Bursa de reziliență 2024 – criteriile pentru elevii cu medii între 7 și 9,50 care prind un loc în primii 30% din clasă – regulile au fost publicate în Monitorul Oficial

3.929 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Bursa de reziliență înființată oficial prin OUG 95/2024, care a modificat luna aceasta Legea 198/2023, este un nou tip de bursă acordată elevilor din învățământul preuniversitar. Această bursă de reziliență va fi dată pentru prima oară din 20 noiembrie, potrivit noilor reguli publicate în Monitorul Oficial, aprobate prin Ordinul 5.518/2024.

În descrierea Ministerului Educației, bursa de reziliență este menită să sprijine elevii care obțin rezultate școlare bune și care provin din medii dezavantajate socio-economic. Aceasta are scopul de a încuraja participarea la educație și de a preveni abandonul școlar.

Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei, cât bursa socială, dar nu va fi un cuantum fix, ci bursa va varia, la fel ca cea de merit, după numărul zilelor de cursuri. Practic, cuantumul minim al bursei de reziliență, nu va putea fi acordat în nicio lună anul viitor școlar, pentru că nu există nicio lună fără vacanță sau zile libere.

Criterii de acordare:

  1. Elevii de gimnaziu și liceu:
    • Elevii care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale. Excepție fac elevii din clasele a V-a și a IX-a.
  2. Elevii din clasa a V-a:
    • Elevii cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor.
  3. Elevii din clasa a IX-a:
    • Elevii care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.
  4. Elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice:
    • Elevii școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.

Calculul numărului de beneficiari:

  • Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu și de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat .
  • În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale, prevăd regulile noi.

Valoarea bursei:

  • Pentru anul școlar 2024—2025, cuantumul minim al bursei de reziliență este de 300 lei/lună .

Condiții de acordare suplimentare:

  • Elevii trebuie să fie promovați la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior .
  • În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de reziliență pentru luna respectivă .

Procedura de acordare:

  • Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Ordinul 5.518/2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor poate fi descărcat de aici în format pdf:


1 comment
  1. Discriminatoriu este și Nepoțica mea din cauză că Bunicul a avut Cetățenie Germană, Eu KRAUS DĂNUȚ Neamț Gircina Almasului nr 70 Făcut Pui de Fascist și TICHETUL Educational de 500 RON. Nu s-a Acordat Nepoatei cu Statut JURITIC de Orfana aflata în Plasament Tutelar cum și Eu Cu Adeverința pe Legea 18 /1991 și Actele de Cumpărare le Posed și îmi este Refuzat Drepturile pe acest Criteriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de la o școală din Bacău au primit greșit subiectele pentru clasele care învață în limba maternă, la simularea Evaluării Naționale 2024. Ministerul Educației a indicat totuși să se evalueze lucrările, potrivit ISJ Bacău

Peste 70 de elevi de la Școala nr. 18, „Spiru Haret” din Bacău au primit la proba de limba română de la simularea examenului de Evaluare Națională 2024 subiectele destinate…
Vezi articolul

Așteptându-l pe Godot. Cum suplinește o inițiativă din domeniul editorial lipsa manualelor școlare pentru liceu: „Cititul ne face mai buni” – proiect care vrea să îi apropie pe elevi de literatură, de lectură și de limba română (P)

Corint Educațional, parte a Grupului Editorial Corint, implementează acest proiect în beneficiul elevilor de liceu, aflați într-o perioadă esențială a dezvoltării lor intelectuale. Prima zi de școală înseamnă, de fiecare…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății îl provoacă pe Sorin Cîmpeanu la „o acțiune de sprijin” pentru introducerea educației pentru sănătate cât mai repede în școli: „Orele de educație pentru sănătate trebuie făcute de oameni care sunt pregătiți pentru acest lucru”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, l-a provocat de ministrul Educației pentru declanșarea unei acțiuni „de sprijin la nivel național pentru introducerea educație pentru sănătate în școli cât mai repede”, iar aceste…
Vezi articolul

Material susținut în programul Dove - Ai încredere în tine

Cum se construiește încrederea copiilor în ei înșiși. Psihologul Domnica Petrovai: Trebuie să se simtă înțeleși, acceptați și să învețe să aibă grijă de ei

Preadolescența este perioada cea mai vulnerabilă, zona de 10-14 ani. Apoi, degeaba critici un adolescent că se uită la telefon, pentru că ăsta este doar un mecanism de protecție, spune…
Vezi articolul

Peste 13.400 de semnături s-au strâns online pentru a împiedica desființarea Centrelor de Resurse și Asistență Educațională, prevăzută de noul proiect de lege a Educației / Ministrul Educației anunță că s-a întâlnit cu 1.000 de specialiști, dar fără a detalia vreuna dintre propunerile acestora

O petiție care solicită oprirea desființării Centrelor județene de resurse și asistență educațională – CJRAE/CMBRAE – a strâns peste 13 mii de semnături de în prima săptămână de la lansare.…
Vezi articolul