Senatul a votat luni, în unanimitate, modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, care va defini, preveni şi interzice violența psihologică, adică bullying-ul, în spațiile destinate educației, precum şcolile şi grădiniţele.
Legea Educaţiei, modificată ieri în Parlament defineşte ca violenţă psihologică-bullyingul, care este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale si/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, care are drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, anunță Itsybitsy.ro.
În modificarea legii educației este prevazută şi posibilitatea ca cei implicați în acțiuni de bullying, atât agresorii, cât și victimele, să beneficieze de asistență și evaluare psihologică, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.
Deputatul PSD Petre Florin Manole, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ, a declarat ca va “urmări îndeaproape punerea în aplicare a prevederilor legale, începând cu elaborarea metodologiei privind prevenirea și combaterea violenței psihologice-bullying”.
Modificarea legii a fost votată cu 287 de voturi Pentru și 0 Abțineri în Camera Deputaților, și cu 96 de voturi Pentru și 0 Abțineri în Senat. Asociaţia Părinţilor Isteţi şi Itsy Bitsy FM au început din 2017 o campanie de prevenire a bullying-ului, la care au fost sprijinite de deputații PSD Andrei Pop și Petre Florin Manole, care au depus în mai 2018 în Parlament, iniţiative legislative care vizează reglementarea bullying-ului, ca violenţă psihologică, se arată în comunicat.
Efectele bullying-ului sunt dezastruase în dezvoltarea copiilor, atât emoţional cât şi educaţional. Copiii care joacă orice rol în episoade de bullying – victime, agresori sau martori pot experimenta scăderea încrederii în sine, depresia, abandonul școlar, scăderea rezultatelor la învățătură, ajungându-se uneori şi la sinucideri.
La nivel european, România se situează pe locul 3 în ceea ce privește bullyingul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De asemenea, studiul ”Bullying-ul în rândul copiilor. Studiu sociologic la nivel național“ realizat de către Organizatia Salvați Copiii, a scos în evidență o serie de date îngrijorătoare:
- 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;
- 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la școală;
- în mod repetat, în școală, 3 din 10 copii erau excluși din grupul de colegi;
- 1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
- 7 din 10 copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.
Citește și:
4 comments
Nu în toate școlile sunt consilieri, decât în cele mari. Toată zona rurală, unde este junglă în comportamentul copiilor, e lăsată descoperită!
Și ce sancțiuni impuneți? Rămâne doar așa, la consiliere, fără a sancționa pe cei ce fac astfel de lucruri? Păi le vor face în continuare, iar victima merge la consiliere, ce ați rezolvat?
De foarte multe ori agresorii sunt profesorii. Din pacate nu am vazut inca nicio masura luata in aceasta situatie. Foarte trist.
Si care sunt pedepsele ce se aplica agresorilor ? Nu am vazut nicio precizare in acest sens. Nu am vazut CUM se previne aceasta violenta ? Care sunt mijloacele de preventie ? Daca legea nu stipuleaza aceste masuri coercitive pentru agresori (ducand pana la exmatriculare si la plata de daune morale de catre parintii acestora), atunci este fix apa de ploaie.