Bunicii care au grijă de nepoți ar putea să primească o indemnizație de până la 1.500 de lei pe lună, potrivit unor proiecte de lege scoase de la sertar de Comisia de Muncă din Camera Deputaților

23.135 de vizualizări
Foto: © David Pereiras Villagra | Dreamstime.com
Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea să primească o indemnizație până la 1.500 de lei pe lună, potrivit unor proiecte de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Concret, în situația în care copilul are sub 6 luni, respectiv un an în cazul copiilor cu dizabilități, atunci bunicii ar primi suma de 1.500 de lei pe lună. Dacă nepotul are peste 6 luni, suma lunară va fi de 650 de lei. Bunicii trebuie să fi obținut venituri însă, cu un an înainte, potrivit condițiilor impuse într-unul dintre proiecte.

Cele două proiecte au fost adoptate de Senat în 2020: unul a fost adoptat pe 10.02.2020 și celălalt pe 23.04.2020. În mod surprinzător, au apărut acum, la trei ani de când au fost adoptate de Senat, pe ordinea de zi a lucrărilor Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților. Camera Deputaților este for decizional. Conform digi24.ro, „liderii comisiei au decis să amâne luarea deciziei cu două săptămâni”.

Banii ar urma să fie dați până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

După articolul 11 se introduce un nou articol, art. 11¹, cu următorul cuprins:

„Art. 11¹ – (1) Pe perioada acordării stimulentului de inserție prevăzut la art. 7, oricare dintre bunici beneficiază de o indemnizație pentru creșterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizația și dacă are acordul părinților acestuia/acesteia.

(2) Cuantumul lunar al indemnizației prevăzute la alin. (1) este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de inserție.”

Iată ce prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010:

Articolul 7 – „(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de inserție, după cum urmează:

a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;

b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

Condițiile pentru a beneficia de concediu pentru creșterea nepotului/nepoatei

În proiect apare că pot beneficia de concediul pentru creșterea nepotului/nepoatei în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, și acele bunici care îndeplinesc următoarele:

a) „au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului;

b) părinții firești/adoptivi ai copilului au prezentat în format scris acordul privind încredințarea copilului către unul dintre bunici, care va beneficia de concediu pentru creșterea nepotului/nepoatei.”

Indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei se acordă la cerere. Documentele se vor depune la primăria comunei sau orașului unde are solicitantul domiciliul sau reședința, conform documentului.

Lista documentelor, conform proiectului de lege
Foto: Captură Proiect de lege

Potrivit proiectului de lege, dreptul la indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei încetează odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserție.

În ce condiții se suspendă indemnizația

În proiect este menționat că dreptul la indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:

a) „beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile;”

b) „beneficiarul a decedat;”

c) „beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la art. 12”. Condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ sunt: „este cetățean român, cetățean străin sau apatrid”, „are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României” și se ocupă de îngrijirea nepotului.

d) „se constată că timp de trei luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate.”

Ambele proiecte de lege au obținut aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social, Consiliul Legislativ, Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, Comisia pentru sănătate şi familie. În schimb, Guvernul a transmis că nu susține adoptarea acestor inițiative legislative.

Conform digi24.ro, „proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD.”

Cine nu poate beneficia de concediu pentru creșterea nepotului

Bunicii cu pensii speciale nu pot beneficia de concediu pentru creșterea nepotului. Dacă copilul este înscris la creșă sau la alte unități de educație timpurie antepreșcolară, atunci bunica/bunicul nu poate lua acest concediu. În situația în care trec anii în care părintele are dreptul de a beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului, nici bunicul nu poate lua concediul pentru creșterea nepotului.

Proiectul de lege, forma adoptată de Senat în data de 10 februarie 2020, poate fi consultat mai jos:

Proiectul de lege, forma adoptată de Senat în data de 23 aprilie 2020, poate fi consultat mai jos:

Foto: 46080604 © David Pereiras Villagra | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. dacă pot să iau indemnizația eu ca bunică nepotului meu care a fost încredințat mie prin hotărâre judecătorești din Wiena am 61 de ani eu am luat copilul deoarece a fost luat de statul austriac de la mamă copilul este în România la mine și mi-a spus că nu am dreptul la indemnizația vă rog dați-mi un sfat vă mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderii coaliției anunță tăierea unor cheltuieli bugetare de 6 miliarde de lei, fără să dea exemple concrete: vouchere doar pentru bugetarii sub 10.000 de lei brut, scăderi de salarii la instituții, comasări de instituții, reduceri de consilieri, scăderea indemnizațiilor

Șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat luni prin postări pe rețelele sociale că au căzut de acord asupra unor tăieri de cheltuieli estimate la 6…
Vezi articolul