Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.
În privința burselor de merit, conform celor mai recente date transmise de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest tip de burse, transmite Ministerul Educației.
Potrivit Ministerului Educației, 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 – 7.99 și 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00.
„În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 – 10.00.
De menționat, de asemenea, faptul că 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 – 10.00”, transmite instituția.
În comunicat se arată că Ministerul Educației analizează propunerile de îmbunătățire a metodologiei de acordare a burselor școlare:
„Reiterăm că obiectivele burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere, vizează stimularea învățării individuale, încurajarea unei competiții constructive în fiecare clasă de gimnaziu și liceu din România, reducerea disparităților sociale, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite, atât la examenele naționale, cât și la testările internaționale.
Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost elaborată în concordanță cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care stabilește explicit tipurile de burse și principalele condiții de acordare a acestora.
Demersul a respectat etapele prevăzute de legislația în vigoare și principiul transparenței – elaborare, etapă de consultare publică, dezbatere publică, la solicitarea partenerilor de dialog social, ședință a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației pentru integrarea propunerilor și avizarea documentului, urmate de publicarea în Monitorul Oficial.
Ministerul Educației analizează propunerile de îmbunătățire a Metodologiei de acordare a burselor școlare, cu respectarea interesului superior al copilului și a principiului echității”, potrivit sursei citate.
Informații de context
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit:
„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus Marcel Ciolacu.
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Agerpres că modificarea Legii educației este discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase:
„Am discutat la nivelul conducerii ministerului şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară. (…) Noi am solicitat din teritoriu o statistică pe fiecare categorie de bursă, pe fiecare criteriu, să vedem care este numărul de beneficiari şi, în funcţie de ce vom constata aici, vom propune măsuri de remediere. (…) Suntem în analiză, la acest moment colectăm datele din teritoriu”, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru.
Ministra Educației, Ligia Deca, a spus, la Antena 1, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.
În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională, iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.
De altfel, pe 26 septembrie, Ministerul Educației a dat instrucțiuni pentru bursele școlare din 2023-2024, printr-o notă oficială: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională.
Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.
Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.
Într-o dezbatere publică privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, părinți și profesori au ridicat această problemă a eliminării pragului până la care se acordă bursa de merit.
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
14 comments
Bănuiesc ca este o eroare de redactare. Cum adică copii cu medii sub 5 sa primească bursa de merit. Ce merit se răsplătește?
Artrăbui legea veche sau și dacă nu la la 8,50 măcar de la media 9 să primească copiii bursă
Revenirea la media minima de 8,50 pentru acordarea burselor de merit ar fi cea mai buna solutie.
Încurajați prostia, foarte bine, sa vedem câți elevi vor m-ai învăța. Pentru ce să învețe copiii daca la final unul cu media 5 ia bursa de merit și altul cu media 9.5 nu ia????? uneori chiar nu gândiți,doar prostii va trec prin cap, dar in fine.
Ati schimbat criteriile la clasa a IX a sa dati dupa nota la evaluarea nationala care nu este relevanta ( copii care au avut in clasa a VIII a medii peste 9.50 nu se incadreaza ) si acum ne plangem ca iau ceui cu nota 1. RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
In ce lume trăim !!!
Fetița mea cu 9,48 nu beneficiază de bursă și restul…!!!???
O grămadă de incompetenți stabilesc niste reguli aberante!
Care sunt criteriile de angajare a tuturor celor care concep astfel de aberații ? Oare ?
Personal, cred că e o măsură bună, la nivel de colectiv al unei clase de elevi. Numele bursei ar trebui schimbat, poate fi bursă de încurajare, de stimulare etc. Pentru cele de merit, performanță, excelență ar trebui să existe praguri de medii generale. Revenind la subiect, sunt de părere că ar trebui să așteptăm să vedem dacă vor exista rezultate pozitive – eu cred că da. Motivația extrinsecă pentru a învăța a fost absolut neglijată în România. Un copil care, fie și doar pentru bani, își crește media de la 4 la 6 – ar aduce ceva speranță pentru viitorul României.
Dezastru! Asa se întâmplă ori de câte ori legile se fac din birou și nu au legătură cu realitatea.
O statistica jenanta si revoltatoare! Ministerul e surd si mandru de propria prostie. Pt faptul ca 50%din burse sunt pt medii intre 9.50-10 trebuie schimbate criteriile urgent prin OUG. Copiii cu medii intre 9 si 9.49 NU primesc burse….Din respect pt ei, aceasta statistica nu trebuia publicata, sa rasuceasca cutitul in rana…Dar prostul daca nu e si fudul, parca nu e prost destul. Sa va fie rusine! Merit NU inseamna stimularea invatarii, inseamna recompensarea eforturilor, copilul sa se simta valorizat… Nu va faceti ca nu stiti si mascati aceasta problema dpdv electoral. Sa ramaneti in tara cu cei de 2,3,4,5,6,7, sa i manipulati cum vreti, doar asa veti ramane la putere pana la adanci batraneti.
Recomand reevaluarea acordarii burselor in special pt cei de cls a IX a, ei sunt evaluati cu o alta masura.
Au invatat si in clasa a VIII a, pe rupte unii, si li se ia in calcul la bursa doar media de la EN.
Va reamintesc stimabila dna…Deca…ca nu au invatat doar romana si matematica in clasa a VIII a, ei nu au neglijat nicio materie…dar dvs…ii nedreptatiti pe cei de la 9.49 in jos la EN.,dar care au avut media cls a VIII a, 9.98….9.87…sau chiar 10 unii.
Ii puteti privi in ochi pe acesti copii???
Aveti vreun raspuns pt ei??
Ei nu au fost superficiali….si nu au nedreptatit pe cei de la catedra chiar daca nu erau de romana sau mate, pe motiv ca materia lor nu ar conta…..dvs…in schimb….ii UMILITI.
Ar trebuie sa va ganditi mai bine tinand cont ca semnale au fost nenumarate.
V-as spune sa va fie RUSINE….dar ma tem.ca nu stiti ce e aia….dvs stiti doar sa UMILITI.
CONSULTATI-VA cu persoane competente daca nu sunteti capabila in a lua o decizie….sau….ascultati VOCEA PARINTILOR!
Răspunde
Mă întreb ce medii au avut cei care au stabilit si aprobat criteriile de acordare ale burselor de merit.
La elevii care nu dtiu da sscrie le dam burse. Am ajuns o tara de analfabeții. De ce la postliceale la danitara nu se dau burse?
Ura!!!!
23.000 de burse de ,,merit”cu medii sub 8.
23.000×450= 25 milioane de euro pe an