevede metodologia privind acordarea burselor pentru anul școlar 2024-2024, aprobată prin ordin de ministru nr. 5518 și publicată în Monitorul Oficial, luni, 15 iulie.
- În prezent, media 10 la purtare nu este criteriu pentru acordarea bursei tehnologice. Cuantumul minim al bursei tehnologice este 300 de lei pe lună, dar anul acesta școlar, de exemplu, elevii nu au luat niciodată această sumă din cauza modului în care se calculează, raportat la zilele de vacanță.
Elevii care învață învățământul tehnologic de stat beneficiază de bursă tehnologică în cuantum minim de 300 de lei pe lună, dar potrivit noii metodologii, de anul școlar viitor, elevii sunt condiționați de media 10 la purtare la final de an școlar pentru a obține bursa tehnologică în anul următor.
Elevii care învață la un liceu tehnologic de stat primesc bursă tehnologică pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice. Bursa se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa socială.
Bursa tehnologică se mai acordă elevilor de la școlile profesionale și cele duale doar în anul școlar 2024-2025, potrivit documentului.
Criterii de acordare a bursei tehnologice în anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei
Art. 1- alin (3) Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic de stat beneficiază de bursă tehnologică. Prin excepție, în anul școlar 2024—2025, bursa tehnologică se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.
Art. 3. — (1) Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și
susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la aflarea rezultatelor finale și în cazul elevilor bursieri care nu s-au prezentat la examen din motive medicale
Art. 13. — (1) Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic în condițiile prezentei metodologii-cadru, în conformitate cu prioritățile Ministerului Educației, și constă într-un sprijin financiar lunar stabilit conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în anul școlar 2024—2025, bursa tehnologică se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.
(3) Elevii declarați repetenți la finalul unui an școlar nu beneficiază de bursa tehnologică pentru anul de studiu pe care îl repetă.
(4) Se exceptează de la prevederile alin. (3) cazurile de repetare a anului școlar din motive medicale.
(5) Prin excepție, în anul școlar 2024—2025, elevii declarați repetenți în învățământul liceal, care optează pentru continuarea studiilor în învățământul profesional, inclusiv dual, beneficiază de bursă tehnologică.
(6) Bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent.
(7) Abaterile menționate la alin. (6) nu se referă la scăderea mediei la purtare din cauza absențelor nemotivate pentru care se aplică sancțiunile precizate la art. 16 alin. (12).
(8) Decizia de suspendare a bursei tehnologice în situațiile prevăzute la alin. (6) și (7) se aplică de către director, la propunerea comisiei de management al burselor.
Art. 14. — Bursa tehnologică se acordă elevilor la propunerea dirigintelui, nefiind condiționată de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa tehnologică, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.
Art. 16
(10) Elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritățile administrației
publice locale. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.
(11) Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior.
(12) În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv
bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă. În cazul în care atingerea sau depășirea pragului de 10 absențe este în legătură cu motive medicale, elevul sau părintele/ reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza cărora se face motivarea absențelor, în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului, în scopul restabilirii dreptului la bursă. În situația în care, în funcție de momentul efectuării plății bursei, nu a fost posibilă acordarea bursei în urma motivării absențelor din luna respectivă, plata acesteia se poate efectua odată cu plata burselor pentru luna următoare.
Cum se calculează valoarea bursei tehnologice
Bursele de merit, de reziliență și tehnologice se calculează după o formulă care are în vedere zilele de vacanță și zilele libere / sărbătorile legale. Formula este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
- CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
- NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
- NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.
Pentru anul școlar 2024—2025, cuantumul minim al burselor este:
a) pentru bursa de merit — 450 lei/lună;
b) pentru bursa de reziliență — 300 lei/lună;
c) pentru bursa socială — 300 lei/lună;
d) pentru bursa tehnologică — 300 lei/lună.
e) bursa pentru mame minore – 700 de lei/ lună.