„Bursa de reziliență ne-a învrăjbit copiii” – mesajul unui părinte care semnalează că un elev cu media 7 sau 8 ia bursă, iar copilul său, cu media 9,20, nu ia bursă

0 vizualizări
Foto: ID 284521982 | School © Olha Romaniuk | Dreamstime.com
Situații discriminatorii create de aplicarea criteriilor noi pentru burse, semnalate de părinți. Un caz concret evidențiază o problemă de fond: elevi cu medii mai mici primesc bursă, în timp ce alții, cu medii mai mari, sunt excluși de la acest drept. Un părinte a semnalat Edupedu.ro faptul că un elev dintr-o clasă cu medii mici primește bursă de reziliență cu media 7 sau 8, iar fiul său care are media 9 nu primește fiindcă procentul de 30% locuri pentru burse, din clasa sa, a fost atins de colegii cu burse de merit.

Concret, într-o clasă cu 26 de elevi în care 8 elevi au avut medii de 9.50 și peste, toți au luat burse de merit. Niciun elev cu media peste 7 nu a mai luat bursă de reziliență, nou introdusă de Ministerul Educației în lege, pentru că procentul de 30% prevăzut de lege pentru burse a fost atins. Asta înseamnă că toți elevii cu medii între 7 și 9.49 din acea clasă nu iau bursă în acest an școlar.

În altă clasă, vecină cu aceasta, în aceeași școală, nu există decât un copil cu media 9.50 care ia bursă de merit, următorii 7 elevi, cu medii între 7 și 9.49, putând primi burse de reziliență de câte 300 de lei pe lună.

„Să încetați cu bursa de reziliență. Ne-ați învrăjbit copiii. Copil cu media 7-8 ia bursă la clasa lui, iar copilul meu, cu media 9,20 nu ia bursă, fiind în altă clasă. Bătaie de joc. Copilul e dezamăgit. Ce exemplu îi dați, doamna Deca? Că incompetența se premiază cu bursă de reziliență?”, scrie părintele în comentariul său.

Bursa de reziliență a fost soluția inventată pentru înlocuirea „burselor de merit Ligia Deca”. Ministra a prezentat-o drept „o formă de a stimula progresul individual în învățare”.

Bursa de reziliență înființată oficial prin OUG 95/2024, care a modificat Legea 198/2023, este un nou tip de bursă acordată elevilor din învățământul preuniversitar. Această bursă de reziliență va fi dată pentru prima oară din 20 noiembrie, potrivit noilor reguli publicate în Monitorul Oficial, aprobate prin Ordinul 5.518/2024.

În descrierea Ministerului Educației, bursa de reziliență este menită să sprijine elevii care obțin rezultate școlare bune și care provin din medii dezavantajate socio-economic, deși nu există nicio condiționare sau direcționare în criteriile de acordare pentru acești elevi. Aceasta are scopul de a încuraja participarea la educație și de a preveni abandonul școlar, conform instituției.

Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei, cât bursa socială, dar nu va fi un cuantum fix, ci bursa va varia, la fel ca cea de merit, după numărul zilelor de cursuri. Practic, cuantumul minim al bursei de reziliență, nu va putea fi acordat în nicio lună din acest an școlar, pentru că nu există nicio lună fără vacanță sau zile libere.

Criterii de acordare:

  1. Elevii de gimnaziu și liceu:
    • Elevii care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale. Excepție fac elevii din clasele a V-a și a IX-a.
  2. Elevii din clasa a V-a:
    • Elevii cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor.
  3. Elevii din clasa a IX-a:
    • Elevii care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.
  4. Elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice:
    • Elevii școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.

Calculul numărului de beneficiari:

  • Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu și de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat .
  • În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale, prevăd regulile noi.

Condiții de acordare suplimentare:

  • Elevii trebuie să fie promovați la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior .
  • În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de reziliență pentru luna respectivă .

Procedura de acordare:

  • Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Foto: ID 284521982 | School © Olha Romaniuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Sau faptul ca bursa de rezilienta(pentru acelasi 7), se cumuleaza cu cea tehnologica(fara limita minima de nota…), dar bursa de performanta olimpica( olimpiade nationale) nu se cumuleaza cu cea de merit (pe care ar merit-o din 2 motive: media 9.90 la capacitate si premiul 3 la o olimpiada judetena)… Sistemul prefera sa defavorizeze total acesti elevi perfomanti, care altfel nu mai pot lua si bursa de nerit ce li se cuvine….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu ia în calcul ca BAC-ul viitor să fie cu teste grilă: Mulți spun că nu se poate la materia X să mergem pe itemi obiectivi. Asta e calea / Plus: O nouă lege a educației va fi lansată în dezbatere

Ecaterina Andronescu a anunțat că Ministerul Educației va regândi subiectele de la Bacalaureatul viitor și a vorbit despre teste grilă, evitând să spună dacă subiectele de la examenele următoare vor…
Vezi articolul

Avocatul Poporului îi cere Ministerului Educației să asigure urgent, în școli specializate, pregătirea cursanților pentru obținerea permisului de conducere auto

Avocatul Poporului îi cere Ministerului Educației să introduce ore de Educație rutieră la grădiniță și școală, dar și să “asigure, în unitățile de învățământ specializate, pregătirea cursanților în vederea obținerii…
Vezi articolul

Drept la replică

Pentru corecta informare a opiniei publice, ca urmare a articolului de presă apărut în portalul Edupedu.ro, la data de 01.03.2022, intitulat „Președinta ARACIP a folosit o diplomă care „nu poate…
Vezi articolul