Bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat a ajuns să fie condiționată de venit, pentru că apare o nouă categorie de burse la care se pot încadra și dispare cuvantul „orfan” din metodologie – proiect / Este o soluție crudă pentru a salva bugetul României, consideră un ONG 

20.192 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media
Dacă în anul școlar 2022-2023 elevii orfani cu un părinte decedat sau ambii părinți decedați primeau bursa socială fără a avea o limită de venit, în anul școlar 2023-2023, bursa socială pentru un elev cu un părinte decedat va fi condiționată de venitul minim, potrivit metodologiei cadru de acordare a burselor școlare pusă în dezbatere de ministerul Educației.

Începând cu anul 2020, bursele sociale s-au acordat pentru elevii orfani sau orfan de un singur părinte, cum sunt denumiți în ordinele de ministru, fără a fi condiționate de venit. În 2018 și 2019 bursa socială era doar pentru elevi orfani de ambii părinți, fără sa fie conditionata de venit.

Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare în anul 2023-2024, pusă în dezbatere de Ministerul Educației, face diferența între elevii cu un părinte decedat care pot primi bursă socială, dacă se încadrează într-un anumit venit pe membru de familie și elevii cu ambii părinți decedați, care pot beneficia de bursă socială indiferent de venit. Termenul de orfan nu mai apare deloc.

„Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă pentru a salva bugetul României. Este o discriminare să hotărăști acordarea bursei de orfan în funcție de venitul părintelui supraviețuitor”, a declarat pentru Edupedu.ro Lavinia Dinu, voluntar în Asociația Există Viață După Doliu. 

  • Lavinia Dinu a lansat o petiție, Orfan în România, care a strâns peste 7000 de semnături, prin care se solicită modificarea articolului 10, litera b, din elevi cu ambii părinți decedați în elevi orfani. Orfanii sunt copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi.

Ministerul Educației a luat această măsură pentru „adaptarea metodologiei la legislația în vigoare, codul civil nu prevede termenul de orfan. Orice propunere este binevenită și se poate trimite pe adresele comunicate pe site-ul Ministerului” ( n.r. adresele sunt catalina.chendea@edu.gov.ro și ufip@edu.gov.ro),  a declarat pentru Edupedu.ro Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației. 

„Faptul că stabilesc pentru orfan de un părinte o limită de venit în sine nu este discriminare, dar cuantumul acestui venit trebui să fie unul proporțional. Eu apreciez că limita pusă de Minister nu e una proporțională în raport cu realitățile și nevoile unui copil”, spune Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)contactat de Edupedu.ro

Cum a apărut distincția dintre elev cu un părinte decedat și elev cu ambii părinți decedați? S-a introdus o nouă categorie de burse sociale, pentru elevi care provin din familii monoparentale

Elevii cu un părinte decedat pot beneficia de bursă socială de 300 de lei, dar ei au fost incluși în categoria de burse sociale pentru familii monoparentale. Această categorie de burse sociale este nou introdusă și este acordată dacă familia realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. 

Venitul minim la nivelul acestui an este 1898 de lei. Elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni mai mic sau egal cu 1898 de lei pot lua bursă. Cei care au peste 1898 de lei venit pe membru de familie nu pot primi bursă socială.

Bursele sociale se acordă, potrivit metodologiei, pentru:

c) elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

Ce înseamnă familie monoparentală? 

Termenul familie monoparentală desemnează familia formată din persoana singură şi copilul/copiii aflaţi în întreţinere şi care locuiesc împreună cu aceasta, conform metodologiei.

Prin persoană singură, se înţelege persoana care se află în una dintre următoarele situaţii: 

a) este necăsătorită;

b) este văduvă;

c) este divorţată;

d) al cărei soţ/soţie este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;

e) al cărei soţ/soţie este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;

f) a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) – e).

Lavinia Dinu, voluntar în Asociația Există Viață După Doliu: Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă pentru a salva bugetul României

„Pe 28 august am fost la Ministerul Educației că un cetățean oarecare. Pe 31 august merg în audiență la un secretar de stat de la 13:30. Până atunci, strâng semnături, că să fim băgați în seamă. Încercăm să luăm legătura cu persoane cu vizibilitate mai mare pentru că este că singura noastră armă: să devenim mai vizibili și să sensibilizăm oamenii la această problemă.

Cei de la minister ne-au spus că, de fapt, nici în legislație nu există termenul orfan și că au schimbat în elevi cu ambii părinți decedați și că ar fi bine să avem și susținerea Federației părinților, care se pare că nu s-a sesizat până acum. Am înțeles că părerea lor contează foarte mult pentru minister.

Este o discriminare să hotărăști acordarea bursei de orfan în funcție de venitul părintelui supraviețuitor. Venitul minim poate fi depășit și cu 10 lei și automat nu se mai încadrează părintele supraviețuitor, care este supus la o mulțime de presiuni de toate felurile, materiale, sociale. 

O justificare a ministerului Educației vizavi de această condiție cu venitul minim este că sunt părinți supraviețuitori care au niște salarii foarte mari și copiii lor n-ar trebui să primească bursa de orfan. 

Florian Lixandru: S-a făcut adaptarea metodologiei la legislația în vigoare, codul civil nu prevede termenul de orfan 

„Termenul de orfan este prevăzut doar în dex. În legislație nu există definit termenul de orfan, avem copii cu părinți decedați, așa că am adaptat practic codul civil.

Orice propunere este binevenită. Aveți posibilitatea să scrieți  al adresele de e-mail comunicate pe site-ul ministerului, în termen de 10 zile, de când a fost pusă metodologia în dezbatere publică”. ( n.r. adresele sunt catalina.chendea@edu.gov.ro și ufip@edu.gov.ro)

Președintele CNCD, Csaba Asztalos: Eu apreciez că limita pusă de Minister nu e una proporțională în raport cu realitățile și nevoile unui copil

Csaba Asztalos: „Când analizăm discriminarea avem mai multe etape. Faptul că se justifică să introduci o limită este prima etapă care analizează dacă e proporțională acea limită, dacă e rezonabil. Dacă este prea jos, atunci nu e rezonabil. Unic întreținător poți fi pentru 3, 4 persoane și atunci venitul minim este foarte puțin.

Faptul că stabilesc pentru orfan de un părinte o limită de venit în sine nu este discriminare dar cuantumul acestui venit trebui să fie unul proporțional. Eu apreciez că limita pusă de Minister nu este una proporțională în raport cu realitățile și nevoile unui copil.

Ce pot face părinții? Părinții să facă propunerile ministerului și ministerul trebuie să găsească o modalitate de calcul care este mai ancorată în realitate. După ce se aprobă ordinul, se poate ataca în instanță.

Sesizări se pot face și acum la CNCD , dar noi am fi bucuroși dacă ministerul ar rezolva.”

Citește și:
Cum se acordă bursele sociale în anul școlar 2023-2024. Cererile pot fi depuse pe tot parcursul anului școlar, spre deosebire de anul trecut. Documente necesare și criterii – proiect

24 comments
  1. Nu vă e Rușine sa tăiați din drepturile copiilor și să vă faceți pensii speciale? tăind de la copii salvați voi bugetul? un copil care i-a murit mama iar tatăl rămas nu are nici un venit ce faceți cu aceste cazuri? Acordam ajutoare ucrainenilor și copiilor lor , vă majorati pensiile speciale și luați de la gura unui copil orfan fără nici un ajutor….canalii ce sunteți, jos de la guvernare ca nu ați făcut decât sa ne aduceți în pragul sărăciei în toți acești ani de la revoluție unde au murit atâția copii.

  2. Si daca parintele care traieste este casatorit, ce?? Poate sotul actual nu prea este fericit sa dea bani copilului care nu este al lui si atunci bursa era bine-venita! Guvernul da pensii speciale cui are deja venituri si pensia CU SIGURANTA nu ii este vitala iar copiii care vor sa invete nu au parte de ajutor! Se face economie la buget luandu-le firmitura dde la gura copiilor. Rusine!

  3. Da, rusine, corect.
    Dar asta se intamplat pentru ca poporul roman este las, fara coloana vertebrala.
    In primul rand rusine poporului roman!

  4. Rușine Guvernului României! A ajuns să fure bomboana din mâinile unui copil orfan. Totul pentru voi, nimic pentru ceilalți!

    1. Rușine să le fie guvernul Mi-e personal mi-a murit soțul electrutat și am trei fetițe eu le sunt mamă și tată eu personal nu am nici un fel de venit cum puteți să le loati bursele copiiilor aveți pretenții că nu se mai duc copiii la școală . de ce nu vă lipsiți de pensiile speciale să vă fie rușine

  5. Rușine !….adică dacă am rămas singură cu trei copii adoptați, să nu lupt și să nu mă străduiesc să devin un cadru didactic cât mai competitiv, să nu mă străduiesc să obțin chiar și o gradație de merit, doar pentru a nu depăși.un plafon, care le îngrădește dreptul copiilor mei de a beneficia de niște bănuți și așa puțini, dar care în cazul unui unic întreținător, cântăresc foarte mult…adică să mă las eu pe tânjeală…ca să putem primi de pomană…rușine, rușine, rușine!!!!

    1. Exact s.au găsit cum sa salveze bugetul au vândut tara au șoferi personali…umbla cu mașini de lux dorm în posturile lor și vor de la copii care sunt în formare și cine știe ce soarta or avea..
      Erau și prea mulți bani!!! Dar ei știu ce înseamnă să fii părinte singur?!@!!

  6. da pentru îmbuibații din parlament …care depășesc suta de kgși mănîncă moca la bufetul parlamentului, de ce nu există nicio restricție?…da pentru pensiilenesimțite și salarii uriașe pt aparatul din administrație de ce nu se face nicio reducere…de ce întotdeauna trebuie să se lovească în cei care sunt loviți deja?
    românul…deșteptarea

  7. acolo e ” decizia ” adultilor de a se despartii in decizie luata in defavoarea copilului. sau , supa caz lipsa de responsabilitate a unuia din cei doi adulti . in caz de deces , mortul nu hotaraste sa nu mai ofere sprijin urmașilor. e o mare diferența.

  8. Ce usor si detasst raspunde d-nul Lixandru, ca nu exista in codul civil cuvantul “orfan “?. “Adica daca unii au omis sa reglementeze, profita. Stie d-nul Lixandru ce este in sufletul unui astfel de copil, care nici macar nu vrea sa stie colegii de clasa ca este orfan? Nu-i doresc acest lucru. Dumnezeu e mare si are grija de noi toti!

  9. Vă bateți joc de copii,eu sunt mamă cu doi copii văduva amândoi copii la școală unul la liceu și unul în generala sunt pensionata pe caz de boală cum e posibil sa vă bateți joc de copii noștri,dați și mulți bani și eu nu știu ,o alocație de tot căcatul,o pensie de tot căcatul și o bursă vai de ea acum până și pe asta vreți să o luați nu va mai ajung banii pai daca voi aveți pensii de sute de milioane doar că dormiți in parlament normal că nu mai aveți pentru noi și copii noștri,sunteți niște oameni josnici

  10. copii cu un părinte decedat sunt traumatizați, sunt greu încercați și cu posibilități materiale decimata. Suficient ! Mare economie face guvernul pe seama condiționări bursei lor! D-lor guvernanți,plafonate pensiile speciale la nivelul salariului minim net,veți strânge mai mulți bani la buget! Și poate nu mai condiționați bursele orfanilor! Ii puneți alături de copii cu părinții plecați în străinătate ale căror venituri nu sunt declarate și urmărite prin anaf și care beneficiază de bursă sociala! Rușine! Respect părinților ce-si duc crucea cu demnitate!

  11. Oare copiii celor din minister care dau un “ordin” in neștiință nu ar putea sa fie orfani sau sa creasca in familii monoparentale?Chiar nu gandeste nimeni cand da astfel de legi? corigentii sa ajunga sa beneficieze de bursa de MERIT si elevii cu media peste 9,50 poate nu se incadreaza.Ce inseamna BURSA DE MERIT????? in acest caz un elev bun ar trebui sa faca parte dintr-o clasa cu rezultate slabe pentru a avea sansa la bursa…Gandire zero barat.Rusine.Acum ar trebui elevii sa faca greva si sa nu intre la ore din data de 11.09.2023.

    1. Cine propune aceste legi în defavoarea copiilor și așa loviți de unele încercări neprevăzute a sorții , de acești bani să aibă parte;; , nimic mai mult , să ne demonstreze că se poate trăi cu suma pe care o propun. ( departe am ajuns cu această batjocura față de bieții sărmani )

  12. Și cu copii institualizati cei din plasament ce faceți???? Aceștia sunt și ei orfani ,ce venit le cereți ? să vă fie rușine !

  13. Dar pentru familiile monoparentale (care oricum pana anul acesta nu au fost luate in considerare de parca nu ar exista, desi sunt multe) este corecta limita de venit? Copiii tot cu un singur parinte cresc in cele mai multe cazuri. Iar in cazul ideal in care parintele cu care copilul nu are domiciliu permanent plateste pensie alimentara, sansele sunt si mai mari sa fie depasit venitul minim net.

  14. E nevoie ca bursele pentru orfani să fie tăiate, ca să ajungă banii pentru pensiile speciale. Frumoasă țară, minunat guvern.

    1. da, este incredibil cat pot sa taie de la chiar cei care au mai multa nevoie, in timp ce politicienii isi umfla buzunarele. Nu-mi vine sa cred ca nimeni nu reactioneaza, sau reactioneaza doar prin comentarii. singura mea speranta este in 2024 se va vota altceva, daca nu, in tara asta chiar nu mai este de trait.

      1. Îți vine să crezi că acum o lună se discuta despre reducerea / impozitarea pensiilor speciale, apoi dintr-o dată am ajuns să discutăm despre cum ne impune UE creșterea TVA la alimente ca să fie acoperită gaura din buget (nu ne cer asta, dar asta se pompează în media), iar despre pensii – nimic, s-a pus batista pe țambal! Asta în timp ce mor femeile în maternitate, sar satele în aer, iar nebunii drogați sunt eliberați de două ori la rând ca să aibă ocazia să ucidă oameni nevinovați la a treia încercare în aceeași noapte!

        Parcă am înnebunit cu toții.

  15. Oare nu ne-ar fi mai bine dacă am fi “orfani” de unele partide politice (scoase în afara legii) care numesc corupți, incompetenți, etc în funcții de conducere? În felul acesta nici nu ar trebui să ne raportăm la nici un venit. Care o fi fenomenalul, extraordinarul, magnificul, etc ( nu pot pune epitetele corespunzătoare) care s-a gândit că peste un anumit venit lipsa unui părinte nu te influențează?

    1. Este inadmisibil sa spui ca un copil caruia i-a murit un parinte, nu este orfan. Chiar vreti si voi insitutiile statului sa rupeti sufletele acestor copii nepastuiti de soarta pierderii unui părinte? Ii doresc celui ce a avut aceasta inițiativa si care spune ca doar in dex exista notiunea de orfan, sa treaca el si familia lui prin aceasta situatie. Sa nu creada ca daca poate lua decizii, este intangibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Valeriu Gheorghiță: La jumătatea lunii septembrie ne așteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice de COVID-19, în loc de 1.500 – 1600, cât estimam inițial / Situația se va înrăutăți, creșterea numărului de cazuri a fost mai rapidă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că la jumătatea lunii septembrie autorităţile se aşteaptă ca în România să se înregistreze peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc…
Vezi articolul

Rusia va interzice prin lege elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, de la 1 septembrie 2024 / Legea va creşte autoritatea profesorilor şi va îmbunătăţi comunicarea în sălile de clasă, spune președintele Camerei inferioare a parlamentului rus

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat miercuri o lege care le interzice elevilor să folosească telefoanele mobile sau tabletele cu cartele SIM în timpul orelor, transmite…
Vezi articolul

BREAKING România a obținut 2 medalii de aur, una de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie 2022 / Profesoara Daniela Bogdan: Este o performanță deosebită care arată efortul pe care l-au depus acești elevi

Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Chimie 2022, organizată de China și desfășurată online, au luat 2 medalii de aur, una de argint și una de bronz,…
Vezi articolul