Bullying-ul la grădiniță – identificat de aproape toți specialiștii participanți la un sondaj Salvați Copiii / Peste jumătate dintre ei semnalează creșterea fenomenului de izolare socială în rândul preșcolarilor

407 vizualizări
Sursa: Salvati Copiii
Cei mai multi dintre specialiștii în învățământ preșcolar participanți la un studiu al Salvați Copiii România afirmă că preșcolarii cu care lucrează se întâlnesc cu situații de bullying. Iar mai bine de jumătate dintre acești specialiști indică o creștere a fenomenului de izolare socială a copiilor, potrivit unui comunicat al organizației neguvernamentale.

Studiul a fost organizat în cadrul unui proiect antibullying al Salvați Copiii în pregătirea programului respectiv, ce a inclus programe de instruire peste vară. La sondaj au participat 608 de specialiști (educatori, consilieri, directori) incluși în programul ce se adresează grădinițelor din București și din țară.

Potrivit organizației, 85% dintre specialiștii participanți au considerată că preșcolarii cu care lucrează se întâlnesc cu situații de bullying. Totodată, peste jumătate afirmă că nu toți copiii au parteneri de joacă la grădiniță: 54% constată o creștere a fenomenului de izolare socială în rândul copiilor.

În aproape un sfert dintre cazurile de izolare (23%), copiii excluși din jocul cu colegii se află adesea sau permanent în astfel de situații, potrivit participanților.

Aproape toți participanții (97%) spun că fenomenul bullying se află în atenția grădiniței unde lucrează. Iar aproape două treimi (60%) consideră că bullying-ul reprezintă o problemă și în afara programului de grădiniță.

Pe de altă parte, în sondajul respectiv, specialiștii atribuie responsabilitatea mai mult unor factori externi grădiniței:

  • „În ceea ce privește atribuirea responsabilității pentru comportamentele de bullying între copii, cel mai frecvent sunt indicați părinții (75% din răspunsuri), urmați de grupul copilului (50%), copiii respectivi (48%) și apoi cadrele didactice (42%) și conducerea școlii (12%)”.

Totuși, mare parte dintre respondenți (72%) atribuie responsabilitatea mai multor factori, „fapt care indică o corectă percepție asupra complexității fenomenului”, conform Salvați Copiii.


1 comment
  1. Cei mai mulți pe care i-am întrebat de ce au plecat mi-au spus ca au plecat pentru copii,pentru viitorul lor pentru ca aici nu au niciun viitor.Si au dreptate.Noi,la cum merg lucrurile ,chiar ca nu mai avem niciun viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eroare ştiinţifică grosolană în manualul de Ştiinţe ale Naturii pentru clasa a IV-a: Anotimpurile ar fi formate din cauza depărtării Pământului de Soare şi a mişcării de revoluţie. Ce spune Observatorul Astronomic din Bucureşti

În două manuale de Ştiinţele Naturii pentru clasa a IV-a, ambele ale aceleiaşi edituri, dar scrise de autori diferiţi, apare o eroare ştiinţifică importantă, semnalată de cititorii Edupedu.ro. În manuale…
Vezi articolul

Grădinița cu predare intensivă a limbii engleze, unde copiii sunt întâmpinați cu îmbrățișări și afecțiune, indiferent de grupă / Costina Bică, fondator: Facem cu drag asta, este treaba noastră să îi înțelegem (P)

Grădinița Bell din București, Sectorul 2, aflată pe strada Mecet, Nr. 53, este o grădiniță particulară autorizată ARACIP, dedicată creșterii și educării copiilor într-un mediu cald și prietenos. Fondatoarea grădiniței,…
Vezi articolul