„Bursa de reziliență ne-a învrăjbit copiii” – mesajul unui părinte care semnalează că un elev cu media 7 sau 8 ia bursă, iar copilul său, cu media 9,20, nu ia bursă

27.381 de vizualizări
Foto: © Olha Romaniuk | Dreamstime.com
Situații discriminatorii create de aplicarea criteriilor noi pentru burse, semnalate de părinți. Un caz concret evidențiază o problemă de fond: elevi cu medii mai mici primesc bursă, în timp ce alții, cu medii mai mari, sunt excluși de la acest drept. Un părinte a semnalat Edupedu.ro faptul că un elev dintr-o clasă cu medii mici primește bursă de reziliență cu media 7 sau 8, iar fiul său care are media 9 nu primește fiindcă procentul de 30% locuri pentru burse, din clasa sa, a fost atins de colegii cu burse de merit.

Concret, într-o clasă cu 26 de elevi în care 8 elevi au avut medii de 9.50 și peste, toți au luat burse de merit. Niciun elev cu media peste 7 nu a mai luat bursă de reziliență, nou introdusă de Ministerul Educației în lege, pentru că procentul de 30% prevăzut de lege pentru burse a fost atins. Asta înseamnă că toți elevii cu medii între 7 și 9.49 din acea clasă nu iau bursă în acest an școlar.

În altă clasă, vecină cu aceasta, în aceeași școală, nu există decât un copil cu media 9.50 care ia bursă de merit, următorii 7 elevi, cu medii între 7 și 9.49, putând primi burse de reziliență de câte 300 de lei pe lună.

„Să încetați cu bursa de reziliență. Ne-ați învrăjbit copiii. Copil cu media 7-8 ia bursă la clasa lui, iar copilul meu, cu media 9,20 nu ia bursă, fiind în altă clasă. Bătaie de joc. Copilul e dezamăgit. Ce exemplu îi dați, doamna Deca? Că incompetența se premiază cu bursă de reziliență?”, scrie părintele în comentariul său.

Bursa de reziliență a fost soluția inventată pentru înlocuirea „burselor de merit Ligia Deca”. Ministra a prezentat-o drept „o formă de a stimula progresul individual în învățare”.

Bursa de reziliență înființată oficial prin OUG 95/2024, care a modificat Legea 198/2023, este un nou tip de bursă acordată elevilor din învățământul preuniversitar. Această bursă de reziliență va fi dată pentru prima oară din 20 noiembrie, potrivit noilor reguli publicate în Monitorul Oficial, aprobate prin Ordinul 5.518/2024.

În descrierea Ministerului Educației, bursa de reziliență este menită să sprijine elevii care obțin rezultate școlare bune și care provin din medii dezavantajate socio-economic, deși nu există nicio condiționare sau direcționare în criteriile de acordare pentru acești elevi. Aceasta are scopul de a încuraja participarea la educație și de a preveni abandonul școlar, conform instituției.

Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei, cât bursa socială, dar nu va fi un cuantum fix, ci bursa va varia, la fel ca cea de merit, după numărul zilelor de cursuri. Practic, cuantumul minim al bursei de reziliență, nu va putea fi acordat în nicio lună din acest an școlar, pentru că nu există nicio lună fără vacanță sau zile libere.

Criterii de acordare:

  1. Elevii de gimnaziu și liceu:
    • Elevii care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale. Excepție fac elevii din clasele a V-a și a IX-a.
  2. Elevii din clasa a V-a:
    • Elevii cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor.
  3. Elevii din clasa a IX-a:
    • Elevii care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.
  4. Elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice:
    • Elevii școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.

Calculul numărului de beneficiari:

  • Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu și de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat .
  • În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale, prevăd regulile noi.

Condiții de acordare suplimentare:

  • Elevii trebuie să fie promovați la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior .
  • În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de reziliență pentru luna respectivă .

Procedura de acordare:

  • Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Foto: ID 284521982 | School © Olha Romaniuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


28 comments
  1. Fetița mea are media 9,47 și nu se încadrează în procentul de 30%din colectivul clasei. Sunt foarte multi copii in aceasta situație.Va rugăm să găsiți și pentru ei o soluție. Nu merita descurajați.

  2. nu este corect nici faptul ca toate clasele să fie evaluate după media generală anuală a anului școlar anterior,
    pt acordarea de burse,iar clasa a 9-a ,care a avut cel mai greu an de examen de trecut,să nu se încadreze în majoritate,ci sa fie evaluați în funcție de media de admitere

  3. Scoateți declararea veniturilor la bursa monoparentala nu mai discriminați. și faceți bursele scolare cum erau inainte.Adica între 9 și 10 o suma, între 8 și 9 o suma descrecatoare celei dinainte și între 7 și 8 bursa de rezilienta o suma mai mică fara procentaj din nr de copii. Asa ar fi mulțumiți toți copiii. Și lăsați media anilor V -VIII ca medie de bursa, nu media declarațiile EN.

  4. Nici fata mea nu ia,a terminat cu 9,10 și nu se încadrează la bursa de reziliență pentru că procentul de 30%îi acopera pe primii 4 din clasă,în clasă sunt 13 elevi.

  5. Corect .Sunt de aceeași părere.Fiica mea anul trecut a luat bursa de merit cu media 9.27 și acu nu leagea asta nou nu mai ia deloc
    doar bursa socială.nu mi se pare corect.

  6. Toată lumea e frustrata pe această doamna ministru, dar trebuie amintit că deciziile inepte le ia și cu acordul șefului.
    Eu ce să zic când fica mea a terminat clasa a VIII-a cu media 9.73 premiul 1, iar ciclul gimnazial cu 9.78, iar la liceu a întrat cu 9.10 și nu se știe dacă i se da ceea ce merita.

  7. Fiica mea a incheiat 9.41,dar după criteriile de acordare a bursei de reziliență nu se încadrează.Cred că se putea simplu: bursa de merit de la 9.50 la 10.00 si bursă de reziliența de la 9.00 la 9.50.Fata e dezamagita total.”Mulțumim” d-nei Deca pt.gândirea constructiva (jalnic)și pt.defavorizarea multor copii.

  8. Buna ziua! Si pentru elevii clasei a IX a este o discriminare sa acorzi bursa de merit/ rezilienta pe baza mediei de admitere la liceu. In clasa a VIiI a elevii nu au in orar doar matematica si romana, nu mai spun ca acest an este mai solicitant decat toti anii de gimnaziu. Ce rost mai au in orar orele de fizica, chime, biologie..etc daca la bursa conteaza doar o nota la examen ce cuprinde doar 2 materii? In al doilea rand o alta nedrrptate se intampla in liceele unde exista mai multe clase de a IX-a la acelasi profil.Repartizarea in acele clase se face pe criterii alese de conducerea scolii, intr-o clasa pot fi elevi care beneficiaza de bursa de merit si se fac cei 30%,deci cei cu medii sub 9.50 nu beneficiaza se bursa de rezilienta iar in alta clasa spre exemplu 30% vor fi elevi care vor lua bursa de rezilienta cu medie sub 9.50. Eate un lucru frustrant pentru un copil sa vada ca in aceeasi scoala la o clasa cineva cu medie ca a lui ia bursa, dar la clasa lui nu poate lua.

  9. Doamna ministru anul acesta iar este o bătaie de joc .La bursele sociale părinte monoparental dosare stufoase cu extrase de cont cu declarațiile notariale.parinti purtați pe drumuri și bani scoși din buzunar.Dumneavoastra știți că unele bănci percep taxa pentru extras de cont și trebuie pe un an extrase.Eu nu zic sa nu faceți dosare ,dar nu sa scoatem atât de mulți bani .Pentru un dosar se cheltuiesc 100 Ron și când sunt mai multi copii ce facem?Este o măgărie mare și pe septembrie sa primească copii banii in noiembrie pe 20 .daca tot în octombrie se analizează dosarele și se stabilesc copii care vor primi burse pe 10 ,15, noiembrie dați bani .Rusine

  10. “Bursa tehnologică se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa socială” – ca orice anomalie, asta e o aberație ieșită din mințile …celor din Minister.
    Tocmai mi s-a plâns aseară nepoata de faptul că o amică de-a ei, intrată la profesională fără să fi susținut EN (fusese corijentă), va beneficia de bursă – și cum văd eu acum, chiar burse cumulate😡 (media de admitere a fost pt ea media anilor 5-8). Deci 600 lei pentru a recompensa lenea unor elevi, care apoi se și mândresc cu “performanța”! E o prostie colosală și frustrant pentru elevii meritoși. Așa ceva n-ar trebui să existe!!! Dacă aveau doar bursa tehnologică înțelegeam, dar așa?!
    Până și cei cu bursă de merit sunt nedreptățiți în această situație 😠
    Da…sistem de recompense marca Deca!

    1. Oameni buni, copiii din clasele cu medii mari au vrut să meargă acolo, și-au primit deja răsplata prin faptul că sunt în această clasă.
      Bursa de reziliență are scopul de a-i motiva pe elevi să lupte pentru o medie mai mare, să fie între primii și, mai ales să nu renunțe la școală!! Indiferent de nivelul clasei! Nu toți oamenii au aceeași capacitate intelectuală, dar toți pot face efortul de a se autodepăși.
      Dacă o invidiați pe cea de la profesională, de nu v-ați dus propriul copil acolo?

      1. Mariana, eu știu ce spui și într-o oarecare măsură, ai și dreptate.
        Nu-i bai! Fiul meu a intrat in clasa pe care și-a dorit-o, a unui liceu de top, cu media de admitere peste 9,50. Acolo, se înțelege, sunt 8 copiii cu burse de merit și restul…nimic (fiind atins pragul de 30%) .
        Eu altceva constat: inechitatea de care au parte copiii. Tu poate nu ai înțeles situația. Avem așa: una bucată domnișoară, lene mare, care nici nu poate, nici nu vrea, care rămâne corijență la matematică. Evident, nu susține EN. La a doua sesiune de admitere, intră la profesională. Aici e buba!!! Media ei de admitere este media multianuală (a claselor 5-8), deci copil fără medie de EN. Cum nu s-au gândit cei din Minister, care au clocit aceste idei, la acest gen de problemă? Pe acest considerent…stăteau frumos copilașii, nu susțineau EN și ajungeau (cei care au dorit) la profesională cu posibilitatea de a avea medii de admitere care să le permită să ia bursă. Păi d-șoara sus-menționată își râde în sine și-și manifestă și entuziasmul lăudându-se foștilor colegi (ajunși la liceu) cum că..uite ce meritoasă este!
        Înțelegi acum ce numesc eu anomalie? Posibilitatea, realitatea de fapt, ca un copil care știe că n-a depus și nici nu va depune vreun efort, să primească ce nu i se cuvine. Îți garantez că vor exista clase de elevi cu burse de reziliență fără ca aceștia să miște pixul măcar.
        Ce susții tu despre copiii care și-au primit deja răsplata ajungând unde și-au propus, nu e un argument care să justifice inechitatea care se adâncește între copiii noștri.
        Și dacă nu-i destul, îți mai dau un exemplu. Premiul I primit la un concurs național de către o echipă de 3 elevi – unul dintre ei doar cu prezența in proba de concurs (munca au dus-o coechipierii). Vin criteriile de acordare a bursei de merit – surpriză, concurenții noștri se califică pt bursă. Era de râsul lumii să primească bursă de merit un copil cu performante școlare slabe, dar care “s-a remarcat” intr-o echipă. Noroc cu mama copilului – femeie cu capul pe umeri – care nu a depus dosarul pt ceea ce “nu i se cuvenea”. De ce zic noroc? Pt că i-a oferit o lecție valoroasă fiului ei: să nu-ți arogi drepturi pe care nu le-ai câștigat! Efectiv, doamna nu a dorit să fie recompensat pentru ceva ce n-a făcut; i-ar fi fost rușine de profesorii și colegii fiului său.
        Eu susțin efortul fiecăruia, îmi doresc ca elevii noștri să nu mai fie comparați între ei după criteriul performanței școlare (nu au toți aceleași capacități), ci să existe un sistem de recompense echitabil, care să măsoare și să premieze consecvența si perseverența cu care fiecare copil se autodepășește zi de zi. Eu asta îmi doresc: să premiem doar MUNCA , nu și OPORTUNISMUL.

  11. Și eu am semnalat aceeași problema anul trecut, situația in care se află copilul meu-9,45, intr-o clasă in care ultima medie e 9,00- m-am adresat dnului Lixandru și mi-a răspuns că elevul a ales să se ducă la acel liceu bun, iar la întrebarea mea cum îi motivează pe acești copii ( pentru că așa vor, nu? să îi motiveze) a răspuns că nu merge la pentru bursă. 🙈 Același răspuns l-am primit și de la Min Educației. Eu nu am dorit decât să sesizez o situație nedreaptă și am primit un răspuns personal ….

  12. copilul meu are media 9 47 media și nu ia bursa nu mi se pare normal….nu știu de ce a mai făcut aceste burse de reziliență nu ia nici un copil din clasa..

  13. exact asta i-am zis si eu dirigintelui la sedinta de azi, copilul cu media 9.31 nu a luat bursa nici de merit, nici de rezelienta, deoarece sunt 20 copii in clasa si deja 8 din copii iau bursa de merit. Evident copilul dezamagit, deoarece s-a straduit sa obtina o medie buna…

  14. Problema consta in păstrarea pragului de 30% de anul trecut. Este o abordare total gresita, fiindca componenta claselor este foarte diferita. Exact in aceasta situatie suntem si noi. Copilul meu are “ghinionul” ca este elev intr-o clasa buna, unde jumatatea clasei are media peste 9.50. El cu media de 9.40 nu mai beneficieaza de absolut nimic, iar in clasa paralela sunt elevi putin mai slabi, unde procentul de 30% include si elevi cu media sub 9. Astfel copilul meu si multi care se afla in aceasta situatie sunt demotivati si nu inteleg de ce altii cu medii mai mici primesc bursa, si ei nu. Cum sa-i explicam ca nu este vina lor? Ci a sistemului de invatamant, care ii discrimineaza intr-un mod legal?
    Daca scopul burselor de rezilienta este extinderea numarului beneficiarilor, nu ar fi mai simplu sa reducem media in cazul burselor de merit de exemplu la 9? Astfel chiar toti elevii, indiferent de componenta clasei ar fi motivati sa atinga acel prag, si nimeni nu s-ar simti discriminat, toti elevii ar avea sanse egale.

  15. O debandada totală…dacă tot se dorește stimularea elevului,de ce nu le-a gândit și acordat diferențiat ca sume,pe categorii de medii…eu as vedea ceva de genul,raportat la sumele de acum:
    B.de merit I : 450 lei,medii 9,50-10
    B.de merit II : 300 lei,medii 8,50-9,50
    B.de merit III: 150 lei,medii 7,50-8,50
    Asa cred ca ar fi mai corect,fără procent de 30% sau mai știu eu ce alte invenții stupide.Si da,sa le poată cumula pe cele de merit cu cele de performanta ar fi absolut normal.

  16. Este o situație destul de nedreaptă față de acei copii care sunt nedreptățiți încă din copilărie , ce să mai zicem când vor crește…Am spus-o și la momentul publicării acestei legi că nu este concepută ca să stimuleze copiii ci ca să-i descurajeze . ” Mami colegul meu de la clasa … ia bursa cu media 7 ’29 și eu că am media mult mai mare nu i-au nici o bursă …” ce îi poți răspunde copilului !

  17. Buna ziua! Baiatul meu are premiul 1 la Olimpiada pe sectorul 4, apoi a fost direct la Nationala. Se incadreaza la bursa? Ne este total neclar.

  18. Toate ajutoarele sociale și pomenile ne invrajbesc. M-am saturat sa muncesc pentru alții și eu cu munca,cu stresul,cu răspundere și alții cu banii.E normal asa ceva?Vor câștiga partidele extremiste la greu adepți.

  19. Nelalocul ei îmi pare bursa pentru mame minore în cuantum de 700 lei, care se poate cumula cu orice tip de bursa. Poate ar trebui găsit alta modalitate de a ajuta acești copii care devin părinți înainte de vreme, dar termenul de bursa te face sa te gândești ca se vrea stimularea acestui fenomen.

  20. Corect. Deci tot incompetența este premiată. Daca iei bursă socială și de merit sau rezilienta iei mai mulți bani decât cei care iau doar bursă de merit și care chiar merită acești bani. Legi făcute pe genunchi și fără cap ,la fel ca toate legile din România. Bătaie de joc.

  21. In OME Nr. 5.518/11.07.2024 se specifica:
    Art. 7. — (1) Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.

    Dupa parerea mea min 30% din elevii dintr-o clasa inseamna ca daca toti copiii din acea clasa au media peste 7 pot sa primeasca bursa (de merit sau rezilienta, in functie de medii)

    Daca voiau sa limiteze numarul de burse formularea corecta era maxim 30% din elevii dintr-o clasa.

  22. Sau faptul ca bursa de rezilienta(pentru acelasi 7), se cumuleaza cu cea tehnologica(fara limita minima de nota…), dar bursa de performanta olimpica( olimpiade nationale) nu se cumuleaza cu cea de merit (pe care ar merit-o din 2 motive: media 9.90 la capacitate si premiul 3 la o olimpiada judetena)… Sistemul prefera sa defavorizeze total acesti elevi perfomanti, care altfel nu mai pot lua si bursa de nerit ce li se cuvine….

    1. problema aici este ca ne conduc niște incompetenți care au dreptul sa decidă pentru noi. Dna Deca cred ca nu gândește nici cat un copil de pregătitoare. Jos cu ea!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Părinții pot merge la secretariatele școlilor într-un interval dedicat, de la 8 la 9 și de la 16 la 18. Școlile sunt obligate să găsească un program extins cel puțin două zile pe săptămână – ROFUIP 2024

Părinții și reprezentanții legali ai elevilor vor putea merge la secretariatele școlilor începând cu anul școlar 2024-2025, potrivit noului Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).…
Vezi articolul

Profesorul Cătălin Ciupală, către președintele Iohannis: Cum îndrăznește cineva să pună în pericol viitorul unei țări, punând oameni incompetenți în fruntea țării? / M-am simțit jignit

„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol viitorul unei țări, punând oameni incompetenți în fruntea țării”?, a declarat profesorul Cătălin Ciupală, pentru Edupedu.ro, când a fost întrebat cum reacționează la…
Vezi articolul

Cele mai frecvente întrebări ale școlilor, primăriilor și Consiliilor Județene legate de apelul de un miliard de euro pentru dotarea laboratoarelor de informatică și de științe, a cabinetelor școlare și a claselor cu mobilier și răspunsurile Ministerului Educației

“Analiza de nevoi din 2022 a școlilor acoperă doar parțial obiectul apelului de proiecte pentru ‘dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar’. De aceea…
Vezi articolul