Bursa pentru mame minore: Elevele primesc 700 de lei pe lună până termină învățământul obligatoriu, chiar dacă împlinesc 18 ani între timp – noile reguli de acordare din septembrie 2024

1.187 de vizualizări
meditații în perioada în care școlile au fost închise
Foto: Pexels.com
Mamele minore care frecventează școala primesc bursă în valoare de 700 de lei pe toată perioada școlii, până termină învățământul obligatoriu, adică clasa a XII-a, chiar dacă beneficiarele împlinesc 18 ani între timp. Prevederea apare în metodologia privind acordarea burselor pentru anul școlar 2024-2025, publicată în Monitorul Oficial, luni, 15 iulie.

Bursa pentru mame minore, în valoare de 700 de lei pe lună se acordă până când termină învățământul obligatoriu, chiar dacă elevele împlinesc 18 ani între timp, potrivit metodologiei pentru anul școlar 2024-2025.

Bursa pentru mame minore a fost introdusă în anul școlar actual 2023-2024 prin noua lege a Educației și este în valoare de 700 de lei/lună. Se acordă pentru „susținerea participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare”.

În noua metodologie pentru anul școlar 2024-2025 apare o nouă prevedere:

Art.1 6 – alin. 8 Bursa pentru mamele minore se acordă până la finalul cursurilor învățământului obligatoriu, chiar dacă beneficiarele împlinesc 18 ani între timp.

Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse.

Ce prevede metodologia despre bursele pentru mamele minore

Art. 15. — (1) Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin al mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare.

(2) Cuantumul minim al bursei pentru mamele minore este 700 lei/lună.

(3) Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile de zi și au copil/copii propriu/proprii în întreținere.

(4) În sensul prezentei metodologii-cadru, termenul „reintegrare” se referă la reluarea cursurilor de către elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor.

(5) În vederea acordării bursei pentru mamele minore părinții/reprezentanții legali depun la unitatea de învățământ următoarele documente:

a) cerere a părintelui/reprezentantului legal;
b) certificat de naștere pentru copil/copii aflat/aflați în întreținerea mamei minore.

(6) Bursa pentru mame minore se acordă în perioada cursurilor școlare, inclusiv în timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale, a examenului național de bacalaureat în prima sesiune, a examenului de certificare a calificării profesionale și în perioada pregătirii practice.

(7) Bursierele care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa pentru luna respectivă.

(8) Decizia de suspendare a bursei pentru mamele minore în situațiile prevăzute la alin. (7) se aplică de către director, la propunerea comisiei de management al burselor.

Art.16 – alin(8) Bursa pentru mamele minore se acordă până la finalul cursurilor învățământului obligatoriu, chiar dacă beneficiarele împlinesc 18 ani între timp.

(7) Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse, în condițiile prezentei metodologii-cadru.

Informații de context

În octombrie 2023, erau 731 de burse pentru mame minore acordate, potrivit datelor Ministerului Educației.

8 din 10 mame și gravide sub 18 ani, care au participant la un sondaj Salvați Copiii România, nu merg la școală, iar patru din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii, potrivit unei analize realizate de organizație.

Recent, președinta CNAS, Valeria Herdea, atrăgea atenția că “suntem ţara cu cea mai tânără bunică, 23 de ani, iar fete de 14 ani au deja 2 copii. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli”, lucru declarat de multe ori public și de ministrul Sănătății în ultimii ani, dar nu s-au luat măsuri concrete.

România rămâne țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană, în 2021. Numărul mamelor sub 14 ani este în creștere. În 2021, România avea cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană: 8024, arată datele INS. Numărul este ușor în scădere față de anul precedent analizat, 2020, când erau 8.276 de mame minore, însă chiar și așa țara noastră rămâne prima țară cu cele mai multe mame minore, sub 18 ani.

Directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Dolj, Mariana Pădureanu, a povestit în cadrul dezbaterii programului național Pactul pentru Tineri, desfășurată la Craiova, în februarie 2024, o situație în care o elevă de clasa a XII-a i-a spus că știe despre mamele minore că primesc burse și că i se pare că astfel ar putea fi încurajat fenomenul.

În februarie 2024, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că România ar evolua din punct de vedere al indicatorilor stării de sănătate dacă s-ar introduce disciplina “Educaţie pentru sănătate” în şcoli.

În martie 2023, Rafila spunea că disciplina ”Educație pentru sănătate” trebuie să fie predată obligatoriu în școli, cu un conținut adecvat vârstei: „Până nu o să introducem ca disciplină obligatorie Educaţia pentru sănătate în şcoli nu o să progresăm în foarte multe domenii, inclusiv în cel al sarcinilor nedorite.”

În iunie 2022, Edupedu.ro a scris că „Educația pentru sănătate” poate fi predată din clasa a VIII-a cu acordul părinților.

Modulele de educație pentru sănătate, financiară, de mediu, rutieră, juridică sau antreprenorială devin „teme” obligatorii în planurile-cadru și programa școlară, conform Legii învățământului preuniversitar.

Citește și:
Suntem ţara cu cea mai tânără bunică, 23 de ani, iar fete de 14 ani au deja 2 copii. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli, atrage atenția președinta CNAS, Valeria Herdea
O fată de clasa a XII-a mi-a zis: Se dau bani pentru fetele care rămân însărcinate și că i se pare că bursele acestea încurajează fenomenul. Mi-a dat de gândit, a spus directorul CJRAE Dolj / Bogdan Cristescu, Ministerul Educației: E un succes că 60 de mame minore din județ au revenit la școală
România rămâne țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană, în 2021 / Numărul mamelor sub 14 ani este în creștere
Peste 50% dintre tinerii între 16 și 18 ani nu se protejează în timpul actului sexual, fapt ce explică de ce România este în continuare țara cu cele mai multe mame minore din UE – Studiu
Ce învață copiii și tinerii din Marea Britanie și Suedia la orele de educație sexuală / România, țara cu cele mai multe mame minore din UE, dar cu opoziție puternică la educația sexuală în școli

1 comment
  1. Mai bine s-ar aloca fonduri pentru programe de prevenție. Majoritatea mamelor minore sun victime, sarcina apare deseori fără ca ele sa fie informate.

    Și încă ceva, tații unde sunt? Ei nu au participat la concepție?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Economedia – Sondaj UiPath: Deschiderea către automatizare este uriașă, 90% dintre români cred că va îmbunătăți serviciile publice. Răzvan Atim: Adopția automatizării este foarte greoaie în aparatul de stat. O pun pe tema unei încetineli în a educa

Opt din 10 români s-au deplasat la ghișeul instituțiilor publice și doar o cincime au optat pentru plata electronică a taxelor, în timpul pandemiei, arată un sondaj UiPath obținut în…
Vezi articolul